FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Korsze - Ełk - Olecko
Autor Wiadomość
ciekma 
nowy


Wiek: 17
Dołączył: 18 Kwi 2019
Posty: 17
Skąd: Wejherowo
Wysłany: 08-05-2021, 13:10   

No widzisz, mogłeś wcześniej napisać, bo na majówkę byłem właśnie w Korszach :/ Poza tym panowała „psia pogoda”...
W Korszach dopiero będę w wakacje..
_________________
Pozdrawiam z Las Vejherovas!
MW
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1923
Skąd: Zabrze
Wysłany: 08-05-2021, 13:29   

ciekma napisał/a:
No widzisz, mogłeś wcześniej napisać, bo na majówkę byłem właśnie w Korszach :/ Poza tym panowała „psia pogoda”...
W Korszach dopiero będę w wakacje..

hehehe... Wiele razy pisałem o stacji Korsze w tym temacie. Możesz sprawdzić historię :)

Tak dziś budowałem sobie teren przed Kętrtzynem i dla relaxu zrobiłem sobie niby sesję: Odstawiłem spod peronu wagony składu z Olecka, przestawiłem się na boczny tor, by dopiąć się złowych bonanz i stamtąd z nimi pchałem je na boczny tor do miejsca kasacji w Ełku Towarowym, a potem luzęm na szopę :)









Niestety zidentyfikowałem jeszcze jeden dziwny błą w TRS19: niewidzialne rozjazdy, które normalnie działały w trybie maszynisty w TS2010, to teraz są niewidoczne, a nie mogę ich zmienić! Macie na to jakąś radę?
Poniżej zdjęcia, gdzie połączenie rozjazdu niewidzialnego, z widzialnym działa dobrze (junction link), ale jak już są tylko dwa napędy niewidzialne, to nie da się nic zrobić... :(

_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
 
 
 
ciekma 
nowy


Wiek: 17
Dołączył: 18 Kwi 2019
Posty: 17
Skąd: Wejherowo
Wysłany: 09-05-2021, 23:42   

Mogę zrobić coś nie ruszając tyłka - jutro sporządzę Ci listę ważnych i ważniejszych obiektów z Korsz... jest ich trochę i czeka Cię trochę roboty z modelowaniem.
_________________
Pozdrawiam z Las Vejherovas!
MW
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 298 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4322
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 10-05-2021, 00:38   

Jamal napisał/a:

Niestety zidentyfikowałem jeszcze jeden dziwny błą w TRS19: niewidzialne rozjazdy, które normalnie działały w trybie maszynisty w TS2010, to teraz są niewidoczne, a nie mogę ich zmienić! Macie na to jakąś radę?


Wstaw jeden widzialny :-) Jeszcze nie spotkałem się z Rkpd bez choćby jednego napędu, nie licząc krzakurów i składu części rozjazdowych. W napędach mechanicznych powinny być takie, które wlezą w takie miejsce. Zwłaszcza, że na tych screenach napędy masz "poza rozjazdem" - w Ełku nie było besselerów oidp.
Napędy powinny być o tak:



Ty masz je poza krzyżownikami, dlatego nie chce wleźć ci tam widzialny napęd. Skoro mapa realna, to rozjazdy też trza zrobić realne :-)
W TANE i TRS2019 w końcu są naprawdę niewidzialne "w terenie". Powinno się dać je przestawić z poziomu minimapy. No i normalnie przekładają się z menu semaforów v5. Musisz nauczyć się przestać odnosić do starych wersji - tu postawili na łbie praktycznie całą grę. Nieważne, że działało w 2010, tu nie działa. Jest inaczej (czy lepiej - kwestia dyskusyjna).
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 10-05-2021, 00:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1923
Skąd: Zabrze
Wysłany: 10-05-2021, 11:03   

ciekma napisał/a:
Mogę zrobić coś nie ruszając tyłka - jutro sporządzę Ci listę ważnych i ważniejszych obiektów z Korsz... jest ich trochę i czeka Cię trochę roboty z modelowaniem.

Wielkie dzięki! Śmiało podeśli je. Niestety nie znam się na modelowaniu, ale może inni na naszym forum pomogą to wymodelować, żebym mógł wstawić to do mapki?
RBach napisał/a:
Jamal napisał/a:

Niestety zidentyfikowałem jeszcze jeden dziwny błą w TRS19: niewidzialne rozjazdy, które normalnie działały w trybie maszynisty w TS2010, to teraz są niewidoczne, a nie mogę ich zmienić! Macie na to jakąś radę?


