FORUM PTT -
POMOC inne - PVL
erniesouchak - 25-02-2009, 14:56
: Temat postu: PVL
Jak juz mi sie chlapnelo, powolutku ogarniam nowa wersje PVL. Obecnie trwaja glownie testy roznych rozwiazan na modelach istniejacych i rozpoznawanie mozliwosci 2006/TC, to drugie glownie po to zeby bylo o czym gadac :P
Oczywiscie temat jest wolny do dyskusji na temat tego co mozna dodac, usunac, zamienic, poprawic w PVL.
Od siebie dodam takie fakty:
1. Swiatla - Pc1,Pc5 - wiadome, Pc2 - dodane, Tb1 - pozostaje w oparciu o system priorytetu, wygaszenie swiatel - podlaczone pod wylaczenie loka (uwaga odnosnie fizyki patrz pkt. 2)
2. Wylaczanie loka - wszystko to co da sie wygasic, wylaczyc, przestac animowac itd (roznorodnosc zalezna od modelu) plus dodatkowo fizyka (i ta opcja laduje do geodety gdzie bedzie sie ustawiac we wlasciwosciach modelu czy chcemy by fizyka byla sterowalna czy nie - domyslnie opcja wylaczona - taki uklon w strone wiekszosci). Odnosnie fizyki jeszcze taki dodatek - w momencie postawienia badz pozostawienia skladu bez lokomotywy fizyka i reszta pierdol wymagajacych zasilania z lokomotywy (poki co nie ma takich efektow ale moze beda jak sie ktos skusi na wymysl) beda wylaczane - podpiecie lokomotywy lub innego taboru wlacza fizyke z powrotem wiec tu nie ma obaw ze cos nie ruszy.
3. Tabor JDS - w momencie otrzymania zgody autora bedzie na mojej glowie sprawa podmiany skryptow i utrzymania zasady dla wagonow towarowych (dotyczy to fizyki i gorek rozrzadowych).
4. Pozostali autorzy zyja i maja sie dobrze wiec tu wspolpraca pojdzie sprawnie z poprawkami i dodatkami (mowa o obecnej PVL ofkors).
5. Pantografy, wiatraki, wycieraczki, oswietlenie, tablice kierunkowe, filmy, wyswietlacze, drzwi, piece - zaleznie od modelu i autora bedzie utrzymane lub dodane.
6. Sterowanie malatura - zarowno bryl jak i wozkow - kwestia uzgodnien czy bawimy sie po calosci czy tylko chetni (nie ma sensu pisac skryptow za to odpowiedzialnych jesli nie ma jednomyslnosci w tej materii) - jezeli kazde malowanie wymaga roznic w brylach to serio pomysl o kant kuli, natomiast jesli da sie te roznice zestandaryzowac (poprzez dodatkowe siatki usuwane badz dodawane skryptem) to czemu nie, takie inne podejscie do aliasu (do tego z mozliwoscia zabezpieczenia przed kradzieza w jakims tam stopniu)
7. Kwestie pozaskryptowe - przedstawie z czasem tutaj jak winny wygladac configi tych nowosci i to opisze zeby autorzy mogli sami poeksperymentowac z np. dzwiekami.
Jak ktos chce cos dodac od siebie (byle nie ach i och itp :P) to smialo.
MartinST43 - 25-02-2009, 15:45
:
Jesli chodzi o punkt numer 5 - nie wiem czy dobrze rozumiem, ale przykladowo w przypadku kabin bedzie mozliwosc istnienia zaleznosci pomiedzy czynnosciami wykonanymi w kabinie, a tym co dzieje sie na zewnatrz modelu? Czy to właśnie jest to o czym pisales w sprawie wycieraczek? Tzn. po wlaczeniu wycieraczek w kabinie rozpocznie sie animacja na modelu lokomotywy. Druga sprawa, to bardzo dobrym pomyslem jest to co napisales w punkcie siodmym. Moznaby z tego co rozumiem w łatwy sposób "ozywic" wszelkie dodatki, korzystajac z gotowych wzorow. Ulatwiloby to tworca (np. mi w mojej kabinie ; ) ) dodanie tych gadzetow wszelkich.
