FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przezroczyste pudło
Autor Wiadomość
banan194
nowy


Pomógł: 1 raz
Wiek: 28
Dołączył: 22 Lip 2012
Posty: 23
Skąd: jaworowo
Wysłany: 05-09-2013, 11:31   Przezroczyste pudło

Witam zrobiłem na własny użytek alias wagonu MAV Tadgs a dokładnie zmiana koloru tu akurat z czerwonego na niebieski, Przerobiłem kolory w programie PhotoFliltre Studio X.
Dach i reszta wyszło ok po zapisaniu a już ostoja i pudło wagonu jest przezroczyste, wspomnę iż po wyskoczeniu komunikatu nie zaznaczyłem kompresji, tak jak zawsze. Proszę o pomoc
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 232 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 3693
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 05-09-2013, 13:09   Re: Przezroczyste pudło

banan194 napisał/a:
Witam zrobiłem na własny użytek alias wagonu MAV Tadgs a dokładnie zmiana koloru tu akurat z czerwonego na niebieski, Przerobiłem kolory w programie PhotoFliltre Studio X.
Dach i reszta wyszło ok po zapisaniu a już ostoja i pudło wagonu jest przezroczyste, wspomnę iż po wyskoczeniu komunikatu nie zaznaczyłem kompresji, tak jak zawsze. Proszę o pomoc


Usuń kanał alfy z pliku tekstury.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 22.12.2016
 
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 76 razy
Wiek: 48
Dołączył: 22 Wrz 2009
Posty: 3063
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 05-09-2013, 15:19   

Czyli po polskiemu: zapisz plik tga w 24bit, a nie 32bit jak zapisałeś teraz ;-) Podczas eksportu na pewno masz możliwość zmiany tego parametru.
_________________
KUID:132952
Tu moje dodatki ciurkiem
 
 
 
banan194
nowy


Pomógł: 1 raz
Wiek: 28
Dołączył: 22 Lip 2012
Posty: 23
Skąd: jaworowo
Wysłany: 06-09-2013, 10:45   

Pomogło, tylko po zapisaniu na 24bity można było tylko zaznaczyć z trzech wymiar 64x64 i po zapisie na plik icon otworzyłem jeszcze raz i zapisałem w tga opis i symbole na wagonie są rozmazane jak powiększyć do oryginalnego rozmiaru. Czy jest jakiś inny program który od razu zapisuje w 24 bitach.
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 232 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 3693
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 06-09-2013, 11:47   

banan194 napisał/a:
Czy jest jakiś inny program który od razu zapisuje w 24 bitach.


Niewielki wycinek mega-długiej listy:

http://pl.wikipedia.org/w...afiki_rastrowej
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 22.12.2016
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group