FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Węzeł HOŁOPOLE
Autor Wiadomość
bazler71
zaawansowany


Pomógł: 7 razy
Wiek: 48
Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 896
Skąd: Tomaszów Maz.
Wysłany: 02-01-2016, 14:49   

Chętnie spróbuję lecz pytanie brzmi "Z KĄT ZCIONGNONĆ" bo google nie pomaga niestety.
_________________
Żeby mi się chciało chcieć...
 
 
 
D_M
zaawansowany



Pomógł: 116 razy
Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 939
Skąd: Jastrzębie
Wysłany: 02-01-2016, 18:50   

Ładownie proste towarów PNT od Qnia, były najprawdopodobniej w paczce wsporczej którejś z edycji Sudetów Kilanzioma.
Chyba wszystkie PNT_Ladownie_proste_Qn.cdp :
<kuid2:438004:27028:1> "PNT ŁP - Miał Węglowy"
<kuid2:438004:27029:1> "PNT ŁP - Koks"
<kuid2:438004:27030:1> "PNT ŁP - Kruszywo"
<kuid2:438004:27031:1> "PNT ŁP - Piasek"
<kuid2:438004:27032:1> "PNT ŁP - Siarka luzem"
Ładownie bardzo przyjemne w użyciu, nie trzeba ich nawet konfigurować. Załadunkowi towarzyszy efekt wizualny w postaci obłoku pyłu.
_________________
TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
 
 
 
Kamil 
znawca
Miedziak ;]


Pomógł: 78 razy
Wiek: 33
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 2184
Skąd: Lubin/Katowice
Wysłany: 30-01-2016, 22:37   

Ja tą mapę przerobiłem pod kątem systemu Polskiej Normy Towarowej. Gdyby zaszła taka konieczność to mogę opublikować mapę po przeróbkach w przemyśle :)
 
 
 
Kam55 
super user


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Sie 2012
Posty: 106
Skąd: Tarnów
Wysłany: 31-01-2016, 11:54   

To świetnie, bo też się za to zabierałem, ale zrobiłem tylko ok. 50% planu i prace musiały stanąć z rożnych powodów.. :-(
 
 
 
Kamil 
znawca
Miedziak ;]


Pomógł: 78 razy
Wiek: 33
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 2184
Skąd: Lubin/Katowice
Wysłany: 31-01-2016, 20:45   

Kam55 napisał/a:
To świetnie, bo też się za to zabierałem, ale zrobiłem tylko ok. 50% planu i prace musiały stanąć z rożnych powodów.. :-(


Jedynie brakuje prostych punktów rozładunków polskiej produkcji. Ja za to przerobiłem zagraniczne, które były w paczce z mapą :)

Max, mapę dalej będziesz rozwijał? Głównie mi chodzi o szlak oparty na 2 torach.
 
 
 
bazler71
zaawansowany


Pomógł: 7 razy
Wiek: 48
Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 896
Skąd: Tomaszów Maz.
Wysłany: 02-02-2016, 21:25   

Mam jeden mały plan ale czasu brak. Zacząłem dłubać przedłużenie linii z Jarugi do portalu Stara Brenica. Od Jarugi - przystanek os., stacja z węzłem i z niej jedna linia w portal - domyślnie do granicy państw., druga natomiast to pokręcona i stroma lokalka w górę - coś jak Zaclerz w Czechach. Tam jakaś ładownia/cegielnia/gorzelnia/tartak i stacyjka końcowa.

Druga rzecz to jakiś zakład we Frydlandzie - ciepłownia?

Poza tym nie chcę już tego powiększać. A czy się uda zrobić to co pisałem wyżej to nie wiem - bo z czasem i weną jest słabo ostatnio.
_________________
Żeby mi się chciało chcieć...
 
