FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z TS2012 (dx9 ?)
Autor Wiadomość
Kicek_
świeżak


Dołączył: 22 Sie 2019
Posty: 5
Skąd: waw
Wysłany: 22-08-2019, 19:38   Problem z TS2012 (dx9 ?)

Witam,
Kupiłem Trainz Sim. 2012 i niestety po włączeniu sesji ilość FPS to max 20 a często spada poniżej. Oczywiście grać się nie da.
Ściągnąłem i zainstalowałem na wszelki wypadek raz jeszcze DX9 i nic nie pomogło.
Wszelkie opcje ustawiłem na minimum. Obniżałem też rozdzielczość nawet do najniższej i ten sam problem wciąż występował.
Jest to tym dziwne że konfiguracja laptopa to: I7 7700, 8 GB RAM, Intel graphics + GeForce GTX1050 4GB.
Testując MSI afterburnerem pokazuje, że GeForce ma 20% obciążenia.

Kupując tytuł z 2012 myslałem, że te 60 FPS będzie spokojnie. Okazuje się, że o dziwo taki sprzęt sobie nie radzi.

Może ktoś ma jakiś pomysł jak można sobie z tym poradzić?
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 250 razy
Wiek: 43
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 3860
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 23-08-2019, 06:42   

W opcjach sterownika NVidia ustawiłeś dla gry kartę NVidia jako roboczą? Bo z opisu wynika, że leci na Intelu :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 18.04.2019
 
 
 
Kicek_
świeżak


Dołączył: 22 Sie 2019
Posty: 5
Skąd: waw
Wysłany: 23-08-2019, 08:46   

W panelu sterowania Nvidia jako preferowany GPU jest ustawione GeForce 1050.
Obciążenie w czasie gry w/g MSI Afterburner to około 15-20%. Kompletnie tego nie rozumiem.
Oczywiście sprawdziłem jeszcze opcje przełączenia na Intel-a i wtedy obciążenie GeForca jest naturalnie 0% a wzrasta Intela.
Dodam jeszcze ciekawostkę: inne gry używające DX9 np. EuroTruckSim 2 działają bez zarzutu, tj. 60 FPS przy ustawieniach very high. Wtedy obciążenie GeForce 1050 jest też odpowiednio wysokie.
 
 
 
maszynista82
super user


Wiek: 37
Dołączył: 13 Lis 2013
Posty: 144
Skąd: Żywiec
Wysłany: 23-08-2019, 16:18   

Kicek_ spróbuj wejdź ustawiania Panel sterowania NVIDIA, zobaczysz zakładkę: Zarządzanie ustawieniami 3D szukamy: preferowany procesor graficzny, zmieniamy na Procesor NVIDIA o dużej wydajności i zatwierdzamy zmiany, klikamy Zastosuj.
 
 
 
Kicek_
świeżak


Dołączył: 22 Sie 2019
Posty: 5
Skąd: waw
Wysłany: 23-08-2019, 17:42   

Problem w tym, że tak jest ustawione cały czas.
 
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 7 razy
Wiek: 59
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 416
Skąd: Kraków
Wysłany: 25-08-2019, 21:53   

A może w samych ustawieniach gry masz zbyt wysokie parametry? Przede wszystkim odległość renderowania - ustaw na 3000 najwyżej a pozostałe suwaki na średnie wartości.
_________________
KUID:269437
 
 
 
Kicek_
świeżak


Dołączył: 22 Sie 2019
Posty: 5
Skąd: waw
Wysłany: 26-08-2019, 11:36   

No właśnie nie. Ustawiłem wszystko na najniżej. Rysowanie 1000, reszta Low, tylko tekstury High. Gra wygląda fatalnie w warstwie graficznej a na dodatek jest niegrywalna.
Zmieniłem w ustawieniach na tryb zgodności z WIN7 i start z uprawnieniami admina.
Nieco pomogło tzn. jest 30-40 klatek z miejscowymi spadkami do 15-20.
Tylko, że wciąż mówimy o najniższych możliwych ustawieniach. Nie ma tu nawet namiastki realizmu. Imersja jest zerowa. Wygląd po prostu poraża.
Myślę, że tu chyba coś nie tak z silnikiem gry bo inne tytułu na DX9 na moim GTX1050 działają świetnie. np ETS2 na maksymalnych ustawieniach idzie 60 FPS mimo że ilość detali na mapach jest porównywalna do TS12.
 