Wstaw jeden widzialny :-) Jeszcze nie spotkałem się z Rkpd bez choćby jednego napędu, nie licząc krzakurów i składu części rozjazdowych. W napędach mechanicznych powinny być takie, które wlezą w takie miejsce. Zwłaszcza, że na tych screenach napędy masz "poza rozjazdem" - w Ełku nie było besselerów oidp.
Napędy powinny być o tak:
Obrazek
Ty masz je poza krzyżownikami, dlatego nie chce wleźć ci tam widzialny napęd. Skoro mapa realna, to rozjazdy też trza zrobić realne :-)

Dzięki Radku za radę. Dziś postaram się to przesunąć i powymieniać. Napędy mocowałem po staremu, bo były budowane jeszcze w TRS2010. Skoro da się bliżej, to tak zrobię.
_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
Ostatnio zmieniony przez Jamal 10-05-2021, 11:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 298 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4322
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 10-05-2021, 12:06   

Zajrzyj jeszcze tu:
http://trainz.krb.com.pl/...ly/o-rozjazdach
http://trainz.krb.com.pl/...wy-rkpd-anglika
http://trainz.krb.com.pl/...orstwa-chestera

I absolutnie nie chodzi mi o to, żeby teraz cała mapę przewalać na szablonach (chociaż to sporo ułatwia) ale ogólnie, żeby rozjazdy wyglądały jak rozjazdy :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 33
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5108
Skąd: Wrocław
Wysłany: 11-05-2021, 21:12   

Jamal napisał/a:

Dzięki Radku za radę. Dziś postaram się to przesunąć i powymieniać. Napędy mocowałem po staremu, bo były budowane jeszcze w TRS2010. Skoro da się bliżej, to tak zrobię.


Tu nie chodzi o to w jakiej wersji były budowane, sama budowa wygląda tak samo w 2010 i w 2019. Chodzi o to że początek iglic rozjazdu musi byc w "środku" anglika, a nie na zewnątrz jak u Ciebie. w 2010 też się tak robiło :)
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
 
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1923
Skąd: Zabrze
Wysłany: 13-05-2021, 17:53   

Miałem takie przemyślenie: skończę projekt mapy, to może jednak dalej go pociągnąć?
Myślę o wydłużeniu z każdej strony:
1) Olsztyn - Korsze
2) Olecko - Suwałki
3) Ełk - Białystok
Martwię się niestety kwestią, czy uda mi się dopasować w ogóle nowe odcinki do istniejącej już trasy... Czy to w ogóle jest możliwe... Spasowanie w pionie i poziomie. Dla mnie niezwykle ważną kwestią jest skorzystanie z map wysokości, microdemu i hoga. Nie wiem, czy da się to załatwić inaczej używając innych programów. Co wy na to?
_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
 
 
 
adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy



Pomógł: 61 razy
Wiek: 36
Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 1677
Skąd: Lubin
Wysłany: 13-05-2021, 21:00   

Jamal napisał/a:
Miałem takie przemyślenie: skończę projekt mapy, to może jednak dalej go pociągnąć?
Myślę o wydłużeniu z każdej strony:
1) Olsztyn - Korsze
2) Olecko - Suwałki
3) Ełk - Białystok
Martwię się niestety kwestią, czy uda mi się dopasować w ogóle nowe odcinki do istniejącej już trasy... Czy to w ogóle jest możliwe... Spasowanie w pionie i poziomie. Dla mnie niezwykle ważną kwestią jest skorzystanie z map wysokości, microdemu i hoga. Nie wiem, czy da się to załatwić inaczej używając innych programów. Co wy na to?


Pomysł zacny, zwłaszcza Olsztyn (szopa!).
_________________
Na warsztacie:
Ty2, EU07,ET22v2
wydane:
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46,SM/SP/SU42

http://adamstan-trainz.pl/
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk



Pomógł: 64 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 2015
Skąd: Bonk (Westpreussen)
Wysłany: 13-05-2021, 23:16   

Wygenerować trzy pliki map i później je pospinać z istniejącym fragmentem.
Osobiście bym nie katował tak mapy tylko bym ogarnął basemapami ale skoro zależy ci na bardzo dokładnym odwzorowaniu każdego pagórka to zostaje tylko HOG i doklejanie map. Pamiętaj że po takiej operacji będzie jeszcze mocniej mulić.
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1923
Skąd: Zabrze
Wysłany: 14-05-2021, 09:10   

Pawel_15 napisał/a:
Wygenerować trzy pliki map i później je pospinać z istniejącym fragmentem.Osobiście bym nie katował tak mapy tylko bym ogarnął basemapami

Co masz na myśli?
_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
Ostatnio zmieniony przez Jamal 14-05-2021, 09:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 48 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 857
Skąd: Sierpc
Wysłany: 14-05-2021, 09:36   

Jest jeszcze TransDEM Trainz Edition, tylko że płatny:
http://www.rolandziegler....ransDEMEngl.htm
Jakiś czas temu zakupiłem, i muszę powiedzieć że ma sporo możliwości. Funkcje HOG-a i Microdem'a ma scalone w jednym programie, i wszystko w zasadzie robi się tylko w nim: obróbka map wysokości, "georeferencing" map rastrowych, nakładanie warstw, i finalne generowanie mapy (ze wszystkimi opcjami HOG-a, takimi jak teksturowanie gruntu, filtrowanie ilości wygenerowanych "baseboard"-ów), a w najnowszych wersjach nawet automatycznie wstawia basemapy (i to takie 3D, tutaj nazywa się to "3D UTM Tile Object"). Do tego potrafi automatycznie (!) pobierać mapy z serwisów mapowych takich jak GeoPortal (sprawdzałem, działa) i sam nakłada je na cyfrową mapę wysokości. Do tego obsługuje wiele warstw, i można np. nałożyć sobie na cyfrową mapę wysokości taką "hybrydę" złożoną z map topograficznych jako główny "podkład" w połączeniu ze zdjęciami satelitarnymi/lotniczymi układów torowych stacji, np. coś jak to:

Nie chcę tutaj robić jakiejś reklamy, poza tym sam jeszcze się nawet nie przekopałem przez wszystkie opcje tego programu (user manual ma jakieś 280-300 stron, a ja do Trainz'a mam czas zasiąść tylko sporadycznie w niektóre weekendy, więc bawiłem się z nim tylko "z doskoku", od czasu do czasu), nie mniej jednak myślę że jest to też ciekawa opcja do rozważenia. HOG potrafi zaledwie mały ułamek tego co TransDEM Trainz Edition.
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1923
Skąd: Zabrze
Wysłany: 14-05-2021, 10:06   

Aikozann napisał/a:
Jest jeszcze TransDEM Trainz Edition,

To bardzo ciekawa informacja! Muszę się temu przyjrzeć.
_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
Ostatnio zmieniony przez Jamal 14-05-2021, 10:07, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
ciekma 
nowy


Wiek: 17
Dołączył: 18 Kwi 2019
Posty: 17
Skąd: Wejherowo
Wysłany: 15-05-2021, 21:29   

Jamal, ja już Ci mówiłem, ale powtórzę...

Jest sporo szlaków w Korszach, czy Kętrzynie:

1) Korsze posiada następujące szlaki:
- Bartoszyce
- Skandawa
- Kętrzyn
- Olsztyn

2) Kętrzyn posiada
- Korsze
- Ełk
- Węgorzewo
Posiadało również szlak do Reszla, ale on tam został usunięty w latach 80. czy 90... nie pamiętam...

Myślę, że to byłyby ciekawe rozgałęzienia. Każdy szlak (szczególnie do Węgorzewa) ma wspaniałe widoki i miejsca, m.in. Trygort czy Jezioro Mamry. Trzeba korzystać, póki to jeszcze stoi i nie zostało rozkradzione :)
_________________
Pozdrawiam z Las Vejherovas!
MW
 
 
Patrykos
zaawansowany



Pomógł: 8 razy
Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 806
Skąd: Imielin
Wysłany: 16-05-2021, 09:23   

Jamal napisał/a:

To bardzo ciekawa informacja! Muszę się temu przyjrzeć.


Korzystałem z HOGa oraz TransDEM i muszę przyznać, że ten drugi pobija tego pierwszego w przedbiegach. Nie tylko mam na myśli dokładność wygenerowanego terenu, ale również wspomniane nakładanie ortofotomapy. Przy odrobinie pracy jesteś w stanie przenieść do tereni wysokiej jakości basemapę bazując na zdjęciach z geoportalu.
_________________
Pozdrawiam, Patryk.
http://www.patrykos.kolej.org.pl/ / https://www.facebook.com/PatrykosTrainz/
 
 
 
MalignusPL
super trainz


Pomógł: 11 razy
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 464
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-05-2021, 15:54   

Mozesz tez nałożyć np mapy z googlearth,a co najwazniejsze, takie "basemapy" nie musza byc plaskie - generuje sie w 3d w osobnej warstwie, tak wiec uwzglednia rzezbe terenu, a z tym byl najwiekszy problem przy plaskich basemapach - ze wzgledu na odwzorowanie "na plasko", przy bardziej pofaldowanym krajobrazie pojawialy sie przeklamania.

Podsudecka od poczatku byla generowana w TransDEM pod trainza i odwzorowanie rzezby terenu jest naprawde fantastyczne.
Ostatnio zmieniony przez MalignusPL 16-05-2021, 15:57, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 48 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 857
Skąd: Sierpc
Wysłany: 16-05-2021, 19:50   

MalignusPL napisał/a:
Możesz tez nałożyć np. mapy z googlearth (...)