Marcin
PTram - 25-02-2009, 17:59
:
Mnie interesował by punkt szósty. Tramwaje zewnętrznie niewiele się różnią, a można zrobić jeden model, kilka tekstur i heya. Próbowałem podejrzeć jak to zrobili ukraińcy ze swoimi Tatrami, ale skrypt mają kodowany i nic z tego.
kilanziom - 25-02-2009, 18:21
:
Jesli o mnie chodzi to jestem otwarty na większość tych rozwiązań o których już pisałem. Szczególnie uśmiecham się w kierunku jakiegoś pomysłu na udźwiękowienie urcuhamiania, gaszenia lokomotywy i dźwięki podwozia.
Jeśli idzie o podmienne tekstury. Hmm. Myślałem nad tym ale tylko część modeli będzie miała możliwość wykorzystania tego, bo większość ma jednak drobne różnice 3d które pomysł uduszą. Np. wagon typu 111A mógłby otrzymać wersje różne malowań ale spalinowozy SP45 różniace się często mapowaniem już nie. Sam nie wiem. Skoro PVL ma móc wyłączać pociągi i wagony/lokomotywy stojące osobno to czy ma sens dodatkowo robienie wszystkiego w jednym i pchanie wymiennych tekstur na 1 pudle? Chyba nie.
Tylko będzie mi potrzeba opisać co jeszcze dodać w sitakach modeli żeby to działało.
zgred - 25-02-2009, 18:31
:
Tak samo jak kilan interesowały by mnie rózne efekty dźwiękowe i może coś z animacji. Co do wymiennych tekstur na pudle to jakoś nie mam do tego przekonania i raczej mi się to nie przyda... chociaż pożyjemy zobaczymy. I czekam na twoje dogłębsze wyjaśnienie co i jak pchać w configi ;)
Wariat - 25-02-2009, 18:33
:
Co do animacji, czy możliwe było by oskryptowanie podłączenie sprzęgu srubowego, przewodów powietrznych itd. (coś na wzór maszyny) Oraz czy efekt byłby warty wysiłku potrzebnego żeby takie coś uruchomić :)
zgred - 25-02-2009, 18:35
:
No to nie będzie głupie... taki sprzęg chciałem zrobić w pesach załanczany jako pantograf.... ale po kilku nieudanych próbach dałem sobie pass. Z przewodami to już chyba gorzej będzie bo na łukach będą kiepsko wyglądać jak zaczną załazić na siebie.
KWK Kebab - 25-02-2009, 18:36
:
Powiem że bardzo ciekawie sie to zapowiada :)
Jedyne do czego mam wątpliwości to do punktu 3. Patrząc już na same np. 111A mam dylemat. Chodzi np. o same okna. Najlepiej da się to zobrazować np. na wagonach czeskich kolei. Praktycznie jeden mesh, a są różnice. Np. w mapowaniu okien. Zwykłe bautzeny mają tylko uchylne, te po modernie całe i te z lufcikami. Następna rzecz to wywietrzniki. Wyszło by na to że skrypt ten idąc tym przykładem służyły może dwóm lub trzem wagonom. A to raczej mija się z celem. Szkoda czasu na pisanie takiego skryptu.
Resztę punktów jak najbardziej popieram :)
erniesouchak - 25-02-2009, 19:53
:
@ MarcinST43 - tak, musze pamietac o interakcji model - kabina (dzieki za przypomnienie bo bym sie pewnie rozpedzil bez tego). Co do configow badz ich elementow dotyczacych PVL - beda wytyczne ode mnie w swoim czasie, natomiast configi dotyczace nowosci z 2006 i TC umieszcze w najblizszym czasie.
@wszyscy odnosnie malowania - pomysl dotyczyl glownie wagonow osobowych (pysi ma takie cos w repaintach Gagsow) i ich wozkow, glownie wzorujac sie na koncepcji eldavo i andi06 odnosnie podmian tekstur - tylko ze to wymaga kompromisu na linii mapowanie/siatka co widze na chwile obecna jest prawie ze niemozliwe (powstaloby to wszystko jeszcze dawno temu ale nikt nie wpadl na pomysl zeby napisac do Auranu jak wyglada sprawa obciazen - a odpowiedz jaka otrzymalem choc w pelni mnie satysfakcjonuje bo udowodnila moja teze ze jest to oszczednosc w zasobach to bylo juz za pozno bo chester sie wzial i zawinal) wiec temat sobie odpuscimy
@wszyscy odnosnie sprzegow/przewodow - smialo mozna to zrobic, tu wiecej do roboty jest po stronie modelarza (pointy, siatki sprzegow i przewodow) niz po mojej.
