FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: ryszard
27-10-2015, 19:04
Jak zacząć ?
Autor Wiadomość
Daro93 
nowy

Wysłany: 26-10-2015, 19:30   Jak zacząć ?

Witam.
Mam pewien problem. Buduję stację, która znajduje się na kilku segmentach. Po ukończeniu układu torowego nie wiem za co się zabrać. Nie wiem jak zacząć budowę większości "elementów" np. magazynów, obiektów przy dworcowych, miast itd. Oczywiście przeglądam poradniki na forum, zaglądam do wybudowanych już map ale nic to nie daje. Czy możecie podzielić się ze mną swoją wiedzą jak budować i od czego zacząć budowę otoczenia ?

UAZ 
znawca
Automatyk

Wysłany: 26-10-2015, 19:36   

Geodeciartwo to nie jest coś czego idzie się od kogoś nauczyć - to kwestia wyobraźni bądź orientacji przestrzennej. Musisz mieć poczucie estetyki, po prostu kłaść budynek i ocenić czy dobrze tam wygląda czy nie, inaczej nic nie wskórasz. Możesz oglądać mapy innych twórców, brać z nich wzorce, ale jeżeli nie umiesz postawić budynku to może poczekaj z budową aż poczujesz że mapa buduje Ci się sama ;-) W ramach ćwiczeń polecam trening na basemapie - na gotowej mapie układasz tory i budynki tak jak w rzeczywistości, może tak coś złapiesz.

Co do samego otoczenia, budowy lasu itp odsyłam do działu Szkoła Geodetów/Piaskownica.
Ostatnio zmieniony przez UAZ 26-10-2015, 19:37, w całości zmieniany 1 raz  

Daro93 
nowy

Wysłany: 26-10-2015, 19:48   

Dziękuje za rady.
Odwiedzałem dział Szkoła Geodetów/Piaskownica nie jeden raz.
Co do orientacji i wyobraźni - zgadzam się. Staram się wzorować na pracach waszych oraz zaglądając do internetu, patrząc na mapy :).
Wskazówki się przydadzą ale wiem, że próbując stawiać budynki tu i tam nauczę się najszybciej budowy mapy :).

UAZ 
znawca
Automatyk

Wysłany: 26-10-2015, 19:57   

Co Ci jeszcze mogę doradzić - naśladuj rzeczywistość. Czasem łatwiej jest odwzorować mniej czy bardziej wiernie stację i jej otoczenie istniejące w rzeczywistości niż tworzenie kompletnej fikcji. Kilka zdjęć, film, mapy satelitarne, mapy topograficzne, streetview, plany stacji na semaforku - chłopie, jest tyle pomocy w tworzeniu map że nic tylko budować ;-)

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 26-10-2015, 20:47   

Nie żebym chciał Cię odsyłać do wielkich dzieł filozoficznych spuścizny antycznej i potem chrześcijańskiej, które zadają pytania o sens tego co robię i co z tego wynika ale musisz sobie zadać pytanie, które pośrednio poruszył już Jakub (UAZ). A pytanie brzmi: "Jara mnie to?"

Postaw przy sobie dwa budynki, otocz płotem, wpuść jakąś dobrze wykonaną drogę i nawstawiaj drzew. I teraz zadaj sobie pytanie, nakręca Cię to? Podoba Ci się dzieło stworzenia? Lubisz się poruszać w tym co zrobiłeś?
Jeśli tak - załapiesz błyskawicznie bo będziesz chciał żeby dane miejsca wyglądały podobnie do tych które są Ci bliskie. Zazwyczaj to tak działa. Jeśli nie...hmm w takim razie możesz skupić się na możliwościach trainza skierowanych na cechy kolejowe sensu stricte. Jakaś uproszczona makieta do prowadzenia ruchu kolejowego itd...Jeżeli masz wątpliwość jak ustawiać budynki stricte okołotorowe, zawsze warto przyglądac się bogatej internetowej dokumentacji, czy to na mapach czy w galeriach kolejowych. Jest tego miliony.

A może załóż wręcz w piaskownicy jakiś temacik z tą swoją mapą? Na ile możemy doradzimy co gdzie jak wstawić...

ryszard
znawca

Wysłany: 26-10-2015, 21:04   

Cytat:
A może załóż wręcz w piaskownicy jakiś temacik z tą swoją mapą? Na ile możemy doradzimy co gdzie jak wstawić...
Dobry adres. Jak co polecam także do oglądnięcia z tego linku: https://www.youtube.com/p...Xqi9jlMOUsNx9Xg paru tras kolejowych widzianych z kabiny maszynisty. Podstawowa sprawa przy robieniu map: ma to być przyjemność i radocha, a nie katorga na zesłaniu. Generalnie, to na samym początku trzeba powziąć decyzję o tym czy robisz mapę pod kątem widzialności otoczenia z kabiny maszynisty czy też robisz jako szerzej oglądaną produkcję z różnych miejsc na mapie.

Daro93 
nowy

Wysłany: 26-10-2015, 22:50   

Dziękuje za wszystkie porady, są bardzo pomocne.

