FORUM PTT -

MAPY FIKCYJNE - Tor Doświadczalny "Przyśpiew"

Nadodrze - 31-07-2011, 13:13
: Temat postu: Tor Doświadczalny "Przyśpiew"
Zawsze w Trainz brakowało czegoś takiego jak tor doświadczalny i pewnego dnia postanowiłem coś takiego zbudować. Mapa jest praktycznie w stanie surowym i budowana jest pod TS2010. Składa się ona z jednej stacji technicznej. Na razie jest ona pozbawiona sygnalizacji świetlnej oraz znaków. Proszę o konstruktywną Krytykę.

Mapa i ogólny rozkład stacji technicznej

Widok na wyjazd z Toru doświadczalnego w kierunku stacji Przyśpiew

Ogólny widok na Tor.

Widok na platformę techniczną

Widok na tor od strony nastawni

Widok na nastawnię i wyjazd z toru

Widok ogólny od strony nastawni

Widok na rozjazdy
Lutek - 31-07-2011, 13:21
:
To już możesz zmienić te rozjazdy i łuki bo jak na TD są za ostre.
Nadodrze - 31-07-2011, 13:34
:
Dlaczego za ostre? w grze są dobre
zolwik - 31-07-2011, 13:37
:
bo w polsce i na swiecie sa normy co do rozjazdow.

a pozatym ten tor na gorze(pierwszy scren) to powinien być łuk a nie szpic
Nadodrze - 31-07-2011, 13:39
:
Dobra poprawię to.
Lutek - 31-07-2011, 13:42
:
Na TD nie jeździ się 40 km/h a patrząc na te screeny to taką można by rozwijać maksymalną prędkość. Wejdź sobie na YT i pooglądaj filmy z przejazdu po Węglewie chociażby EN76.
Damiaan3 - 31-07-2011, 13:56
:
Ja się przyczepie otoczenia, weź jakoś te drzewa rozsadź bo nie wygląda zbyt naturalne gdy wszystko jest równo.Ogólnie jakieś pustki są, mam nadzieje, że to jakoś nadrobisz.
Nadodrze - 31-07-2011, 13:57
:
Tak jak napisałem jest to wersja w stanie surowym.

Lutek napisał/a:
Na TD nie jeździ się 40 km/h a patrząc na te screeny to taką można by rozwijać maksymalną prędkość. Wejdź sobie na YT i pooglądaj filmy z przejazdu po Węglewie chociażby EN76.

Widziałem i nawet raz byłem w Węglewie i wiem jak to wygląda.
Poprawiłem rozjazdy i wyprostowałem ten tor.

Lutek - 31-07-2011, 14:53
:
Za dużo nie zrobiłeś.

http://img534.imageshack....73113533448.jpg

Tu ma jechać pociąg ponad 100 km/h?
Nadodrze - 31-07-2011, 16:23
:
Dobra jeszcze raz co mam dokładnie poprawić?
Lutek - 31-07-2011, 16:25
:
Ale ja Ci dokładnie nie będę pisać co masz poprawić. Koledzy wyżej napisali, ja swoje też. Mówię, włącz sobie film i zobacz z jazdy kabinowej jak TD wygląda w Węglewie.
Damiaan3 - 31-07-2011, 16:45
:
Oglądaj http://www.youtube.com/wa...feature=related i podobne filmy toż obczaj.
Cris - 31-07-2011, 17:18
:
A ja na Twoim miejscu poszukał bym na necie układu torowego takiego toru doświadczalnego i chociaż układ torowy do trainz dal. Wtedy będziesz miał pewność ze wszystko jest ok. Ale Twoja wola ja do niczego nie namawiam. A i taki powiedzmy dość dokładny schemat jest na necie, wiem bo sam takiego szukałem :) Pozdrawiam
Nadodrze - 31-07-2011, 18:35
:
Wzorowałem się na układzie toru w Węglewie i widzę już co zrobiłem źle dlatego przepraszam
Aikozann - 12-08-2011, 22:12
:
A są dostępne dodatki pozwalające na skonstruowanie rozjazdów polskiego typu
pod > 40 km/h na bok?
Bo z tego co mi wiadomo to
Rz-1:12-500 (60 km/h na bok) ma napęd el. + pomocniczy napęd połączony pędnią sztywną
a Rz-1:18,5-1200 (100 km/h na bok), jeśli się nie mylę, 3 napędy el. do przestawiania iglic i 2 napędy do przestawiania ruchomego dzioba krzyżownicy
(a 300-tki, wprawdzie 40 km/h na bok, też mają jeszcze stabilizator iglic);
sory jeśli przeoczyłem, ale nie widziałem nigdy polskiego "osprzętu" do takowych rozjazdów...
Alana - 12-08-2011, 22:22
:
No to niech Radek sie pobawi :D Wlasciwie mysle ze mozna zrobic 1 naped jako naped i kilka elementow trackside badz scenery o odpowoednim wygladzie.
Aikozann - 12-08-2011, 22:32
:
Neri napisał/a:
No to niech Radek sie pobawi :D Wlasciwie mysle ze mozna zrobic 1 naped jako naped i kilka elementow trackside badz scenery o odpowoednim wygladzie.