Wariat - 25-02-2009, 20:02
:
No tak, ale auran chyba nie dodał materiałów rozciągliwych do modułu maszynisty? Jeżeli nie, to jednak kijowo będzie to wyglądać po przemyśleniu.
zgred - 25-02-2009, 20:20
:
No właśnie to jest jedno z wielu upośledzeń trs'a, bynajmniej tak mi się wydaje, brak jak to nazwałeś rozciągliwości brył... fajnie by to wyglądało np na łączeniach członów sa13x lub tym podobnych maszyn. A może jest na to jakiś sposób?
kilanziom - 25-02-2009, 20:43
:
Sposobem jest oszustwo, zrobienie wystąjących odpowiednio kawałków imitujących brezent, tak że w ruchu będą sie nakładać i mijać co da efekt prawdziwego ruchu.
Sprzęgi śrubowe zwykle są u mnie z alpy, tylko lokomotywy mają 3d, więc tego nie da sie animować ani nic. Inna sprawa -> harmonia i brezent, to ma sens, ale nie ruszę tego dopóki system nie będzie w pełni sprawny i z erniem nie siądziemy i tego nie przestudiujemy na żywym ciele. Za dużo modeli póki co musiałoby iść do przeróbki żeby eksperymentować.
erniesouchak - 25-02-2009, 21:42
:
Harmonia i brezent - winny skutecznie zaslonic sprzegi (zakladam na litosc ze nie bedziem tu zadowalac kazdego purysty bo przeciez zwariuja wszyscy modelarze razem ze mna), chyba ze ktos ma manie gapienia sie z poziomu ziemi - sorry kompromis jest wazny :P
Przewody - ja uwazam ze akurat argument o ruchu przewodow na lukach itp (tyczy sie to tez brezentu i harmonii czy walkow) to za przeproszeniem se w buty wsadzcie - rozwiazania ktore znam sprowadzaja sie do prostej sprawy zamiany siatek i nic wiecej, bo w sumie po co? To maja byc detale - detale ktore umilaja widok ale i trzeba wziac pod uwage limity i ograniczenia.
kilanziom - 25-02-2009, 22:09
:
No ja też to tak widzę. Temat chyba wart świeczki bo z mojego doświadczenia wynika, że w 100% przypadków ostatni i pierwszy wagon w składzie wyposażony w to ustrojstwo miał je schowane. Nigdy nie było tak że wisiało rozwieszone (jak to obecnie ma miejsce w moich modelach). I też wydaje mi się że podmiana siatek jest najlepszym wyjściem. Druga rzecz to że nie tylko harmonie i mostki a także przejścia nożycowe takie jak w niektórych donnerbuchsach czy eilzugach. A same mostki i harmonie ma masa wozów, większośc szczupaków, eilzugów, ryflaków, 100% wozów przedwojennych też. Masakra ile to będzie roboty...
MalignusPL - 26-02-2009, 07:06
:
@ernie: da rade wprowadzic jakis znacznik, na podstawie ktorego Pc2 beda sie wlaczac same prz wjezdzie na tor przeciwny do zasadniczego (lub powiazac to z sygnalem podawanym na semafor) i analogicznie przechodzic na Pc1 przy wjechaniu na wlasciwy?
erniesouchak - 26-02-2009, 11:00
:
@Malignus
Bez zmian w sygnalizacji - nie do ruszenia, poki co bedzie via wlasciwosci/komenda, natomiast na przyszlosc zostawie sobie furtke.
