FORUM PTT -
SZKOŁA GEODETÓW - Budowanie spadków
Pat set - 07-10-2023, 19:17
: Temat postu: Budowanie spadków
Witam forumowiczów. Mam pytanie jak zrobić gładkie zjazdy w terenie żeby tory prosto w dół były kładziony a nie jak z gardła psa wyciągnięte. Ewentualnie czy jest jakiś dodatek. Bo na chwilę obecną korzystam z opcji płaskowyż i jakoś nie idzie tego zrobić.
MalignusPL - 07-10-2023, 19:37
:
Apply gradient (nie wiem, jak to przetlumaczyli w polskiej wersji). W zaawansowanych ustawieniach wlasciwosci toru w geodecie. Czasem trzeba pokombinowac z wezlami, zeby osiagnac pozadany efekt ale przynosi to dobre rezultaty.
Railwoj - 07-10-2023, 23:48
:
W polskiej wersji jest to narzędzie "uzyskaj nachylenie" w narzędziu: tory, w zakładce: "zaawansowane".
Inna możliwość to użycie narzędzia "zastosuj wysokość wierzchołka" na torze, poprzez wpisanie zadanych, odpowiednio rosnących lub malejących wartości liczbowych wysokości kolejnych punktów toru, (geodeta - tory - zaawansowane - zastosuj wysokość wierzchołka), a następnie dostosowanie ręczne wysokości przyległego do torów terenu w topografii narzędziem "dostosuj wysokość". To narzędzie, w przeciwieństwie do obu narzędzi "jednokierunkowych" (zmniejsz / zwiększ wysokość), umożliwia kalibrację wysokości terenu zarówno w górę, jak i w dół. Przy odpowiednio ustawionej czułości ruchu myszy da się precyzyjnie wymodelować nim teren, dostosowując go po kawałku do zadanej liczbowo wysokości toru. To trochę siermiężna praca, przyznaję, ale przy pewnej cierpliwości i po nabraniu wprawy w korekcie podtorza i bliskiego otoczenia toru, da się uzyskać dobry efekt w miarę gładkiego spasowania torów i gruntu pod nimi na spadkach.
Na wielu polskich mapach wykorzystywane są także nasypy typu spline. Mają one tę zaletę, że można ich pochylenie idealnie spasować z pochyleniem toru poprzez umieszczenie na linii nasypu jego punktów krzywej w tych samych (lub pobliskich) miejscach, co na położonym w spadku torze, oraz użycie analogicznego narzędzia "zastosuj wysokość" i wpisanie tych samych wartości liczbowych (lub odpowiednio skorygowanych, jeśli nasyp ma być trochę niższy niż poziom szyn) w odpowiednim okienku (Obiekty - tryb krzywej - zaawansowane - zastosuj wysokość wierzchołka). Ten sam sposób służy do budowania trakcji elektrycznej na pochyleniach, zarówno w wersji "drut spline - słupy przytorowe" jak i w wersji "całość razem spline".
Dobrym dodatkowym maskowaniem drobnych niedoskonałości spasowania wysokości toru i gruntu jest położenie wzdłuż obu stron toru na spadku /podjeździe trawy typu spline.
Jeśli natomiast dostosowujesz tory do istniejącego podłoża na pochyłości, a nie odwrotnie, to ten efekt "psu z gardła" jest, IMHO, chyba raczej nie do wyeliminowania na spadkach.
Peeet2005 - 08-10-2023, 12:28
:
Najprościej to ustawić w zaawansowanych własnościach toru jakiś stały gradient pochylenia. I jak potem dodajesz jakieś nowe odcinki to one zachowują ten gradient. Później tylko podciągniesz grunt pod tory i masz jak trzeba. Można jeszcze wyrównywać grunt po obu stronach torów za pomocą narzędzia "Platou P"
Kładąc tory na już istniejących nierównościach to wpisując gradient pochylenia 0 tor się sam układa na gruncie. Jak grunt jest koślawy to tory też tak będą, ale wystarczy je wyrównać narzędziem "S" i co najwyżej poustawiać wysokość węzłów na sztywno. Potem podciągasz grunt pod tory i to wszystko. Jest tak wiele możliwości eleganckiego układania torów, że trzeba tylko trochę poćwiczyć. Ja zdecydowanie wolę mapy górzyste i zawsze mam dużo zabawy z układaniem torowisk. Jest z tym trochę zajęcia ale na płaskich terenach to w ogóle nie ma co robić
Korzeń - 09-10-2023, 13:40
:
A do ustalenia wartości nachylenia na początku i końcu odcinka toru można sobie zrobić prosty kalkulator w excelu który będzie wyliczał gotowe % ze wzoru. Bierzesz sobie różnicę między najniższy mi najwyższym punktem z odcinka który chcesz ustalić, dzielisz przez długość tego odcinka i całość razy 1000. Wychodzi gotowy promil wzniesienia/spadku. Potem tylko to stosujesz jak wyżej chłopaki napisali. Ja tak robię
Do dokładnego zmierzenia długości odcinka jest dodatek trackside do pobrania tutaj https://www.trainz.cz/dow...17-merici-pasmo
Potem tylko wyrównujesz teren pod torami i po robocie. Szybciej i wygodniej żeby było dokładnie chyba się nie da