FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z tenderem Px48 w TS2010
Autor Wiadomość
MaT
nowy

Wysłany: 06-07-2015, 20:46   Problem z tenderem Px48 w TS2010

Witam,

Od jakiegoś czasu próbuję uporać się z tendrem do PeXa. Z chwilą, gdy ustawiam go na tor, wyświetla się następujący błąd skryptu:
http://zapodaj.net/e700f92fa002c.jpg.html
Niby nic specjalnego, ale przez ten błąd nie są dostępne informacje szczegółowe tendra, przez co nie można uzyskać informacji o ilości węgla i wody (tak samo w geodecie). Oczywiście ten sam błąd wyskakuje dla tendrów do Px-ów Grocha. W CMP nie pokazuje żadnych wykrzykników.

Problem objawia się wyłącznie w trybie normalnym. Przy włączeniu trybu wsparcia starszych dodatków nie sypie błędami i można przeglądać informacje szczegółowe .

Posiadam TS2010 bulid 49933

Moje pytanie brzmi. Czy istnieje możliwość naprawienia tego błędu, by tender śmigał prawidłowo w trybie normalnym? Przyznam osobiście, że unikam jak ognia zabawy z włączonym trybem wsparcia staroci, głównie przez nieprawidłowe wyświetlanie roślinności :roll:
Ostatnio zmieniony przez MaT 06-07-2015, 20:48, w całości zmieniany 2 razy  

D_M
zaawansowany

Wysłany: 06-07-2015, 23:37   

Zainstaluj poprawiony enginespec i interior do Px48 od RBacha z tego posta: http://www.trainz.pl/_for...ighlight=#58780
Poczytaj sobie temat o dodatkach Grocha od tego posta: http://www.trainz.pl/_for...ighlight=#57986

MaT
nowy

Wysłany: 07-07-2015, 11:45   

Zapoznałem się już wcześniej z tymi tematami. Na wszelki wypadek dokonałem reinstalacji parowozów i tendrów, pozmieniałem odpowiednio wartości w configu, ale problem nie zniknął. Sam parowóz nie powoduje żadnych problemów. Dopiero wstawienie px-owego tendra powoduje kwaszenie się skryptów...(przy dostawieniu tendra z innej lokomotywy nic się nie sypie)
Bawiłem się jeszcze w zmianę trainz build w configu, ale nic to nie dawało :-/

supermat 
super user
Maszynista EN57

Wysłany: 10-07-2015, 10:53   

Czy pobrałeś wszystkie możliwe dodatkowe pliki do px48??? Czasem to pomaga. :-P

MaT
nowy

Wysłany: 10-07-2015, 13:00   

Tak...gdybym tego nie zrobił, to bym go nie mógł wstawić na tor :-| W CMP nie wywala żadnych wykrzykników.

Dodatkowo zauważyłem, że problem z tym skryptem pojawia się również w niektórych wąskich wagonach autorstwa sir_m , oraz ruskim parowoziku Kp4.
Eksperymentowałem z różnymi sposobami załatania tego, ale póki co jedyną opcją jest gra w znienawidzonym przeze mnie trybie kompatybilnym (choć też sypie błędami skryptowymi, ale dostępne są już opcje szczegółowe ) :-/

MaT
nowy

Wysłany: 28-12-2015, 22:30   

Odgrzewam kotleta, ale nie bez powodu.

Znalazłem rozwiązanie swojego problemu, choć mimo wszystko będę potrzebował Waszej pomocy.
Miałem identyczny problem w rosyjskim Kch4. Tender wywalał ten sam błąd skryptowy i nie pozwalał na podejrzenie jego szczegółów.

Rozwiązaniem jest zmiana frazy w skrypcie:

Kod:
include "locomotive.gs"
class AAAA isclass Locomotive

Na:

Kod:
include "vehicle.gs"
class AAAA isclass Vehicle

(wiadomo, tam gdzie AAAA stoi sobie wpisana wcześniej nazwa)

Po tej zmianie tender nie wali już czerwoną kropką i możemy podejrzeć jego szczegóły

A teraz z czym mam problem:
O ile w przypadku Kch4 skrypt był zapisany jako GS i można było go sobie spokojnie edytować, o tyle Px48 ma już plik GSE, co uniemożliwia edycję.

Czy ktoś z Was posiada oryginalny plik skryptowy o nazwie "px48tender", możliwy do edycji? Ewentualnie podmienił wyżej wymienioną frazę i wstawił tutaj poprawiony skrypt?

Pozdrawiam

PS:Z tego co zauważyłem problem dotyczy też niektórych starszych wagonów na wąski tor, ale żeby zrobić szczegółową listę będę potrzebował nieco więcej czasu.

Odpowiedz do tematu