Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Sie 2015 Posty: 150 Skąd: Sanok
Wysłany: 28-05-2017, 23:22 Projekt pewnej stacji/posterunku odgałęźnego
Na wstępie przepraszam jeśli nie napisałem w odpowiednim dziale.
Od dłuższego czasu na swojej mapie planuje zamieścić niewielki posterunek odgałęźny, który wyprawiałby pociągi w kierunku innej projektowanej linii.
Mimo iż mniej więcej wiem na jakiej zasadzie działają takie obiekty na szlakach, mam wątpliwości czy zamiast niego nie powstałaby stacja kolejowa.
Przybliżę specyfikację:
Jeśli chodzi o nazwy stacji są prawdziwe, aczkolwiek parametry infrastruktury fikcyjne.
Linia główna jest dwutorowa, zelektryfikowana ze szlakową projektową wstępnie na 120 - 140km/h (na tym odcinku) oraz SBL.
W kierunku lewym prowadzi do Nowosielec, natomiast do prawej w kierunku Sanoka. Ową nową linią ma być jednotorowy niezelektryfikowany szlak w kierunku Brzozowa.
Na linii, w której ma powstać posterunek/stacja regularnie jeżdżą REGIO z Jasła do Zagórza, które zatrzymują się od zakładanego projektu 1km dalej na przystanku Dąbrówka.
Regularnie jeżdżą skłądy IC/EIP do stacji granicznych na Ukrainie i Słowacji, lecz zatrzymują się dopiero w Sanoku.
"Nowa linia":
Stacja Brzozów jest stacją końcową (koniec torów), którą później od niej planuję połączyć z 106 w kierunku Rzeszowa.
Składy miałyby być prowadzone Brzozów-Zagórz wyłącznie REGIO.
Linia projektowa będzie mieć około 15 km z zakładaną prędkością 120km/h z około 3-4 stacjami/przystankami przed stacją końcową.
Nie jest planowany ruch pociągów towarowych.
---
Do przystanku osobowego patrząc w kierunku prawym jest 1140 metrów (Sanok Dąbrówka). Miejsce na zakładany posterunek/stację w linii prostej bez wzniesień itp. jest około 930 metrów, z czego do drogi głównej jest jakieś 150m, od tego do stacji patrząc w kierunku lewym (Nowosielce) jest 2,9km.
Zważywszy że miałby być to ostatni obiekt w ramach kolei podmiejskiej obejmującej Zagórz-Sanok, posterunek ten planowałem zrobić wraz z przystankiem osobowym. Gdyż w innym przypadku składy musiałyby jechać do stacji Nowosielce by zakończyć bieg. Pytanie się rodzi o to czy:
* Nie jest za blisko przystanku Sanok Dąbrówka i czy jest w ogóle sens budowania p. o. zważywszy że teren wokół którego powstanie jest słabo zaludniony, kilkanaście domków jednorodzinnych.
Posterunek miałby możliwość przejazdu tylko od strony Sanoka w kierunku Brzozowa, gdyż wstępnie miałoby być to regionalne skomunikowanie Brzozowa z Sanokiem ORAZ dojazdem do głównej magistrali, która doprowadza połączenia IC EIP i Regio w kierunku Nowego Sącza, Jasła, Tarnowa i dalej na zachód Polski. Rzeszów jest skomunikowany dopiero z Jasłem (odległość i czas), a więc:
* Czy lepszą opcją jest jednak zrobić możliwość wjazdu z dwóch stron (również teoretycznie od strony Nowosielec) mimo iż połączenia regio istnieją tylko na głównej magistrali, tjb. Jasło-Zagórz, oraz skłądy IC EIP I TLK zatrzymują się dopiero na Stacji Sanok oddalonej o kilka km?
* Czy aby zapewnić płynny ruch pociągów potrzeba dobudowania innych torów dla składów które "odpoczywają"? Nie wykluczone że mogłyby również być tam pozostawiane wagony towarowe, mimo iż linia nowa jest "wyłącznie" pasażerska.
Totalnie nie wiem jak to rozwiązać, pociągi z Brzozowa mogłyby w tym miejscu kończyć bieg i umożliwiać przesiadkę na kolej podmiejską by mogli pasażerowie dostać się do pociągów IC. Ale z drugiej strony czy nie wydłużyć peronów do 200-300 metrów i zrobić tak by pociągi IC się tutaj zatrzymywały? A może jednak tak jak wcześniej by dojeżdżały do Sanoka/Zagórza. Z drugiej strony magistrala jest tylko dwutorowa, więc nie wiem czy nie zapchałoby to ruchu?
Zrobiłem taki schemat:
Rozjazdy byłyby na 100km/h, ten na Brzozów 60km/h (łuk jest dość ostry) jednak nie zawarłem torów bocznych...
Wysłany: 29-05-2017, 07:35 Re: Projekt pewnej stacji/posterunku odgałęźnego
Pierwszy myk:
Na PKP jest zasada ze zmiana czola to w rozkladzie 20min i zgodnie z przepisami na te 20min tor na ktorym to sie odbywa jest wylaczony z uzycia w innym celu.
W zwiazku z tym jak masz koniec odcinka obslugiwanego koleja aglomeracyjna to sie robi np taki myk:
Dobrze znany np z Warszawskiego Wezla Kolejowego ale nie tylko bo i na SKM Gdansk taki uklad torow widziano.
Drugi myk:
Robisz mape wiec mozesz sobie ta mape urozmaicic, np na zasadzie "w konsultacjach spolecznych wyszlo ze jest inwestor ktory w tym rejonie chce zbudowac centrum logistyczne i jak sie dowiedzial ze powstaje stacja to sie ucieszyl ze bedzie jak zrobic bocznice kolejowa do jego magazynow"
I w tym momencie robisz normalna stacje z wszystkimi szykanami i wspomniana bocznice i magazyny.
Co do odleglosci od innej stacji/przystanku - droga hamowania jest zachowana wiec nie stanowi to problemu.
Sens budowania P.O. - to juz nie jest P.O. ale stacja i moim zdaniem w przedstawionej sytuacji powinna miec perony.
Co do wjazdu na boczna linie z obu stron - Trainz jest cierpliwy i polozenie toru nic nie kosztuje, kolej [i kolejka] juz nie. Tj ja bym tego nie robila chyba ze jest uzasadnienie aktualnymi potrzebami ruchowymi.
Natomiast w praktyce czesto sie robi tak ze sie w planie zagospodarowania przestrzennego okolicy robi rezerwe terenowa pod tor kolejowy tj taki zapis ze tu nie wolno wybudowac nic trwalego bo w przyszlosci, nawet za 20-30 lat, bedzie wybudowany tor kolejowy.