FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z usuwaniem !
Autor Wiadomość
xsoner2010
trainz


Wiek: 25
Dołączył: 27 Lut 2011
Posty: 251
Skąd: Piotrków Trybunalski
Wysłany: 26-03-2011, 18:56   Problem z usuwaniem !

Mam problem z usunięciem tory z ludźmi (tego wbudowanego) , właściwie nie mogę z nim nic zrobić. Naprawa bazy danych nic nie dała, próbowałem też usunąć z mapy brakujące składniki i nic.
_________________
https://xsoner.krb.com.pl/
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 216 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 4921
Skąd: Wrocław
Wysłany: 26-03-2011, 18:57   

ale skąd ty chcesz to wywalić? z mapy? z gry? bo nie kminie ocb
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT http://sdrv.ms/MO7RX9
 
 
 
xsoner2010
trainz


Wiek: 25
Dołączył: 27 Lut 2011
Posty: 251
Skąd: Piotrków Trybunalski
Wysłany: 26-03-2011, 18:59   

Z mapy, sorki zapomniałem dodać że ten tor mam na mapie.
_________________
https://xsoner.krb.com.pl/
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 216 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 4921
Skąd: Wrocław
Wysłany: 26-03-2011, 19:02   

a jak chcesz go wywalic? tzn co juz robiles? opisz czynnosci wykonywane
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT http://sdrv.ms/MO7RX9
 
 
 
xsoner2010
trainz


Wiek: 25
Dołączył: 27 Lut 2011
Posty: 251
Skąd: Piotrków Trybunalski
Wysłany: 26-03-2011, 19:13   

Najpierw chciałem zmienić mu nazwę, okazało się że w geodecie w jego właściwości wejść nie mogę. potem chciałem go usunąć z mapy tak normalnie jak jakikolwiek inny obiekt i nic. I wtedy się zdenerwowałem, klikłem "usuń brakujące składniki ani go nie skasowało ani nadal nie mogłem go usunąć. Uruchomiłem menadżera i włączyłem rozszerzoną naprawę bazy danych zrobiła się w parę minut i nic to nie dało. To było zanim napisałem na forum, a przed chwilą gdy jeszcze była małą nadzieja że samo się naprawi uruchomiłem trs-a i okazało się że gra się zwiesza gdy chce wejść w zakładkę budynki, dla pewności bo zdarzało mi się tak wcześniej pozamykałem procesy i uruchomiłem jeszcze raz trs-a, i tu mnie gra zaskoczyła zwykle w takich momentach wyskakiwała mi naprawa bazy danych, a teraz nic. No więc jak już gra się uruchomiła okazało się że nadal się wiesza przy budynkach. Ja już nie wiem co mam zrobić, może da rade to naprawić bez reinstalki
_________________
https://xsoner.krb.com.pl/
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 48
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-03-2011, 19:34   

W tym ostatnim poście to nie wiem o co Ci chodzi, a co do usuwania obiektów z mapy to sprawdź na jakiej warstwie położony jest dany obiekt i jak już sobie to wyjaśnisz będzie Ci łatwiej.
 
 
 
xsoner2010
trainz


Wiek: 25
Dołączył: 27 Lut 2011
Posty: 251
Skąd: Piotrków Trybunalski
Wysłany: 26-03-2011, 20:10   

Doktorze napisałem w ostatnim poście co dokładnie robiłem.
Uruchomiłem jeszcze raz naprawę bazy danych, czy to normalne że podczas naprawy w szczegółach, jest pełno błędnych wpisów np: nie udało się wczytać jakiejś tam textury itd. ?
Całą to listę mam w tych błędach, nie jestem pewien ale coś tak myślę że chyba szlak trafił bazę danych :cry:

Przepraszam was że tak chaotycznie pisze ale jest troszkę zdenerwowany tą sytuacją.


Naprawa się zakończyła wyskoczyło mi 12656 błędów i około 1500 ostrzeżeń ... :evil: ...


Właśnie uruchomiłem grę po drugiej już naprawie bazy danych, i chyba wszystko wróciło do normy, skasowałem też ten tor z ludźmi. Małe sprostowanie nie był to tor wbudowany ale CGM Czeski tor z ludźmi .
Także przepraszam za zamieszanie i najlepiej temat zamknąć lub usunąć.
_________________
https://xsoner.krb.com.pl/
Ostatnio zmieniony przez xsoner2010 26-03-2011, 20:31, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 48
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-03-2011, 20:41   

Po odtworzeniu bazy danych CMP informuje ile znalazł błędnych dodatków w bazie.
 
 
 
Robercik101 
super trainz
Wąskotorowiec.



Pomógł: 4 razy
Wiek: 36
Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 503
Skąd: Bytom-UK.

Wysłany: 27-03-2011, 01:14   

Kiedyś dopadł mnie podobny problem mianowicie ni cholery nie mogłem usunąć rozładowni (Obiekt Scenerii), szperałem w warstwach, naprawy bazy, usuwanie brakujących etc. nic to mi nie dało. Przypadkiem (W nerwicy :evil: ) usunąłem tą rozładownię z zakładki (Track) inną podobną przypadłość miałem z torami też nie dało się ich usunąć normalnie tylko z zakładki obiektów (Spline). Taki moje 5 Groszy :->

Pozdrawiam.
 