 
 
Trejser 
nowy


Wiek: 35
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 31
Skąd: Torzym
Wysłany: 23-03-2019, 19:30   

Czy jest może paczka wsporcza do tej mapy? Właśnie wygasł mi FCT :(
 
 
 
bazler71
zaawansowany


Pomógł: 7 razy
Wiek: 48
Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 896
Skąd: Tomaszów Maz.
Wysłany: 27-01-2020, 21:17   

Witajcie Ludkowie! Ja tym razem po prośbie. Siostrzeniec młody fan kolei sprawił sobie TANE a moje Hołopole myka na 2006 /TC i potrzebowałbym kogoś kto sobie moją mapkę liftingował do wyższych wersji i byłby łaskaw się podzielić nią oraz dodatkami. Bo takie przeniesieni na żywca z mojej wersji to może dać efekt nieszczególny :)
_________________
Żeby mi się chciało chcieć...
 
 
 
rysztur
zaawansowany


Pomógł: 56 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 919
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 27-01-2020, 21:57   

Ja mam wszystko bezbłędne, ale nie wiem czemu, nie mam tekstur podłoża. Tekstury są bezbłędne i w podglądzie są widoczne prawidłowo. Nie wiem w czym szukać przyczyny tego stanu rzeczy. :-/

 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 277 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4110
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 27-01-2020, 22:23   

Jakby ktoś znalazł w skarbach takie o:
Kod:
<kuid:149987:21922> <kuid:149987:21924>
to będę miał kompletne i działające w errorze 6 wersji: <kuid:125857:1194> Holopole, <kuid:125857:1050> HOLOPOLE RETRO v2015 01, <kuid:125857:1247> Holopole v2, <kuid:125857:1262> HOLOPOLE v III swietlna, <kuid:125857:1288> HOLOPOLE v III swietlna beta2, <kuid:125857:1299> Holopole 4 siec trakcyjna v2

Wtedy się skleci paczkę z mapami i wsporczą i gdzieś powieszę :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 27-01-2020, 22:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
rysztur
zaawansowany


Pomógł: 56 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 919
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 27-01-2020, 22:28   

RBach napisał/a:
Jakby ktoś znalazł w skarbach takie ...


http://hostuje.net/file.p...a233cf1efdc0a41
 
 
bazler71
zaawansowany


Pomógł: 7 razy
Wiek: 48
Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 896
Skąd: Tomaszów Maz.
Wysłany: 27-01-2020, 22:38   

Posłałem - dzięki za odzew :)
_________________
Żeby mi się chciało chcieć...
 
 
 
bazler71
zaawansowany


Pomógł: 7 razy
Wiek: 48
Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 896
Skąd: Tomaszów Maz.
Wysłany: 29-01-2020, 21:09   

Dostałem od Radka paczkę z mapami i dodatkami. Dzięki - jak będę tylko miał okazję to przetestuję. Może warto wrzucić to przynajmniej tutaj, żebym nie tylko ja miał uciechę. Ale nie chcę się rządzić :)
_________________
Żeby mi się chciało chcieć...
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 277 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4110
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 29-01-2020, 21:30   

http://trainz.krb.com.pl/...pole-szesciopak
Proszę :-) Skoro jest oficjalne S2, to upubliczniam. UWAGA - TANE&Trawnik!!! Niższe wersje - proszę uważnie przeczytać opis do pliku i nie marudzić "a ja mam 200 błendnyh pomuszcie albo skazujem trajnz i spalem moje inztrukcje ejeden i erjeden i erpejeden" :-D
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
 
bazler71
zaawansowany


Pomógł: 7 razy
Wiek: 48
Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 896
Skąd: Tomaszów Maz.
Wysłany: 29-01-2020, 21:36   

Wielkie dzięki. W razie pytań różnych postaram się pomóc tyle że ja poza wersję TrainzClassic nie wyszedłem więc wiem ile wiem. Najnowsza i największa jest mapa RETRO 2015 v 01 ale jeśli ktoś pragnąłby świetlnej sygnalizacji i sieci trakcyjnej to musi się zadowolić nieco mniejszymi mapami w starszych wersjach i z innym zestawem dodatków.
_________________
Żeby mi się chciało chcieć...
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 277 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4110
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 29-01-2020, 22:40   

