FORUM PTT -

MAPY FIKCYJNE - Jesieniówka

Korzeń - 04-05-2009, 21:43
: Temat postu: Jesieniówka
Chiałem przedstawić linię wąskotorową umiejscowioną gdzieś w okolicach górnego śląska około listopada w latach 70'tych. Głównym celem linii ma być przewożenie węgla z kopalni do oddalonej o około 20km elektrowni węglowej. Po drodze planuję umieścić 5, 6 stacji osobowych.
Narazie pokazuję tylko 1 segment żeby można było wychwycić ewentualne błędy.
Jest to mijanka mniej więcej w połowie szlaku.

I od razu pytanie. Czy zostawić lampy tak jak są czy dźwignąć je do góry żeby było widać ten oświetlony teren? Jeśli chodzi o mnie to zostawiłbym tak jak jest. O wiele ładniej to wygląda.

Może wydawać się dziwne zaczynanie budowy mapy od środka, ale nie miałem dzisiaj zabardzo weny na bawienie się budową zakładów przemysłowych.
mgarkowski - 04-05-2009, 21:52
:
Jak już to do elektrowni WĘGLOWEJ, przy okazji mi te kształty w tamtej lokalizacji nie pasują. Powinny chyba być przed zwrotkami na każdym z torów, oraz przed wjazdami na mijankę.
Anonymous - 04-05-2009, 21:56
:
Mapka wydaje się ciekawa, bogactwo roślinności i budynków. Polecałbym bardziej dobierać te domy jednorodzinne, by były same fototeksturowane. Stacja mała, jak zwykła mijanka, semafory totalnie nie potrzebne. Więcej po jednym segmencie powiedzieć nie można.

PS: Zaraz Ci screeny usuną.
Korzeń - 04-05-2009, 22:00
:
Cytat:
Jak już to do elektrowni WĘGLOWEJ...

Tia. Zamotlałem się trochę. Już poprawione. Ale pośmiałeś się przynajmniej.

Cytat:
...mi te kształty w tamtej lokalizacji nie pasują.

Mam plany i zdjęcia z GKW i na nich się wzorowałem. W tym przypadku akurat na stacji w Nieborowicach, były tam tylko kształty wyjazdowe zaraz za mijanką.

Cytat:
PS: Zaraz Ci screeny usuną.

Leo why?
waga obrazka: 4,5kb. Pod miniaturką jest opisana waga pełnego rozmiaru.
EDIT: a już wiem.
Korzeń - 04-05-2009, 22:16
:
Możecie usunąć temat? Jeszcze raz napiszę. Trochę się rozpędziłem z tymi screenami... Nie zdążyłem już edytować. Bardzo przepraszam. :/
arczix - 04-05-2009, 22:43
:
Ja screenów nie uwidziałem, ale myślę, że semafory zostawić powinieneś. Jeśli chodzi o Nieborowice, semafor jest za mijanką bo pełni dwie role: Wspólnego wyjazdowego semafora i semafora blokowego przed posterunkiem osłonnym (skrzyżowanie z linią piaskową). Współny jest/był chyba w stronę Gliwic Trynka no i po wjazdowym od strony Giwic i Raciborza.
Korzeń - 05-05-2009, 09:47
:
Semafory wyjazdowe zostawie. Zamiast wjazdowych ustawie tarcze ostrzegawcze zgodnie z przepisami WE1.
Cytat:
2) Na istniejących liniach o dobrych warunkach widzialności (co najmniej 400m) i profilu podłużnego podejścia (pochylenie do 5%o), na których dozwolona jest szybkość pociągów ponad 30 km/h, lecz nie przekraczająca 40 km/h zezwala się nie stawiać semaforów przed posterunkami zapowiadawczymi, lecz zastąpić je tarczami ostrzegawczymi Ow. Postanowienie to nie dotyczy linii przebudowywanych.

Jeszcze mam pytanie. Czy stawiać wogóle gdziekolwiek wskaźniki w13?
Mannerheim - 05-05-2009, 10:59
:
Renegat napisał/a:

Jeszcze mam pytanie. Czy stawiać wogóle gdziekolwiek wskaźniki w13?

Jeśli masz chęć to poustawiaj, to już zależy wyłącznie od Ciebie (choć mapa ze wskaźnikami wygląda realniej).
Korzeń - 05-05-2009, 11:08
:
Też tak myślałem, ale wolałem zapytać o zdanie ekspertów ;]
Korzeń - 24-05-2009, 10:21
:
Roboty powoli zaczynają posuwać się do przodu. Wykonałem już 8 segmentów szlaku.
Na początek poprawiona mijanka nr I. Wymienione domki na te fototeksturowe:

Dalszy ciąg szlaku:

Mijanka nr II. Po prawej strone fabryka czarnego prochu dostarczająca materiały wybuchowe dla kopalni. W tym miejscu tory 750mm krzyżują się z torami 1435mm:

Dalej szlag po nasypie biegnie do kopalni. Szlag w tym miejscu przecina górnicze miasto Lipniki. Przyznam, że ten odcinek szlaku, oraz samą kopalnie zerżnąłem z prawdziwej, Knurowskiej linii:

Dotarliśmy na teren kopalni:

Przy kopalni roślinność jest troche uboga z powodu dużej ilości budynków i w przyszłoścu taboru który może zarżnąć kompa.
Proszę o ocenę i uwagi odnoście trasy.
mgarkowski - 24-05-2009, 10:51
:
Mapka ładna, ale jak już to szlaK przecina, a nie szlaG.
Korzeń - 24-05-2009, 11:08
:
15 minut już minęło. Moja literówka, mój błąd :/
Korzeń - 22-06-2009, 21:54
:
Pogoda się trochę poprawiła, więc wyruszyłem porobić kilka zdjęć nowego (po części starego) odcinka linii wąskotorowej. Niestety stara kopalnia wyleciała w powietrze. Nie spełniała norm... do tego doszły długi. Wiecie jak to jest. W każdym razie powstała nowa kopalnia, w tym samym miejscu.
Jest to koniec linii wąskotorowej. Znajduje się tu stacja z dwoma peronami (jeden z nich zadaszony), przejście nad torami, lokomotywownia oraz wagonownia, obrotnica, zasieka węglowa, żuraw wodny, wieża wodna oraz budynek stacyjny wraz z poczekalnią i kasą biletową. Bezpośrednio do stacji przylega bocznica kopalni węgla. Działają tu dwie ładownie węgla, oraz przyjmowany jest olej napędowy.
Idziemy w stronę stacji:

Teren stacji:

Bocznica kopalni węgla:

I kilka zdjęć z pokładu samolotu:

Myślę, że ten segment prezentuje się o wiele lepiej, niż te z poprzedniego postu. Dobra już się nie rozpisuje, miłego oglądania, i proszę o komentarze.
Robert747 - 25-06-2009, 21:34
:
Fajna Mapka! Gdze mozna dostac te rury ocieplowe ?
zolwik - 25-06-2009, 21:37
:
u zwierzaka na stronie
Popkorn667 - 25-06-2009, 21:37
:
Rury wyglądają na te od FMA (do pobrania z DLS i trainz.hu)
Korzeń - 26-06-2009, 11:02
:
Rury sa z fma: www.trainz.hu