Dzięki Koledze Zolwikowi popełniłem sobie układ grup i torowisk we Wrocławiu GŁ. Oczywiście nie cały (pominąłem kilka bocznic). W tej chwili są położone tory i rozjazdy (użyłem szablonów) i postawiłem nastawnie, lokomotywownie i wagonownie (Wrocław Gł), a także halę napraw bieżących (na gr.B) i myjnię. A także wstawiłem bocznicę do przeładunku kontenerów.
.
Nie chciałem wstawiać na razie scrinów, bo na razie nie ma czym się pochwalić. Bardziej ciekawi mnie jak będzie się ta mapka zachowywać w trakcie gry (czy nie zrobi się pokaz slajdów) po dodaniu sieci trakcyjnej, semaforów i całej otoczki torów (budynki, drzewa itd.).
Mogę dodać że ta mapka ma około 108km (od Wrocławia do Bąkowa - linia 143).
Po zrobieniu Wrocławia będę się posuwał w stronę Bąkowa sukcesywnie poprawiając tak układ torowy (wymienię rozjazdy ZWM na szablony) i poprawiając inne błędy które jeszcze zauważę.
Temat umieszczam w mapach fikcyjnych bo tak we Wrocławiu jak i w dalszej części mapy występują duże różnice z rzeczywistością.
Na tym ostatnim scrinie faktycznie były jeszcze rozjazdy ZWM, ale oczywiście zostały zastąpione torami. Też uważam że tory lepiej wyglądają od tych rozjazdów (tylko brak animacji iglicy). Używam jak na razie szablonów przy układaniu rozjazdów krzyżowych angielskich. Nie próbowałem układać tego rozjazdu tylko przy użyciu torów normalnych. Ale może coś pokombinuję z tym.
Tak przy okazji na pierwszym scrinie tak w okolicy drugiego wagonu pod torami przechodzi droga dwupasmowa w poprzek torowiska. Próbowałem zrobić ten most dla torów, ale niestety nie znalazłem aż tak szerokiego. I teraz mam pomysła żeby położyć tunel drogowy ale nie trafiłem jeszcze na takiego z ulicą dwupasmową. Czy może ktoś taki tunel gdzieś spotkał?
Co prawda najbardziej mnie pasowałby taki który byłby dostępny na polskich stronach, a najlepiej by było co by był z DLS.
Budowa powoli posuwa się dalej, Wrocław teraz tak wygląda:
Pietrek, nie rób takich krótkich wstawek torem na betonie między rozjazdami (pierwsze pięć screenów). Daj taki sam jak w anglikach. I od rozjazdów w kieunku toru odskocz kawałek też torem "w barwach rozjazdu". Jeśli dobrze się przyjrzysz prawdziwym rozjazdom, to zauważysz, że pierwsze trzy-pięć belek już poza stykami rozjazdu (od strony krzyżownicy) to nie podkłady, a jeszcze ciągle długie podrozjazdnice. Do tego jakieś parę metru normalnego toru, zazwyczaj wstawialo się jedną szynę (25-30m), potem dopiero szły betoniaki.
No i głupio wygląda rozjazd uwalony smarem i ogólnokolejowym syfem, wstawka cud nówka na betonie i znów syfilizm w kolejnym rozjeździe - sam przyznasz :) niby "mogli powymieniać" - ale wstawki to się robi razem z rozjazdami, ewenttualnie jak już się coś na niej "wysypie" bo podkłady zeżarło.
Dzięki za konstruktywną uwagę i proszę o jeszcze. Te wstawki dawałem aby wiedzieć gdzie się kończy jeden, a zaczyna drugi rozjazd, ale jakbyś nie zwrócił mi na to uwagi pewnie bym zostawił bo już się przyzwyczaiłem do takiego widoku, poprawie to.
Cytat:
No i głupio wygląda rozjazd uwalony smarem i ogólnokolejowym syfem, wstawka cud nówka na betonie i znów syfilizm w kolejnym rozjeździe - sam przyznasz :) niby "mogli powymieniać" - ale wstawki to się robi razem z rozjazdami, ewenttualnie jak już się coś na niej "wysypie" bo podkłady zeżarło.
