FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Sygnalizacja PKP v5.1
Autor Wiadomość
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 277 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4110
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 13-04-2020, 08:44   

adamstan napisał/a:
W CMP trawnikowym te cztery semafory Bogdana:

<kuid:173000:26224> ZM SS 5-6 N L pas v5
<kuid:173000:26222> ZM SS 5-6 N L v5
<kuid:173000:26223> ZM SS 5-6 N P pas v5
<kuid:173000:26221> ZM SS 5-6 N P v5

zgłaszają błędy braku mesha w bibliotece oraz brak pointów "a.name0" i "a.w21txt" - chociaż to pewnie może mieć związek z nieznalezieniem mesha?


Tak. To jest "od zawsze". Bogdanowi chyba "się zapomniało" o modelach. Ale dołączam te semafory do megapacku, o ciągle mam nadzieję, że Bogdan sobie o nich przypomni :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
 
Korzeń 
znawca



Pomógł: 73 razy
Wiek: 28
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1489
Skąd: Knurów
Wysłany: 13-04-2020, 16:39   

Radek. Dopisz na czerwono jeszcze jedną ważna rzecz dla 2010. Wgrałem dzisiaj wszystko, ale nie wyszedłem z cmp i nie skasowałem cache i wróciła czerwona kropa śmierci. Także przynajmniej dla niższych wersji trzeba też koniecznie po instalacji paczek wywalać ten folder dla świętego spokoju zanim się wejdzie do gry.
_________________
kuid:394491 - folder z dodatkami / my all content
 
 
 
Bogdan
zaawansowany
bbf11



Pomógł: 32 razy
Wiek: 58
Dołączył: 18 Lis 2009
Posty: 798
Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 14-04-2020, 17:40   

RBach napisał/a:
Tak. To jest "od zawsze". Bogdanowi chyba "się zapomniało" o modelach. Ale dołączam te semafory do megapacku, o ciągle mam nadzieję, że Bogdan sobie o nich przypomni :-)


Instalowałem wszystkie paczki z nadpisaniem i nic nie brakuje.
To o czym mam se przypomnieć?
_________________
Drobnica

Kuid 173000 ALL
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 277 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4110
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 14-04-2020, 17:46   

Bogdan napisał/a:

Instalowałem wszystkie paczki z nadpisaniem i nic nie brakuje.
To o czym mam se przypomnieć?


A jaką masz wersję trainza? Poniżej TANE może nie wywalić błędu o braku mesha w meshlibrary.
Sprawdź te cztery semafory, które Adam wypisał i zobacz u siebie, czy masz ich modele w meshlibrary. SS 5-6 N. Jeżeli mesha nie ma w library, to TANE to zgłosi, niższe wersje nie.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
 
Bismarck1969 
super user


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 03 Cze 2017
Posty: 134
Skąd: Zawiercie
Wysłany: 14-04-2020, 18:17   

Rbach twoje 3 semafory SKG mnie w TANE też świecą na czerwono jakiś błąd w skrypcie albo skryptu nie pamiętam już o co chodzi a nie mam teraz jak zobaczyć bo jestem w pracy
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 277 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4110
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 14-04-2020, 18:38   

Bismarck1969 napisał/a:
Rbach twoje 3 semafory SKG mnie w TANE też świecą na czerwono jakiś błąd w skrypcie albo skryptu nie pamiętam już o co chodzi a nie mam teraz jak zobaczyć bo jestem w pracy


A to takie pilne, że nie można wrócić do domu, zjeść obiadu i napisać dokładnie? :mrgreen: Pewnie czegoś nie doinstalowałeś. Ale tak to se możemy gdybać :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
 
Bismarck1969 
super user


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 03 Cze 2017
Posty: 134
Skąd: Zawiercie
Wysłany: 14-04-2020, 23:03   

