FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: RBach
18-05-2021, 09:51
Polskie lampy w TRS19
Autor Wiadomość
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1923
Skąd: Zabrze
Wysłany: 08-05-2021, 11:42   Polskie lampy w TRS19

Witam. Podczas montaż lamp w nocy, wszystkie świecą, ale jeśli mamy dzień, która zmienia się w noc, to lampy nie zaczynają świecić. Jak gdyby nie działa ta opcja, w której lampy zaczynają świecić. Połowa dodatków lamp świeci i inne dodatki nie świecą... Fotki poniżej... Co można z tym zrobić? Są jakieś aktualizacje?





_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 298 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4322
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 08-05-2021, 13:54   Re: Polskie lampy w TRS19

Jamal napisał/a:
Połowa dodatków lamp świeci i inne dodatki nie świecą... Fotki poniżej... Co można z tym zrobić?


A próbowałeś chwilę odczekać? Lampy (i wszystkie widoki nocne) zapalają się randomowo, niektóre z dużym opóźnieniem.

Tak BTW: Kolejny problem, beż możliwości żadnej pomocy. Naprawdę ciężko podać przykładowy kuid "niedziałającej" lampy? Mamy teraz wstawiać wszystkie możliwe lampy na mapę i sprawdzać, które nie działają w nocy? Ostatnio jest jakaś fala postów typu "coś mi tam nie działa, co mam z tym zrobić". I koniec informacji. Skąd mamy wiedzieć, czy są "aktualizacje", skoro nie wiemy, do czego te aktualizacje miałyby być? Wiesz, ile jest lamp w tej grze?
Czyli standardowo - pomóżcie nam pomóc wam.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 08-05-2021, 13:55, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1923
Skąd: Zabrze
Wysłany: 08-05-2021, 23:11   

W twoich lampach muszę wejść w ustawienia i dopiero wtedy zgodnie z porą dnia zmienia się w święcącą, albo wygaszoną lampę. Nie miałem pojęcia, że te lampy mają w ogóle ustawienia. Ale bawiąc się samemu, co jest nie tak, przez przypadek odkryłem, że te lampy są programowalne. Nawet jak lampa się w nocy zaświeci po wejściu tylko w ustawienia, to gdy zmienię na dzień wciąż lampa świeci i nie chcę się wyłączyć. Mimo, że ustawione na auto. Nieważne, jakiej lampy bym nie użył.


Natomiast to wszystkie stare lampy grabasha działają bez zarzutu. Zatem podmienię twoje lampy na stare lampy grabasha.

Temat można zamknąć.
_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 298 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4322
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 08-05-2021, 23:29   

A odpauzowałeś Geodetę? Bo w trybie Pause tak będzie to działało. Albo wcale nie będzie...
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1923
Skąd: Zabrze
Wysłany: 08-05-2021, 23:31   

Wszystkie fotki, co dałem na początku były w trybie maszynisty. Auto w tych lampach w TRS19 nie działa.
_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 298 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4322
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 09-05-2021, 08:04   

Jamal napisał/a:
Wszystkie fotki, co dałem na początku były w trybie maszynisty. Auto w tych lampach w TRS19 nie działa.


Czyli trzeba się tematowi przyjrzeć.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 298 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4322
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 09-05-2021, 11:22   

Zawziąłem się. Wstawiłem WSZYSTKIE lampy Fatysa, i te skryptowane i te bez skryptu.

Screen z Geodety, dzień:


Screen z Geodety, noc:


Screen z Maszynisty, noc:


Jak widać, lampy świecą się wszystkie. Dodatki działają prawidłowo. Trainz 2019, SP3, build 111951. W momencie przejścia "dnia" w "noc" i odwrotnie mogą się zapalać nieco później lub gasnąć nieco wcześniej, niż "wbudowane bez skryptu". Ale działają, bez żadnych poprawek ani updatów.

