FORUM PTT -

SZKO£A GEODETÓW - niewielkie czêsto spotykane obiekty przemys³owe

Aikozann - 11-10-2016, 20:23
: Temat postu: niewielkie czêsto spotykane obiekty przemys³owe
Jako ¿e ostatnio by³o zapytanie o ciep³owniê czy elektrociep³owniê, w dodatku kiedy¶ te¿ by³ ju¿ ten temat podejmowany, "natchnê³o" mnie to do zrobienia mini-tutorialu nt. ciep³owni i innych tego typu niewielkich obiektów przemys³owych, czêsto obs³ugiwanych transportem kolejowym, a wiêc mog±cych funkcjonowaæ w Trainz jako interaktywny przemys³.

Zaczynamy od ciep³owni, jako ¿e by³a taka potrzeba, nie mniej jednak temat ten nie dotyczy wy³±cznie ciep³owni, ale ogólnie niewielkich obiektów przemys³owych czêsto obs³ugiwanych przez transport kolejowy, spotykanych w wielu miejscach, a wiêc te¿ np. elewator zbo¿owy, tartak i zak³ady przemys³u drzewnego, przedsiêbiorstwo robót torowych, browar/s³odownia, niewielka cukrownia, wytwórnia pasz, itp. Byæ mo¿e kiedy¶ jak bêdzie czas to bêdzie tego wiêcej, ale na pocz±tek - ciep³ownia.

W za³o¿eniu temat ten ma dotyczyæ obiektów o niewielkiej powierzchni i niedu¿ym stopniu skomplikowania, spotykanych powszechnie w wielu miejscach w Polsce, g³ównie w niewielkich miejscowo¶ciach. Dziêki temu takie obiekty mo¿na wybudowaæ stosunkowo niewielkim nak³adem czasu i pracy, bez budowania w tym celu z³o¿onego uk³adu bocznic czy stacji towarowej przystosowanej specjalnie do obs³ugi du¿ego zak³adu przemys³owego (tak jak to jest np. w przypadku kopalni czy zak³adów chemicznych). W ten sposób mo¿na znacznie urozmaiciæ mapê, modyfikuj±c tylko nieznacznie uk³ad torowy pobliskiej stacji, tj. po prostu "wpi±æ" bocznicê takiego niedu¿ego zak³adu przemys³owego w uk³ad torowy niedu¿ej stacji. Oczywi¶cie mo¿na te¿ taki obiekt postawiæ na mapie "dla ozdoby", bez "pod³±czania" go do "¶wiata" kolejowego.
Nie jest to wiêc w±tek analogiczny do dot. budowy kopalni, jako ¿e kopalnia sama w sobie jest obiektem zajmuj±cym du¿± powierzchniê i posiadaj±cym bardzo rozbudowany uk³ad torowy na terenie zak³adu. Podobnie zak³ady chemiczne - to te¿ obiekt przemys³owy znacznie bardziej z³o¿ony i wymagaj±cy znacznie wiêkszych nak³adów pracy przy jego budowie, wykraczaj±cy znacznie poza temat tego w±tku i wymagaj±cy w zasadzie oddzielnego opracowania. W tym w±tku chcia³em poruszyæ obiekty przemys³owe znacznie mniejsze i prostsze w budowie.

Oczywi¶cie nie pretendujê do miana specjalisty w tej dziedzinie i nie rezerwujê sobie wy³±czno¶ci do wym±drzania siê w tym temacie, je¶li kto¶ ma co¶ ciekawego do pokazania w tym temacie i zechce siê tym podzieliæ dla dobra ogó³u, to tym lepiej dla nas wszystkich :-)

Zaczynamy od niedu¿ej ciep³owni miejskiej - chyba najbardziej rozpowszechnionego w Polsce rodzaju niewielkich zak³adów przemys³owych, wystêpuj±cego powszechnie w niedu¿ych miastach (ciep³ownia prezentowana tu przeze mnie jest mniej wiêcej wielko¶ci typowej dla ciep³owni w miastach o 15-25 tys. mieszkañców). Powszechne jest równie¿, albo mo¿e lepiej powiedzieæ by³o powszechne, obs³ugiwanie tego typu obiektów przez transport kolejowy - wiadomo, potrzebny jest wêgiel, wiêc Eaos-y s± albo by³y tu czêstym go¶ciem.
Poza ciep³owniami opalanymi wêglem wystêpuj± te¿ ciep³ownie opalane gazem, jednak nie s± one obs³ugiwane przez transport kolejowy i nie bêdê tu ich porusza³. W stosunku do opalanej wêglem ciep³owni przedstawionej tutaj s± one zwykle gabarytowo mniejsze i pozbawione takich elementów jak plac ³adunkowo-magazynowy, ta¶moci±g, instalacja odpylaj±ca.