; <kuid2:263713:20090:5> Sprawdzanie poprawności <kuid2:263713:20090:5>
! <kuid2:263713:20090:5> VE48: Dodatek używa przestarzałego numeru trainz-build. Numery trainz-build poniżej 3.5 nie są już wspierane.
! <kuid2:263713:20090:5> VE61: Brak wymaganego wpisu „name” – jego wartość została ustawiona na domyślną.
; <kuid2:263713:20090:5> Kompilacja skryptu
; <kuid2:263713:20090:5> Kompilowanie skryptu „hlskg_client.gs” dla dodatku <kuid2:263713:20090:5> "SKG SS2 cz v5"
- <kuid2:263713:20090:5> VE197: Błąd składni w skrypcie „hlskg_client.gs” dla dodatku <kuid2:263713:20090:5> "SKG SS2 cz v5"
- <kuid2:263713:20090:5> TrainzBaseSpec::CacheScripts> ** GSC> Could not read file hlskg.gs.
- <kuid2:263713:20090:5> Could not read file hlskg.gs.
; <kuid2:263713:20090:5> TrainzBaseSpec::CacheScripts> ** GSC> .. while compiling 'hlskg.gs'
; <kuid2:263713:20090:5> .. while compiling 'hlskg.gs'
; <kuid2:263713:20090:5> TrainzBaseSpec::CacheScripts> ** GSC> .. while compiling 'hlskg_client.gs'
; <kuid2:263713:20090:5> .. while compiling 'hlskg_client.gs'
; <kuid2:263713:20090:5> CacheScripts> finished compiling 'hlskg_client.gs' to 'C:/Users/48692/AppData/Local/N3V Games/TANE/build krbpsbvh1/cache/libraries/kuid2 263713 20090 5/37382e9c24c3c514.gsl',; <kuid2:263713:20091:5> Sprawdzanie poprawności <kuid2:263713:20091:5>
! <kuid2:263713:20091:5> VE48: Dodatek używa przestarzałego numeru trainz-build. Numery trainz-build poniżej 3.5 nie są już wspierane.
! <kuid2:263713:20091:5> VE61: Brak wymaganego wpisu „name” – jego wartość została ustawiona na domyślną.
; <kuid2:263713:20091:5> Kompilacja skryptu
; <kuid2:263713:20091:5> Kompilowanie skryptu „hlskg_client.gs” dla dodatku <kuid2:263713:20091:5> "SKG SS3 typ3 zcz v5"
- <kuid2:263713:20091:5> VE197: Błąd składni w skrypcie „hlskg_client.gs” dla dodatku <kuid2:263713:20091:5> "SKG SS3 typ3 zcz v5"
- <kuid2:263713:20091:5> TrainzBaseSpec::CacheScripts> ** GSC> Could not read file hlskg.gs.
- <kuid2:263713:20091:5> Could not read file hlskg.gs.
; <kuid2:263713:20091:5> TrainzBaseSpec::CacheScripts> ** GSC> .. while compiling 'hlskg.gs'
; <kuid2:263713:20091:5> .. while compiling 'hlskg.gs'
; <kuid2:263713:20091:5> TrainzBaseSpec::CacheScripts> ** GSC> .. while compiling 'hlskg_client.gs'
; <kuid2:263713:20091:5> .. while compiling 'hlskg_client.gs'
; <kuid2:263713:20091:5> CacheScripts> finished compiling 'hlskg_client.gs' to 'C:/Users/48692/AppData/Local/N3V Games/TANE/build krbpsbvh1/cache/libraries/kuid2 263713 20091 5/37382e9c24c3c514.gsl' to są te błędy o których pisałem wcześniej i to nie jest pilne to była tylko taka luźna uwaga
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 277 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4110
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 14-04-2020, 23:20   

Bismarck1969 napisał/a:
- <kuid2:263713:20090:5> Could not read file hlskg.gs.