Screen z oknem opcji - powtarzam po raz n-ty: Do prawidłowego działania wszelkich (ale to WSZELKICH) dodatków ze skryptami czy animacjami, geodeta musi być odpauzowany. Bezwzględnie. Inaczej zachowanie może być dziwne albo nie będzie działać wcale. Przy odpauzowanym Geodecie i w Maszyniście wszystkie te lampy działają prawidłowo.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 09-05-2021, 11:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1923
Skąd: Zabrze
Wysłany: 09-05-2021, 15:59   

Co to znaczy, czy geodeta jest odpauzowany?
_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 298 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4322
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 09-05-2021, 16:40   

To znaczy, że w menu Tools nie ma ptaszka przy Pause.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1923
Skąd: Zabrze
Wysłany: 09-05-2021, 19:05   

RBach napisał/a:
To znaczy, że w menu Tools nie ma ptaszka przy Pause.

Gdyby to było takie łatwe do zlokalizowania, to już dawno bym to zrobił! Grzebię w tym cholernym menu, które mam w języku polskim i za chiny ludowe nie mogę znaleźć nigdzie opcji pause!
Możesz mi to łopatologicznie wytłumaczyć - obrazkowo - prtscr??? Żadne pisanie, tylko zrzut ekranu, bo jebca dostanę z tą grą!
_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
Ostatnio zmieniony przez Jamal 09-05-2021, 19:08, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 298 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4322
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 09-05-2021, 19:24   



Od razu uprzedzając, raz i nie będę więcej o tym pisał:
Jeżeli masz takie menu ale BEZ tej opcji, to masz problem. Wersja "standard" po spatchowaniu do SP1 i wyższych ma zablokowanego Geodetę. Zapauzowanego bez możliwości odblokowania (bo "standard" nie ma tej opcji).
U mnie skończyło się kupnem TS19 po raz drugi (!), tym razem w wersji Platinum, która tą opcję ma. Na szczęście jest promocja i Platinum kosztuje tyle samo, co "standard" bez promocji. Zabolało, ale... Można też wykupić "abonamencik" czyli TrainzPlus i co miesiąc bulić za możliwość normalnego budowania w tej grze, bo Plus też to ma. Tak, wiem, jest to chamskie wymuszanie płacenia po raz kolejny za raz kupioną grę, ale producent ma to głęboko pod kangurem. Bo oczywiście wypuścić poprawkę na "domyślnie odpauzowany" nie. Ja wolałem drugi raz kupić TRS2019 (Platinum) niż bulić co miesiąc haraczyk.
Bez odpauzowania nie ma możliwości poprawnego działania sygnalizy, przejazdów, zwrotników, świateł drogowych, lamp, nawet auta na drogach stoją nieruchhomo. Było o tym na forum z 50 razy...
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 09-05-2021, 19:28, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1923
Skąd: Zabrze
Wysłany: 09-05-2021, 19:55   

\

No i mam standard...

Nie zamierzam do tego gówna dopłacać ani złotówki. Zostanie jak jest. Sygnalizacja, przejazdy działają bez problemu. Tylko światła szwankują.

Sqrwstwo kangurów nie zna granic...
_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 298 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4322
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 09-05-2021, 20:45   

Jamal napisał/a:
Sygnalizacja, przejazdy działają bez problemu.


Działa ci animacja kształtów? Animacje zwrotników (ale animacje, nie te takie "przeskakujące")? Zamykają i otwierają się rogatki? Semafory i tarcze ostrzegawcze prawidłowo wskazują wskazanie o następnym semaforze? Mówię oczywiście w Geodecie, bo w Maszyniście wsio jest OK.

Ja tez nie byłem szczęśliwy. Nie będę się tu wyrażał, bo słowa opisujące mój ówczesny stan emocjonalny nie nadają się do publikacji. Ale w końcu kupiłem Platynę, jak się odbiłem od braku możliwości używania czegokolwiek. I od tego czasu odradzam wszystkim "standard"...

Co do lamp - spróbuj ustawić "środek nocy" w opcjach startowych sesji i przejedź się. One mają trochę inne pory zapalania i gaszenia od "zwykłych".
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 09-05-2021, 20:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group