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 76 razy
Wiek: 48
Dołączył: 22 Wrz 2009
Posty: 3063
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 27-03-2011, 06:04   

Ha! Żeby usunąć dodatek, którego nie możemy usunąć stosując tradycyjne metody, należy wejść w edycję TRASY, a nie SESJI i stamtąd nie powinno być problemu :mrgreen:

DOKŁADNIE ten sam problem miałem z peronem interaktywnym i to poskutkowało.
_________________
KUID:132952
Tu moje dodatki ciurkiem
Ostatnio zmieniony przez samplaire 27-03-2011, 06:05, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
xsoner2010
trainz


Wiek: 25
Dołączył: 27 Lut 2011
Posty: 251
Skąd: Piotrków Trybunalski
Wysłany: 27-03-2011, 12:17   

Edycje trasy powiadasz, to ja mam tak że jak wejdę w edycje trasy a nie sesji to dosłownie prawie nic nie mam na mapie tzn. obiektów, torów nic. A gdy wejdę w edycję sesji wszystko jest na swoim miejscu. Często mam też tak że podczas budowy, nie mogę nic na torze ustawić, ani pociągu ani żadnych znaków itd. wydaje mi się że jest to powiązane z tą edycją trasy tzn. że nic tam nie ma.
_________________
https://xsoner.krb.com.pl/
 
 
 
samplaire
znawca
i na dodatek dziad



Pomógł: 76 razy
Wiek: 48
Dołączył: 22 Wrz 2009
Posty: 3063
Skąd: Wawa/Gorz/Szcz
Wysłany: 27-03-2011, 13:47   

To, że nie ma prawie nic w edycji trasy, to nic nienormalnego. W TS10 są 'warstwy', jeśli budując swoją sesję masz prawie wszystko w warstwie sesji, to w w edycji trasy (czyli warstwy TRASA) nie będziesz miał nic. Zrób tak: wejdź w SESJĘ, zapisz całą trasę z sesją pod nową nazwą (dla bezpieczeństwa); wejdź w zakładkę warst, scal sesję z trasą (tam jest taki guzik) i zapisz zmiany; wyjdź z SESJI, wejdź w edycję TRASY i teraz będziesz mógł wywalić niechciany element.
_________________
KUID:132952
Tu moje dodatki ciurkiem
 
 
 
funek79 
nowy


Wiek: 39
Dołączył: 07 Kwi 2013
Posty: 39
Skąd: Kraków
Wysłany: 27-02-2018, 12:38   

Cześć. Potrzebuję pomocy bo mam do czynienia z jakąś kuriozalną sytuacją. Nie mogę usunąć z mapy trawy spline która pojawiła się nagle w jakimś losowym miejscu i ciągnie się w nieskończoność. Posiadam TS2010 i nie potrafię się jej pozbyć. Ani w edycji linii ani w edycji sesji ta trawa nie daje się usunąć. Próbowałem rozwiązań które podał Samplaire wyżej w tym temacie ale to nie pomaga (albo źle to robię). Otoczenie zbudowane jest na warstwie linii a przynajmniej tak mi się wydaje bo jak kliknę w to oko w pozycji route layer to wszystko z mapy znika i pojawia się gdy znów kliknę. Robiłem też rozszerzoną naprawę bazy danych i nic nie pomogło. Jest ktoś w stanie mi pomóc jak usunąć tę trawę?
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 106 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3424
Skąd: Opole
Wysłany: 27-02-2018, 13:12   

1.Wgrać trawę z CMP i dodatek umieścić na pulpicie 2. Usunąć dodatek z CMP 3.Otworzyć mapę i użyć opcji: usuń brakujące składniki. Zapisać mapę i wyjść z gry 4. Wgrać dodatek z pulpitu do CMP.
 
 
 
funek79 
nowy


Wiek: 39
Dołączył: 07 Kwi 2013
Posty: 39
Skąd: Kraków
Wysłany: 27-02-2018, 15:21   

Dzięki Ryszard, też pomyślałem żeby to zrobić właśnie w taki sposób jak napisałeś ale powstrzymał mnie fakt że jak usunę brakujące składniki z mapy, to stracę tę trawę w innych miejscach gdzie ją wykorzystywałem. Ostatecznie już chciałem jednak to zrobić ale spróbowałem jeszcze czegoś innego. Skopiowałem kawałek tekstury gruntu na węzeł spline gdzie ta trawa się zaczynała i tekstura nadpisała trawę powodując jej zniknięcie. Problem naprawiony. Dziękuję
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 106 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3424
Skąd: Opole
Wysłany: 27-02-2018, 17:05   

Mogłeś tak zrobić ponieważ spline, choć wizualnie było, to dla gry było jako tex. Jeżeli coś nie da się usunąć, to trzeba sprawdzić co to faktycznie jest dla gry.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group