Zainstalowałeś i nadpisałeś najnowszą bibliotekę, ale nie zainstalowałeś i nadpisałeś megapacku. I to nie jest pytanie, tylko stwierdzenie - w najnowszej wersji skryptów wyleciał plik hlskg. Masz stare semafory SKG, które się do niego odwołują - pliku niet, więc wali błąd. W megapacku są nowe, które tego pliku już nie potrzebują.
Zgadłem? :mrgreen:
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
 
Bismarck1969 
super user


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 03 Cze 2017
Posty: 134
Skąd: Zawiercie
Wysłany: 14-04-2020, 23:42   

Pobrałem cały megapack z linku który ostatnio podałeśi wszystko zatwierdziłem wszystko wyszło okej ale ale te 4 semafory SKG świecą mi w TANE na czerwono nie są mi tak bardzo potrzebne to na razie nie zawracaj sobie tym sobie głowy to była tylko taka sobie luźna uwaga
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 277 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4110
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 16-04-2020, 19:45   

Dzięki nieocenionej pomocy Bogdana udało się zdobyć brakujące meshe do jego czterech sygnalizatorów, które dotychczas wykazywały błąd "brak mesha". Poprawione paczki juz na stronie. Trzeba pobrać i nadpisać megapack i zalezności. Skryptów nie ruszałem, więc ich nie trzeba, o ile macie już najnowsze :-)

Linki parę postów wyżej.

Dla użytkowników Trawnika z SP1: Uzyskałem odpowiedź z helpdesku, jeśli chodzi o niedziałanie sygnalizy (i wszystkiego) w geodecie.
To jest znany im "błąd", polegający na tym, że w geodecie stan gry jest jakby zapauzowany. Czyli nie ma komunikacji między obiektami. Dlatego nie działają semafory, reguła, komenda, system przejazdowy, sygnalizacja drogowa i tak dalej. W pierwszej wersji trawnika działało, wydali SP, który to zapauzował (zepsuł) i tak zostało.
Dodatkowo - nie są w stanie określić, kiedy zostanie wydana na to poprawka, czyli jak zwykle. I wisienka na torcie: Zostałem uprzejmie poinformowany, że... w "plusie" to jest naprawione i wszystko działa prawidłowo :!: Czyli wydali grę, zepsuli ją service packiem i każą zapłacić po raz drugi (za plusa), żeby to naprawić. I "nie wiadomo kiedy wydadzą poprawkę", która już jest, tylko dla "plusiarzy", czyli za pieniądze. U nas pewnie by to można zgłosić do jakiegoś UOKiK-u, bo wydanie service packu psującego grę jakoś dziwnie zbiegło się w czasie z uruchomieniem systemu płatnych "członkostw", w tym i TrainzPlus. A do Australii możemy im wysłać najwyżej nasz poziom wk..., zdenerwowania znaczy się. Idę po browar.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 115 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3651
Skąd: Opole

Wysłany: 16-04-2020, 20:23   

Cytat:
Poprawione paczki juz na stronie. Trzeba pobrać i nadpisać megapack i zalezności
To w nagrodę dla tych co za szybko pobrali :mrgreen: Zawsze pisałem, że pośpiech wskazany przy łapaniu pcheł i biegunce, a sam się do tego nie zastosowałem :lol:
Co do SP i ich sposobu myślenia-pewnie to wynika z tego że chodzą do góry nogami :-P
Ostatnio zmieniony przez ryszard 16-04-2020, 20:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 277 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4110
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 16-04-2020, 20:27   

ryszard napisał/a:
Co do SP i ich sposobu myślenia-pewnie to wynika z tego że chodzą do góry nogami :-P


Masz na myśli to moje powiedzonko o zamianie zawartości głowy i dupy? :-D
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 115 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3651
Skąd: Opole

Wysłany: 16-04-2020, 20:48   

Dokładnie :-P
 
 
 
Bismarck1969 
super user


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 03 Cze 2017
Posty: 134
Skąd: Zawiercie
Wysłany: 17-04-2020, 09:48   

