TRS2004 - Problem z wózkami Włókniarz - 02-02-2026, 19:18 : Temat postu: Problem z wózkami
Cześć. Wózki <kuid:173943:900074> wstawiłem pod wagony sypialne dwóch typów:
- PKP Bcdmnu 134Ab 004-2 St. W-wa Grochów
- PKP 305Ad ex Jan Kiepura (dokładnej nazwy nie pamietam gdyż dostosowywałem go w grze do obrcnego malowania w PKPIC łącznie z nazwą). Problem polega na kręceniu się osi w jednym i drugim wózku w przeciwną stronę do kierunku jazdy. Czy muszę pozmieniać coś w plikach config wagonów? Jeśli tak to jak powinny wyglądać linijki tekstu dotyczace wózków w tych plikach? Dzięki wielkie za pomoc! Korzeń - 03-02-2026, 12:24 :
W configu wagonu w sekcji z wózkiem linijka reversed - spróbuj zmienić 1 na 0, albo 0 na 1. Zapisz, zatwierdź dodatek i wstaw od nowa na tory. Powinno być ok. Railwoj - 03-02-2026, 20:45 :
Korzeń napisał/a:
W configu wagonu w sekcji z wózkiem linijka reversed
Korciło mnie, żeby to samo doradzić Koledze, dopóki nie zajrzałem do configu tego wagonu. Tam nie ma odwrócenia wózka, bo ten akurat wózek (MD 523) ma symetryczną budowę i nie ma potrzeby odwracać kierunku położenia wózków. Chyba podpowiedź udało mi się znaleźć tutaj:
To jest fragment instrukcji dla twórców zawartości do TRS2004. Wydaje sie, że można zaeksperymentować i dodać (podmienić) w configu wagonu wpis: bogey na: bogey-r + numer kuid, jeśli zestawy kołowe kręcą się niezgodnie z oczekiwaniem. Włókniarz - 07-02-2026, 20:05 :
Pomogło dopisanie 》 -r 《 do słowa bogey w configu wagonów. A co natomiast zrobić gdy np w lokomotywie osie jednego wózka kręca się poprawnie a drugiego nie? Pomoże skopiowanie linijki bogey i dopisanie do niej 》-r《 ? Wtedy te dwie linijki wyglądały by w ten sposób:
bogey <kuid:xxxxxx:xx>
bogey-r <kuid:xxxxxx:xx> Railwoj - 08-02-2026, 20:37 :
Spróbuj tak wpisać i zobacz, czy działa. Wg cytatu z instrukcji, TRS2004 powinien to zaakceptować. Nie mam jak sprawdzić, bo od dawna już w nim nie działam. Inny sposób, działający w nowszych wersjach gry od TRS2006 w górę (do najnowszych włącznie) to ten, który proponował kolega Korzeń. Podaję poniżej przykładowy wygląd sekcji wózków lokomotywy w configu (akurat jest to ET22):