FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
DLS - Problem ze ściąganiem
Autor Wiadomość
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 49
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-12-2010, 23:11   DLS - Problem ze ściąganiem

Parę osób zgłaszało ostatni problemy ze ściąganiem z DLS bez FCT. Pojawiło się oficjalne info na ten temat. Tradycyjnie wystąpiły przejściowe trudności z serwerem, a tu znajduje się wykres graficzny prędkości (lub też jej braku): http://www.auran.com/plan..._Status_Log.php
Aha, temat przykleiłem, żeby w przypadku innych takich problemów wrzucać tutaj wszelkie informacje na ten temat.

Uzupełnię jeszcze informację.
Jeśli nie możecie pobierać z DLS sprawdźcie najpierw na forum Auranu w temacie Auran Announcements , przeważnie w przypadku problemów z serwerem podawane są tam informacje na ten temat.
Ostatnio zmieniony przez drstrach 14-12-2010, 13:22, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
RCSCORPION
zaawansowany
RC TRAINZ



Pomógł: 13 razy
Wiek: 40
Dołączył: 24 Maj 2009
Posty: 768
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 14-12-2010, 00:09   

Umnie pojawia sie na cmp ze serwer jest przepelniony sprobuj ponownie pózniej to ma z tym cos wspólnego?
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 49
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-12-2010, 00:20   

RCSCORPION napisał/a:
Umnie pojawia sie na cmp ze serwer jest przepelniony sprobuj ponownie pózniej to ma z tym cos wspólnego?

Dokładnie. Australijczycy podadzą na forum Auranu, czy coś się zmieniło, więc na razie uzbrójcie się w cierpliwość.
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Człowiek Bąk


Pomógł: 60 razy
Wiek: 30
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1844
Skąd: Bąk, Bk1
Wysłany: 14-12-2010, 00:35   

Serwery mają w theplanet czyli w USA, mają coś na nich wybitnie spieprzone bo ping do USA nie jest taki beznadziejny jak do kangurów...
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 49
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-12-2010, 00:41   

Paweł zasypało ich w Ameryce i mają teraz ważniejsze sprawy na głowie :-)
 
 
 
pla031
nowy


Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 28 Maj 2009
Posty: 46
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-01-2011, 01:13   

Jest ktoś mniej więcej w stanie określić czy to zadziała poprawnie kiedyś, jeśli tak to kiedy?
_________________
Pozdrawiam Sebol
www.wizzva.com
 
 
 
Lutek 
znawca
PL-PKPIC



Pomógł: 118 razy
Wiek: 29
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2556
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 16-01-2011, 12:22   

Tak jest, Pan Bóg. Nawet jak @ napiszesz do Auranu to Ci guzik powiedzą.
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 252 razy
Wiek: 43
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 3869
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 16-01-2011, 12:41   

Chłopaki, a nie przyszło wam do głowy, że to jest celowe działanie? Coś mi ta "awaria" darmowego DLS dziwnie zbiegła się w czasie z odcięciem dostępu dla wersji poniżej TC (krótko po).
Może to teoria spiskowa, ale wydaje mi się, że akcja "kup pan ts2010 a jak nie to się odczep od dls" nie wypaliła - tzn. sprzedaż "mega-super-hiper-zupełnie-nie-zmienionej-za-to-drogiej-i-wymagającej" i jedynie słusznej wersji gry nie wzrosła o 100000000000000000000000000000000000000% w jeden dzień - to wymyślili "awarię" darmowego DLS, żeby zarobić na FCT. Pewnie też nie wypali, bo na szczęście userzy to nie bydło, którym da się ot tak kierować za pomocą pozorowanych awarii :-)
Jakoś mi się nie chce wierzyć, że przez parę miesięcy nie można nic zrobić z dennym transferem i przekroczonym limitem połączeń. Wszyscy informatycy w Australii pojechali łapać kangury do Interioru czy jak?
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 18.04.2019
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 49
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-01-2011, 13:01   

RBach napisał/a:
Chłopaki, a nie przyszło wam do głowy, że to jest celowe działanie? Coś mi ta "awaria" darmowego DLS dziwnie zbiegła się w czasie z odcięciem dostępu dla wersji poniżej TC (krótko po).

Spiskowe teorie dziejów, jakie to nasze, jak mgła ;-)

RBach napisał/a:
Może to teoria spiskowa, ale wydaje mi się, że akcja "kup pan ts2010 a jak nie to się odczep od dls" nie wypaliła - tzn. sprzedaż "mega-super-hiper-zupełnie-nie-zmienionej-za-to-drogiej-i-wymagającej" i jedynie słusznej wersji gry nie wzrosła o 100000000000000000000000000000000000000% w jeden dzień - to wymyślili "awarię" darmowego DLS, żeby zarobić na FCT.

