PROBLEMY - Zawieszanie sie TRS2019 T448p - 14-05-2024, 09:08 : Temat postu: Zawieszanie sie TRS2019
Otóż przeniosłem mapę z TS2010 do 2019, naprawiłem większość zależności żeby wszystko miało ręce i nogi, i wszystko było dobrze, do momentu gdy chciałem postawić tabor. Gdy postawie loka to jest wszystko ok, ale jak dostawie jeden wagon to gra sie zawiesza. To samo w maszyniście gdy dojade i chce sie połączyć z wagonami to też jest zwiecha i koniec gry, przy usuwaniu taboru z mapy też. Czy ktoś sie spotkał z takimi objawami?
Specyfikacja:
Intel Core 2.9GHz
NVIDIA GTX 1660
RAM 16GB RBach - 14-05-2024, 10:32 :
Wszyscy się spotkali. Winą są stare skrypty pojazdów, jest nawet o tym temat na forum.
Trzeba albo pobrać aktualizacje pojazdów, albo poprawić samemu skrypty (prosta rzecz). Railwoj - 14-05-2024, 20:58 :
Zwiecha zależy od tego, na jakiej wersji skryptu są loki, którymi jeździsz. Skrypt Lsc generalnie nie wiesza gry, to z mojego doświadczenia. Sytuacja, którą opisałeś wskazuje, że ustawiłeś lokomotywy z innym skryptem. W linkowanym temacie RBach napisał w pierwszym poście, który wpis powoduje problem. Pozostaje drobna zabawa z usunięciem wpisu albo poszukanie aktualizacji loka. Tudzież nie zawsze skazane na sukces eksperymenty z podmianą skryptu z innej lokomotywy. Czasami się udaje. Cóż, nie powstała jeszcze niestety taka wersja Tereni, która nie byłaby na swój sposób frustrująca... Railwoj - 15-05-2024, 17:36 :
T448p,
znalazłem ten materiał:
dzisiaj. Jego autor pokazuje krok po kroku sposób na eliminację problemu, na który Ty i właściwie my wszyscy, którzy zaczęliśmy cieszyć się zakupem trawnika, w końcu się nadzialiśmy.
Sposób podany w filmie nie jest nowy, ale tym bardzie potwierdzam z mojej praktyki, że działa. Da się tak naprawić rzeczywiście wszystkie lokomotywy na skryptach z rozszerzeniem .gs - z wyjątkiem tych, które pracują na skryptach z kodowanym rozszerzeniem .gse. Tych plików nie da się odkodować. W niektórych przypadkach rozwiązaniem, które można zastosować we własnym zakresie, i na własną odpowiedzialność, jest podmiana skryptu na niekodowany z innej lokomotywy. Tak udało mi się przywrócić do życia w TRS19 ET22-645 Patrykosa.
Przypomnę, że lokomotywy na skrypcie LSC.gs nie powodują zwiechy trawnika i w tym skrypcie nie trzeba grzebać!
Jest też jeszcze jedno ALE, o którym nie mówi youtuber w materiale, a o którym warto pamiętać. Opisany w filmie sposób powoduje, że gra nie sprawdza ustawienia świateł lokomotywy przy jej ruszaniu z miejsca, tylko włącza domyślne ustawienie świateł, czyli priorytet 2. Jeśli chcesz uzyskać oświetlenie manewrowe, musisz je ręcznie zmienić w opcjach lokomotywy. Ale wobec perspektywy pozbycia się zwiechy trawnika przy odpale mnóstwa polskich loków, przyznać trzeba, że jest to małe Miki.