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 7 razy
Wiek: 59
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 416
Skąd: Kraków
Wysłany: 26-08-2019, 12:16   

No to coś musi być z komputerem bo to niemożliwe żeby tak kiepsko działało. Ja mam GTX 960 która jest mniej więcej porównywalna z GTX 1050 i wszystko śmiga chociaż nie całkiem mam wszystko w ustawieniach na maxa. O procesorze nie wspomnę gdyż akurat ta gra nie wymaga jakichś wielkich wydajności z jego strony. U mnie przeważnie to tak idzie na 50-60% a mam tylko starego I5 4690.
I jeszcze jedno, trochę bez sensu wybrałeś TS12 bo albo trzeba było poszukać TS2010 albo już T:ANE, która też już jest dostępna za grosze ;-)
_________________
KUID:269437
 
 
 
maszynista82
super user


Wiek: 37
Dołączył: 13 Lis 2013
Posty: 144
Skąd: Żywiec
Wysłany: 26-08-2019, 18:41   

Kicek_ zobacz czy w biosie integrowana karta graficzna Intel blokuje?
Ostatnio zmieniony przez maszynista82 26-08-2019, 18:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
robkol72 
świeżak


Wiek: 47
Dołączył: 28 Sie 2019
Posty: 4
Skąd: Kobiernice
Wysłany: 29-08-2019, 04:45   

Kicek a próbowałeś w panelu sterowania nvidii zrobić profil z ustawieniami graficznymi dla Trainz12 ?
I jeszcze ustaw sobie w opcjach trainz12 - Directx a wyłącz - Opengl, bo windows 10 kiepsko radzi sobie z tym trybem. U mnie trainz12 chodzi zdecydowanie szybciej w directx niż w Opengl a o ile pamiętam to Opengl jest ustawiony domyślnie w opcjach graficznych.
_________________
Robik
Ostatnio zmieniony przez robkol72 29-08-2019, 05:10, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
Kicek_
świeżak


Dołączył: 22 Sie 2019
Posty: 5
Skąd: waw
Wysłany: 02-09-2019, 15:17   

Panowie,
Pełna zgoda, to nie może wyglądać tak kiepsko na GTX1050. Oczywiście mam dx9 ustawione. Gdzieś musi być "wąskie gardło". Nie sądzę że bios blokuje nvidie na rzecz intela bo inne gry chodzą bardzo wydajnie. Próbowałem ustawiać profil dla Trainz ale to też pomogło :( . Tak przy okazji za TS12 dałem 30 pln a TANE kosztuje ponad 140.
 
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 7 razy
Wiek: 59
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 416
Skąd: Kraków
Wysłany: 06-09-2019, 09:42   

Dla ścisłości T:ANE można nabyć drogą kupna za 80 zł - nie mówię tu o np wersji Deluxe, którą widziałem, że oferują za ponad 300 zł :-D
Ale sprawdź tak, że włączysz menedżer zadań/wydajność i masz podgląd co jest najbardziej obciążone. Czy procesor (na ile %), oraz jak obciążona jest grafika. Czy wykres 3D jest na 100% nawet na prostej mapie? Ile zużywa pamięci graficznej. Zobacz także jak jest obciążony dysk na którym masz zainstalowane wszystkie dodatki (folder Local). Przypominam sobie jak niegdyś używałem TS12 i miałem grę na dysku HDD to też nieco szarpało właśnie z winy wolnego dysku. Trainz wymaga wczytywania mnóstwa drobnych plików i z niewiadomych powodów nie trzyma chyba wszystkiego w pamięci, ciągle coś doczytując. Szybkość dysku ma więc tu też zasadnicze znaczenie. Spróbuj też jak będzie ci chodził komputer bez pliku wymiany. Jak masz 8 GB Ramu to powinien sobie poradzić bez tego.
_________________
KUID:269437
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 227 razy
Wiek: 31
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5048
Skąd: Wrocław
Wysłany: 06-09-2019, 09:57   

Tane jak się poszuka to można kupić za 20 zł
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT http://sdrv.ms/MO7RX9
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group