Zdziwisz się, sprzedali 15 000 egzemplarzy, co jak na tak niszową grę nie jest złym wynikiem.

RBach napisał/a:
Pewnie też nie wypali, bo na szczęście userzy to nie bydło, którym da się ot tak kierować za pomocą pozorowanych awarii :-)

Ja nie wiem jak wy się do tej pory możecie męczyć bez FCT :-) , limit 100MB, ograniczony transfer. Mam FCT od ponad roku i nie narzekam, zastanawiam się nad kupieniem Lifetaim (dożywotnim) FCT za ok 300 zetów, IMHO nie jest to wygórowana cena

RBach napisał/a:
Jakoś mi się nie chce wierzyć, że przez parę miesięcy nie można nic zrobić z dennym transferem i przekroczonym limitem połączeń. Wszyscy informatycy w Australii pojechali łapać kangury do Interioru czy jak?

Cóż, co kraj to obyczaj, przypomnę, że nie jest to ich pierwsza awaria na przełomie roku, a jakoś tak się dziwnie składa, że na przełomie roku chłopaki z Brisbane mają przerwę urlopową. A jeśli już wspomniałem o Brisbane to chyba nie muszę tłumaczyć co się tam dzieje?
A tu jest oficjalne tłumaczenie zaistniałej sytuacji:

Good Morning All
A short update on this.

We are still seeing a maximum number of connections to the free server at this time. There are still a few 'openings' at versions times, however these do tend to fill up as well.

Unfortunately, as a number of the Trainz team do live around Brisbane (including our admin), we have not been able to properly look into this. This is due to the flooding in and around Brisbane, which is causing power to be cut-off, and has blocked many transport routes, as well as effecting homes and people (note, thankfully none of the Trainz team have been directly effected apart from power cuts and blocked transport routes).

We will be looking into this when we can, however due to the floods it may be a little longer before we can properly look into it.

We do thank you for your patience.


Źródło: Download Station Maximum Connections
 
 
 
mgarkowski
zaawansowany
inż. modelarz



Pomógł: 56 razy
Wiek: 31
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 852
Skąd: Kraków
Wysłany: 16-01-2011, 13:02   

Wczoraj udało mi się z DLS ściągnąć 1 (słownie jeden) dodatek pomimo zakupionego i zarejestrowanego TC.
 
 
 
kilanziom
znawca
Maniak


Pomógł: 105 razy
Wiek: 35
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 4734
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-01-2011, 13:10   

Ja mam TS2009 i g. mogę ściągnąć od miesiąca albo 2, wiec olałem to.
_________________
www.wgk.cal.pl
 
 
 
Lutek 
znawca
PL-PKPIC



Pomógł: 118 razy
Wiek: 29
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2556
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 16-01-2011, 13:16   

Mi od wakacji nic nie ciagnie, a jak szedł dodatek to z prędkościa 2-4 kb/s.
 
 
 
amek
user


Pomógł: 4 razy
Wiek: 51
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 80
Skąd: Szczecin
Wysłany: 16-01-2011, 15:41   

Na wszystko jest sposób. Trzeba sobie zainstalować Trainz Downloader Pro - to taki program, który ściąga dodatki niezależnie od CMP. Jest on dedykowany dla trs2004 ale śmiga nawet w TS2009 i TS2010. Ma tę bardzo fajną cechę, że automatycznie próbuje połaczyć się z serwerami Auranu aż do skutku. W efekcie nie musimy sami ponawiać prób połaczeń. Nigdy nie czekałem dłużej niż 5 minut na połaczenie. Jeżeli wybierzemy więcej elementów do ściągnięcia to tak długo korzystamy z możliwości ściągania, jak długo nie ściągniemy ostatniego dodatku. Poza tym zawsze miałem problem ze ściągnięciem za pomocą Content Managera dodatków pow. 1,2 MB tzn. ściągały się, ale nie chciały się zainstalować, w TDP nie ma tego kłopotu. TDP jest niezależny od trainza a zatem w czasie ściągania możemy się dalej bawić w naszą grę, a po jej zakończeniu sprawdzić, czy wszystko już jest na naszym komputerze i dokonać instalacji.
Utrudnianie dostępu to najprawdopodobniej celowe działanie a nie "awaria". Skoro trwale zamknęli dostęp posiadaczom starszych wersji to dostęp powinien być łatwiejszy a nie trudniejszy (mniejsza liczba zainteresowanych).
Pozdrawiam
 
 
Matosss
super user


Pomógł: 3 razy
Wiek: 24
Dołączył: 27 Gru 2009
Posty: 152
Skąd: Poznań
Wysłany: 23-01-2011, 13:48   

Muszę popróbować z tym TDP bo nawet sobie nie mogę nowymi gagarami pojeździć bo mi wszystkiego nie chce pobrać;/
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 49
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-02-2011, 11:57   

Tak a propos ściągania z DLS do 1 marca, w ramach promocji można kupić roczny FCT za 20 AUD (ok. 60 PLN), normalnie kosztuje ok. 80-90 zł w zależności od kursu dolara australijskiego, a ten ostatnio jest drogi.
 