erniesouchak - 26-02-2009, 11:32
:
Kind tracksound - czyli dzwieki wozkowo-torowe:
kind tracksound
min-distance 10
max-distance 10000
levels {
0 0.1
1 10
}
min-distance - odleglosc przy jakiej slychac na pelny gwizdek
max-distance - odleglosc powyzej ktorej nic nie slychac
Sekcja levels:
Powyzszy zapis znaczy ze dzwiek idle 0.wav (w nazwach dzwiekow zmieniaja sie tylko cyfry - spacja miedzy idle a cyfra jest istotna) jest slyszalny przy predkosci 0.1 m/s i osiaga maksimum przy 10 m/s gdzie nastepuje przejscie na idle 1.wav
Jak wsadzic taki dzwiek do wozka/toru:
track-sound {
default {
track-sound kuid
track kuid
track-parent kuid
bogey
priority 100
}
}
track-sound - kuid z dzwiekiem (czyli to co powyzej)
track - kuid toru do ktorego to podpinamy, track-parent - jesli to ma dotyczyc mostow,tuneli na ktorych lezy tor z sekcji track, bogey - kuid wozka do ktorego podpinamy dzwiek
priority - priorytet dzwieku - im wyzsza wartosc tym ten dzwiek ma byc bardziej slyszalny.
Dodatkowo w configu taboru trzeba dodac to:
disable-extra-track-sounds 1
bo inaczej bedzie slychac standardowe stukanie z trsa (w koncu nie kazdy tor ma tracksound)
kilanziom - 26-02-2009, 19:44
:
Czyli jeśli dobrze rozumiem dźwięki w formacie wav z nazwami idle (...) są w katalogu kuid wózka tak? Z tymi wpisami to napisz jeszcze w którą część configu to pchać? Za przykład dam 3 osiowy wózek do gagarina:
kuid <kuid:173943:900028>
category-class "ZB"
category-region-0 "PL"
category-era-0 "1960s"
category-era-1 "1970s"
category-era-2 "1980s"
category-era-3 "1990s"
trainz-build 2
animdist 3
mesh-table {
default {
mesh "m62bog.im"
auto-create 1
}
}
description "M62 bogey, standard"
asset-filename "m62bog"
username "m62_bogey_standard"
author "Piotr Kilanowski a.k.a. KilanZiom"
organisation "GWT"
contact-email "kilan1@op.pl"
contact-website "www.gwtteam.eu"
license "a"
kind "bogey"
kuid-table {
}
Gdzie w tej relacji dochodzi zapis o dźwieku? Cholera i tak będzie trzeba to na żywca robić via PW coś czuję, bo z takich forumowych dyskusji nie wiele sobie wyjaśnimy. Druga rzecz to dźwięki. Ide o zakład że 300 osób na to dybie a mimo mojej prośby nikt nie wpadł pewno na pomysł wywlec dźwięk stukotu gagarina np. z filmiku jakiegoś. Ja tego nie zrobię bo zwyczajnie nie umiem i nie mam czasu. A te wav'y trzeba skręcić.
Druga rzecz, przeanalizowałem mój tabor pod kątem skryptów i pvl przyszłościowo i wygląda to tak:
Wagony:
-Ver.1 osobówka współczesna, po 2 corony czerwone na końcach, drzwi, pvl.
-Ver.2 sypialny współczesny, po 3 corony czerwone na końcach, drzwi, piecyk, pvl.
-Ver.3 sypialny stary, po 2 corony czerwone na końcach, drzwi, piecyk, pvl, harmonia.
-Ver.4 osobowy stary, po 2 corony czerwone na końcach, drzwi, pvl, harmonia
-Ver.5 osobowy stary, po 2 stalowe blachy (mesh) na końcach, drzwi, pvl, harmonia.
-Ver.6 sypialny stary, po 2 stalowe blachy (mesh) na końcach, drzwi, piecyk, pvl, harmonia
-Ver. 7 sterowniczy, po 3 białe i 2 czerwone na końcach, drzwi, pvl.
Spodziewam się że to da się wykorzystać także w wagonach towarowych, głównie te skrypty z blachami zamiast coron.
Drugi bastion stanowiłyby lokomotywy.
-Ver.1 podstawowy, corony po 3 białe i 2 czerwone na czołach.
-Ver.2 z ogrzewaniem, corony po 3 białe i 2 czerwone na czołach + piecyk.