A może załóż wręcz w piaskownicy jakiś temacik z tą swoją mapą? Na ile możemy doradzimy co gdzie jak wstawić... - postaram się jutro wrzucić screeny z układu torowego - układ jest fikcyjny ale wzorowałem się na realnej stacji.

Podstawowa sprawa przy robieniu map: ma to być przyjemność i radocha, a nie katorga na zesłaniu - no a jak ! Nic na siłę ! Jak nie idzie to najlepiej odstawić, może później wena przyjdzie ;).

Jestem ze Szczecina, wzorowałem się na stacji Szczecin Dąbie, mieszkam w tej dzielnicy. Problem jest taki, że nigdzie nie ma schematu tej stacji. Chciałem skorzystać z "UBase" ale niestety zdjęcia są niedokładne. Wydaje mi się, że mam dobrą pamięć, jara mnie budowanie ale nie mogę tego przelać do mapy :). Jutro wrzucę screeny z układu torowego - jak będą błędy to się poprawi :).
Jeszcze raz dziękuje za rady.

ryszard
znawca

Wysłany: 26-10-2015, 23:05   

http://www.kolejowy.szczecin.pl/ zobacz co ciekawego jest tutaj. Może coś znajdziesz na geoportal.gov.pl . Jest też film K. Waszkiewicza ale tytułu nie pamiętam.

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 26-10-2015, 23:25   

A, jeszcze jedna rzecz. Nigdy mapy nie zaczynaj od otoczenia. Chyba że robisz symulator otoczenia ;)

Zawsze to co na początku nie wygląda imponująco: układy torowe i infrastruktura pod nimi.
Jeśli z siecią trakcyjną - niech ona też jest najpierw.

Wiele razy zdarza się tak że trzeba zniszczyć pięknie zrobiony landszafcik bo okazuje się że łuk ma nieodpowieni promień, albo trzeba przebudować głowicę stacji bo coś się okazało.... ;)
Najpierw szkielet potem tkanki.

Nie pamiętam jakie są zasady w piaskownicy, ale osobiście byłbym za tym, żeby tam nie było obowiązku pokazywania gotowych wykończonych segmentów, bo dział ten - jak nazwa wskazuje dla początkujących map jest....
Ostatnio zmieniony przez Jacek 26-10-2015, 23:26, w całości zmieniany 1 raz  

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 26-10-2015, 23:29   

Jak już będziesz wprawiony w bojach z geodetą to będziesz mógł próbować rozwiązywać sytuacje opisane przez @Jacka w poście powyżej to jest przebudować układ torowy w taki sposób aby nie prowadzić zbyt dużej akcji wyburzeniowej gotowego już otoczenia.
Ale na to przyjdzie jeszcze czas :)

pietrek
znawca
2004;2006;2010;T ANE

Wysłany: 27-10-2015, 17:46   

[quote]Jestem ze Szczecina, wzorowałem się na stacji Szczecin Dąbie, mieszkam w tej dzielnicy. Problem jest taki, że nigdzie nie ma schematu tej stacji. Chciałem skorzystać z "UBase" ale niestety zdjęcia są niedokładne. Wydaje mi się, że mam dobrą pamięć, jara mnie budowanie ale nie mogę tego przelać do mapy :). Jutro wrzucę screeny z układu torowego - jak będą błędy to się poprawi [code]

Ja się już nieraz przekonałem że to co wydawało mi się że dobrze pamiętam bo w ciągu X-lat pracy na kolei dziesiątki czy setki raz przejeżdżałem przez dane miejsce i myślałem że mogę papierki na torze policzyć z pamięci (że o innych elementach nie wspomnę),
a tu się dopiero na zdjęciu - czy filmiku okazało że to na co patrzyłem i nie dostrzegałem ma duże znaczenie czy to dla infrastruktury kolejowej, czy dla otoczenie. Nawet jeżeli jest to znaczenie wizualne.
Tak że jeżeli masz możliwość to kompletuj materiał fotograficzny (nawet komórką)
- zwłaszcza ważnych dla Ciebie elementów Dąbia czy innego miejsca które chcesz na mapie mieć.
Powtarzając za kolegami:
Układ torowy
układ sieci trakcyjnej (jeżeli jest w planie)
perony - jeżeli mają być
infrastruktura kolejowa
otoczenie bliższe i dokładniejsze
otoczenie dalsze

poprawki i korekty powodujące tylko to że pół roku czy więcej poszło na marne bo okazuje się że ze zdobytym doświadczeniem lepiej jest zacząć od nowa. ;-)
Tego ostatniego nie bierz do siebie. :mrgreen:

Daro93 
nowy

Wysłany: 27-10-2015, 17:51   

Wiem, że zaczynamy od torów, potem ewentualnie trakcja a później całe otoczenie.
Co do strony Kolejowy Szczecin itp.. Mieszkam od stacji trzy minuty więc z materiałami itd. nie mam problemów.

Aktualnie mam "układ torowy", jeżeli tak to można nazwać. Oczywiście chciałbym elektryfikować trasę :).

ryszard
znawca

Wysłany: 27-10-2015, 19:04   

W związku z tym, że temat budowy otworzyłeś w piaskownicy ten zamykam co by nie dublować zagadnienia. .

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi