Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Sie 2015 Posty: 150 Skąd: Sanok
Wysłany: 25-08-2015, 16:17 Brak sortowania zawartości w TS12
Witam serdecznie, jeśli nie w tym miejscu to serdecznie przepraszam, ale mam dość powazny jak dla mnie problem z geodetą w TS12 , oczywiście wersja 61388
Otóż jako że posiadam zarówno wersję 2004 jak i 2006 była w geodecie opcja sortowania zawartości (zakładki poniżej listy, np. wybór regionu PL w taborze) mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi, nie miałem wersji 2009/10 ale w TS12 usunęli opcję i utrudnia to bardzo budowanie trasy poprzez żmudne wpisywanie nazw dodatków na liście. Jest jakaś opcja żeby to przywrócić bo szczerze powiedziawszy bardzo by się przydała? (2006 bardziej bym wolał ale tam ContentManager działa jak gó... a w TS12 przynajmniej większość dodatków działa (nie wliczając EU07 )
PS. Nie chcę zawalać forum niepotrzebnymi tematami ale czy da się jakoś to naprawić bo próby wyszukania problemu w sieci jest znikoma
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 25-08-2015, 16:28
Od zdaje się wersji TC nie ma już w geodecie takiej możliwości. Szkoda bo ułatwiało to bardzo życie w szukaniu dodatków. Można jednak sobie z tym poradzić za pomocą tworzenia filtrów wyszukiwania. Coś podobnego do tych jakie możemy tworzyć w CMP.
U góry w pasku masz ikonkę "lejka", to jest filtr. Tu tworzysz sobie dowolne zestawy kryteriów wyszukiwania, identycznie jak w szukajce w CMP.
Tak BTW, w 2009+ nie da rady zbytnio sortować np. po "region Poland", bo w dodatkach robionych pod te wersje ten wpis powoduje błąd. Przy przejściu z 06/TC na 09/10/12 była spora zmiana w filozofii budowy dodatków, obsługi CMP i samej gry.
Nie znajdziesz nigdzie rozwiązania tego "problemu" bo to nie problem
Wysłany: 25-08-2015, 17:28
Jak dla mnie na - to wszystko ;) W tym leju jest jakieś segregowanie dodatków po zakładkach czy całość segreguje? Przydałaby się krótka instrukcja jak tego używać ;)
Jak dla mnie na - to wszystko ;) W tym leju jest jakieś segregowanie dodatków po zakładkach czy całość segreguje? Przydałaby się krótka instrukcja jak tego używać ;)
Normalnie. W pasku filtra u góry masz szukanie w/g wpisanej frazy - w nazwach dodatków. Jeżeli nie ustawisz dodatkowych kryteriów, to szuka we wszystkich.
Klikając znak plusa, możesz dodać dodatkowe kryteria, np
BuiltIn i ustawić na True (po naszemu Wbudowane - prawda) i wtedy wyszuka wpisaną frazę tylko we wbudowanych. Możesz dać więcej tych kryterióww plusikach, na przykład tak:
BuiltIn ->True
AND
Category-region -> Poland
i masz wszystkie dodatki polskie, które nie są wbudowane w grę.
Jeśli chodzi o naprawianie dodatków (Twój drugi temat), to jest specjalny temat poświęcony naprawie pod TS2009+ jest tu . Temat jest głęboki i szeroki. Zamiast się męczyć lepiej poszukaj całych zestawów poprawionych dodatków pod mapę Jamala Lublin-Dorohusk (tzw. paczki wsporcze) - tam jest multum rzeczy, które zostały już naprawione, także z Twojej (pobieżnie przeczytanej przeze mnie) listy typu interior od EU07. Naprawienie samego tego elementu spowoduje działanie kilku(nastu) lokomotyw. Swego czasu kolega Shinkadamo porobił sporo reskinów EU07 z ponaprawianymi od razu elementami lamp, więc poszukaj jego tematu w nowościach, może jego linki do downloadu jeszcze działają.
Wysłany: 26-08-2015, 14:44
RBach napisał/a:
CenariusPL napisał/a:
Normalnie. W pasku filtra u góry masz szukanie w/g wpisanej frazy - w nazwach dodatków. Jeżeli nie ustawisz dodatkowych kryteriów, to szuka we wszystkich.
