FORUM PTT -

KOLEJ - Półsamoczynna Blokada Liniowa typu??

zolwik - 22-08-2010, 20:55
: Temat postu: Półsamoczynna Blokada Liniowa typu??
mam takie pytanie.. bo ja nie ogarniam tego typu

http://lh3.ggpht.com/_CRP...%20JG%20024.jpg

jakiego typu jest to blokada ijak ona działa.. tzn jakie czynnosci przy wyprawianiu i przyjmowaniu pociagów

opis szlaku i stacji
na stacji znajduje sie posterunke SKP
szlak 2 torowy z ruchem 2 kierunkowym po kazdym torze
pietrek - 22-08-2010, 22:35
:
To jest półsamoczynna blokada liniowa dwukierunkowa.
Jak ona działa (o ile dobrze Ciebie zrozumiałem), to to jest tak dla toru nr.2 (z którego na Twojej fotce właśnie wyjeżdża pociąg) dyżurny ruchu po odblokowaniu się bloku końcowego (co oznacza że poprzedni pociąg dojechał do następnej stacji) podaje się nr. pociągu wyjeżdżającego ze stacji. Po wyjeździe pociągu ze stacji dyżurny blokuje blok początkowy, co oznacza że szlak jest zajęty. Dyżurny sąsiedniej stacji moment zablokowania bloku początkowego (który dla niego jest blokiem końcowym) zapisuje jako godzinę odjazdu pociągu z poprzedniej stacji. Po do jechaniu pociągu do następnej stacji sytuacja się powtarza.
Przy wyprawianiu pociągu na tor niewłaściwy (przeciwny do zasadniczego) procedura wyprawiania jest taka sama, tylko dyżurny wyprawiający pociąg musi prosić o zgodę (ustne porozumienie się z dyżurnym ruchu do której ma być wyprawiony ten pociąg) na wyprawienie pociągu po tym torze, a po uzyskaniu tejże zgody podaje oprócz numeru pociągu godzinę jego odjazdu ze stacji.
To tak pokrótce, i nie do końca jestem pewien czy o to Tobie chodziło.
A tak przy okazji to na szóstym też coś stoi (może jakaś EZT jeżeli dobrze kojarzę miejsce?
zolwik - 22-08-2010, 22:48
:
na 6 nie ma kibla bo brak tam sieci (wyjazd na myslakowice-karpacz)a tor ten jest zamkniety

ja wiem jak sie jak to wyglada w teorii..
ale mi chodzi o to jakie czynnosci wykonac na tym pulpicie ( wszystkie elementy blokady sa widoczne( to co jest pod kartka jest analogiczne do tego co jest do toru 1)
czyli przycisk Poz1w oraz dU1w wyzej jest Poz2w oraz dU2w

dyzurny wyprawia pociag na szlak i blokuje poczatkowy - jak??

jak pociag przyjedzie do mnie torem wlasciwym ja zwalniam blok koncowy - jak?

jesli wyprawiam pociag po torze w kierunku przeciwnym do zasadniczego uzyskuje zgode od sasiada i cos wciskam?? (oczywiscie poza przyciskiem NO1w bo to wiadome :))

a dodatkowo to wlasciwie do czego jest dU1w??

