FORUM PTT -

TS2010 - Zapisywanie mapy

pietrek - 06-09-2011, 00:19
: Temat postu: Zapisywanie mapy
Witam.
Od momentu wydania mapki do TR04 zainstalowałem sobie TS2010. No i tak dla rozgrzewki oczywiście od ręki zaczął naprawiać bazę danych co skończyło się reinstalką.
Ale nie o to mi chodzi. W poradniku do map realnych wg. Jamala doszedłem do miejsca w którym trzeba skopiować mapkę do Hoga.
Cytat:
Następnie należy wejść do katalogu w którym znajduje się gra i stamtąd skopiować plik mapki
z rozszerzeniem .Gnd. W przypadku TRS2004 ścieżka jest następująca: Auran/TRS2004/
World/Custom/Maps/PKD (moja nazwa mapki, a w środku plik o nazwie: PKD.Gnd). Plik ten
należy wkleić do folderu, w którym znajduje się program HOG.

I tu zonk - nie potrafię znaleźć tej mapki. Przez CMP też próbowałem dojść gdzie się ona zapisuje, ale poległem na tym.
Wydaje mi się że kiedyś już ktoś o to pytał lecz niestety nie trafiłem na to.
Czy mogę prosić o jakieś wskazówki. :shock:
pietrek - 06-09-2011, 17:17
:
Brak informacji też jest informacją. Poszukałem dokładniej i znalazłem. Pytanie było postawione na wyrost a temat można usunąć.
drstrach - 06-09-2011, 17:48
:
Pietrek ogólnie rzecz biorąc HOG jest już przestarzały w TS2009+, niestety nie wykorzystuje 5m siatki, do tych wersji jest nowy program (nazywa się bodajże TrainzDem) i jest niestety płatny.
pietrek - 06-09-2011, 18:41
:
A już się chciałem cieszyć że sobie odwzoruje po kawałku moje tereny. :-/
drstrach - 06-09-2011, 18:42
:
pietrek napisał/a:
A już się chciałem cieszyć że sobie odwzoruje po kawałku moje tereny. :-/

Odwzorujesz, ale na siatce 10m, siatki 5m HOG nie obsługuje.
pietrek - 06-09-2011, 18:54
:
Noo! To nauki czas zacząć jeszcze raz. Pewnie domyślnie jest ustawiona na 5m.
Zaraz sprawdzę, jak nie będzie pasować to będzie okazja do wprawek.
drstrach - 06-09-2011, 18:57
:
pietrek napisał/a:
Pewnie domyślnie jest ustawiona na 5m.

10m, nawet w TS12.
Jacek - 07-09-2011, 13:19
:
drstrach napisał/a:
Pietrek ogólnie rzecz biorąc HOG jest już przestarzały w TS2009+, niestety nie wykorzystuje 5m siatki, do tych wersji jest nowy program (nazywa się bodajże TrainzDem) i jest niestety płatny.

TransDem Trainz Edition.

warunki nabycia tutaj
pietrek - 07-09-2011, 15:53
:
Zbankrutować to na tym zakupie się nie da.
Może się pokuszę na taką inwestycje.
pietrek - 12-09-2011, 21:53
:
Dziś w końcu coś uzyskałem z HOGA w TS2010, wysokość się ładnie wygenerowała, linia kolejowa chyba też jeżeli na czarno to wygląda w grze.
Błąd jakiś zapewne popełniłem przy wgrywaniu tekstur z HOGA do gry.

No i nie wyprofilowało się łączenie segmentów. Ale już mi się to podoba. Nawet po wstawieniu kompasu strony świata tyż się zgodziły jak sądzę. ;-)
Wujek 082 - 12-09-2011, 23:56
:
Wszystko jest dobrze. Te podłużne rowy są wynikiem niewyłączenia siatki na mapie w programie gisowym (jak się on tam nazywał... MicroDem?). Ja też tak mam, bo zapomniałem, a jak problem został opisany na PTT, to ja już miałem zbyt dużo na mapie - usuwam więc ręcznie. A tekstury tak właśnie wyglądają.
pietrek - 13-09-2011, 15:59
:
No to mnie pocieszyłeś że ten typ tak ma. co do rowów to była to pierwsza przymiarka także po przeczytaniu odpowiedniego wątku mogę sobie zrobić to jeszcze raz.
pietrek - 18-09-2011, 21:19
:
Tak w ramach odprężenie od wgrywania dodatków dla sprawdzenia co chodzi, a czego jeszcze nie ma wszedłem sobie w mapkę Wrocław fikcyjny. I tak to wygląda bez żadnych interwencji w pliki których ta wersja nie trawi.

Tak mi się nasunęło pytanie czy można wymienić sieć trakcyjną na nowszą? Bo tą od TGGBF już mam wgraną.
drstrach - 18-09-2011, 21:29
:
pietrek napisał/a:
Tak mi się nasunęło pytanie czy można wymienić sieć trakcyjną na nowszą? Bo tą od TGGBF już mam wgraną.

