FORUM PTT -
POMOC inne - Dźwięki hamowania i silnika przy ruszaniu
Lukas Do'Urden - 21-06-2009, 19:44
: Temat postu: Dźwięki hamowania i silnika przy ruszaniu
Mam TRS 2006. Po długich bojach udało mi się lokomotywę EU07 uruchomić i ruszyć (Trzeba było parę configów poprawić żeby działało dobrze.). Wszystko niby jest ok ale dźwięk silnika jest jakby nie zsynchronizowany. Daję nastawnik na 1 i cisza... Lokomotywa rusza powoli, daje 2,3,4,5 i dalej cisza. Dopiero na pozycji 8 nagle dźwięk silnika "zaskoczy" i potem już słychać go normalnie. Przy hamowaniu jest jeszcze gorzej. Jak bym nie hamował zawsze odbywa się to w ciszy. Słychać jak koła się toczą po szynach ale nie ma w ogóle dźwięku piszczących hamulców. W realu jak hamuje pośpieszny to uszy puchną od tego pisku, a tu cisza aż do zatrzymania.
Czy tak to powinno wyglądać (a raczej dźwięczeć)? To jakieś ograniczenia Trainz, a czy niedoróbka modelu? Da się jakoś te dźwięki hamowania chociaż dodać?
Lokomotywa to HDM EU07-173 a wagony WLABdu. Hamulców nie słychać ani w lokomotywie ani w wagonach.
Krzychu - 22-06-2009, 19:29
:
Dźwięk hamowania masz w SM42 HDM.
Lukas Do'Urden - 22-06-2009, 22:22
:
Wiem. Nawet próbuje to samo podpiąć pod inne :) dlatego pytam czy to celowy wybieg czy się nie da w En-57 i Eu tego zrobić
Lutek - 22-06-2009, 22:28
:
Nie wiem jak to jest w 06, ale w 04 jest tak że przy mocnym hamowaniu pisk się pojawia, przy lekkim powolnym już nie. Jak będziesz wiedział już o co loto to dźwięki hamowania możesz sobie zmienić na inne np. własne.
Lukas Do'Urden - 23-06-2009, 16:55
:
Z tą zmianą właśnie jakoś nie idzie :/ O ile dźwięk hamowania jest w niektórych En57 i w SM42 HDM, to jedyna różnica między tymi lokami, a np. eu07 to obecność pliku hamulec.wav. Spędziłem dziś cały dzień na studiowaniu wszystkich plików tych loków i za chiny nie mogę znaleźć tego odwołania do pliku hamulec.wav. Samo wstawienie pliku nic nie daje, trzeba gdzieś w configu powiadomić, że on jest ale.... Szukam i szukam i znaleźć nie mogę.
makaron1970 - 23-06-2009, 17:54
:
Hamulec poprawnie działa w lokach:
EP09 http://www.trainz.org/ptt...ok_ep09_v2.html
EP09 http://www.trainz.org/ptt...ok_ep09_v3.html
proponowałbym obczaić konfigi w tych lokach, to moze coś wykminisz :)
pozdrawiam
Lukas Do'Urden - 23-06-2009, 19:28
:
Dzięki. Ale sytuacja jest dokładnie taka sama jak we wszystkich innych lokach o których wspomniałem. Jedyna różnica to to że mają one plik Hamulec.wav w folderze głównym loka. Przejrzałem wszystkie configi i nie ma tam w ogóle odwołania do tegoż wav-a. To jakim cudem on się załącza? Tu nie chodzi na pewno o prędkość i wielkość hamowania bo nawet przy niewielkiej prędkości i małym hamowaniu ten dźwięk jest odtwarzany. Więc co magia ;p? Naprawdę mocno mnie to intryguje. Może ktoś z budowniczych lokomotyw by się wypowiedział?
zolwik - 23-06-2009, 19:35
:
to zobacz moze w configach wozków albo w silnikach
Lukas Do'Urden - 23-06-2009, 19:40
:
Sprawdziłem configi wszystkich zależnych plików. Nic :) Chyba że Trainz rozpoznaje plik Hamulec.wav jako plik hamulca i stosuje automatycznie... Polska wersja może polski plik rozpoznać. Ale dlaczego w takim razie nie działa to dla innych loków gdy plik zostanie skopiowany? Przeczytałem już całe CCG dla 2006 i lipa. Można osiwieć.
Już wiem. Odpowiedź jest zapewne w pliku ep09.gse
Jednak tu jest problem bo jak wiadomo są to pliki szyfrowane i nie idzie ich odczytać. W skrypcie tym na pewno jest coś zrobione z tym plikiem hamulec.wav. Jedyne wyjście to autor...Czy któryś z autorów tych loków może się podzielić wiedzą co do tego?