Mapa jest przystosowana jak widać do TS2010 ,wiec po zainstalowaniu ów gry zabrałem sie za jej pobranie. Były małe problemy z paczką wsporczą do niej , ale po skonsultowaniu sie z autorem paczki rozwiązaliśmy szybko problem . Teraz o dziwo po skompletowaniu wszystkich dodatkó brakujących zarówno w mapie jak i sesji , odpaliłem grę .
W zakładce TRASY mapa widnieje jako - Linia131 fragment .
Klikam wybierając :
Linia-131 fragment -> Sesja 1 - gdzie u dołu pisze :
Moje wypociny na temat wezła kolejowego Tarn Góry .
I dochodzimy do "czegoś dziwnego" - klikam na zielony kwadracik u dołu "SESJA" i powinno sie zacząć ładować , tymczasem wyskakuje mi po ...2 sekundach taka informacja :
BŁĄD - NIE WYBRANO MAPY
Próbowałeś uruchomić Maszyniste bądź Geodete,bez wybranej mapy
Wróć do menu i wybierz nową mapę
U dołu jedyna możliwość to wyjście do menu głównego ( do wyboru tras)
Informacja pojawia sie bez różnicy co kliknę - przejażdżka, sesja bądź jak od razu kliknę na te strzałki (Weź udział w tej sesji) .
Zarówno mapa jak i sesja tak jak mówię posiada komplet wszystkich plików .
Mam TS2010 Engineers Edition , mapę ściągnąłem ze strony autora : http://bbf11.krb.com.pl/?siec-trakcyjna,1
Po skonsultowaniu sie z autora otrzymałem informację że o dziwo jestem pierwszym któremu takie coś sie rzytrafiło .
Co w tej sytuacji uczynić ?
Nie posiadam nic innego jeżeli chodzi o pobieranie jakiejś mapy czy dodatków z Polskiej sceny - mam tylko to co wymagała mapa + pobrane wczoraj EZT EN57 autorstwa @Groch : http://images46.fotosik.p...37f1242744d.jpg
Pomógł: 27 razy Wiek: 37 Dołączył: 13 Sie 2011 Posty: 1485 Skąd: Pruszków
Wysłany: 21-04-2014, 14:03
Cytat:
BŁĄD - NIE WYBRANO MAPY
Próbowałeś uruchomić Maszyniste bądź Geodete,bez wybranej mapy
Wróć do menu i wybierz nową mapę
Wersja trainza autora mapy i Twoja nie pokrywają się, musisz spatchować Trainz do którejś z wyższych wersji. Zapytaj autora na jakiej wersji tworzył i wgrywaj patche aż do osiągnięcia konkretnego numeru.
_________________ Imperium kontratakuje?
Baron von Schlosserhoffen.
----------------------------------------------------------
Wysłany: 21-04-2014, 14:19
Cytat:
...pobrane wczoraj EZT EN57 autorstwa @Groch
Te reskiny są przystosowane (przez @D_M-a) pod trs2006. Dla TS-ów (wyższe wersje gry), dedykowane są modele z paczki wsporczej do mapy @Jamal-a "Lublin-Dorohusk": http://www.stacjazary.pl/viewpage.php?page_id=31 (szukaj: EN57-pack).
Zastosowałem opcję od Kolegi @ryszard - niestety, mapa dostała max ocene ( sesja też) a mimo to dalej jest na "NIE" z odpaleniem .
Zadałem pytanie do autora mapy przez PW o to co @Kudłaty proponuje - czekam na odpis, być może nawet tu zajrzy.
@Groch - te EZeTy są specjalnie pod mapa robione, po co mi kierunki na wyświetalczach z Lubin czy Dorohuska jak nie mam tej mapy ?
No chyba że proponujesz je ze względu na zastosowanie pod TS 2010 tak jak napisałeś, bo normalnie mi działają "te starsze" bez problemu ( chyba że czymś sie różnią).
