FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Komputer do Trainzowania
Autor Wiadomość
Wujek 082
znawca



Pomógł: 98 razy
Wiek: 31
Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 2246
Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 13-02-2017, 14:23   

Panowie, Camry zapytał jaki komputer polecacie w określonej kwocie. Każdy daje propozycję zestawu, jeśli ma jakowąś, a jak nie ma, to niech nie zabiera głosu w tym temacie. Dyskusję o większości małych nad wielkimi to sobie prowadźcie gdzie indziej.
_________________
www.trainzart.pl
 
 
 
Dominic
trainz
Tyś blank ociuloł



Pomógł: 7 razy
Wiek: 25
Dołączył: 30 Cze 2010
Posty: 354
Skąd: Chorzów
Wysłany: 13-02-2017, 18:46   

Zbierając wszystko do kupy to mamy taki oto zestaw: http://www.morele.net/inventory/info/axPNlm/
Wiem, że wychodzi poza zakładany budżet, ale nic tańszego w tej chwili nie da się złożyć. Być może w innym sklepie, cena będzie niższa, ale nie więcej jak o 5-10%

Procesor i5 7600k podkręcony do 4.6-4.8GHz sprawdzi się idealnie. Za jego schłodzenie odpowiada SPC Fortis 3, którego cena jest adekwatna do wydajności.
Płyta Gigabytea na socket Z170, pozwoli na OC procesora mniej więcej do wyżej podanych taktowań. Należy pamiętać, aby przeprowadzić aktualizację BIOSu. Inaczej komputer nie ruszy.
Pamięci Corsair DDR4 8GB 15CL, wystarczą do codziennych zadań oraz gry. W przyszłości można rozbudować o kolejne 8 GB.
Zasilacz SPC Supremo M2 550W Gold, to zasilacz, który spokojnie poradzi sobie z tym zestawem, a dodatkowo po zarejestrowaniu produktu na stronie producenta, otrzymujemy łącznie 5 lat gwarancji.
Karta graficzna Zotac GTX 1060 6GB, tutaj model nie ma większego znaczenia, cena karty idzie w parze z wydajnością.
Dysk SSD GoodRam Iridium Pro 240 GB, to dysk, który wystarczy do Trainz'a. Szybkości odczytu i zapisu stoją na wysokim poziomie t.j. 530/560. Dodatkowo mamy pamięci MLC, które są bardziej wytrzymałe od pamięci TLC.
Dysk HDD Toshiba P300, to idealny dysk na dane, którego ponad konkurencję wybija najniższa cena przy porównywalnej wydajności do konkurencji.
Na koniec obudowa, czyli SPC Gladius M35, czyli przyzwoita obudowa, w przyzwoitej cenie a do tego przewiewna, dzięki zastosowaniu dwukomorowej budowy.
_________________
"Kiedy ludzie zaczynają naśladować twój styl, wtedy czujesz, że coś w tym jest." — James Hetfield
Ostatnio zmieniony przez Dominic 13-02-2017, 18:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
camry2
trainz


Pomógł: 5 razy
Wiek: 49
Dołączył: 11 Cze 2009
Posty: 216
Skąd: Neu-Sulzfeld
Wysłany: 14-02-2017, 12:25   

Dzięki za wszelkie rady, mam dzięki nim jako taką orientację czego szukać i chyba co najważniejsze, jakie parametry powinny mieć poszczególne elementy.
_________________
kuid:95400
Tu moje dodatki
 
 
 
D_M
zaawansowany



Pomógł: 116 razy
Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 939
Skąd: Jastrzębie
Wysłany: 05-03-2017, 13:49   

Pewnie mój post to już "musztarda po obiedzie". Jakiś czas temu kupowałem nowego PC do grania za `4000 zł.
Moje dylematy związane z konfiguracją nowego pc są w tym temacie: http://forum.trainz.pl/vi...ghlight=#161115

Ostatecznie zdecydowałem się na taki zestaw:
CPU: Intel Core i5-6600K, 3.5GHz, 6MB + SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2
MOBO: Asus Z170 PRO GAMING
GPU: Palit GeForce GTX 1060 JetStream 6GB
RAM: G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL15
SSD: GoodRam Iridium Pro 240GB
PSU: SilentiumPC Supremo M2 Gold 550W
Case: Fractal Design Define R5 Black
Z nowego peceta jestem zadowolony, praktycznie w każdej grze mam stabilne 60 fps.

Teraz są już lepsze opcje, pewnie kupiłbym "kebaba" i5-7600K i go kręcił do 4,8-5GHz.
Niestety podzespoły strasznie zdrożały, np. RAM który ja kupiłem za 377 jest teraz za 599 zł, za SSD dałem 285, teraz kosztuje już 380 zł :roll:

Zestaw proponowany przez Dominica: https://www.morele.net/inventory/info/axPNlm/ jest bardzo dobry. Trzeba tylko pamiętać aby dokupić aktualizację BIOSu za 24 zł https://www.morele.net/aktualizacja-biosu-649058/
Karty graficzne Zotaca po rejestracji na stronie producenta mają 5 lat gwarancji: https://www.zotac.com/pl/...warranty-policy
Dołożyłbym tylko do obudowy np. do SilentiumPC X70W www.ceneo.pl/44571681 Jest w niej lepszy dostęp do filtra na przednim panelu: https://youtu.be/qtpemv-twvg?t=1m18s W SilentiumPC Gladius M35 jest utrudniony dostęp do filtra na przodzie: https://youtu.be/PLTGo-maUZA?t=8m46s
Fajne są te obudowy z oknem - widać kiedy trzeba już wyczyścić wnętrze blaszaka 8-)
_________________
TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
 
 
 
Bismarck1969 
super user


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 03 Cze 2017
Posty: 134
Skąd: Zawiercie
Wysłany: 06-10-2017, 12:42   

No dobra komputer już jest a monitor do niego jaki byłby najlepszy?
 
 
 
Bob 
super user



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 02 Kwi 2017
Posty: 104
Skąd: Ostrowiec Św. Ow/Ow1
Wysłany: 06-10-2017, 13:44   

Pewnie standard. 1920x1080 60hz
 
 
 
camry2
trainz


Pomógł: 5 razy
Wiek: 49
Dołączył: 11 Cze 2009
Posty: 216
Skąd: Neu-Sulzfeld
Wysłany: 06-10-2017, 13:45   

Kurcze, zupełnie zapomniałem o tym temacie i zachowałem się jak skończony egoista, nie dziękując za Waszą pomoc, która z kolei okazała się bardzo przydatna.

Dziękuję zatem serdecznie za wszelką pomoc przy wyborze podzespołów nowego, Trainzowego komputera.

Sprzęt kupiony, złożony (już jakiś czas temu) i działa bez najmniejszych problemów. T:ANE na maksymalnych ustawieniach działa płynnie, bez żadnych zacinek, fpsy z tego co zaobserwowałem nie spadają poniżej 30-35 klatek w 'najcięższych' miejscach. Jedynym mankamentem o ile można to tak nazwać jest opóźnione o jakąś 1 sekundę wczytywanie scenerii również w 'ciężkich' miejscach i to tylko przy nagłej zmianie pozycji kamery.
Dysk SSD to rzeczywiście cywilizacyjny przeskok, wybaczcie, że jako kolejny o tym piszę, ale nie da się tego zostawić bez komentarza :mrgreen: .
Poniżej konfiguracja, swoją drogą bardzo podobna do maszyny D_Ma, czyli:

Obudowa SilentiumPC Gladius M35 Pure Black
Płyta Asus Z170 PRO GAMING
Procesor Intel Core i5-7600 3.5 GHz z fabrycznym chłodzeniem
Dysk SSD Goodram IRIDIUM PRO 240GB
Grafika PALIT GeForce GTX 1060 JetStream 6GB
Pamięć HyperX Savage Black DDR4 8GB, 3000MHz
Zasilacz SilentiumPC Vero M1 600W 80Plus Modular
Windows 10 Proffesional

koszt całości delikatnie przekroczył budżet i wyniósł około 4500PLNów, ale było warto...
_________________
kuid:95400
Tu moje dodatki
 
 
 
Kanclerz
znawca
motorniczy



Pomógł: 32 razy
Wiek: 28
Dołączył: 19 Wrz 2008
Posty: 1701
Skąd: Ostrzeszów
Wysłany: 06-10-2017, 20:22   

Kanclerz napisał/a:
Komputer do 3000. Mam narazie taką propozycję od kolegi;

Procesor: i5-7700u
RAM: 4GB
SSD: 128GB
HDD: 1TB
Grafika: NVIDIA GeForce 940MX

Czy to jest wystarczające np. do TANE? A może macie coś lepszego?


Moje pytanie jest nadal aktualne - moderatora prosiłbym o wywalenie tamtego posta z 12:06 a pozostawienie tego aktualnego :-)
 
 
 
Wujek 082
znawca



Pomógł: 98 razy
Wiek: 31
Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 2246
Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 06-10-2017, 21:23   

Ja mam dwuletniego składaka:

CPU: i5-4460 3,2 GHz
RAM: 16 GB
HDD: WD Blue 1 TB
GPU: Gigabyte GeForce GTX 1050Ti 4 GB

Nie dorobiłem się SSD, bo kupiłem zamiast niego paletę pustaków. TANE działa zadowalająco, aczkolwiek na dużych stacjach, zwłaszcza zapchanych taborem wyraźnie pogarsza się płynność.

Dzisiaj pierwszy raz od zakupu postawiłem świeży system, dam znać czy coś to wpłynęło na wydajność :P W każdym razie proponuję Ci dołożenie RAMu przynajmniej do 8 GB, bo 4 dzisiaj to już trochę za mało.
_________________
www.trainzart.pl
 
 
 
krystian005 
nowy


Wiek: 30
Dołączył: 17 Wrz 2016
Posty: 14
Skąd: Gorżów Wlkp
Wysłany: 06-10-2017, 21:38   

Ja mam Komputer w tym roku zmieniłem na większego sprzętu.

