FORUM PTT -

MAPY FIKCYJNE - "Projekt Rzeszów"

Rudy Tygrys - 01-12-2011, 20:10
: Temat postu: "Projekt Rzeszów"
Witam!
Przedstawiam wam mapę fikcyjną robioną w TS2010 o nazwie "Projekt Rzeszów". Chcę tą mapę zrobić coś w stylu ''Projekt Jeziorsko'' z tą różnicą, że będzie 600km różnych szlaków.
Oto screeny:
Widok na wioskę Wielkie Piaski leżącej na linii E17:

Stacyjka mała z odnogą na prawo.

Widok na pole:

Pełen widok stacyjki:

Widok dokładniejszy na odnogę(rozebraną i dalej budowa mapy).

I kolejny widok na wioskę:

Semafory wjazdowe:

Semafory są w pełni skonfigurowane.
Tata Muminka - 01-12-2011, 20:23
:
Gdzie?
Sebek821 - 01-12-2011, 20:25
:
Dobre pytanie... Gdzie? Z tego co widzę to się obrazek nie chce załadować. I jeżeli już to screen, a nie screeny. Krzyżyk jest tylko jeden :mrgreen:
Rudy Tygrys - 01-12-2011, 20:37
:
Były małe problemy techniczne. 8-)
Wujek 082 - 01-12-2011, 20:39
:
Ach, 600km? Poczekaj, ustawię sobie przypominacz w komórce, żeby zajrzeć do tego tematu za jakieś... 15 lat. Aż się łezka w oku kręci - będę mieć wtedy żonę i dzieci, pracę i własne mieszkanie. Być może zdążę już zapomnieć, że graliśmy w tę nędzną gierkę ;)

Ciekawe, czy komputery za 15 lat będą już w stanie pociągnąć taką mapę ;)
Lutek - 01-12-2011, 20:53
:
Ten semafor po prawej gdzie tor kończy się kozłem jest niepotrzebny:

http://imageshack.us/photo/my-images/7/pr9l.jpg/
Jacek - 02-12-2011, 11:07
:
Rudy Tygrys napisał/a:
Witam!
będzie 600km różnych szlaków.

To powyzej stanowi niezwykły dysonans z tym co widzę na screenach. Pokazujesz jakies dwa segmenciki pewnej stacyjki, fajnie. Niektore segmenty nawet nie są skończone. Przy takim rozmachu 600 km to powinieneś nam pokazywać paletę screenów a la Lublin - Dorohusk. I co post to rzut na mapę powiększoną o kolejne 10-15 segmentów. W przeciwnym wypadku będzie tak jak pisze 082, zatem mogę nie doczekać :P

Przypuszczam że pomyłio Ci się z tym 600 i mialo byc 77 km..

http://imageshack.us/photo/my-images/545/pr2r.jpg/

Na powyższym screenie prawy tor nie jest przeznaczony do obsługi podróżnych? Jesli tak to go odgrodź jakąś barierką, jesli nie to czemu nie ma linii przed strefą niebezpieczną?Jest tylko z lewej strony...
drstrach - 02-12-2011, 11:12
:
avs1000 napisał/a:
Przypuszczam że pomyłio Ci się z tym 600 i mialo byc 60 km..

Ja bym stawiał raczej na 6 km :-)
BTW przestańmy już operować tymi szóstkami, bo wpadnie tu zaraz święta inkwizycja, a jak wiadomo: Nikt nie spodziewa się świętej inkwizycji ;-)
Jacek - 02-12-2011, 11:15
:
już powinno być ok ;-)
drstrach - 02-12-2011, 11:18
:
avs1000 napisał/a:
już powinno być ok ;-)

A już zalatywało siarką i Nergalem na czarnym koniu ;-)
samplaire - 02-12-2011, 13:29
:
No to koledzy pożartowali se, a myślę, że w wieku Rudego Tygrysa każdy z Was miałby tak ambitne plany 8-) Ponadto widać, że mapa wcale nie będzie taka zła, wręcz przeciwnie, a Rudy Tygrys pewnie chciałby usłyszeć jakieś wskazówki:

- pod drzewami i przy domach daj inne tekstury podłoża (pod drzewami ciemniejsze wpadające w brąz na przykład, a przy domach ciemne szare), będzie to symulowało cienie lub suche liście, sam zauważysz, że mapa ożyje :-)
- jeżeli to jest peron 4.5m, to Pysi zrobił wersję dwustronną, nie wiem, gdzie ona jest, może w naszym downloadzie, ale najlepiej spytaj autora :-)
Bzyk - 02-12-2011, 16:13
:
Ja bym proponował zmienić bramki na te. ;-) Są ładniejsze od tych co używasz.
http://chomikuj.pl/bbf11/...e,936653909.rar

http://chomikuj.pl/bbf11/...,1083397360.rar

http://chomikuj.pl/bbf11/...a,933643863.rar
Rudy Tygrys - 02-12-2011, 21:15
:
samplaire napisał/a:
- jeżeli to jest peron 4.5m, to Pysi zrobił wersję dwustronną, nie wiem, gdzie ona jest, może w naszym downloadzie, ale najlepiej spytaj autora :-)

Za pomnieli do malować linię białą. ;-)
avs1000 napisał/a:
Na powyższym screenie prawy tor nie jest przeznaczony do obsługi podróżnych? Jesli tak to go odgrodź jakąś barierką, jesli nie to czemu nie ma linii przed strefą niebezpieczną?Jest tylko z lewej strony...