Z tym to różnie bywa, bywają takie rozjazdy które lata nie widziały smaru i wyglądają jakby dopiero co je wstawili, ale bywa i odwrotnie. Wszystko zależy czy rozpatrujemy tory główne, dodatkowe czy na jakiś grupach odstawczych i jak o taki rozjazd dbano.
Ten zaoliwiony tor też mi za bardzo nie pasuje - bardziej nadaje się na tor powiedzmy postojowy parowozów, lub taki na którym smaruje się lokomotywy czy wagony, bardziej pasujących nie mam, najlepiej by pasował taki tor który jest powiedzmy z 50% mniej zaoliwiony niż ten użyty - jako wyjście z rozjazdu.
Z tym to różnie bywa, bywają takie rozjazdy które lata nie widziały smaru i wyglądają jakby dopiero co je wstawili, ale bywa i odwrotnie. Wszystko zależy czy rozpatrujemy tory główne, dodatkowe czy na jakiś grupach odstawczych i jak o taki rozjazd dbano.
Zgadza się, mi chodziło głównie o rażący kontrast między rozjazdem a wstawkami. Wszystko zawsze jest w jednakowej albo zbliżonej tonacji i kolorystyce, zmiany są zazwyczaj między różnymi rodzajami grup torów i rozjazdów (boki-główne albo nowa głowica-tory z trawskiem i krzakurami).
pietrek napisał/a:
Ten zaoliwiony tor też mi za bardzo nie pasuje - bardziej nadaje się na tor powiedzmy postojowy parowozów, lub taki na którym smaruje się lokomotywy czy wagony, bardziej pasujących nie mam, najlepiej by pasował taki tor który jest powiedzmy z 50% mniej zaoliwiony niż ten użyty - jako wyjście z rozjazdu.
A to tak, chociaż z drugiej strony na głowice rozjazdowe w grupach gdzie idzie dużo węgla - czemu nie, sypie się węgiel dziurami przez całe lata to i tory czarne :)
Na pewno coś się da wybrać albo z torów Makiego albo z FMA.
W tym konkretnym przypadku chodzi tylko o zaoliwienie, na tych grupach stoją tylko EZTy, składy osobowe i lokomotywy. Czasami jakiś parowóz i kręci się "magielplac" czyli lokomotywa manewrowa. Ale generalnie wiem o co Tobie chodzi z tym węglem. Wyjeżdżając z torów kopalnianych czasami nie było widać wcale szyn.
Właśnie ściągnąłem ostatnią paczkę torów Makiego, jak nic nie spasuje poszukam na DLS.
Tak na marginesie nie mam pomysłu jak zrobić pod torami drogę (dwupasmową) biegnącą w poprzek torowiska?
Przed tą nastawnią ta droga przechodzi.
Z torowiska w zasadzie jej nie widać (poza małym wyjątkiem mniej więcej na wysokości tego placu przed nastawnią).
Tak wiem o tym, ale dzięki zolwik. Pozwoliłem sobie ściągnąć to zdjęcie.
Jeszcze nie robiłem tego prześwitu (dziury), wolałbym najpierw znaleźć jakiś tunel czy nawierzchnię nad tą drogę.
A tak przy okazji czy taka sytuacja jest normalna:
Użyłem szablonów rozjazdów (angliki) i teraz działo się takie coś że po obniżeniu terenu na tą ulicę i wyrównaniu wysokości torów szablon "anglika" zachowuje się normalnie. Jak zamknę geodetę (po zapisaniu zmian) i ponownie otworzę to ten szablon który wystaje (wisi) nad drogą jest bardzo ładnie zwinięty w okrąg, i nic nie można z nim zrobić. Próbowałem prostować ten rozjazd - co nic nie dało. Usunąłem szablon "anglika", wyrównałem teren do wysokości torów i ponownie ułożyłem szablon tego rozjazdu. Zapisałem zmiany i ponownie otwarłem geodetę, obniżyłem teren do wysokości na jakiej powinna iść droga pod torami, tory wyrównałem - wszystko gra, zapisuję zmiany. Ponownie otwieram geodetę i ma z tego szablonu ładny okrąg w pionie gdzie szablon stanowi dół (podstawę) tego okręgu czy koła stworzonego przez tory położone w tym szablonie (pomimo że we wcześniejszej sesji zostały poniesione i wyrównane do właściwej wysokości) i nic się nie działo.
