FORUM PTT -

POMOC inne - Config silnika enginespec itp.

ddzkm - 20-12-2009, 14:34
: Temat postu: Config silnika enginespec itp.
Witam wszystkich!

Mimo iż jestem nowy na tym forum to Trainzem (aktualnie TRS 2004) mam do czynienia od dobrych paru lat :-D Zawsze jednak chciałem trochę urealnić sterowanie pojazdami poprzez zastosowanie zewnętrznego nastawnika jazdy. Jako, że interesują mnie głównie tramwaje postanowiłem stworzyć nastawnik na wzór tych montowanych w zmodernizowanych 105Na. Mam jednak problem z samą konfiguracją tramwajowego silnika - bowiem z tego co mi wiadomo TRS nie oferuje opcji hamowania elektrodynamicznego. Jedyne co przyszło mi na myśl to zrobienie takiego hamulca ustawiając podczas jazdy nawrotnik w tył i dodając gazu. Jednak aby w pełni wykorzystać możliwości tego rozwiązania potrzebowałbym jeszcze wykorzystać zasadniczy hamulec do pełnego zatrzymania tramwaju (aby nie zaczął cofać) przy osiągnięciu prędkości 0km/h. Moje pytania są więc takie:

- Jak zmienić wartość siły pneumatycznego hamulca zasadniczego, aby od razu osiągał maksymalną wartość (inaczej jak zmienić szybkość napełniania układu hamulcowego)? Podobnie jak sprawić aby ten hamulec był luzowany od razu, bez oczekiwania na opróżnienie ukł. ham.?

- Czy da się z klawiatury wrzucić na "bieg jałowy" lub sprawić aby się dało?

- Jak wyłączyć dźwięki hamulca pneumatycznego?

- Czy dało by radę zrobić skrypt, który zwracałby aktualną wartość szybkości pojazdu w grze?

Oczywiście chodzi mi o konkretne komendy :-D Bo jedyne co mi się na razie udało zrobić to wyłączyć hamulec zasadniczy w ogóle, ale nie o to przecież chodzi :-D

Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pisałem już o tym na forum pTramu, ale niestety nie uzyskałem żadnej odpowiedzi...

Pozdrawiam serdecznie!

Adam (ddzkm)