Złomiarze ukradli barierki. :->

Tak naprawdę to zapomniałem z tą barierką i linią białą.
panzer39 - 02-12-2011, 22:19
:
Cytat:
Na powyższym screenie prawy tor nie jest przeznaczony do obsługi podróżnych? Jeśli tak to go odgrodź jakąś barierką, jeśli nie to czemu nie ma linii przed strefą niebezpieczną?Jest tylko z lewej strony...

A na przykład w Sędziszowie to przy peronie biegnie LHSka i mimo, że pociągi nawet trochę tam nie zwalniają to i tak nie ma barierek, o!:-P Ale linia musi być:-P

A tak na poważnie, to musisz, Rudy Tygrysie, bardzo zwracać uwagę na takie szczegóły i detale, bo bez nich mapa nie ma klimatu, nie wygląda naturalnie. Po prostu to, co widzisz na prawdziwej stacji - wstaw także na mapkę. Najlepiej by było, gdybyś zbudował sobie jakąś większą stację w stu procentach na podstawie planów i zdjęć - rzecz jasna, wstawisz ją sobie na mapkę jako fikcyjną, pod inną nazwą i w innym otoczeniu, ale wyczulisz się na takie detale jak np. barierki, lampy, przejścia torowe, dławiki, no i przede wszystkim semafory i wskaźniki.
Rudy Tygrys - 03-12-2011, 09:16
:
Zamierzam zrobić stację realną w moich okolicach, ale ta stacja już jest dawno nieczynna
i na niej nie ma : ławek,lamp (jedynie słupy), tablice, a całe perony są zarośnięte. Linie bezpieczeństwa są tak samo jak semafory i wskaźniki.
panzer39 - 03-12-2011, 21:58
:
Chodziło mi bardziej o to, żebyś stworzył czynną stację na podstawie planów, bo na opuszczonej nie nauczysz się stawiać tych wielu niezbędnych detali, których tam po prostu nie ma:-P
Jak przyjrzysz się zdjęciom rozmaitych stacji to będziesz wiedział chociażby, w którą stronę są zazwyczaj ustawione podwójne lampy, jak biegną linie energetyczne; czasem na peronach zauważysz, że lampy są przytwierdzone bezpośrednio do słupów i będziesz wiedział, skąd dokąd te słupy poprowadzić;-)

P.S. Postaraj się dać przy samych torach troszkę zieleniny, żeby nie było takich pustych placów.
Rudy Tygrys - 03-12-2011, 22:27
:
Znam czynną stację w Goleniowie, a kurat ona by mi pasowała na linie E17.
Rudy Tygrys - 06-12-2011, 22:15
:
Mam pytanie. Na tej stacyjce użyłem semaforów SS 4 typ 2, ale mają tylko komorę żółtą, a nie daleko jest Przg. Ogórki i jak tam jest zielone światło to semafory na stacyjce gasną ( te, które mają wolną drogę).
To jakich najlepiej semaforów użyć, czy konfiguracji?

P.S. Prędkość szlakowa na trasie to 100km/h
RBach - 06-12-2011, 22:58
:
Rudy Tygrys napisał/a:

To jakich najlepiej semaforów użyć, czy konfiguracji?

P.S. Prędkość szlakowa na trasie to 100km/h

Jeżeli semafory wyjazdowe uzależniasz od czegoś dalej - to SS5. Pokaż fragment układu torowego (szkic, albo PORZĄDNE screeny z objaśnieniem), to coś podpowiem.
Rudy Tygrys - 23-10-2012, 21:59
:
Trochę się zakurzyło.
Przedstawiam prace nad stacją Ogórki Uniemyśl, może do niedzieli będzie skończona:

Cała mapa:

Jak sądzicie o układzie torowym tej stacji, czy może być?
Alana - 23-10-2012, 22:04
:
Prezentujemy screny z wykonczonych segmentow!
Temat ociera sie o kosz!
Jacek - 23-10-2012, 22:05
:
Tajger, nigga please. Odrywasz mnie od meczu a tu taka popelina. Weźże dokończ te segementy i wróć.

Edit: Neri, coś taka szybka. ;p
Rudy Tygrys - 04-11-2012, 20:17
:
Witam!
Przedstawiam screeny z odcinka Piaski Wielkie do wiaduktu linii 408 (Ogórki-Słowanów):

Alana - 04-11-2012, 20:31
:
W9 w granicach stacji o ile pamietm ladowaly na prawej stronie. No i moze warto uzyc jakis bardziej zardzewialych np tych scenery Wojtka082

A co do stacji robisz to na wlasciwych szablonach? Tzn dla PKP 1:9 R190 lub R300 jako rozjazd podstawowy, typowy?
Lutek - 04-11-2012, 20:44
:
Nie zawsze, jak ma ograniczenie w jednym kierunku to śmiało może stać po lewej. ;-)