bo przyciski dKo dPo to wiem ale dU??
pietrek - 22-08-2010, 23:25
:
No to to co napisałem uprzednio jest błędne (całą wypowiedź opieram na praktyce i podpowiedziach żony która ładne parę lat pracowała za dyżurną ale na trochę innym pulpicie).
Dopiero po Twojej odpowiedzi przyjrzała się temu zdjęciu (i zgłupiała) jej wychodzi że tam brakuje bloku końcowego (tak jakby to nie była pełna blokada liniowa.
Kombinuje (żona) tak:
Dla toru nr.2 (tam wyjeżdża pociąg) dyżurny już przycisnął przycisk D2 (ten zabezpieczony) i widać na pulpicie utwierdzoną drogę i podany semafor. Jak minie go i zniknie utwierdzenie (światełko toru zrobi się czarne) to należy zablokować blok (czarny zaplombowany przycisk - na zdjęciu nazwa zakryta kartką; i wtedy kolor lampki zmieni się na czerwony wykazując zajętość szlaku). A jak następna stacja odda blok to ta lampka zgaśnie, będzie wyglądać jak dU11W (chyba). Wychodzi na to że to jest blokada stacyjna i powinna istnieć nastawnia wykonawcza, świadczy o tym też to że jest tam SKP A może SKP pełni też rolę nastawni wykonawczej. Tą fotkę robiłeś na dysponującej?
zolwik - 22-08-2010, 23:37
:
w jeleniej jest tylko jedna nastawnia. JG kiedys byly wykonawcze i dysponujace. ale teraz jest tylko jedna a w budzie dróżnika przejazdowego jest dodatkowo SKP ale pelni tylko role posterunku
RBach - 23-08-2010, 10:05
:
zolwik napisał/a:
w jeleniej jest tylko jedna nastawnia. JG kiedys byly wykonawcze i dysponujace. ale teraz jest tylko jedna a w budzie dróżnika przejazdowego jest dodatkowo SKP ale pelni tylko role posterunku

Może być tak, że blokowanie boku końcowego odbywa się na SKP.
Po wjeździe pociągu i stwierdzeniu obecności sygnału końca pociągu, nastawniczy na SKP blokuje blok od siebie, wtedy dyżurny nie będzie miał na pulpicie przycisku do obsługi tego bloku.
Początkowy mieć musi, bo podaje semafory wyjazdowe. Zmianę kierunku blokady też.
zolwik - 23-08-2010, 12:26
:
czyli zakladamy ze SKP zwalnia blokade.

to mozesz wyjasnic na przykladzie obrazka co i jak po kolei trzeba robic...

przy wyjezdzie pociagu znaszej stacji na tor prawy oraz lewy
przy wyprawianiu przez sasiada po torze prawym i lewym i przyjmowaniu pociagów ze szlaku z toru prawego i lewego
RBach - 23-08-2010, 16:57
:
To mi wygląda na blokadę "zaszytą" w przekaźnikach.

Wyprawienie pociągu (zakładając, że kierunek blokady jest "od nas") polega na ułożeniu i utwierdzeniu drogi i podaniu semafora. Blok poczatkowy blokowany jest samoczynnie po zwolnieniu odcinków izolowanych w przebiegu (po wyjeździe pociągu na szlak). Ewentualnie na SKP jest też blok Po - SKP stwierdza fakt wyjazdu pociągu w całości.

Przyjęcie pociągu - dyżurrny "dostaje blok" z sąsiedniej stacji, daje wjazd, a SKP blokuje blok końcowy, potwierdzając wjazd z sygnałem końca.

Zmiana kierunku blokady standardowo - ten kto ma odblokowany blok Poz - ten puszcza pociągi. Żądanie pozwolenia może następować przez np. telefon ("Pani Krysiu, da pani blok bo mam drezynę do was").
zolwik - 23-08-2010, 17:22
:
czyli jak pani Krysia do mnie zadzwoni ze chce puscic drezyne do mnie po lewym to ja wciskam przy lewym torze (2w) przycisk Poz2w?? dobrze rozumuje?
i jak pociag wjedzie to SKP blokuje koncowy i po torze 2w znowu moge ja wyprawiać czy Krysia musi dać u siebie Poz?

Podsumowanie:

Jesli ruch jest prowadzony normalnie (po prawych torach) to :
Podaje przebieg na tor 2w pociag mija semafor wjazdowy i blokuje sie blok poczatkowy - ja dzwonie do Krysi i mowie ze 66201 odjechał ( podaje godzine?czy przy tej blokadzie kazdy dyzurny pisze godzine zablokowania bloku poczatkowego)
@Krysia powtarza: 66201 odjechał.
w tym momencie szczelina Poz2w swieci sie na czerwono i nie moge podać wyjazdu dla innego pociagu

Pociag przyjedzie do Krysi i gdy minie sem wjazdowy i Krysi stwierdzi SKP to blokuje Ko i szczelina Poz2 u mnie robi sie biała i mogę wyprawiać pociąg

Krysia wyprawia skład do mnie :
szczelina Poz1w swieci sie na czerwno ( Krysia ma pozwolenie)

układa zwrotki podaje wyjazdowy
szczelina Poz1w dalej na czerwono

sklad mija wyjazdowy Krysia blokuje poczatkowy (Poz1w dalej na czerwono) i dzwoni do mnie:
6643 odjechał.
Ja powtarzam.
gdy pociag jest juz u mnie podaje wjazdowy pociag wjezdza na stacje... mija SKP i oni blokuja Ko (szczelina Poz1w pali sie na kolor...czerwony?)

