FORUM PTT -

HYDEPARK - Podkład muzyczny

General76 - 29-08-2008, 21:13
: Temat postu: Podkład muzyczny
Czy publikując na Youtube film swojego autorstwa z podkładem muzycznym łamie prawo? Chodzi mi o to czy muszę mieć pozwolenie na wykorzystanie danego utworu w publikowanym prze ze mnie filmie?
fotokite - 29-08-2008, 21:26
:
Należy Ci się pochwała za to że o to, bo większość się nad tym nie zastanawia. Ale do rzeczy - jest to raczej naruszenie praw autorskich i wyjścia są dwa - albo poprosisz autora o pozwolenie na publikację albo użyjesz fragmentu danego nagrania - zwyczajowo przyjęło się, że użycie fragmentu utworu nie jest tak restrykcyjnie uważane za łamanie praw autorskich. Życie jednak pokazuje, że tak naprawdę nic Ci za to nie grozi ( w najgorszym wypadku Twój film zostanie usunięty z serwisu Youtube) Możesz jednak w ramach serwisu udostępniać film znajomym. Jeśli sumienie podpowiada Ci być całkowicie fair wobec tych praw to przemyśl to dobrze
Alana - 29-08-2008, 22:44
:
W prawie autorskim jest cos takiego jak "fair use" i z tego co wiem takie wykorzystanie dowolnego utworu miesci sie w tych ramach. Niedawno w USA byl glosny proces o to ze uzytkowniczka youtube umiescila klip z podkladem muzycznym wytworni X a wytwornia oskarzyla ja o zlamanie praw autorskich. Uzytkowniczka wygrala!
Druga sprawa to to ze jak mieszkasz w polsce to "zachodnie" wytwornie maja mala sile przebicia i praktycznie jestes bezkarny.
Adam P. - 30-08-2008, 09:46
:
Zawsze możesz stworzyć coś sam, np. za pomocą programów, które zamieszczane były swego czasu na płytach w Komputer Świecie i Niezbędniku. Obsługa tychże jest bardzo prosta (opiera się na "komponowaniu" z gotowych próbek) i nie wymaga znajomości zasad muzyki.
Pozostaje też inne wyjście: wykorzystać darmową muzykę, zamieszczaną na odpowiednich stronach. Zajrzyj tu:
http://www.google.com/sea...=utf-8&oe=utf-8

Pozdrawiam
Adam