+wszystko to o czym nie pomyślałem. Może obsługę świateł manewrowych dałoby się zrobić na zasadzie przycisków w menu "właściwości" lokomotywy, że każde można oddzielnie zgasić, choć to naprodukuje klawiszy, ale kij, tak jest prosto.
erniesouchak - 26-02-2009, 20:03
:
kuid <kuid:173943:900028>
category-class "ZB"
category-region-0 "PL"
category-era-0 "1960s"
category-era-1 "1970s"
category-era-2 "1980s"
category-era-3 "1990s"
trainz-build 2
animdist 3
mesh-table {
default {
mesh "m62bog.im"
auto-create 1
}
}
description "M62 bogey, standard"
asset-filename "m62bog"
username "m62_bogey_standard"
author "Piotr Kilanowski a.k.a. KilanZiom"
organisation "GWT"
contact-email "kilan1@op.pl"
contact-website "www.gwtteam.eu"
license "a"
kind "bogey"
kuid-table {
}
tracksound {
default {
track-sound kuid tracksoundu
bogey kuid wozka
priority 100
}
}
O takie cos (to jest po prostu sekcja jak kazda inna np. mesh-table).
A dzwieki robisz i umieszczasz w osobnym folderze gdzie dajesz config w stylu:
kind tracksound
min-distance 10
max-distance 10000
levels {
0 0.1
1 10
}
kuid xxxxxxx
username blablabla
i inne typowe pozostalosci
Dzieki za zestawienie - wiem ile funkcji do swiatel mam zrobic. A co do manewrowego swiatla czy ogolnie wlasciwosci - tam mozna ladowac sporo bez uszczerbku na zdrowiu, natomiast co do samego manewrowego - ja jednak sie upieram ze zrobic to powiazane z priorytetem (moge dac dodatkowy ptasiek ale on tez zmieni prio na 3) bo wtedy wiem jak sygnalizacja ma byc napisana, a musi ona zostac przerobiona zeby dzialac jak trza.
kilanziom - 26-02-2009, 20:49
:
To jeszcze jedno pytanie. Ile tych dźwieków powinno być? Czy 1 styka czy pchać ich więcej, skoro automatycznie będzie wymagał przeskoku na szybszy.. cholera tylko tego sie nie wywlecze ot tak z filmu,trzeba będzie przyśpieszyć dźwięk podstawowy zdaje się. Nie znam sie na dźwiękach, przydałoby się żeby ktoś świadomy z tym pomógł :/
erniesouchak - 26-02-2009, 21:13
:
Na dzien dobry moze dac jeden dzwiek i zobaczyc co bedzie, a potem kombinowac ;)
Klikon - 27-02-2009, 15:42
:
Mam pytanie czy nie dałoby się zrobić czegoś aby AI reagowało na W5?? Coś w stylu
semafora (stale pokazującego S1) włączanego na priorerytet.
zolwik - 27-02-2009, 15:48
:
to ustaw sobie na wysokosci W5 niewidzialny semafor a kawalek dalej niewidzialny tory i zwrotnice... ustawiona na ten slepy tor to bedzie wskazywac S1
erniesouchak - 27-02-2009, 16:08
:
Ekhm to jest temat o taborze a nie sygnalizacji. W5 nie moze byc brany pod uwage do AI bo nie na kazdym posterunku wystapi.
erniesouchak - 24-03-2009, 09:34
:
W zwiazku z powstawaniem nowej PVL mam do Was pare pytan, a bez odpowiedzi na nie stoje w miejscu z robota. Tak wiec wypunktuje po kolei:
1. Sprawa swiatel:
Zgodnie z tym co wynika z poprzednich dyskusji swiatla maja mozliwosc podania sygnalu dla jazdy po niewlasciwym, co oczywiste poki co recznie przez wlasciwosci badz przez nieistniejaca jeszcze komende (zalezy co kto woli), natomiast gwozdziem problemu staje sie swiatlo manewrowe zarowno w kontekscie jego wywolania obecnie - priorytet 3, jak i we wplywie na sygnalizacje. Zrobienie manewrowego tak jak powyzszego Pc2 nie jest problemem technicznym (co usuwa nam koniecznosc priorytetu) natomiast stwarza problem w interakcji z sygnalizacja, ktora i tak czeka przerobienie, dlatego tu ustalony schemat bedzie wyjsciem do sygnalizacji - stad sprawe trzeba rozpatrzec wieloaspektowo (przy czym najmniejszy nacisk kladziemy oczywiscie na kabinowke - powodem tego jest to ze kabinowka dostanie odpowiednie narzedzie na kanwie tego co tu bedzie ustalone).