Po torze lewym ode mnie:
dzwonie do Krysi i zadam pozwolenia dla roboczy 99214 po torze 1
Krysia odpowiada:
Droga wolna dla 99214 po torze 1
ja powtarzam
i w tym momencie Krysia u siebie wciska Poz1w?? i u mnie szczelina Poz1w z czerwonego zapala sie na biało?
dalej to już NO1w wyjazdowy i 99214 odjechał o gg:mm

dobrze kombinuje?? czy gdzies blad?
RBach - 23-08-2010, 20:16
:
zolwik napisał/a:
czyli jak pani Krysia do mnie zadzwoni ze chce puscic drezyne do mnie po lewym to ja wciskam przy lewym torze (2w) przycisk Poz2w?? dobrze rozumuje?
i jak pociag wjedzie to SKP blokuje koncowy i po torze 2w znowu moge ja wyprawiać czy Krysia musi dać u siebie Poz?

Coś w tym stylu.
Blok pozwolenia, stosowany tylko w blokadach dwukierunkowych, wskazuje kto może wyprawić pociąg. Ten, kto ma ten blok odblokowany (biały) - może podać wyjazd. Ten, kto ma czerwony - nie.
W normalnej sytuacji na szlaku dwutorowym jest tak, że pozwolenie ma jedna stacja na jeden tor, druga na drugi, żeby nie trzeba było "przerzucać się" pozwoleniami. Pozwolenie dane raz utrzymuje się tak długo, dopóki stacja go nie odda sąsiedniej stacji (blokując blok). Więc nie ma potrzeby dawania pozwolenia za każdym razem.
Jeśli jednak coś "się wysypie" i trzeba puścić po niewłaściwym, to trzeba "oddać" pozwolenie sąsiadowi, wtedy on może wypuszczać pociągi. I dopóki nie "odda", to my nic nie wyprawimy.

zolwik napisał/a:

Podsumowanie:

Wrróć.
Szczelina Poz pokazuje tylko, czy masz pozwolenie na wyprawienie pociągu po danym torze. Jej kolor zmienia się w momencie zmiany stanu bloków Poz, nie przy wyprawianiu/przyjmowaniu pociągów.

Więc aby Zolwik mógł wyprawić pociąg po jakimś torze - musi miec biały blok Poz, wtedy Krysia ma czerwony (do tego samego toru ofkors).
Dla sytuacji odwrotnej - Krysia ma białe, Zolwik czerwone.

Oczywiście prowadzenie ruchu wymaga normalnego blokowania par bloków Po/Ko. Pokazałeś tylko fragment pulpitu, więc nie ma jak określić, jak to się odbywa (automatycznie / SKP / osobny pulpit dla blokady)
Blok Poz jest jakby przełącznikiem - jeśli masz "białe" to obsłużysz tylko blok Po, jeśli czerwone - tylko blok Ko.
Dla kazdego toru masz dwa komplety bloków Po-Ko, po jednym dla kazdego kierunku. Do tego para bloków Poz, określająca która para Po-Ko jest aktywna=w którą stronę można jeździć.

Generalnie cały wywód jest prawidłowy, oprócz tego, że przy ruchu pociągów zmieniają się stany bloków Po i Ko, a nie bloku Poz. Jego szczelina jest biała lub czerwona (zależnie od kierunku), natomiast bloki Po i Ko blokują/odblokowują się przy wjeździe i wyjeździe pociągów.

Ponieważ na pulpicie nie ma szczelin od bloków Po i Ko, stąd była wersja, że bloki te są zaszyte w obwodach zalezności albo obsługiwane z osobnego pulpitu.