No napęd "zwielokrotniony" do iglic to w sumie byłby napęd "właściwy" + dwa razy taki sam (EEA5) jako zwykły Trackside, jako Trackside dobry byłby też stabilizator iglic i ewentualnie jakieś małe dodatki tupu kontrolery położenia iglic, EOR, itd., najgorzej chyba byłoby z tymi napędami do dzioba krzyżownicy bo mogłoby być ciężko to "zgrać" z samymi torami. Chyba żeby to według jakiegoś specjalnego szablonu układać (żeby właściwie te elementy rozmieścić)...
zolwik - 12-08-2011, 22:43
:
sa szablony do układania rozjazdów...
Aikozann - 12-08-2011, 22:44
:
zolwik napisał/a:
sa szablony do układania rozjazdów...

Miałem na myśli taki roboczy szablon wskazujący właściwe rozmieszczenie napędów.
Edit: tzn. oprócz wymiarów rozjazdu jescze znaczniki miejsca ułożenia napędów.
zolwik - 12-08-2011, 22:50
:
ja bym to widział w mniej uniwersalnej formie...
tzn jest sobie napęd x.
i on jest zrobiony z obiektów które są umieszczone w y punktach...

mam na mysli ze Radek wie o co lotto. tak że stawiam jeden obiekt a pojawiają się 3 czy ile tam :)
RBach - 13-08-2011, 08:34
:
zolwik napisał/a:

mam na mysli ze Radek wie o co lotto. tak że stawiam jeden obiekt a pojawiają się 3 czy ile tam :)

Lotto? Masz numerki na 6? :-P

Serio to dopiero odżywam po przeprowadzce, ostatnio kontrolnie odpaliłem TRS dla sprawdzenia, czy jeszcze umiem w to grać :-)
Gmaxa też powoli zaczynam szukać po dyskach, bo projektów do skończenia trochę mam :-|
Aikozann - 13-08-2011, 10:35
:
zolwik napisał/a:
ja bym to widział w mniej uniwersalnej formie...
tzn jest sobie napęd x.
i on jest zrobiony z obiektów które są umieszczone w y punktach...

Tzn. masz na myśli kilka elementów jako jeden obiekt Trackside
(kilka-kilkanaście dodatków jako zestawy do danego typu rozjazdu,
np. w "Rz-1:18,5-1200 L" dodaje się 3x EEA5 przy iglicach i 2x EEA5 przy krzyżownicy)?
czy np. jeden "skryptowany multikombajn" co dodajesz jeden napęd a w opcjach mu wybierasz rodzaj (skos+promień) i kierunek (wydaje mi się to chyba za trochę bardziej skomplikowane i zawodne rozwiązanie)? ;P
Alana - 13-08-2011, 10:39
:
Prosciej jest chyba zrobic EEA5 jako scenery i dodawac recznie.
zolwik - 13-08-2011, 11:03
:
tak. chodzi mi o kilka dodatkow w jednym.

Alana.
w wersji scenery jest bardziej uniwersalne... ale też nie każdy wie jak i gdzie to umieszczać ;p
Alana - 13-08-2011, 11:14
:
Jakos nie pamietam zeby ktos mnie zrobil w wersji scenery :D