W zasadzie powinienem zacz±æ od spisu dodatków, ale my¶lê ¿e jest to raczej zbêdne. Do budowy zwyk³ej miejskiej ciep³owni ¶mia³o wystarczy chyba dobrze znana paczka Patrola + jaki¶ komin, ta¶moci±g, rury ciep³ownicze, budynki gospodarcze, i drobne obiekty typu pojazdy/maszyny z jakichkolwiek ¼róde³, oraz dodatki wszechstronnego przeznaczenia potrzebne w zasadzie w ka¿dym miejscu mapy, takie jak p³oty, drogi, bramy, szlabany, o¶wietlenie uliczne, ro¶linno¶æ, itp. Warto te¿ zaopatrzyæ siê w wszelkiej ma¶ci budowle przemys³owe takie jak np. zbiorniki, elementy kopalni (choæby te z downloadu PTT). W kwestii dodatków jest wiêc w zasadzie zupe³na dowolno¶æ i ró¿norodno¶æ, ka¿dy chyba bez problemu co¶ znajdzie. Nie polecam wiêc tu jakiego¶ konkretnego zestawu dodatków, najlepiej dobraæ co¶ wedle w³asnego uznania. Przy tworzeniu tego tutorialu eksperymentowa³em z ró¿nymi dodatkami i równie¿ polecam samemu trochê poeksperymentowaæ :-) Ja u¿y³em w tym tutorialu dodatków ³atwo dostêpnych na stronach Polskich Twórców oraz w du¿ej mierze dodatków które s±, tak mi siê przynajmniej wydaje, wbudowane w TS2010 (szukaæ w Trainz pod nazw± "budowla przemys³owa", "budynek przemys³owy", "fabryka przemys³owa" i "struktura przemys³owa", ja mam u siebie w TS2010 EE b. 49933 jakie¶ kilkadziesi±t dodatków nazwanych bodaj¿e "budowla przemys³owa" czy "struktura przemys³owa", od drabin przez ró¿ne elementy z rur, zbiorniki, basen przeciwpo¿arowy, elementy zak³adów chemicznych, itp., z numerami od 2 do bodaj 70, a nie przypominam sobie ¿ebym je sk±d¶ ¶ci±ga³, poza tym gdyby by³y sk±d¶ ¶ci±gniête to raczej nazywa³yby siê jako¶ konkretniej ni¿ np. "struktura_przemyslowa_45", tak wiêc wnioskujê ¿e s± wbudowane w grê, i muszê powiedzieæ ¿e jak na wbudowane dodatki to wygl±daj± ca³kiem dobrze i nie s± robione w Paincie), no chyba ¿e mam je dlatego ¿e zainstalowa³y siê razem z jak±¶ paczk± wsporcz±; wiele z tych dodatków mo¿na te¿ wykorzystaæ w alternatywny sposób "wkopuj±c je w ziemiê" (tzn. obni¿aj±c ich wysoko¶æ wzglêdem poziomu gruntu), i ja je te¿ tutaj tak wykorzysta³em (np. ta instalacja odpylaj±ca widoczna na screenach to nie s± ¿adne specjalne dodatki tylko jakie¶ silosy czy przemys³owe aparaty chemiczne "wkopane w ziemiê" tak ¿e widaæ tylko ich górn± czê¶æ, a te pokrywy z zaworami po¶rodku to jest "wkopany w ziemiê" taki sam zbiornik jak ten stoj±cy przy ¶cianie g³ównego budynku ciep³owni, komin to z kolei bodaj jaki¶ z KWK Pniówek "wkopany w ziemiê" ¿eby by³ ni¿szy, itd.). Nie ¶ci±ga³em specjalnie ¿adnych dodatków.