Jeszcze jedno - ponieważ jest wymóg, że blokadę obsługuje dyżurny ruchu osobiście, a na SKP siedzi jedynie nastawniczy - SKP nie ma bloków fizycznie zainstalowanych. Stwierdzenie końca (wciśnięcie guzika na SKP) zwalnia jedynie zastawkę nad blokiem (taki jakby zamek - jeśli są klasyczne mechaniczne bloki) co umożliwia dyżurnemu obsłużenie osobiście bloku. Czyli SKP zdalnie "daje zgodę", a "guzik" i tak wciska dyżurny.
pietrek - 23-08-2010, 20:33
:
Cytat:

Tak. (Ale wcześniej musisz dać zgodę ustnie do tego by Krysia mogła jechać po lewym - są do tego odpowiednie formułki). Jak wjedzie do Ciebie to pani Krysia musi odblokować blok pozwolenia po potwierdzeniu przez Ciebie wjazdu pociągu (drezyny). Teraz uściślijmy o jakiej sytuacji ruchowej rozważamy czy:
jest to ruch jednotorowy dwukierunkowy po torze lewym przy czynnych obu torach;
jest to ruch jednotorowy dwukierunkowy przy zamkniętym jednym torze;
Jest to o tyle istotny że różne są procedury w tych przypadkach.

Cytat:
Jesli ruch jest prowadzony normalnie (po prawych torach) to :
Podaje przebieg na tor 2w pociag mija semafor wjazdowy i blokuje sie blok poczatkowy - ja dzwonie do Krysi i mowie ze 66201 odjechał ( podaje godzine?czy przy tej blokadzie kazdy dyzurny pisze godzine zablokowania bloku poczatkowego)
@Krysia powtarza: 66201 odjechał.
w tym momencie szczelina Poz2w swieci sie na czerwono i nie moge podać wyjazdu dla innego pociagu

Podajesz wyjazd nie wjazd, pozwolenie nie ma do tego nic, jest ważne przy jazdach po niewłaściwym, jak już ci zwolni drogę przebiegu czyli minie semafor wyjazdowy blokujesz blok początkowy, który świeci na czerwono, podobnie jak blok końcowy u pani Krysi. Pociąg wjeżdża do pani Krysi, sprawdza kobiecina, że końcówki są na miejscu i żaden zderzak nie odpadł, przyciska paluszkiem blok końcowy, u ciebie początkowy świeci na biało, możesz jechać następnym. Dyżurni mają specjalne książki, nazywa się to "Książka przebiegu pociągów", w której odnotowuje się numer każdego pociągu, godzinę wjazdu i wyjazdu oraz godzinę poinformowania dróżników przejazdowych o wyprawianych lub przyjmowanych pociągach. Na każdy kierunek oddzielna Książka. Może coś pomoże IR1 par. 28
zolwik - 23-08-2010, 21:03
:
moja wersja w wersji obrazkowej ;p
przedsmak tego co czeka w TC ;p

Blokady w stanie zasadniczym po prawej stronie Stacja Jelenia Góra po lewej Stacja Wojanów

Układamy przebieg na tor szklakowy 2w i podajemy semafor wyjazdowy

Gdy semafor wyjazdowy wygosi sie na S1 a skład będzie już na szlaku szczelina Poz2w na stacji JG palić sie będzie kolorem czerwonym, jednocześnie w Wojanowie na czerwono zapala sie szczelina Ko2w.

dzyn...dzyn...dzyn..
Wojanów. Krysia. Słucham.
Jelenia Góra.zolwik 66201 wyjechał
Krysia: zrozumialam, 66201

Gdy 66201 dojezdza do Wojanowa Krysia podaje semafor wjazdowy. W blokadzie nie ma zadnych zmian.