CPU: intel i7 7700K 4.5 Ghz
RAM: 64GB DDR4
DYSK: SSD Samsung SSD Evo 850 250GB + 2TB Seagate: Barracuda
GPU: Msi GeForce GTX 1080x2 = SLi
SYSTEM: Windows 10 Pro

starczy mi na 4 lata komputer ale w Trainz 2010, 12, Tane nie mam spadek FPS max: 60 na wysokich detalach gra jestem zadowolony z komputerem który wydałem ponad 10000zł
 
 
 
Bismarck1969 
super user


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 03 Cze 2017
Posty: 134
Skąd: Zawiercie
Wysłany: 01-04-2020, 16:58   

Mam takie pytanie do znawców posiadam komputer o takich parametrach
Procesor I5-7200U 2 5GHz with turbo boost up to 3.1GHz
Nividia 940MX 2gb
Pamięć 8 GB bez SSD to jest laptop. Czy na takim sprzęcie warto zainwestować w trawnik czy pójdzie na nim?
 
 
 
rysztur
zaawansowany


Pomógł: 56 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 919
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 01-04-2020, 18:39   

Na minimach nie powinien zbytnio przycinać.
Ostatnio zmieniony przez rysztur 01-04-2020, 18:39, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk


Pomógł: 61 razy
Wiek: 30
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1933
Skąd: Bonk in Polen
Wysłany: 01-04-2020, 20:08   

Jakby grafika miała te z 6 do 8GB pamięci to by ci może zadziałało na ultra....
 
 
 
Bismarck1969 
super user


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 03 Cze 2017
Posty: 134
Skąd: Zawiercie
Wysłany: 01-04-2020, 20:23   

Na to lipa karty grafiki w laptopie nie zmieni cóż trudno zostanę w Tane
 
 
 
Zwinny
zaawansowany


Pomógł: 22 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 747
Skąd: Chorzów
Wysłany: 01-04-2020, 21:07   

Minimalne: Intel Core i5 3.0 GHz, 4 GB RAM, karta grafiki 1 GB GeForce GT 430 / Radeon HD 5550 lub lepsza, 50 GB HDD, Windows 7 64-bit
Źródło: https://www.gry-online.pl...tor-2019/zf54e1

Niby te minimalne ma zadziwiająco niske, ale to raczej przy ustawieniach wszystkiego na minimum jest.
 
 
 

znawca


Pomógł: 51 razy
Wiek: 35
Dołączył: 28 Wrz 2009
Posty: 1111
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 13-04-2020, 20:38   

Ponieważ mój komp w tym roku skończy 10 lat postanowiłem zakupić jakiegoś następcę.
Budżet to 5500 zł.
Przeznaczenie to codzienny użytek (musi być wifi) i Trainz.
Proszę Was o jakąś poradę.
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 115 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3651
Skąd: Opole

Wysłany: 14-04-2020, 17:55   

1.Płyta główna MSI MPG X570 GAMING EDGE WIFI 999zł
2.MSI Radeon RX 5700 XT 8GB GDDR6 1849zł
3.Procesor AMD Ryzen 7 3800X 1529zł
Zostaje 1123 złote na RAM i zasilacz. Ważne jest to czy zasilacz od poprzedniego jest dobry oraz na ile taktowane chcesz RAM-y.
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk


Pomógł: 61 razy
Wiek: 30
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1933
Skąd: Bonk in Polen
Wysłany: 14-04-2020, 18:11   

Ryś, a obudowa, a dyski? To też musi być i niestety też swoje kosztuje :)

@Qń, interesuje Ciebie całe nowe pudło czy jakieś podzespoły będziesz chciał przenieść do nowego komputera? Ta informacja dużo da i pozwoli na złożenie zestawu DO podanego budżetu.
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 115 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3651
Skąd: Opole

Wysłany: 14-04-2020, 18:17   

Założyłem, że obudowa i dyski zostają. Gdyby było inaczej, to bierzemy inną płytę MSI i innego Ryzena 7.
 
 
 

znawca


Pomógł: 51 razy
Wiek: 35
Dołączył: 28 Wrz 2009
Posty: 1111
Skąd: Skierniewice
Wysłany: 14-04-2020, 20:22   

Założenie jest takie, że zasilacz i obudowa nowa (stary zestaw będzie też wykorzystany).
Natomiast dysk mógłby w sumie zostać stary, bo w tej chwili mam SSD 860EVO 500GB.
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 115 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3651
Skąd: Opole

Wysłany: 15-04-2020, 14:58   

Wg mnie, jak szukać oszczędności, to na procesorze. Można zastosować taki:
AMD Ryzen 7 2700 cena, to 759 zł. Zostaje wtedy 1893 zł. Do tego procesora masz przykładowe RAM: Kingston HyperX Fury DDR4 8GB (2 x 4GB) 3200 CL16 za 229zł i zostanie kasa na obudowę, zasilacz.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group