Nie polecam te¿ szczególnie wzorowaæ siê ¶ci¶le na moich screenach, a jedynie traktowaæ je orientacyjnie jako prezentacjê jak mniej wiêcej powinno to wygl±daæ i co jest mniej wiêcej mo¿liwe do wykonania w Trainz z niewyszukanych dodatków. Buduj±c wed³ug swojego uznania spokojnie mo¿na stworzyæ co¶ du¿o lepszego ni¿ ja tutaj. Gdy na mapie wystêpuje wiêcej ni¿ jedna ciep³ownia tego typu, nie nale¿y budowaæ ich dok³adnie w ten sam sposób, ka¿dy tego typu obiekt powinien siê ró¿niæ w pewnym stopniu od pozosta³ych. Mo¿na zmieniaæ np. wzajemne rozmieszczenie poszczególnych elementów, wymieniaæ elementy na inne, itp.

Do rzeczy:

Je¶li chodzi o uk³ad torowy takiej niedu¿ej miejskiej ciep³owni, to jest on banalny, wiele ciep³owni w ma³ych miastach posiada tylko jeden tor (tak te¿ zrobi³em tutaj). Czasem mo¿na spotkaæ wiêcej ni¿ jeden tor, ale rzadziej. Gdy w danej miejscowo¶ci wystêpuj± poza ciep³owni± inne zak³ady przemys³owe obs³ugiwane transportem kolejowym, np. elewator zbo¿owy, browar, wytwórnia pasz, itp., to bocznica ciep³owni wchodzi wówczas w sk³ad systemu bocznic obs³uguj±cego kilka obiektów przemys³owych. Nie mniej jednak wystarczy jednotorowa bocznica bior±ca pocz±tek na jakiej¶ stacji.

Nasza ciep³ownia zaczyna siê wiêc na jakiej¶ stacji, na której bierze swój pocz±tek przynajmniej jednotorowa bocznica. Bocznica jak ka¿da inna, w³±czona w uk³ad torowy stacji z zastosowaniem ¿eberka ochronnego czy wykolejnicy, ew. zaopatrzona w tarczê manewrow± przy wyje¼dzie z bocznicy na tory stacyjne. Nie ma tu siê nad czym rozwodziæ.

Usytuowanie ciep³owni na mapie ma du¿e znaczenie, gdy¿ tego typu obiekty znajduj± siê zwykle na obrze¿ach miast czy w dzielnicach przemys³owych miast, na stosunkowo niezamieszkanym terenie. Nie jest to jednak du¿y problem, gdy¿ stacje kolejowe te¿ czêsto bywaj± nieco na uboczu miast, w pewnym oddaleniu od centrum, w zwi±zku z czym w Trainz mamy tu akurat u³atwione ¿ycie :-)

Bocznica prowadzi na teren ciep³owni poprzez zamykan± bramê. Powszechn± praktyk± jest oddzielanie ogrodzeniem placu ³adunkowego / placu sk³adowania wêgla od reszty terenu ciep³owni, tak wiêc sam tor, jako ¿e jest torem ³adunkowym obs³uguj±cym ten plac, równie¿ zwykle jest oddzielony ogrodzeniem od reszty terenu ciep³owni (tak te¿ jest u mnie na screenach), choæ oczywi¶cie jest jaka¶ brama pozwalaj±ca przedostaæ siê z placu ³adunkowego do zabudowañ ciep³owni.
Plac ³adunkowy / plac sk³adowania wêgla po³±czony jest z g³ównym budynkiem ciep³owni, w którym znajduj± siê paleniska, poprzez ta¶moci±g transportuj±cy wêgiel z placu do pieców ciep³owni.
Plac ³adunkowy / plac sk³adowania wêgla zajmuje najczê¶ciej wiêcej ni¿ po³owê obszaru ciep³owni.

Ciep³ownia w niewielkiej miejscowo¶ci nie jest skomplikowana, to zwykle jeden budynek z paleniskami, przyleg³a instalacja odpylaj±ca na zewn±trz budynku, jeden komin, ta¶moci±g, jeden niewielki budynek socjalno-administracyjny, kilka ma³ych obiektów technicznych (budynek warsztatowy, gara¿e, szopa, wiata, itp.) i rury ciep³ownicze, ew. jaki¶ parking.
Elementy ciep³owni buduje siê na mo¿liwie ma³ym terenie - bo po co budowaæ d³ugie ta¶moci±gi czy ruroci±gi miêdzy oddalonymi budynkami je¶li mo¿na po prostu "przytuliæ" do siebie elementy instalacji przemys³owej buduj±c wszystko obok siebie. W niedu¿ym budynku mieszcz± siê paleniska i pomieszczenia warsztatowe, a pozosta³e obiekty: komin, instalacja odpylaj±ca, zbiorniki i niewielkie budynki gospodarcze, zbudowane s± tu¿ przy ¶cianach g³ównego budynku.