No i teraz cala sygnalizacja jest na czarno (bezbłędnie) w TANE pozostaje jeszcze problem twoich samochodów w regionie Poland gdzie występuje taki błąd- <kuid:263713:111339> VE33: Siatka aliasu „jelczpr100kluczbork.im” nie została znaleziona w zależności <kuid:102243:111339> ale to jest szczegół spróbuje naprawić własnym sumptem a jak sie nie uda to po prostu wylecą z mojego TANE
 
 
 
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 29
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2599
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 03-05-2020, 17:06   

W TANE po instalacji wszystkich paczek na mapie zniknęły wszystkie semafory, tarcze. Ktoś miał taki błąd? Zostały tylko niskie Tm, Tm wysoki distant, Sp 3 P v5. Reszta wyparowała.
_________________
www.bazawagonow.pl
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 277 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4110
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 03-05-2020, 17:09   

Lutek napisał/a:
W TANE po instalacji wszystkich paczek na mapie zniknęły wszystkie semafory, tarcze. Ktoś miał taki błąd? Zostały tylko niskie Tm, Tm wysoki distant, Sp 3 P v5. Reszta wyparowała.


Jakie masz błędy w CMP? Screen z managera? Coś ci nie wyszło przy instalacji, cała v5 działa w TANE.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
 
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 29
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2599
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 03-05-2020, 17:22   



To dla SS 5 P 100 km/h v5.
_________________
www.bazawagonow.pl
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 277 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4110
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 03-05-2020, 17:53   

To nie są błędy. Nie ma błędnych zależności? Jeżeli są na czerwono w CMP, to jest napisane - błędny, brak zależności, błędne zależności itd.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
 
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 29
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2599
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 03-05-2020, 17:56   

Nie, nic nie brakuje.



A to na podstawie "To".

_________________
www.bazawagonow.pl
Ostatnio zmieniony przez Lutek 03-05-2020, 17:59, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 277 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4110
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 03-05-2020, 20:20   

A to nie jest tak, że po takim sprawdzeniu "automagicznie" samo się naprawia? Takie jaja to się robiły jeszcze w 2006 - hurtowe instalowanie/zatwierdzanie dawało urojone błędy. Trzeba zaznaczyć wszystko, dać "pokaż błędy" i niech se sprawdzi, że błędów nie ma - i samo się naprawi.
Na koniec trzeba wybrać zakładkę "wszystkie" i cierpliwie poczekać, aż na dole pasek dojdzie do końca i pokażą się wszystkie dodatki na liście.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
 
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 29
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2599
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 03-05-2020, 21:42   

Na to wygląda? Zrobiłem tak póki co na dwóch przykładach i błąd znika :shock:
_________________
www.bazawagonow.pl
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 277 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4110
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 04-05-2020, 06:29   

Lutek napisał/a:
Na to wygląda? Zrobiłem tak póki co na dwóch przykładach i błąd znika :shock:

Przecież to dalej jest Trainz, co się dziwisz :-)
Otwórz sobie zakładkę "Faulty/Błędne", zaznacz wszystko, daj "pokaż błędy". Co jest naprawdę popsute, to zostanie, urojone błędy znikną. Mi tak się skróciła o połowę czerwona lista :-) I oczywiście potem "odświeżenie" poprzez wybranie "All/wszystkie" i poczekanie te 5 minut :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 04-05-2020, 08:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 29
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2599
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 04-05-2020, 09:19   

Wszystko się naprawiło, dzięki :mrgreen:
_________________
www.bazawagonow.pl
 
 
 
Kanclerz
znawca
motorniczy



Pomógł: 32 razy
Wiek: 28
Dołączył: 19 Wrz 2008
Posty: 1701
Skąd: Ostrzeszów
Wysłany: 04-05-2020, 11:41   

Mi w T:ANE też z sygnalizacją robiło błędy - otwierałem do edycji, zamykałem, po sprawie.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group