Gdy 66201 minie semafor wjazdowy a Krysia zobaczy albo na wlasne piekne oczy albo poprzez kamere sygnaly konca pociagu, może wcisnąć przycisk Ko2w (blok koncowy) i tym sposobem 66201 dojechał do nastepnego posterunku a blokada wraca do stanu zasadniczego

Teraz w drugą stronę
66200 Jedzie z Wojanowa do JG
Krysia podała już wyjazdowy a szczelina Pwl1w zapaliła sie na czerwono

Gdy 66200 mija semafor wyjazdowy Krysia wciska przycisk (Bloku Początkowego) Po1w i po chwili szczelina Pwl1w gasnie a na czerwono zapala sie Po1w -

dzyn...dzyn...dzyn..
Jelenia Góra. Zolwik. slucham.
Wojanów. Krysia 66200 odjechał.
Zolwik. 66200 odjechał, zrozumiałem

66200 dojezdza do wjazdowego stacji JG wiec podajemu mu wjazd. na blokadzie nic sie nie zmienia.

66200 wjechał w rejon stacji, minięty semafor wjazdowy wyświetla już S1, skład mija post. SKP a tam pan Mieciu stwierdza ze pociąg wjechał w całości i wciska przycisk Ko1w
po tym zabiegu szczelina Po1w w stacji wojanow swieci znowu swiatłem białym co znaczy ze blok został zwolniony i można wyprawiac nowy skład... czyli blokada w stanie zasadniczym

Wyprawianie pociagu z Wojanowa na tor w kierunku przeciwnym do zasadniczego
dzyn...dzyn...dzyn..
Wojanów. Krysia. Czy droga dla pociągu 66200 po torze numer 2 jest wolna?
Zolwik. Dla pociągu 66200 droga jest wolna.
Krysia. Powtarzam: Dla pociągu 66200 droga jest wolna.

Zolwik wciska u siebie na pulpicie przycisk Poz2w i szczelina zapala sie na czerwono a w Wojanowie Szczelina Poz2w ma światło białe. W miedzy czasie Krysia ułożyła już rozjazdy na wyjazd

Gdy Krysia ma już zgodę mogła by już podać semafor wyjazdowy... ale nie może podać do momentu, w którym nie wcisnie przycisku (zliczanego licznikiem) NO2w ( Nieprawidłowy Odjazd 2w, odpowiada za wyswietlenia wskaznika W24). Jak widać Krysia kobieta bystra i NO2w ma juz wcisniete oraz podany semafor wyjazdowy(podanie semafora powoduje zapalenie szczeliny Pwl2w na czerwono) wiec 66200 rusza do Jeleniej

Gdy skład minie semafor wyjazdowy szczelina Pwl2w gasnie i zapala sie szczelina Po2w(blok poczatkowy) oraz wyciagamy przycisk NO2w.
dzyn...dzyn...dzyn..
Wojanów. Krysia. 66200 odjechał po torze 2 o godzinie 20:53
Zolwik. 66200 odjechał po torze 2 o 20:53

66200 jest juz pod wjazdowym JG wiec i w tym przypadku wciskamy przycisk NP2w(Nieprawidłowy przyjazd 2w) oraz podajemy semafor.

Gdy skład wjedzie na stacje i minie posterunek SKP pan Mieciu wciska przycisk Ko2w i zwalnia szlak. w Wojanowie szczelina Po2w zwieci sie swiatłem białym

AMEN

to jest tylko krotka opowiastka tego co czeka graczy na mojej mapie ;d
RBach - 23-08-2010, 21:30
:
pietrek napisał/a:

Tak. (Ale wcześniej musisz dać zgodę ustnie do tego by Krysia mogła jechać po lewym - są do tego odpowiednie formułki). Jak wjedzie do Ciebie to pani Krysia musi odblokować blok pozwolenia po potwierdzeniu przez Ciebie wjazdu pociągu (drezyny).