Problem braku tekstur gruntu w Trawniku wynika z nieprawidłowego odczytywania teksturowania gruntu z pliku w formacie trainza 2006. Rozwiązaniem tego jest przepuszczenie mapy i sesji przez 2010 albo TANE - w tych tex gruntu są poprawne.
Czyli:
1. Otwieramy daną sesję do mapy w 2010/Errorze
2. Przesuwamy jakiś krzaczek (żeby była jakaś zmiana, inaczej nie zapiszemy na nowo mapy) :-)
3. Zapisujemy nową mapę i sesję. Uwaga - to daje nam mapę i sesję na NASZYM kuidzie pod taką sama nazwą - trzeba to teraz "odkręcić":
4. Spisujemy (na przykład analogowo, długopisem na papierze) kuid mapy i sesji oryginalnych (tych, które otwieraliśmy na początku, czyli tych bez tekstur)
5. Kasujemy (!) je (mapę i sesję na oryg. kuidach)
6. Odszukujemy nasze mapę i sesję, te po zapisie oryginału na naszym kuidzie i otwieramy je do edycji, jedną i drugą
7. Zmieniamy w configu mapy kuid naszej mapy na kuid mapy oryginalnej, tak samo w configu sesji na kuid sesji oryginalnej
8. W configu SESJI szukamy linijki map-kuid, tu musimy wpisać kuid mapy PO ZMIANIE NA PIERWOTNY (oryginalny)
9. Tak samo w configu SESJI w sekcji kuid-table szukamy kuidu mapy (tego naszego) i zmieniamy na kuid mapy PO ZMIANIE NA PIERWOTNY (czyli to samo, co w punkcie powyżej, tylko w innym miejscu)
10. NIE ZATWIERDZAMY ZMIAN!!! Przeciągamy folder z mapą i folder z sesja na okno CMP - to zainstaluje nam poprawioną mapę i sesję ale na oryginalnych KUIDach
11. Otwieramy listę Otwarte do edycji i robimy Revert/przywróć otwartym mapie i sesji na naszych kuidach.
12. Otwieramy listę "moje dodatki/my content" i KASUJEMY mapę i sesję na naszych kuidach.

Na koniec dowód rzeczowy:
screen z Trawnika z prawidłowymi teksturami :-)

_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 30-01-2020, 08:53, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
bazler71
zaawansowany


Pomógł: 7 razy
Wiek: 48
Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 896
Skąd: Tomaszów Maz.
Wysłany: 14-06-2020, 16:25   

Po długiej i ciężkiej hibernacji w TC przeniosłem się z Hołopolem do TANE :)

Trochę zaśniedziałem i zmurszałem przez ostatnie 5 lat od kiedy puściłem mapę do ludzi. Pora by ją trochę zaktualizować, podmienić to i owo bo sporo nowych rzeczy się pojawiło. Musze się rozejrzeć, popróbować, dopytać o parę spraw.

Póki co siedzę na:
Tory FMA
Roślinność JVC, FMA, Voytas

i głównie w tych dwóch obszarach czeka mnie przebudowa

Do torów przymierzam się Bogdana (używa ich Kilan i w tą stronę pójdę chyba po obejrzeniu różnych opcji)

Roślinność: Zastąpiłem drzewa (głównie spline) bogdanowymi i to co rzuca się w oczy to pewne "zgaszenie" kolorów. Sa takie bardziej szare czy zamglone moim zdaniem ale to do przeżycia.

Brakuje mi topól spline którymi obsadzałem drogi - ale chyba nie ma zamiennika spline, najwyżej zasadzę pojedyncze bo takie są.

krzaki spline jvc są wyraźnie wyższe niż bogdanowe ale to też jakoś się przejdzie. Na moje oko JVC były za wysokie. Wygodnie się nimi zapychało przestrzeń ale rzadko są przytorowe zarośla wyżej niż sieć energetyczna czy telefoniczna :)

Chciałbym też trochę wymienić i ujednolicić chodniki, perony, drogi - do plączą mi się węgierskie i polskie ale dość stare.

To pewnie zajmie nieco czasu ale ruszyłem z miejsca - dzięki wszystkim, którzy przeprowadzili mnie przez przeprowadzkę - głównie Radkowi i Kilanowi bo im trułem pupę najbardziej :) Zapewne jeszcze się to nieraz zdarzy.

Gdyby ktoś chciał się podzielić doświadczeniami "ogrodniczymi" szczególnie to jestem otwarty na naukę.
_________________
Żeby mi się chciało chcieć...
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group