| MalignusPL napisał/a: |
| (...) dobre odwzorowanie profilu linii, zwlaszcza, jezeli sie poslkuje dodatkwymi danymi z geoportalu. (...) |
| Aikozann napisał/a: |
| skąd wziąłeś wysokości wzdłuż linii z GeoPortal'u... |
| Railwoj napisał/a: |
| (...) Narzędzie do wyznaczania wysokości bezwzględnej wskazanego w GP na mapie punktu to jedno z tych niekłamanych, magicznych "dobrodziejstw inwentarza" w GeoPortalu (...) |
| Dust napisał/a: |
| (...) Da się dodać geoportal oraz Google earth w TransDEMie jako provider do UTMów tak aby pobierać zdjęcia automatycznie? (...) |
| (...) Gdy robię export UTMów z TransDEMa do mapy to mimo iż mam pobrane zdjęcia wzdłuż całej mapy to w grze nie wszystkie ustawiają się na swoim miejscu (wgrywają się do gry ale ma ich wzdłuż wygenerowanego terenu). Przed exportem zaznaczam cały obszar mapy. Czy jest jakiś limit na to przy jednorazowym exporcie? |
| (...) znalazłem innego providera który ma porównywalną ortho mapę co geoportal, a może nawet lepszą bo na moje oko 1:900 (ESRI) lepiej pasuje niż geoportalowe 1:1000 (na mniejszej nie potrafię pracować) . Muszę jeszcze sprawdzić czy będzie się to nadawać na UTMy 3D (...) |
| (...) geoportalowe 1:1000 (na mniejszej nie potrafię pracować) . Muszę jeszcze sprawdzić czy będzie się to nadawać na UTMy 3D. Jedyny problem to na 150 km szlaku nie jestem w stanie pobrać wszystkich zdjęć na raz w skali 1:900 (...) |
| Cytat: |
| Mapa zasadnicza jest wykonywana w skalach 1:500 – 1:1000 dla obszarów wysoko zurbanizowanych (duże zagęszczenie obiektów stanowiących treść mapy np. gęsta zabudowa lub duża ilość urządzeń podziemnych), 1:1000 – 1:2000 dla obszarów średnio zurbanizowanych i 1:5000 dla zwartych obszarów rolnych i leśnych. W przypadkach bardzo dużego zagęszczenia obiektów naziemnych i podziemnych wykonuje się mapy w skali 1:250 (np. w rejonie przebiegu linii warszawskiego metra). |
| (...) Tak myślę teraz czy da się na raz wygenerowaną całą mapę da się eksportować UTMy fragmentami, tym bardziej że i tak mają z góry ustalone umiejscowienie. |
| UBE napisał/a: |
| (...) Druga sprawa czy jest wytłumaczony na chłopski rozum poradnik do TrainsDem? |