FORUM PTT -

SZKOŁA GEODETÓW - Wstawki torowe

Peeet2005 - 21-08-2018, 19:07
: Temat postu: Wstawki torowe
Witam!
Skłoniło mnie do tego postu niemożność usunięcia pewnego składnika a który dość nagminnie stosowany jest na rodzimych trasach. Nie mam pojęcia jak się to nazywa ani jaki ma KUID. Po prostu jest nieaktywny i nic nie można z nim zrobić. Da się skasować jedynie wklejając kawałek pustego terenu ale przy większej ilości torów w pobliżu nie zawsze to możliwe.
Zamieszczam poniżej obrazek tego dodatku bo tak z pewnością zostanie rozpoznany ;-)

Prosiłbym o poradę jak to usunąć, bo osobiście mnie to nie jest potrzebne do szczęscia... 8-)
MalignusPL - 21-08-2018, 19:13
:
a to nie są Radkowe szablony po prostu? Powinny się dać usunąć ale nie z tego końca, tylko z punktu wyjścia rozjazdu. Inna sprawa, że wtedy będziesz sobie musiał rozjazd sam odbudować, tylko już bez szablonu.
Peeet2005 - 21-08-2018, 19:34
:
NO zapewne tak jest i zapewne Radek chciał dobrze ale coś jest nie do końca tak jak powinno. Tzn dlaczego są nieaktywne? To jakiś patent ? A co do rozjazdów to nie mam z tym problemów i wolę samemu je tworzyć, a czy kąt będą miały te 1-3 stopnie w te czy wewte to dla mnie nie ma znaczenia :-D To nie jest realne PKP czy jakaś inna firma a ma być zabawą i rozrywką ;-)
Espen - 21-08-2018, 19:43
:
Cebula miała warstwy i ogry miały warstwy. Może tutaj jest podobnie?
Peeet2005 - 21-08-2018, 21:17
:
To byłoby zbyt proste. Niezależnie którą warstwę użyję do edycji nie ma to wpływu na nieaktywność wstawki. Tak jeszcze raz przestudiowałem sposób tworzenia rozjazdu krzyżowego wg metody Radka, i te odcinki takich zagęszczonych odcinków toru to są te wyprostowane połączenia pomiędzy elementami szablonu. Szkoda, że tam na stronie nie ma podanej metody jak rozebrać taki rozjazd ;-)
Nawiasem mówiąc podobno ta metoda układania to banalna jest w obsłudze, ale nie wydaje mi się żeby to była prawda :-D
ryszard - 21-08-2018, 21:30
:
Zagęszczone tory, to po prosty elementy szablonu rozjazdu Radka. Jest to element scenery i usuwa się jego jak każdy taki dodatek. W szablonie są po to żeby było do czego podpiąć tory. Używam ich i nie mam problemu, tyle tylko, że po zastosowaniu do prawidłowego kształtu usuwam. Znam zjawisko nieusuwalności tego i innych dodatków typu szablon albo wstawka. Sprawdź najpierw czy to jest rzeczywiście scenery, a jeżeli tak, to tylko można usunąć przesuwając dodatek na pusty segment który z tym dodatkiem usuwamy. Występuje to na mapie, segmencie który długo nie był budowany. Innej opcji nie próbowałem, chyba że da się przez usunięcie z CMP.
Peeet2005 - 23-08-2018, 13:48
:
Po ponownym przeczytaniu instrukcji wstawiania zwrotnic już ogarnąłem temat. Ten sposób usuwania poprzez przesunięcie jest jak najbardziej OK i już go kiedyś stosowałem, choć jest to trochę upierdliwe gdy zwrotnic jest dużo i są blisko siebie :-) . Jak już wspomniałem chyba lepiej się sprawdza w tym wypadku skopiowanie pustego terenu i wklejenie go w miejsce zwrotnicy. Niewielki kłopot tylko taki, że trzeba całą zwrotnicę robić ręcznie. Ja tam mam dużo czasu to mogę się bawić w prostowanie torów żeby zwrotnice wyglądały jak z szablonu I jeszcze jedno, czasem nad zwrotnicą widnieje kostka z napisem PR (Rz 1:9-190P) i jest to krótki odcinek toru. Gdy ona jest to można usuwać wszystko. Ja jej nie ma to jest problem ;-)
RBach - 23-08-2018, 16:53
:
Peeet2005 napisał/a:
czasem nad zwrotnicą widnieje kostka z napisem PR (Rz 1:9-190P) i jest to krótki odcinek toru.

W moich szablonach jest zawsze.
CenariusPL - 23-08-2018, 18:19
:
To ja mam inne pytanie odnoszące się do wstawek i szablonów RBach'a, są bowiem rz wstawki 1m 10m i 6m. Są jakieś wymiary przyłączania do szablonów Rz tak że po przyłączeniu dwóch wstawek szablonu rz (p i l) wyjdzie ładny rozjazd z odstępem 5m między szynami.
Np. Rz 1:9-190P + 12m + Rz 1:9-190L. Ktoś może tak układał rozjazdy czy są jakieś wygodniejsze sposoby jego ustawiania?
zolwik - 23-08-2018, 20:06
:
Prawy z lewym cieżko będzie Ci połączyć w kierunkach zwrotnych