Czas na screeny, bo na razie to by³o same gadanie:

widok ogólny terenu ciep³owni:

budynek g³ówny ciep³owni:

(widoczna instalacja odpylaj±ca na zewn±trz g³ównego budynku ciep³owni, po³±czona z kominem)

brama wjazdowa na teren ciep³owni:

(jak w zdecydowanej wiêkszo¶ci zak³adów przemys³owych: stró¿ówka czy portiernia przy g³ównej bramie wjazdowej na teren zak³adu, mo¿e byæ ze szlabanem; w niedu¿ej ciep³owni mo¿na w ogóle zrezygnowaæ ze stró¿ówki czy portierni, gdy ciep³ownia zatrudnia stosunkowo niewielu pracowników wystarczy zwyk³a brama automatyczna; przy bramie mo¿e byæ te¿ np. stojak na rowery)

tor ³adunkowy:

budynek administracyjno-biurowy:

(naprawdê niedu¿y, na screenie jest bardzo du¿y, zwykle jest znacznie mniejszy - tylko taki aby zmie¶ci³ siê w nim sekretariat, jaka¶ niewielka ksiêgowo¶æ, dzia³ zamówieñ, pomieszczenia socjalne, szatnia dla pracowników, warsztat czy salka do szkoleñ BHP)

ta¶moci±g:

(ten na screenach jest bardzo du¿y, zwykle jest du¿o mniejszy i mniej skomplikowany, da³em taki bo moim zdaniem lepiej wygl±da ni¿ ten z paczki Patrola)

na koniec wszystko "dekorujemy" detalami:

- o¶wietlenie terenu zak³adu, maszyny i pojazdy robocze, drabiny na dach budynku i na komin, drobne obiekty gospodarczo-przemys³owe, poza tym nie mo¿na zapomnieæ ¿e zak³ad "¿yje", a wiêc na terenie zak³adu zwykle bywa kilka samochodów pracowników tudzie¿ rowerów, poza tym gdzieniegdzie mo¿na spotkaæ le¿±ce zu¿yte czê¶ci pojazdów, maszyn lub instalacji przemys³owej, beczki, pojemniki na odpady, itp., przy bramie czêsto bywa umieszczana jaka¶ tablica informacyjna, itd. Nie mo¿na o takich detalach zapomnieæ, bo s± kluczowe dla ostatecznego odbioru wizualnego mapy.

dodatkowo czêsto na terenie zak³adów przemys³owych znajduj± siê zbiorniki przeciwpo¿arowe:

- nie musi byæ koniecznie na terenie ciep³owni, gdy w okolicy jest kilka zak³adów przemys³owych, czêsto spotykany jest jeden wiêkszy zbiornik przeciwpo¿arowy w ich pobli¿u, poza terenem zak³adu (tak te¿ jest na screenie - zbiornik po¿arowy usytuowany naprzeciwko bramy ciep³owni, na nieu¿ytkach)

Na koniec wszytko oczywi¶cie "dekorujemy" odpowiedni± ro¶linno¶ci± (trawa, zaro¶la, ew. drzewa).

Oczywi¶cie poziom szczegó³owo¶ci zale¿y od tego, jak blisko torów znajduje siê nasz obiekt przemys³owy i jak bardzo bêdzie on widoczny w grze z torów. Gdy nasza ciep³ownia jest tylko "ozdob±" oddalon± od torów i nie przewiduje siê wje¿d¿ania na jej teren taboru kolejowego, mo¿na, a w zasadzie nawet wskazane jest, zrezygnowanie z mniejszych obiektów i detali dla wiêkszej p³ynno¶ci gry i oszczêdno¶ci czasu po¶wiêconego budowie mapy. Ja zrobi³em tu "full-wypas", bo tory wje¿d¿aj± na teren zak³adu.

To chyba na tyle. Oczywi¶cie nie jest to jaki¶ idealnie odwzorowany obiekt i mo¿na jeszcze wiele poprawiæ czy zrobiæ lepiej, np. popracowaæ nad rurami ciep³owniczymi czy odpowiednimi teksturami dla efektu ubrudzenia wêglem. Zrobi³em to trochê pod k±tem potrzeby, trochê dla poeksperymentowania "co siê da zrobiæ".