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 22-04-2014, 11:15
Jaki masz bulid gry?. Spróbuj jeszcze przez Menedżera zawartości. Odpal przez: pokaż w... . Miałem tak ostatnio ze swoją mapą. Tylko w ten sposób przywróciłem sesję z zaświatów.
Jaki masz bulid gry?. Spróbuj jeszcze przez Menedżera zawartości. Odpal przez: pokaż w... . Miałem tak ostatnio ze swoją mapą. Tylko w ten sposób przywróciłem sesję z zaświatów.
Biorę stąd, zasysam i mi wyskakuje że :
This patch file is not applicable to your current installation version.
No valid patch operation was specified. Patching aborted.
Najpierw próbuje instalować :
Build 42953 -> 44088 - nie daje sie
Build 44088 -> 49933 - też nie wchodzi jakby co ( myślałem że ten wcześniejszy już nie wymaga instalki)
Gra jest ORYGINALNA jakby co
Żadnego patcha nie instalowałem nigdy, ostatnio gre miałem zainstalowaną ...w tamtym roku.
Po instalacji żadnego patcha z automatu mi nie instalowało .
Wklej plik instalacyjny patcha do folderu z grą i wtedy spróbuj.
Nie działa ani jeden , ani drugi .
To samo pisze jak wyżej :
This patch file is not applicable to your current installation version.
No valid patch operation was specified. Patching aborted.
P.S.
Wkleiłem tak jak powiedziałeś
Ostatnio zmieniony przez Bobby Papla 22-04-2014, 13:00, w całości zmieniany 1 raz
Kolega @shenker67 - Dziei
Zastosowałem twoją opcję i zaczęły sie przygotowania do "montażu patcha" .
Niestety gdy doszło do końca ( ten pasek sie wypełnił ) pojawił mi sie komunikat :
Failed to create backup of file D:\TS2010\bin\DebugInterface_7c.dll.pbk
Failed to apply the patch: 44088_to_49933
Patching aborted.
Jedyna opcja jak jest możliwa to EXIT .
Zlokalizowałem lik ale o co mu chodzi dokładnie to nie wiem
Próbowałeś robić reinstall i dopiero aktualizacje?
Ogólnie w traiznie aktualizacje najlepiej robić na czystą wersję. Dobrze będzie też jak odłączysz się od neta, wyłączysz antywirusa i zaporę. Ja ostatnio tak robiłem i aktualizacja poszła bez żadnych błędów.
Ostatnio zmieniony przez shenker67 23-04-2014, 15:46, w całości zmieniany 1 raz
Tak, odinstaluj i usuń wszystko z folderu gdzie był zainstalowany trs2010. Później zainstaluj i spróbuj najpierw tego patcha z pliku wyłączając wcześniej internet i antywirusa.
Aha jak oczyścisz cały folder to dodatki też się usuną, mam nadzieje, że o tym wiesz
Ostatnio zmieniony przez shenker67 23-04-2014, 16:09, w całości zmieniany 1 raz
Tak, odinstaluj i usuń wszystko z folderu gdzie był zainstalowany trs2010.
Shenker, takie rady to najlepsza droga do wywalenia kompletu dodatków z gry w kosmos. Radzisz człowiekowi, żeby SKASOWAŁ sobie wszystko, wszystkie mapy, dodatki i tak dalej. Oczywiście to on będzie potem płakał, nie Ty... Zastanów się, co piszesz, przemyśl, a dopiero potem udzielaj rad. Bo dyskretne dopisanie na koniec:
shenker67 napisał/a:
Aha jak oczyścisz cały folder to dodatki też się usuną, mam nadzieje, że o tym wiesz
może owocować odpowiedzią od Bobby'ego: "właśnie się dowiedziałem"...
Przed reinstalem należy przenieść w bezpieczne miejsce folder LOCAL. Najlepiej na inny dysk. I to zanim zacznie się robić cokolwiek, a nie po.
Dopiero wtedy odinstalowanie gry i instalacja na nowo. Potem patchowanie. A na koniec import dodatków z przeniesionego Local do CMP, poprzez Importuj treści i wskazanie folderu Local, ale tego przeniesionego "gdzieś tam"
Sam local może nie wystarczyć, lepiej skopiować cały UserData.
