FORUM PTT -

POMOC inne - Wjazd na peron

zombie633 - 03-01-2009, 10:30
: Temat postu: Wjazd na peron
Witam

Napiszcie mi co zrobić by po utworzeniu peronu czyli stacji podaję komendę jedź na peron przykładowo 1 pociąg staje mi zaraz na początku peronu oczywiście gdy dodam do tego funkcje (rozładuj) wtedy wjedzie na cały peron. Ale niemożna to jakoś ustawić żeby bez tej funkcji rozładuj.

Pozdrawiam
Marcin S - 03-01-2009, 10:43
:
Witam.

Powiem Ci że nie zabardzo znam się na TRS'owym AI natomiast moją propozycją na rozwiązaniem tego problemu było by ustawienie znacznika na końcu peronu i wtedy daniu komendy jedź do znacznika na torze (czy jakoś tak :P ) Wtedy powinien się zatrzymać na końcu peronu a nie na początku ;)

Pozdrawiam
Marcin
zombie633 - 03-01-2009, 12:56
: Temat postu: peron
zgadza się co do znaczników ale wtedy musiał bym ustawić z każdej strony a to jest troche uciążliwe ponieważ pociągi nadjeżdżają z dwóch stron i wtedy jest problem z komendami bo trzeba uważać z której strony będzie nadjeżdzał
hindus - 03-01-2009, 22:45
:
Czy ja wiem czy taki problem? Załóżmy że nasza stacja nazywa się trainz i ma 1 peron, 2 tory. Leży między stacjami Maszyna i MSTS. Wystarczą 4 znaczniki, na przykład:

Trainz tor1 -> MSTS
Trainz tor2 -> MSTS
Trainz tor1 -> Maszyna
Trainz tor2 -> Maszyna

I załatwione :)
Marcin S - 04-01-2009, 13:17
: Temat postu: Re: peron
zombie633 napisał/a:
zgadza się co do znaczników ale wtedy musiał bym ustawić z każdej strony a to jest troche uciążliwe ponieważ pociągi nadjeżdżają z dwóch stron i wtedy jest problem z komendami bo trzeba uważać z której strony będzie nadjeżdzał

No innego wyjścia zbytnio nie ma... Tu przykładowo kolega hindus dobrze to opisał. Jak będziesz miał dajmy na to stację 10-cio torową no to wiadomo, że nie na każdym torze te znaczniki będą, a tylko na tych po których będziesz jeździł.

Marcin