Nie :-)
Pozwolenie dajesz, blokując blok pozwolenia. Ten, kto ma blok ODBLOKOWANY, ten puszcza pociągi. Więc jeśli sytuacja wyjściowa jest taka, że Zolwik ma pozwolenie (blok odblokowany - biały) a Krysia ma drezynę, to Krysia dzwoni "po blok", Zolwik blokuje (zamyka u siebie wyjazdy) = u Krysi się odblokowuje (czyli odblokowuje wyjazdy).
Oczywiście jeżeli po drezynie nic nie ma, to Krysia "oddaje" blok, jeśli jest - dogaduje się z Zolwikiem co do kolejności (na zmianę, czy kilka pociągów pod rząd w jedną stronę). Oczywiście formułki obowiązują tak, czy inaczej. "Krychaaaaa, dawaj pozwolenie, mam tu drogowców, chłopakom do domu się spieszy. Towar poczeka pod słupem, i tak juz ma 30 minut w plecy" :-D

:arrow: Zolwik:
Ciągle mieszasz blok POCZĄTKOWY (Po) z blokiem POZWOLENIA (Poz). Puszczając pociągi cały czas w jedną stronę, blok POZWOLENIA nie zmienia stanu. Blokujesz blok POCZATKOWY (Po) - na stacji sasiedniej odblokowuje się blok KOŃCOWY (Ko), co jest sygnałem odjazdu pociągu i konieczności przygotowania wjazdu. Po wjeździe na sąsiednią stację, dyżurny tej stacji blokuje blok końcowy (Ko), co na stacji wyjazdu powoduje odblokowanie się POCZĄTKOWEGO (Po), czyli potwierdzenie przyjadzu pociągu w całości.

Zmiana stanu bloku POZWOLENIA (Poz) następuje tylko przy zmianie kierunku prowadzenia ruchu po torze, którego blok dotyczy.

I jeszcze raz: blok Poz (pozwolenia) to nie to samo, co blok Po (poczatkowy)!
pietrek - 23-08-2010, 21:36
:
Świetne! Brakuje tylko telefonicznego potwierdzenia przyjazdu do J.G. o godz. ... . ;-)
zolwik - 23-08-2010, 21:42
:
Bachu ale ja mowie czynnosci na podstawie tego co ja robie z JG.i wg tych przyciskow ktore mam na pulpicie a tam Po nie mam mam tylko Poz. wiec to co opisalem to chyba dobrze pod tym wzgledem. przy zalozeniu ze Po jest automatyczne...

pietrek napisał/a:
Świetne! Brakuje tylko telefonicznego potwierdzenia przyjazdu do J.G. o godz. ... . ;-)

czyli jak pociag leci po lewym to odrazu tez zglaszam o ktorej przyjechał?
czy pozniej jak chce odebrac pozwolenie to mowie krycha 66200 przyjechał o 21:43 czy dla 55674 wolna po 2?
RBach - 23-08-2010, 22:03
:
zolwik napisał/a:
Bachu ale ja mowie czynnosci na podstawie tego co ja robie z JG.i wg tych przyciskow ktore mam na pulpicie a tam Po nie mam mam tylko Poz. wiec to co opisalem to chyba dobrze pod tym wzgledem. przy zalozeniu ze Po jest automatyczne...

Jeżeli Po i Ko jest w automacie to tylko podajesz semafory, bloki "robią się same". Bloku pozwolenia nawet nie dotykasz. Ruszasz go tylko i wyłącznie wtedy, kiedy następny pociąg jedzie w przeciwnym kierunku, niz ostatni. Poz służy tylko i wyłącznie do zmiany kierunku blokady, do niczego więcej. I jego stan nie zmienia się w momencie wjazdu/wyjazdu, pozostaje taki, jaki był (odblokowany jeśli pociąg wypuszczałeś, zablokowany jeśli przyjmowałeś). Zmienia się stan wyłącznie bloków początkowego i końcowego (Po i Ko).

Musisz rozróżnić prowadzenie ruchu (bloki Po i Ko) od zmiany kierunku (Poz). Nawet jeśli to następuje na zmianę (np. pociagi raz w jedną raz w drugą), to są to osobne czynności.
zolwik - 23-08-2010, 22:07
:
ja wiem ze to sa osobne czynnosci... moze tutaj cos namieszalem...

ale jak to leci z automatu to przy podaniu wyjazdowego Poz dalej swieci na bialo(mam pozwolenie) a skad mam wiedziec kiedy blok zostanie zwolniony??
RBach - 23-08-2010, 22:30
:
zolwik napisał/a:

ale jak to leci z automatu to przy podaniu wyjazdowego Poz dalej swieci na bialo(mam pozwolenie)