Mam nadziejê ¿e siê przyda. W ka¿dym razie mi³ego korzystania :-)

Je¶li bêdzie czas to mo¿e którego¶ razu opracuje siê inny obiekt przemys³owy.
Korzeñ - 11-10-2016, 23:14
:
Ca³kiem fajny poradnik jak zrobiæ taki zak³adzik, ale pomin±³e¶ dwa sk³adniki dotycz±ce stricte bocznicy kolejowej, co w wypadku Trainza jest do¶æ istotne :-D
Po pierwsze system roz³adunku. Przy takiej ma³ej ciep³owni bêdzie to pewnie kilka ³adowarek typu koparka, albo jedna suwnica z czerpakiem, ew. dwie na wspólnych szynach, bo jako¶ trzeba te eaosy opró¿niæ. Raczej nie spodziewa³bym siê tutaj zsypów dla wagonów samowy³adowczych.
A druga rzecz, to liczby. Nie ma nic o tym ile taki zak³ad zu¿ywa paliwa. Jeden sk³ad dziennie, mo¿e dwa? Po 10 wagonów? To do¶æ istotne z punktu widzenia kogo¶ kto chce siê bawiæ w interaktywny przemys³ ;-) W necie pewnie da siê znale¼æ takie informacje.
Aikozann - 12-10-2016, 02:21
:
Korzeñ napisa³/a:
Przy takiej ma³ej ciep³owni bêdzie to pewnie kilka ³adowarek typu koparka, albo jedna suwnica z czerpakiem (...) Raczej nie spodziewa³bym siê tutaj zsypów dla wagonów samowy³adowczych.

Wszystkie tego typu obiekty jakie widzia³em mia³y system roz³adunku w postaci koparki :-P

Korzeñ napisa³/a:
(...) ile taki zak³ad zu¿ywa paliwa. Jeden sk³ad dziennie, mo¿e dwa? Po 10 wagonów?

Zale¿y od sezonu, w zimie znacznie wiêcej bo idzie wtedy te¿ na centralne ogrzewanie mieszkañ i domów, latem tylko ciep³a woda wodoci±gowa. Latem taki zak³ad pracuje ze zmniejszon± wydajno¶ci±. Dok³adnych liczb nie znam, poza tym rzeczywisto¶æ swoje, Trainz swoje. Wiele tego typu obiektów jest obs³ugiwanych transportem drogowym, wiêc nie mog± byæ to jakie¶ strasznie du¿e ilo¶ci. W ciemno bym obstawia³ ¿e kilkana¶cie Eaos-ów starczy na tydzieñ czy nawet dwa, przynajmniej w lecie.
kilanziom - 12-10-2016, 09:14
:
Bardzo ciekawy tutorial, fachowy, po¶wiêci³e¶ sporo czasu.

Jedna rzecz, której wg mnie brakuje, a która wprowadzi³a by sporo ¶wiat³a to nazwy i numery kuid dodatków + ewentualne ich ¼ród³a, bo o ile czê¶æ znam, to czê¶æ jednak wydaje mi siê nieznana z powszechnej puli.
ryszard - 12-10-2016, 09:47
:
To w³a¶nie wczoraj do kolegi napisa³em. Widzieæ to jedno, a wiedzieæ z czego jest zrobione niemniej cenne jak obrazki.
Aikozann - 12-10-2016, 10:38
:
Je¶li chodzi o dodatki to z grubsza jest to tak:
- paczka Patrola do budowy ciep³owni (budynek g³ówny i przyleg³e budynki gospodarcze, my¶lê ¿e dodatek znany, dostêpny: TrainzArt, PTT);
- ta¶moci±g i rury ciep³ownicze (Samplaire, PTT);
- wiata i budynek administracyjny na ty³ach ciep³owni (u mnie oba EET/KilanZiom, dostêpno¶æ: TrainzArt);
- komin (ja mam bodaj¿e komin KWK Pniówek albo co¶ w ten deseñ, tylko jest "wkopany w ziemiê" o jakie¶ kilkadziesi±t metrów ¿eby by³ ni¿szy, mo¿e byæ jakikolwiek komin choæby z downloadu PTT);
- stró¿ówka/portiernia i szlaban (u mnie w charakterze portierni przy bramie wystêpuje bodaj¿e jaka¶ budka dy¿urnego peronowego, na pamiêtam czyja, ale jest to raczej dostêpny na polskich stronach dodatek);
- jakie¶ ogrodzenie (jakiekolwiek, np. Samplaire), droga z p³yt betonowych, o¶wietlenie;
- jakie¶ maszyny budowlane - koparka, spychacz (ta ¿ó³ta CAT u mnie kuid 31891:2, a te stare z boku to nie wiem czy nie mam ich z paczki wsporczej od mapy KGrid'a);
- ha³dy wêgla (ja mam jakie¶ scenery nie pamiêtam sk±d, wbudowane w grê albo zainstalowa³y siê z jakiej¶ paczki wsporczej, bo nie przypominam sobie ¿ebym to sk±d¶ pobiera³), mo¿na te¿ je po prostu uformowaæ z gruntu i odpowiedniej tekstury;
- jakie¶ samochody i ew. rowery (samochody wiadomo od kogo :mrgreen: a rowery nie pamiêtam sk±d, albo wbudowane w grê albo sk±d¶ pobrane, mo¿liwe ¿e z TrainzDepot).
Poza tym ro¶linno¶æ - co kto lubi.