Na szczęście jeszcze nigdy nie musiałem robić reinstalacji TS2010 czy 12, ale korzystając z rady Drstracha z tego posta: http://www.trainz.pl/_for...20+folder#95199 kopiuję sobie co jakiś czas foldery UserData w TS2010 i TS12.
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
Dobra ja może podsumuje wszystko bo stwierdzam (nie znając sie za bardzo) na moje że NIC z tego nie będzie.
Panowie wyżej co pisali o stracie wszystkiego - bez obaw była tylko mapa , dodatki do niej + 4 EZeTy. Próbowałem po zainstalowaniu na czysto wgrać tego patcha - BEZ ZMIAN , dalej jest (zgłasza sie) problem z tym plikiem - D:\TS2010\bin\DebugInterface_7c.dll.pbk
Nie idę na całość i go usuwam (nagle sie zawsze coś porobi), podczas instalacji nie mam załączonych żadnych antywirusowych aplikacji .
Opcja wyłączonego internetu - porada @shenker67 - wszystko fajnie tylko bez internetu w ogóle mi nie startuje instalacja patcha .
Po przeczytaniu tych postów wyżej wygląda na to że znowu nagle mi sie coś wynalazło na kompie i pomimo posiadania po raz pierwszy od niepamiętnych czasów WSZYSTKIEGO do mapy nie bedzie dane mi kursować i na chwilę chociażby odskoczyć od codziennych zajeć typu praca , dom itp.
Trudno sie mówi - patch nie daje sie zainstalować bo ten plik twardo go blokuje czy coś tam.
Jeżeli stwerdzicie że nic sie nie da zrobić to Panowie - dajmy sobie z tym święty spokój
Jeśli jesteś na tyle cierpliwy zawsze można spróbować reinstall windowsa
Idąc tym tropem, to można kupić nowego kompa ale to trochę zaczyna przypominać leczenie bólu głowy poprzez ucięcie tejże
Sposób na TRSa, jeśli wszystko inne zawiedzie:
Uwaga: założenie główne: na kompie jest tylko JEDNA I TYLKO JEDNA wersja. Czyli jeśli mamy np 2004, 2006, TC, 2009, 2010 i 12 to NIE DA SIĘ tędy
- zabezpieczamy Local, jeśli may jakieś dodatki, mapy, cokolwiek.
- po zabezpieczeniu dodatków - usuwamy grę.
- po usunięciu - sprzątamy, czyli usuwamy foldery pozostałe po grze
- uruchamiamy edycję rejestru i wywalamy wszystko, co ma związek z Auranem i TRSem
- restart kompa
- instalacja gry
- instalacja patchy i servicepacków
- import stuffu z zabezpieczonego Local.
Jak to nie pomoże, to ściągamy Angry Birdy albo pasjansa i zmieniamy hobby
Potencjalne zdrady:
- wymagane grzebactwo w rejestrze Windy. Jesli nie wiemy, jak odpalić regedit, jak szukac i jak usuwać - to lepiej wcale nie ruszać
- jeżeli mamy kilka Trainzów, to możemy (ale nie musimy!) sobie namieszać we wszystkich wersjach. Ale że gra jest przenośna bez problemu (nic strasznie ważnego w rejestrze nie ma, folder gry można przewalać po dyskach w tę i we w tę i dalej działa) to nie powinno się nic stać. Ale uważać trzeba. Najlepiej przed grzebactwem zrobić kopię zapasową rejestru.
Dodatkowo - stary dobry checkdisk na dysku z trainzem.
start uruchom wiersz polecen [dla w7 i podobnych - koniecznie jako administrator] chkdsk /f /r d:
Pomieli bo musi sprawdzic caly dysk na bledy ale czasem pomaga.
Widzę jednak, że problem nie do końca został rozwiązany, natomiast podsunę co zrobić w zamian.
Otóż i mnie dzisiaj wyskoczył ten błąd z \TS2010\bin\DebugInterface_7c.dll.pbk