Można, tylko musisz mieć wgraną sieć Chestera, a potem w Geodecie wymieniasz wszystko przy pomocy narzędzia Replace asset (Zamień składniki), wystarczy parę klików :-)
pietrek - 18-09-2011, 22:59
:
Dzięki za odpowiedź na dwa pytania, drugie uprzedziłeś. :-)
drstrach - 18-09-2011, 23:03
:
pietrek napisał/a:
Dzięki za odpowiedź na dwa pytania, drugie uprzedziłeś. :-)

Grunt to prund i tylepatia ;-)
pietrek - 08-10-2011, 22:55
:
Kolejne z pytań pt. "Nie wiem czego nie wiem":

Czy istniej w tym programie funkcja którą można by usunąć takie dwa kawałki. Oczywiście mógłbym zrobić to później, już w TRsie, ale obcinając teraz oszczędziłoby by czas.
Przeglądałem funkcje tego programu i na nic takiego nie wpadłem.
pietrek - 16-10-2011, 23:11
:
Ponieważ nie znalazłem odpowiedzi na poprzednie pytanie postawię inne, dotyczące Hoga.
Stworzyłem mapę zgodnie z poradnikiem, jednakże przy obróbce plików przez Hoga pojawia się taki oto wpis:

Nie bardzo wiem czego mu do mojego szczęścia brakuje.
Zaznaczam że już jedną próbną mapę wygenerowałem w TS2010 sobie i było cacy.
Czy to czegoś w programie brakuje, czy powtarzam cały czas ten sam błąd.
Mapa ma ok. 150 km, a w grze jest przygotowany taki sam obszar: ok.120/60 segmentów.
Jacek - 16-10-2011, 23:32
:
Pietrek, a na pewno generują Ci sie wszystkie pliki w katalogu źródłowym HOGa? Moze to jest problem? Sprawdź wszystkie ścieżki. Po prostu plik gnd ( i reszta) musi generować się w tym folderze gdzie jest plik tile_blank.dat, o który HOG się awanturuje :)

PS. Plik tile_blank.dat znajduje sie domyślnie w katalogu źródłowym.
Aikozann - 17-10-2011, 07:48
:
pietrek napisał/a:

Czy istniej w tym programie funkcja którą można by usunąć takie dwa kawałki. Oczywiście mógłbym zrobić to później, już w TRsie, ale obcinając teraz oszczędziłoby by czas.
Przeglądałem funkcje tego programu i na nic takiego nie wpadłem.

Co do usuwania nadmiarowego terenu, to nie masz się czym przejmować, HOG obsługuje filtrowanie - po prostu dodajesz przy generowaniu plik z narysowaną linią kolejową kolorem bodajże RGB-255-255-0 (może się pomyliłem, ale w tutorialu powinno być) w jakimś programie graficznym i HOG sam odrzuca niepotrzebne fragmenty - generuje kilka segmentów od narysowanej linii (tyle ile sobie ustawisz, np. 2 albo 3).
pietrek - 17-10-2011, 22:17
:
avs1000 napisał/a:
Pietrek, a na pewno generują Ci sie wszystkie pliki w katalogu źródłowym HOGa? Moze to jest problem? Sprawdź wszystkie ścieżki. Po prostu plik gnd ( i reszta) musi generować się w tym folderze gdzie jest plik tile_blank.dat, o który HOG się awanturuje :)

PS. Plik tile_blank.dat znajduje sie domyślnie w katalogu źródłowym.

I tu był piesek pogrzebany;

Aikozann - o tym zapomniałem, ale po Twojej sugestii poszperałem i poprawiłem ten błąd.

Po ponownym użyciu Hoga mapa powstała i wygląda tak:

Wrocław Oleśnica Namysłów

Kluczbork Olesno Lubliniec - początek

No i oczywiście znowu coś spieprzyłem, na ostatnim screenie widać zagłębienie ciągnące się tam wszędzie gdzie była namalowana linia odwzorowująca tory. Tutaj jest akurat w zagłębieniu, ale na drugim końcu mapy wszystkie zaznaczone tory są dużo wyżej niż otoczenie. Osobiście wolałem jak tak linia była na bardziej płaskim terenie.
I jeszcze jedno pytanie - tutaj są wygenerowane całkiem inne kolory niż na pierwszej próbce na początku tematu. :-/
Aikozann - 08-02-2015, 18:51
:
pietrek napisał/a:
Dziś w końcu coś uzyskałem z HOGA w TS2010

Sory że odgrzewam kotleta, ale chciałbym dowiedzieć się w jaki sposób udało się tego dokonać, bo z tego wątku nic się nie dowiedziałem - tzn. w jaki sposób zrobić mapę za pomocą HOG'a do TS2010. Skoro się to udało to prosiłbym o informacje, bo nie chcę wyważać otwartych drzwi.

W związku z tym mam prośbę o opisanie pokrótce w jaki sposób to się robi, głównie chodzi o te elementy które różnią się w stosunku do postępowania z TRS2004 opisanego w tutorialu Jamala (m.in. gdzie w TS2010 znajdują się pliki GND z mapami i wszystkie podobne detale).
pietrek - 08-02-2015, 20:18
:
To już cztery lata minęły?! jak ten czas leci.
A tak na poważnie od tamtego czasu zmieniłem komputra i na tym nie mam zainstalowanych potrzebnych programów żeby wygenerować mapę ternu w Hogu i w ten sposób przypomnieć sobie jak to zrobiłem. Z tego co sobie przypominam na podstawie powtórnego przeczytania wątku to postępowałem zgodnie z poradnikiem Jamala. Jedyną różnicą był brak możliwości użycia siatki pięciometrowej.

U mnie plik gnd jest w tym miejscu:

Ale czy w momencie tworzenia ten plik był właśnie w tym miejscu? Też nie pamiętam.
Sprawdziłem i w grze w obecnej chwili nie mam żadnego innego śladu z którego mógłbym wywnioskować gdzie w czasie tworzenia mapy zapisywały się odpowiednie pliki.
Jak sobie przypominam to w folderze lokal stworzył się taki folder w którym zapisywała się tworzona mapa. A może była ona zapisana jako plik cmp i wgrana? Wróżę z głowy - czyli z niczego. Naprawdę nie potrafię niczego sensownego napisać na ten temat.