Pozosta³e dodatki wystêpuj± u mnie w CMP pod nazw± Struktura_przemys³owa_XX, Budowla_przemys³owa_20 i Budynek_przemys³owy_XX (gdzie "XX" to jaka¶ liczba, jedno albo dwucyfrowa) z ID autora "Auran" (kuid 523:13XX i kuid 523:14XX, gdzie "XX" to jaka¶ liczba dwucyfrowa) oraz Fabryka przemys³owa XX (gdzie "XX" to jaka¶ liczba dwucyfrowa) z kuid 117608:60XXX (gdzie "XXX" to jaka¶ liczba trzycyfrowa), wiêc powinny byæ wbudowane w grê (ja mam TS2010 EE b. 49933), ewentualnie te z kuid 117608:60XXX mog± pochodziæ z jakiej¶ paczki wsporczej, ale je¶li nawet tak to jest to zapewne paczka wsporcza od której¶ z polskich map. W¶ród tych dodatków s± przeró¿ne obiekty widoczne na screenach: elementy z rur, zbiorniki, drabina na dach budynku, schody. Instalacja odpylaj±ca na zewn±trz budynku ciep³owni to tak¿e dodatki spo¶ród tych¿e, tylko s± one "wkopane w ziemiê" tak ¿e widaæ tylko ich górn± czê¶æ, ta instalacja jest budowana bodaj¿e z jakich¶ silosów i czego¶ w stylu kolumny rektyfikacyjnej, tylko s± tak "wkopane w ziemiê" ¿e ich nie widaæ.
Wujek 082 - 12-10-2016, 11:03
:
Ja na szybko mogê rozpoznaæ (ale nie jestem w 100% pewny):

TRAINZART:
- paczka ciep³ownicza Patrola,
- stonka (ja/PMT),
- wiata przemys³owa Kilana,
- druty NN (SP45-166),

BOGDAN:
- wie¿e o¶wietleniowe - chocia¿ to mog± akurat byæ Korzenia, nie pamiêtam dok³adnie,
- ro¶linno¶æ,

SAMPLAIRE:
- ruroci±gi i akcesoria,
- rogatki i budka wartownicza,
- p³yty przejazdowe,

PTT:
- nawierzchnia z p³yt betonowych i betonowe p³oty DrStracha,
- latarnie uliczne Grabash/Fatys - by³y chyba na PTT, nie wiem czy teraz nie wisz± jeszcze u RBacha,

INNE POLSKIE:
- kupy wêgla (Qdaty Trainz),
- budki ró¿ne z PTT i innych polskich stron,
- magazyny na ty³ach chyba Taty Muminka,

POZOSTA£E:
- drogi Roslasa (wêgierskie),
- obiekty industrialne (drabiny, pomniejsze rury, zbiorniki, platformy) wbudowane w TS2010, w anglojêzycznej wersji nazywaj± siê industrial structure xx, autorem wiêkszo¶ci jest Kenichiro. Mo¿na pobraæ je równie¿ z DLS, a szeroko stosowa³ je m.in Jacek na Zimowisku, wiêc czê¶æ na pewno by³a w jego paczkach wsporczych.

Nie rozpoznajê rowerów, koparek i po¿ó³k³ej trawy (to jaka¶ starsza produkcja). Koparki chyba s± rosyjskie, ale znajd± siê równie¿ u Taty Muminka i na TrainzArt (w paczce z cegielniami Vicii).
Aikozann - 12-10-2016, 13:18
:
Ta trawa te¿ nie wiem czy nie jest to dodatek wbudowany. Ale ka¿da inna te¿ bêdzie dobra :-)