FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Trakcja elektryczna
Autor Wiadomość
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005



Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 588
Skąd: Kraków
Wysłany: 10-05-2021, 19:05   Trakcja elektryczna

Witam!
Czy mógłby ktoś wyjaśnić tajemnicę pozycjonowania wysięgników i słupów zwisów do nich. Obecnie modernizuję swoją pierwszą mapę zrobioną pod TANE i dorabiam elektrykę. Edycję robię w TRS-ie SP1. Dorobiłem do mojej starej mapy, na dość rozbudowanej stacji trochę bramek no i podwiesiłem sieć na wysięgnikach. Dla przykładu niech będą te.
(<kuid:173000:2014> Wysiegnik nowy dl v1-1p1
<kuid:173000:2016> Wysiegnik nowy kr v1-1p1
<kuid2:173000:1188:2> Slup zwis bramki v1
Wszystko ładnie poukładałem, poprowadziłem sieć 1-1 no było OK. Ale jak się okazuje obecnie, co otworzę mapę do edycji to zawsze kilka zwisów i razem z nimi związanych wysięgników zmieni położenie na takie bardziej swobodne - akurat pomiędzy bramkami. Poprawiam więc i znowu jest dobrze, ale jak się okazuje tylko do następnego razu :-) I znowu kilka jest poza bramkami. Czy można je jakoś zablokować? Dodam, że nie ruszam układu torów, bo wiadomo, że wysięgniki są przypisane do nich i każda zmiana ma wpływ. Węzły sieci za to pozostają na swoich miejscach i tu nie ma problemów.
_________________
KUID:269437
 
 
 
Korzeń 
znawca



Pomógł: 73 razy
Wiek: 29
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1518
Skąd: Knurów
Wysłany: 11-05-2021, 10:32   

Może edytujesz wysięgniki i zapisujesz w sesji, a potem przy następnym uruchomieniu odpalasz mapę i w kółko te same poprawiasz?
_________________
kuid:394491 - folder z dodatkami / my all content
 
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005



Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 588
Skąd: Kraków
Wysłany: 11-05-2021, 17:13   

Hmm, no jest to możliwe :-/ Faktycznie uruchamiam mapę jako edycja sesji, i czasem na koniec łączę warstwę sesji z warstwą trasy. Może mimo tego wysięgniki nie zapisują się w warstwie mapy a pozostają na sesji i stąd potem wracam do początku. Już sam nie wiem, ale dziś po uruchomieniu wszystko było na swoim miejscu więc może te błędy już zostały usunięte.
_________________
KUID:269437
 
 
 
Korzeń 
znawca



Pomógł: 73 razy
Wiek: 29
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1518
Skąd: Knurów
Wysłany: 11-05-2021, 20:06   

Proponuję sobie założyć kłódkę na warstwie sesji, a mapę otwierać przez edycję sesji i wtedy nie będzie już się tak myliło i nie trzeba będzie ich co chwilę łączyć :-)
_________________
kuid:394491 - folder z dodatkami / my all content
Ostatnio zmieniony przez Korzeń 11-05-2021, 20:07, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group