FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Sygnalizacja PKP v5.1
Autor Wiadomość
MalignusPL
trainz


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 390
Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-11-2017, 09:39   

Radku, ja też po prośbie. Zakładając, że wymaga to tylko przeróbki istniejącego modelu, a nie robienia wszystkiego od nowa - dało by radę zrobić Tm2 niską w wersji wiszącej?

Podwiesiłem sobie póki co na torze niewidzialnym ale od spodu widać dziurę no i mało to praktyczne, jeżeli chodzi o skonfigurowanie.
Ostatnio zmieniony przez MalignusPL 03-11-2017, 09:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
CenariusPL 
super user


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Sie 2015
Posty: 105
Skąd: Sanok
Wysłany: 15-04-2018, 01:49   

Cześć, zauważyłem że pojawiła się możliwość dodania zmiany sygnału na semaforze w komendach maszynisty w ustawieniach sesji.

Niestety komenda chyba nie działa - maszynista po prostu stoi jak słup z tą komendą zmiany sygnału i nic się nie dzieje. (do tego później żadna inna komenda np. autodrive nie działa - trzeba jechać własnoręcznie ;) )

Ręcznie w trakcie gry zmiana przez komendę działa.

Wersja TANE.
_________________
Bieszczadzka Kolej Euroregionalna
Koleje Podkarpackie
 
 
 
Jędrek25 
user


Pomógł: 1 raz
Wiek: 15
Dołączył: 10 Paź 2017
Posty: 75
Skąd: POZNAŃ
Wysłany: 15-04-2018, 10:33   

Tu chciałbym dołączyć się do prośby by dodać do gry semafory kształtowe z stojącą przed nimi tarczo ostrzegawczą jak na zdjęciu:
 
 
 
Korzeń 
znawca



Pomógł: 61 razy
Wiek: 26
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1332
Skąd: Knurów

Wysłany: 15-04-2018, 10:45   

Nie możesz po prostu... Postawić tarczy ostrzegawczej przed semaforem kształtowym? :roll:
_________________
kuid:394491 - folder z dodatkami
Galeria zdjęć
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 37 razy
Wiek: 27
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 736
Skąd: Sierpc
Wysłany: 15-04-2018, 10:50   

Ale przecież można to zrobić - wystarczy postawić semafor świetlny i obok niego tarczę ostrzegawczą, w opcjach tarczy zaznaczyć "tarcza przelotowa" i wybrać w odpowiednich polach dwa semafory (semafor do którego tarcza się odnosi, i semafor przy którym tarcza stoi), i wtedy tarcza taka działa tak jak trzeba, tj. pozostaje ciemna gdy semafor przy którym stoi wskazuje sygnał "stój", i wskazuje jaki sygnał jest na następnym semaforze, gdy semafor przy którym stoi wskazuje sygnał zezwalający na jazdę. Nie ma potrzeby tworzyć dodatkowych dodatków.
 
 
Railwoj 
świeżak


Pomógł: 1 raz
Wiek: 42
Dołączył: 05 Mar 2018
Posty: 5
Skąd: Kraków
Wysłany: 25-04-2018, 14:17   

Korzeń napisał/a:
Nie możesz po prostu... Postawić tarczy ostrzegawczej przed semaforem kształtowym? :roll:


Można, ale wtedy TO świetlna v5 nie będzie wygaszona, gdy semafor przed którym będzie ustawiona będzie wskazywał S1, a to właśnie o taki sposób uzależnienia tarczy chodzi, jak sadzę.
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 216 razy
Wiek: 29
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 4886
Skąd: Wrocław
Wysłany: 25-04-2018, 16:30   

Jak sądzę piszesz posta tylko po to aby coś napisać, niesprawdzając swojej teorii w Trainzie oraz bez czytania tego co wyżej.

Dlaczego tak sądzę?






Oczywiście To jest osobnym dodatkiem
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT http://sdrv.ms/MO7RX9
 
 
 
Railwoj 
świeżak


Pomógł: 1 raz
Wiek: 42
Dołączył: 05 Mar 2018
Posty: 5
Skąd: Kraków
Wysłany: 25-04-2018, 18:34   

zolwik napisał/a:
Jak sądzę piszesz posta tylko po to aby coś napisać, niesprawdzając swojej teorii w Trainzie oraz bez czytania tego co wyżej.

Oczywiście To jest osobnym dodatkiem


Owszem, przeczytałem i sprawdziłem, ale w wersji dla TRS06, a nie TS09+. Tę także posiadam, ale rzadziej do niej zaglądam i w niej akurat faktycznie nie sprawdziłem. Dzięki zatem za pouczenie o tym, że możliwości sygnalizacji w wersji pod 09+ obejmują także konfigurację To świetlnej jako przelotowej przy semaforach kształtowych. Twoje screeny dobitnie pokazują wszystkim zainteresowanym, że rzeczywiście nie ma potrzeby tworzenia nowego dodatku, by uzyskać układ (Sr+Sz+To świetlna na osobnym słupie) widoczny na zdjęciu kolegi Jędrka25.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group