Blok Poz (pozwolenia) - tak, bo pozwolenie oddajesz dopiero blokując go. Nie oddajesz pozwolenia wyprawiając pociąg, musisz to zrobić "celowo i świadomie". Dopóki nie oddasz pozwolenia, to sąsiednia stacja może Ci "skoczyć". Ale skoro wyprawiłes pociąg, to nie możesz oddać pozwolenia mając pociąg na szlaku. Jest to w uzaleznieniu, nie możesz zablokować bloku Poz, dopóki szlak nie będzie wolny. Czyli masz pozwolenie na wyprawienie pociagu, ale nie możesz go wykorzystać zanim poprzedni pociąg nie dojedzie do sąsiedniej stacji. Wówczas albo puszczasz next pociąg albo oddajesz Poz.

zolwik napisał/a:
a skad mam wiedziec kiedy blok zostanie zwolniony??

Lampki stanu bloku na pulpicie albo osobnym panelu zapewne.
Komplet lampek dla jednego toru przy blokadzie półsamoczynnej dwukierunkowej to 3 sztuki: bloku początkowego, końcowego i pozwolenia. Na zdjęciu jest tylko blok pozwolenia - z tego wynika, że albo są "gdzieś" na pulpicie lampki od bloków, albo np. stan bloków jest sygnalizowany szczeliną toru szlakowego na pulpicie - np zablokowanie bloku początkowego, odblokowanie końcowego i wyjazd pociągu to czerwone światło, a zablokowanie końcowego, odblokowanie poczatkowego i zwolnienie szlaku to zmiana na białe lub wygaszenie.
Oczywiście mowa o szczelinie toru, nie o szczelinie bloku Poz.
Więc mamy takie stany szczelin:

Poz:biała, szlak:biała - szlak wolny, możemy puścić pociąg (do nas nie można), albo oddać pozwolenie

Poz:biała, szlak:czerwona - pociąg od nas na szlaku, nie mozna wysłać następnego ani oddać pozwolenia

Poz: czerwona, szlak:biała - szlak wolny, mozna do nas puscić pociąg (my nie możemy-oddaliśmy pozwolenie)

poz:czerwona,szlak:czerwona - szlak zajety, jedzie do nas pociąg, trzeba szykować wjazd.

Teraz chyba będzie jasne :-)
zolwik - 23-08-2010, 22:35
:
no no zobaczymy co na to powie pan Antoni Ignacy Tadeusz Czesiek;p AI TC

bo juz nawet wiem jak symulowac blokade na tym pulpicie co przerabiales ;p
pietrek - 23-08-2010, 23:35
:
zolwik napisał/a:

pietrek napisał/a:

czyli jak pociag leci po lewym to odrazu tez zglaszam o ktorej przyjechał?
czy pozniej jak chce odebrac pozwolenie to mowie krycha 66200 przyjechał o 21:43 czy dla 55674 wolna po 2?

Jak tylko wjedzie do Ciebie (po upewnieniu się że w całości - SKP) zgłaszasz o której wjechał i następnie zwraca blok.
zolwik - 25-09-2010, 20:05
:
no i sie wyjasnilo ;d
nikt z nas nie mial racji co do typu blokady ;d
jest jeden dyżurny w nastawni
brak dodatkowego pulpitu do zwalniania blokow
elementy obslugi to wszystko co widac na zdjeciu w moim pierwszym poscie

wiecie juz co to jest?? bo ja wiem ;d

jest to półsamoczynna blokada liniowa z blokiem pozwolenia i izolowanym torem szlakowym

role bloku poczatkowego i koncowego pelnia odcinki izolowane
RBach - 25-09-2010, 22:14
:
zolwik napisał/a:
no i sie wyjasnilo ;d

wiecie juz co to jest?? bo ja wiem ;d

jest to półsamoczynna blokada liniowa z blokiem pozwolenia i izolowanym torem szlakowym

role bloku poczatkowego i koncowego pelnia odcinki izolowane

Ja gdzieś tam pisałem po drodze, że bloki mogą być zaszyte w przekaźnikach :-)