2. Sprawa pantografow:
Tu kwestia wydaje sie byc przesadzona - wszelakie pantografy wchodza w system jako dodatkowe siatki w modelu, na szczescie jesli ktos ma wlasne patyle jako kind pantograph wystarczy je stamtad wrzucic do modelu i dopisac w configu (wedle instrukcji). Sprawa z przyciskiem "Pantograf" rozwiazana pozytywnie. Jesli ktos ma jakies uwagi - pisac.
3. Paliwo i elektrycznosc:
Pomysl zuzycia paliwa wyciagniety z zaswiatow - przy wersji 2004 obalony ciosem lopata, ze loka tankuje sie nie co pol godziny tylko co pare dni i na owczesne czasy skuteczny argument. Poniewaz od wersji 2006 jest mozliwosc uzycia reguly kalendarza - wracam do tematu. Jak rozwiazac kwestie spalania (bo tankowanie to pikus)? Czy w ogole rozwiazywac te kwestie? Jak tak to w sposob uproszczony czy odwolujacy sie do realiow calkowicie? (diabli nadali ze jedyny skrypt gdzie mialem cale spalanie rozpisane przez Amerykanow wcielo)
Na kanwie paliwa pojawila sie sprawa elektryki - odmiennie w przypadku paliwa pomysl jest nastepujacy: dzielimy dwa istniejace priorytety 1 i 2 na elektryczne (1) i nieelektryczne (2), co w polaczeniu z mozliwoscia nadania priorytetu dla toru daje rozwiazanie genialne w swojej prostocie. Priorytety toru nie sa stopniowane wiec lok z priorytetem 2 pojedzie po torze z priorytetem 1 jesli nie da rady ulozyc sobie sam drogi po torze z priorytetem 2, a na dokladke nowa sygnalizacja pozegna ukladanie drog przez AI wiec problem z jezdzeniem po oplotkach odpadnie. Dodatkowo loki elektryczne i ezt dostaja towar "prad" - podniesienie patyka oznacza naladowanie kolejki do 3000V (czy jakkolwiek inaczej dla lokow wielosystemowych) i wtedy dopiero pudlo ruszy - wyjechanie na tor bezpradowy rowna sie wyzerowaniu kolejki i ogolnie mowiac kiche (trzeba sciagac dieslem). System wydaje sie o wiele prostszy niz jakies triggery czy znaczniki poczatku i konca elektryfikacji, wykorzystuje wbudowany system wiadomosci (nie ma potrzeby tworzenia wlasnych) i korzysta z wbudowanego dodatku (znacznik priorytetu toru). Dla purystow - kwestie podstacji i zasilania z elektrowni zostaly pominiete na tym etapie, jesli znajdzie sie sposob na to to wtedy mozna pogadac. Oczywiscie ta koncepcja ma duze szanse powodzenia przy rozwiazaniu problemu manewrow z pkt. 1, jesli sie to nie uda - szanse dalej sa, ale wymagaja wiecej pracy po mojej stronie w kwestii sprawdzania toru.
4. Pozostale elementy:
Sterowanie drzwiami, tabliczka, harmonie, sprzegi - to sa kwestie blahe w sensie rozwiazan i jako takie ustalane beda na poziomie kontaktow z modelarzami, a dla przyszlych chetnych bedzie instrukcja zeby sie dopasowac.
5. Running numbers:
Jest mala koncepcja w tej materii - na lokach do tej pory istniejacych w ramach PVL (JDS) zostaje po staremu, na nowych rozwiazanie polowiczne - dodatkowe siatki z mozliwoscia wpisu numeru (oczywiscie system losowy dla portali tez bedzie - przy czym priorytet dostaje moj portal), przy czym te siatki beda do wlaczenia - domyslnie beda te numery ktore beda twardo na teksturze. Zaoszczedzi to prac modelarzom nad glownymi teksturami (texture-replacement wymagalby modyfikacji tekstury) - system jest eksperymentalny wiec w momencie nie zdania egzaminu go nie bedzie.
Troche sie rozpisalem, ale jak mus to mus. BTW fizyka i jej sterowanie zostanie zmienione wiec nie ma sie co obawiac ze komus cos nagle stanie i nie pojedzie.