Może problem tkwi w tym że te szablony nie dopuszczają zmiany wysokości?
no ladnie ci nawet to wyszlo tylko ten przeswit mi jakos tak nie pasuje... zobacz jeszcze raz to zdjecie i zobaczysz ze jest on wiekszy... oraz pod katem wzgledem torow
Użyłem szablonów rozjazdów (angliki) i teraz działo się takie coś że po obniżeniu terenu na tą ulicę i wyrównaniu wysokości torów szablon "anglika" zachowuje się normalnie. Jak zamknę geodetę (po zapisaniu zmian) i ponownie otworzę to ten szablon który wystaje (wisi) nad drogą jest bardzo ładnie zwinięty w okrąg, i nic nie można z nim zrobić. Próbowałem prostować ten rozjazd - co nic nie dało. Usunąłem szablon "anglika", wyrównałem teren do wysokości torów i ponownie ułożyłem szablon tego rozjazdu. Zapisałem zmiany i ponownie otwarłem geodetę, obniżyłem teren do wysokości na jakiej powinna iść droga pod torami, tory wyrównałem - wszystko gra, zapisuję zmiany. Ponownie otwieram geodetę i ma z tego szablonu ładny okrąg w pionie gdzie szablon stanowi dół (podstawę) tego okręgu czy koła stworzonego przez tory położone w tym szablonie (pomimo że we wcześniejszej sesji zostały poniesione i wyrównane do właściwej wysokości) i nic się nie działo.
Może problem tkwi w tym że te szablony nie dopuszczają zmiany wysokości?
Wczoraj zrobiłem most (na którym jest "anglik") i wszystko grało co widać na screenach w tym temacie. Dziś próbowałem poprawić prześwit nad drogą i zrobiło się takie coś:
Bardzo ładnie wygięło się. Jak nic nie wymyślę żeby się takie coś nie robiło z tym szablonem to chyba użyję "anglika"ZWM.
A i pomimo że dziś przy poprawkach prześwitu nad drogą takie coś się zrobiło i od razu wyszedłem z geodety bez zapisywania sesji ani zmian po powtórnym wejściu w geodetę ten łuk nie cofnął się tylko już cały czas jest. zonk.
Tor można zmienić, to nie jest problem, wysokość toru jest ustalona. Myślę że wina jest w szablonie rozjazdu - a on nie dopuszcza zmiany wysokości i tu chyba jest pies pogrzebany.
Jeżeli nie stosujesz rozjazdów animowanych , a nie chcesz miec problemow jak w/w , to stosuj szablony i owszem ale tylko te ( lub podobne )
http://www.auran.com/TRS2...ssetPackID=2878
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-05-2009, 20:38
irekec napisał/a:
Jeżeli nie stosujesz rozjazdów animowanych , a nie chcesz miec problemow jak w/w , to stosuj szablony i owszem ale tylko te ( lub podobne )
http://www.auran.com/TRS2...ssetPackID=2878
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-05-2009, 23:32
Na tej stronie jest manual niestety po niemiecku.
Ogólnie rzecz ujmując:
- Mają porobione znaczniki odstępów międzytorowych (4.0, 4.5, 5 i 5.5m)
- Przed każdym znacznikiem łuku jest, nazwijmy to przedznacznik w odległości 4m (czyli standardowej długości chunky track)
- Mają znaczniki ukresów
- aha, i są dwustronne, co znacznie ułatwia pracę
Tyle co pamiętam.