Klikając znak plusa, możesz dodać dodatkowe kryteria, np
BuiltIn i ustawić na True (po naszemu Wbudowane - prawda) i wtedy wyszuka wpisaną frazę tylko we wbudowanych. Możesz dać więcej tych kryterióww plusikach, na przykład tak:
BuiltIn ->True
AND
Category-region -> Poland
i masz wszystkie dodatki polskie, które nie są wbudowane w grę.
Jasne?
Już wiem, dzięki.
Cytat:
Jeśli chodzi o naprawianie dodatków (Twój drugi temat), to jest specjalny temat poświęcony naprawie pod TS2009+ jest tu . Temat jest głęboki i szeroki. Zamiast się męczyć lepiej poszukaj całych zestawów poprawionych dodatków pod mapę Jamala Lublin-Dorohusk (tzw. paczki wsporcze) - tam jest multum rzeczy, które zostały już naprawione, także z Twojej (pobieżnie przeczytanej przeze mnie) listy typu interior od EU07. Naprawienie samego tego elementu spowoduje działanie kilku(nastu) lokomotyw. Swego czasu kolega Shinkadamo porobił sporo reskinów EU07 z ponaprawianymi od razu elementami lamp, więc poszukaj jego tematu w nowościach, może jego linki do downloadu jeszcze działają.
Mam nadzieję że nie zepsuje mi resztę działających dodatków. Problem tutaj z linkami jest taki że większość jest 404, a na "Download tabor" jak są pod 2006/2009+ to zazwyczaj sama loco i musisz samemu szukać zależności, co trochę jest irytujące, zwłaszcza że dzisiaj np kuid.ru zawsze pobiera mi 0kb pliki a niektóre rzeczy i tak są już niedostępne :)
A czy wszystkie rzeczy, które być może sie napisały i były 'otwarte do edycji' zatwierdziła (ctrl+M)? Gdy dodatek jest otwarty do edycji możesz go znaleźć w zakładce o tym tytule lub po ang. open for edit. Widać tez normalnie na liście z czarna ikonka ze śrubokrętem i młotkiem, a nie tak jak przy zainstalowanych w pełni - wyszarzona ikonka.
Wysłany: 27-08-2015, 21:40
Mam pytanie odnośnie geodety jest jakiś prosty sposób na zmierzenie ile metrów ma odcinek toru? Oraz jeden kwadrat w geo to ma 100mx100m?
Wiem że proszę o dużo ale totalnie nie ogarniam kładzenia w TRS12 mapy topograficznej do geodety, zwłaszcza mojego regionu, gdyż chciałbym stworzyć trasę Jasło-Krosno-Sanok-Zagórz/Sanok-Zagórz-Komańcza, jeśli ktoś by miał chwilę czasu poświecić - PW
Problem jest taki że po wgraniu dodatków wysypało mi prawdopodobnie odpalanie jakichkolwiek tras i niemożliwość zapisania nowych tras (po prostu kładę mapę, tory, pociąg + wagony) daję test jazdy wybieram zapis i mieli chwile i wraca bez komunikatu nadal do edytora. Dodam że ściągałem udpate z menu Trainz ponad 1k dodatków
Błędy mam tego pokroju: Ale nie do końca ogarniam w którym miejscu mam podmienić te błędy według tego co podał samplaire, PEV Mesh jak on tylko wyświetla zawartość.
Aczkolwiek EU07 działają w większości wraz z ET21/22 (PKP Cargo malowanie jest boskie )
Będę próbował odbudować bazę w CM jak nie podziała znowu reinstall...
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 27-08-2015, 22:07
Kwadrat w geodecie to kwadrat siatki, czy cały segment? Kwadrat ma 10 m bok, natomiast segment coś koło 750 m. Tor można mierzyć linijką w geodecie (polecam instrukcję do gry), chociaż nie jest to nazbyt precyzyjne; jeśli zaś chodzi o np. rozmieszczanie słupków hektomerowych (czyli co 100 m), to najlepiej użyć "taboru-linijki" autorstwa Samplaire'a:
Nie polecam ściągać dodatków via CMP, bo nawet nie wiesz co się ściąga i w jakiej wersji. Lepiej obskoczyć polskie strony z dodatkami i poinstalować to, co jest na nich zawarte (polecam Temat Informacyjny w dziale Nowe Dodatki).
Co do reszty: czytać i jeszcze raz czytać forum - aż zrozumiesz o co chodzi z błędami, jak je sprawdzać i do czego służy Mesh Viewer, a do czego PM2IM. Za dużo by znowu tłumaczyć, a tak się czegoś sam nauczysz ;)
Wysłany: 27-08-2015, 23:03
Wujek 082 napisał/a:
Kwadrat w geodecie to kwadrat siatki, czy cały segment? Kwadrat ma 10 m bok, natomiast segment coś koło 750 m. Tor można mierzyć linijką w geodecie (polecam instrukcję do gry), chociaż nie jest to nazbyt precyzyjne;
cały segment.
Wujek 082 napisał/a:
jeśli zaś chodzi o np. rozmieszczanie słupków hektomerowych (czyli co 100 m), to najlepiej użyć "taboru-linijki" autorstwa Samplaire'a:
Nie polecam ściągać dodatków via CMP, bo nawet nie wiesz co się ściąga i w jakiej wersji. Lepiej obskoczyć polskie strony z dodatkami i poinstalować to, co jest na nich zawarte (polecam Temat Informacyjny w dziale Nowe Dodatki).
Nie via CMP tylko normalnie w grze TS12 w oknie "Updates" czy jakoś tak, zassało w cholerę a potem nagle w CMP Auranowskie dodatki wysypało
Wujek 082 napisał/a:
Co do reszty: czytać i jeszcze raz czytać forum - aż zrozumiesz o co chodzi z błędami, jak je sprawdzać i do czego służy Mesh Viewer, a do czego PM2IM. Za dużo by znowu tłumaczyć, a tak się czegoś sam nauczysz ;)
Wiem o co chodzi z błędami prawdopodobnie nie mam do tego odpowiednich programów aby naprawić, aczkolwiek próby nakładania topografi terenu w TS12 vs TS2006 są nieco utrudnione dla mnie ;)
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 28-08-2015, 06:24
Cytat:
Nie via CMP tylko normalnie w grze TS12 w oknie "Updates" czy jakoś tak, zassało w cholerę a potem nagle w CMP Auranowskie dodatki wysypało
Po prostu pobrałeś poprawki i stąd masz tyle przestarzałych dodatków ( to te "chrapiące" ). Weź wybierz opcję "przestarzały", a będziesz miał ich całą listę. Użyj zaznacz wszystko, potem usuń i znikną ale tylko te które sam pobrałeś nie ze stron Auranu. W tych zszarzeje tylko napis usuń. Naprawić można tylko aktualne dodatki, znaczy te bez chrapania ( próbowałeś naprawić nieaktualny dodatek, a tego nie dasie ).
Wysłany: 29-08-2015, 01:05
Mam jeszcze jeden problem, czy istnieje coś takiego do geodety jak predefiniowane tory z danym stopniem zakrętu/prostych torów? Jest takie coś w obiektach o nazwie np. "FT straight 500m" są one dość dobre bo ustawia równy 500m tor ale gdy chce z tego "pakietu" połączyć tak jak na obrazku:
1. Niebieska strzałka - od tego toru, normalnym torem mogę w przód zrobić
2. Zielona strzałka - nie mogę od tego "punktu" predefiniowanego obiektu zrobić zwrotnicę na drugi tor, tjb. nie mogę w ogóle zacząć tworzenie toru, aczkolwiek:
3, Żółta strzałka - z tej strony łącząc z "punktem" predefiniowanego toru tor mi połączy, utworzy zwrotnicę, ale nie mogę jej przestawić, nic, nawet nie pojawia się UI ze zmianą, sprawdziłem loco i jedzie na bok
(po lewej macie jak to chciałem zrobić, ale nie widać opcji zmiany zwrotnicy)
Dlatego chciałbym skorzystać czasem z takich torów bo dość ułatwiają czasem budowę linii, ale problem z tworzeniem zwrotnic jest dość kiepski...