 
 
mr s
[Usunięty]

Wysłany: 26-02-2011, 17:59   

u mnie jest tak, że nie wiem co bym robił i który plik wybierał zawsze jest "Download Link unavailable." (przy TS09)
Ostatnio zmieniony przez mr s 26-02-2011, 17:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Lupus
trainz


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 25 Paź 2009
Posty: 227
Skąd: Lubin
Wysłany: 06-04-2011, 14:00   

Nie wiem czy ktoś próbował ale ja spróbowałem powalczyć z DLS i sprawa wygląda następująco,na początku po kilku kliknięciach,jest informacja że transfer pełny że trzeba odczekać 10 minut ale po kilku próbach,plik da się ściągnąć,przynajmniej ja tak mam,dodam jeszcze że nie mam wykupionego transferu.
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 49
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-06-2011, 23:00   

Dzisiaj DLS coś szwankował i nie udało mi się zalogować na serwer przez CMP (zresztą dalej się nie udaje), ale nie chcąc czekać na zalogowanie wrzuciłem parę dodatków przez stronę przy pomocy Download Helper. O dziwo w ten sposób udało mi się te dodatki ściągnąć, choć nie ukrywam trwało to dość wolno jak na FCT, sprawdziłem więc ustawienia CMP i okazało się, że nie widzi mojego FCT. W ten sposób ściągnąłem 27MB danych, więc może w tym szaleństwie jest metoda dla tych, którzy FCT nie posiadają, może ktoś spróbuje tą metodę i opisze jakie były skutki.
 
 
 
Cris 
zaawansowany
Buka


Pomógł: 19 razy
Wiek: 28
Dołączył: 15 Sie 2008
Posty: 816
Skąd: Źmigród/Leszno
Wysłany: 20-06-2011, 23:14   

Doktorze ja nie mam FCT ale pobiera mi z DLS. Nie wiem jak CMP to robi ale zawsze w każdy dzień o godzinie tak 10/11 później już nie :P (sprawdzałem specjalnie) pobiera bez problemów. Jednakże próbowałem nie dawno przez downolad helper i nie chciało mi się pobrać ;/ A i mam ts2009
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 112 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3559
Skąd: Opole

Wysłany: 21-06-2011, 08:52   

Osobiście ściągam od poniedziałku do piątku między 04:40- 06:40. Są chwile, szczególnie przed piątą, gdy potrafi wyciągnąć 40KBps. Przy dodatkach do 1,5MB można ściągnąć za jednym machem nawet cały dzienny limit. Przy dużych wagowo potrafi zdechnąć, dlatego duże ściągnąć na samym początku. Sprawdzone dzisiaj rano przez pobieranie asystentem w CMP, w wersji 2006.
 
 
 
gagarin205
świeżak


Wiek: 25
Dołączył: 27 Lip 2011
Posty: 3
Skąd: lipno nowe
Wysłany: 30-12-2011, 10:35   

Lutek napisał/a:
Tak jest, Pan Bóg. Nawet jak @ napiszesz do Auranu to Ci guzik powiedzą.
Jak tak to po co wydawają te symulatory? a jak użytkownik gry ma problem i piszą do AURANU to nic nie odpisują i tyle....
_________________
lukasz
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 49
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-12-2011, 10:45   

Gagarin po co odświeżasz wątek, który już sobie umarł ze starości, w dodatku odświeżasz go nic nie wnoszącym do tematu paplaniem.
Aha, to jest ostrzeżenie, następnym razem upomnę cie mandatem.
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 49
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-09-2012, 11:15   

Mała pomoc dla nowych użytkowników Trainz, zanim zaczniecie płakać, że nie można zarejestrować/ściągać z DLS porównajcie waszą wersję gry z tabelą cyklu "życia" Trainz. Dzięki temu będziecie mieli jasność, czy wasza wersja jest, bądź nie jest wspierana przez producentów gry.
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 228 razy
Wiek: 31
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5052
Skąd: Wrocław
Wysłany: 16-09-2012, 11:38   

Jeszcze informacja:

posty typu wyślij mi coś bo DLS jest płatny będą odpowiednio nagradzane
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT http://sdrv.ms/MO7RX9
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group