A da się TransDEM'em automatycznie pobierać mapy z Google / Google Earth, czy tylko ręcznie? O ile z GeoPortal'u mapy/zdjęcia pobierają się bezproblemowo, przynajmniej u mnie, to o tyle z Google Earth mi się nie udało, przy czym nie jest to problem z programem, tylko z tym że nie udało mi się nigdzie znaleźć linku do usługi WMS z mapami Google'a, która jest do tego potrzebny. A szkoda, bo z Google Earth można by uzyskać dostęp do zdjęć historycznych.
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1923
Skąd: Zabrze
Wysłany: 16-05-2021, 22:32   

Ok, jestem w trakcie zamawiania TransDEM. To nie tak łatwo się kupuje.

Co do odgałęzień, postaram się dołączyć tylko to, co podałem wcześniej (o ile ta operacja w ogóle się uda!):
    Korsze-Olsztyn,
    Olecko-Suwałki,
    Ełk-Białystok.

I tak to będzie cud, jeśli się uda.
Potrzebuję przekroju wspomnianych wyżej tych trzech linii, oraz schematy stacyjne (szczegółowe). Ma ktoś dostęp?

Jedna uczynna osoba zrobiła fotki:
    1) dworca, magazynu, katedry w Kętrzynie,
    2) dworca w Wydminach
    3) małego budynku przed Siedliskami.

Czy byłby z Was ktoś uprzejmy zrobić modele dla mojej mapy? Udostępnię oczywiście te zdjęcia.
_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
Ostatnio zmieniony przez Jamal 16-05-2021, 22:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 298 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4322
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 16-05-2021, 22:55   

Jamal napisał/a:

Potrzebuję przekroju wspomnianych wyżej tych trzech linii


Przekroju czy profilu?
Profil wygenerujesz sobie na geoportalu. Rysujesz kreskę po torze / śladzie linii i dostajesz w wyniku zestawienie wysokości n.p.m. co 1 albo co 100m. Graficzne i tekstowe. Dokładność taka, że do budowy mapy w trainzie wystarczy.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1923
Skąd: Zabrze
Wysłany: 17-05-2021, 09:10   

Oczywiście chodzi mi o profil. Ale Radku powiedz mi, czy program pobiera nasypy i przekopy? Chyba on pobiera tylko naturalną rzeźbę terenu, czy się mylę?
_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
 
 
 
PatrykPKP 
super user
Dyżurny Ruchu


Pomógł: 4 razy
Wiek: 24
Dołączył: 27 Lut 2013
Posty: 138
Skąd: Wrocław
Wysłany: 17-05-2021, 11:33   

Jeżeli chodzi o schematy, to myślę że będę mógł pomóc w tym temacie
 
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1923
Skąd: Zabrze
Wysłany: 17-05-2021, 12:10   

Super! Będę wdzięczny!
_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
 
 
 
PatrykPKP 
super user
Dyżurny Ruchu


Pomógł: 4 razy
Wiek: 24
Dołączył: 27 Lut 2013
Posty: 138
Skąd: Wrocław
Wysłany: 17-05-2021, 12:15   

Jak się uda wygenerować teren odezwij się na PW to ogarniemy temat
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 298 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4322
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 17-05-2021, 12:49   

Jamal napisał/a:
Oczywiście chodzi mi o profil. Ale Radku powiedz mi, czy program pobiera nasypy i przekopy? Chyba on pobiera tylko naturalną rzeźbę terenu, czy się mylę?


Jamal, ale ja mówię o wygenerowaniu profilu linii wprost w geoportalu. Nie o pobieraniu danych do TransDEM-a. Wygenerujesz sobie coś w rodzaju wykresu, jak zmieniają się wysokości wzdłuż narysowanej na mapie kreski. Używasz tego jako pomoc przy budowie w grze, nie przy obróbce w TransDEMie.


TransDEM wygeneruje ci teren taki, jakie są mapy wysokości - jeżeli zaimportujesz mu mapę zawierającą też nasypy, to ci je odwzoruje. Wszystko zależy od dokładności tych map wysokości. Geoportal ma z dokładnością poziomą chyba co metr, więc nasypy bez problemu widać.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Jamal 
znawca
Mapotwórca


Pomógł: 21 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 1923
Skąd: Zabrze
Wysłany: 17-05-2021, 15:06   

PatrykPKP napisał/a:
Jak się uda wygenerować teren odezwij się na PW to ogarniemy temat
Super, dzięki. Odezwę się.

No to rewelka Radku co do tych wysokości z Geoportala. Wciąż czekam na link do tego programu MicroDEM. Już zapłaciłem, ale mail z linkiem jeszcze nie dotarł.
_________________
Mapa Lublin-Dorohusk
Korsze - Ełk - Olecko - w budowie
Ostatnio zmieniony przez Jamal 17-05-2021, 15:07, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group