FORUM PTT -

KOLEJ - Tabor Łódzki

szczawik - 23-09-2010, 23:45
: Temat postu: Tabor Łódzki
Poszukuję aktualnych informacji na temat taboru kolejowego w Łodzi, tj. ilostan lokomotyw, wagonów itp. Większość informacji które znalazłem są już nieaktualne.
Ostry - 24-09-2010, 14:03
:
Może się mylę, ale wydaje mi się, że nie są to informacje, które można sobie od tak uzyskać, ale może spróbuj się dodzwonić ew. wybrać osobiście na Tuwima (chyba) 6, do wieżowca pekapu. Tam mają swoje biura/siedziby wszystkie spółki grupy PKP działające w Łodzi (PR, Cargo, PLK etc.), też się tam wybieram w przyszłym tygodniu molestować ich o praktyki zawodowe na trakcyjnika. Ani sobie ani Tobie nie daję dużych szans, ale próbować warto ;)
szczawik - 25-09-2010, 15:07
:
już tam kiedyś byłem w innej sprawie. trudno tam zdobyć informacje na temat loków itp.
może przelecę się na olechów do cargo i popytam:) ale dzięki za sugestię
RBach - 25-09-2010, 22:33
:
Ludzie, nauczcie się jednego w końcu: załatwiając jakiekolwiek materiały jako miłośnik, NIGDY nie idzie się do "władzy". Idzie się do majstra na szopie, do znajomego dyżurnego, do sąsiada-konduktora. Ogólnie do ludzi "z linii". Władza "w biurowcu" to znajomi prezesa, których kolej obchodzi tyle, co nic. Ważny jest stołek i pensja, ilość papierków do przerzucenia, a jak ktoś pasjonuje się koleją, to dla nich jest jak marsjanin :-) W biurach prawie nigdy nie spotkacie pasjonatów. To są biurokraci, którym "nie robi" czy pracują dla kolei, dla fabryki cukierków czy w banku. Ich zadanie to przerzucić papierki od 7.00 do 15.00 i KONIEC. Treść papierków nieważna - czy to będą wagony czy rury do gazu, tak samo będą to robić.

Natomiast na dole są jeszcze ludzie, którzy lubią swoją pracę - albo "starzy kolejarze" albo zapaleńcy. Fakt, niektórzy mają podejście "czy PKP czy biedronka-jeden pies, to tylko praca" ale są też ludzie oddani swojej pracy. Tam próbujcie. Chcecie plany wagonów - podejdźcie do majstra w wagonowni, do rewidenta, na szopę. Plany stacji - toromistrz, dyżurny ruchu itp.

Pisane z perspektywy kilku(nastu) lat w Firmie...

Zresztą: czy jest tu jakiś Bardzo Ważny Prezes? Nie sądzę :-) BWP po najbliższych wyborach będzie BWP na przykład stoczni albo sieci sklepów :-D
pietrek - 25-09-2010, 22:46
:
Nic dodać, nic ująć. Większość z tzw. biurokratów nawet nie będzie wiedziała o co pytacie. :cry:
RBach - 25-09-2010, 22:51
:
Kurde, nie dokończyłem myśli z ostatniego zdania:
Jest jakiś BWP? Nie... A dyżurnych, mechaników i paru innych ludzi "z linii" tu mamy - czynnych zawodowo, na emeryturze albo takich, których życie zmusiło do zmiany pracy. Sam Mnichu (Naczelny Admin, jakby kto nie wiedział) przecież jest z "pomarańczowych" :-)
To chyba świadczy najlepiej, gdzie szukać ludzi przyjaznych miłośnikom. Weźcie to pod uwagę. Poza tym, do "biurowca" to mogą wcale nie wpuścić - "a po co, a na co, a zawracanie dvpy, a prezesi nie mają głowy do takich spraw"... Think about that.
m0ke - 27-09-2010, 19:23
: Temat postu: Re: Tabor Łódzki
szczawik napisał/a:
Poszukuję aktualnych informacji na temat taboru kolejowego w Łodzi, tj. ilostan lokomotyw, wagonów itp. Większość informacji które znalazłem są już nieaktualne.

Ale chodzi Ci o PKP Cargo czy PKP PR ?
szczawik - 12-10-2010, 18:17
:
PKP PR. Zamierzałem iść do PKP Cargo bo tam jest chyba jedyna czynna lokomotywownia w Łodzi i jakiś spis musi tam być.