FORUM PTT -

NOWE - Dodatki by Popkorn667

Popkorn667 - 19-02-2012, 23:11
: Temat postu: Dodatki by Popkorn667
I nadszedł ten wiekopomny dzień, kiedy to wreszcie mogę coś dać od siebie;)
Na początek niewiele bo oprawa OBs stosowana w latach 50-80 do oświetlania różnego rodzajów placów i innych tego typu terenów otartych (nie spotykane raczej do oświetlania dróg).

Autorem zdjęć na tekstury jest Podlesky
O modelu: model posiada 160 poly i 66,2 kb grafiki. W tym miejscu miałbym pytanie do wszystkich czy taka wersja jeśli chodzi o poly będzie optymalna, czy lepsza będzie nieco cięższa bo mająca ok 220 poly, ale mniej kanciasta?
Do zrobienia jeszcze pozostaje widok nocny i poprawki jakie zostaną zgłoszone;)
Kylo0 - 20-02-2012, 07:16
:
Wg mnie ta lżejsza wersja spokojnie wystarczy. Ciekawy pomysł :)
samplaire - 20-02-2012, 10:19
:
Ładna i staranna!
Korzeń - 20-02-2012, 17:00
:
Bardzo przydatna rzecz i super wykonanie. Również jestem za lżejszą wersją. Apropo widoku nocnego, sugeruję żeby nie robić na ziemi plamy światła, tak jak to jest np. w lampach od grabasha. Nie wygląda to za fajnie, na różnego rodzaju pochyłościach, a zawsze można sobie ściągnąć taką z DLS czy innej strony.
Podlesky - 20-02-2012, 17:24
:
Bardzo ładnie. Będziesz planował jeszcze ich wykonanie i innym odcieniu kolorystycznym?
Popkorn667 - 20-02-2012, 18:13
:
Hm, nie zastanawiałem się nad tym, zobaczę jak bardzo widok nocny da mi w kość (bo już znalazłem kilka błędów w meshu) Na pewno powstanie wersja do zawieszenia na budynki (zresztą już powstała)i zawieszone na słupie drewnianym i betonowym (do zrobienia). Innych wariacji na chwilę obecną nie przewiduję aczkolwiek nie mówię jednoznacznie nie.

Co do widoku nocnego, po kilku próbach przychylam się jednak do pomysłu Korzenia w
sprawie placka na ziemi. Zaletą tego stosowania jest fakt, że zrobi się tylko jedną lampę (pierwotnie na wysokości 3m), zaś placek będzie zawsze na ziemi, niezależnie od wysokości na jaką ustawimy lampę. Ponadto jak sam Korzeń dobrze zauważył plama światła zawsze będzie na ziemi, nawet na pochyleniu. Może będzie to trochę bardziej pracochłonne do układania, ale w zamian bardziej uniwersalne rozwiązanie.

Jak tylko uporam się z widokiem nocnym oraz słupami to wrzucę ostateczne screeny i być może będę już publikował jeszcze dziś późnym wieczorem lub jutro popołudniu ;)
Popkorn667 - 21-02-2012, 15:14
:
Zgodnie z obietnicą oddaje w ramach testów pierwszą trójkę lamp :-)
W skład paczki wchodzą: sama oprawa OBs oraz oprawa zawieszona na słupie drewnianym w ilości sztuk 1 oraz 2.

http://uploader.pl/?d=4F43A29F2

Lampy działają prawidłowo w TS2010, ale w TRS2004 - TS nie powinny sprawiać problemów (za weryfikację byłbym wdzięczny) ;-)
Gwoli wyjaśnienia: słupy betonowe będą jak tylko znajdę odpowiedniego dawcę tekstur i będę miał dostęp do g-maxa. Plama światła będzie lada moment ale nie podaję jeszcze ostatecznego terminu publikacji. Na screenie 4 jest zawieszona sieć pochodząca od BBF11 dokładniej "LPN lina" kuid:173000:1742. Poszczególne linie zawieszone są na wysokościach -2.6 dla wyżej umieszczonego izolatora i -2,75 dla niżej umieszczonego izolatora. W planach (i pierwotnych założeniach) słupy miały być jako scenery z punktami zaczepienia lecz mimo moich wysiłków dalej coś mi szwankuje w tym rozwiązaniu. Oczywiście będą wymodelowane przewody NN jako spline specjalnie dopasowane do moich słupów. Tyle z planów odnośnie tych lamp. Mam nadzieję, że dodatek się przyjmie i w miarę szybko uzupełnię wypisane wyżej braki;)
Czekam na opinie/krytykę odnośnie lamp ;)
ryszard - 21-02-2012, 18:05
:
Melduję że w TRS2006 i TS2009 działają bez zarzutu, zero baboli.
RBach - 21-02-2012, 19:56
:
Popkorn667 napisał/a:
W planach (i pierwotnych założeniach) słupy miały być jako scenery z punktami zaczepienia lecz mimo moich wysiłków dalej coś mi szwankuje w tym rozwiązaniu. Oczywiście będą wymodelowane przewody NN jako spline specjalnie dopasowane do moich słupów.

Popkorn, a może spline ze słupami podpietymi jako initiator/terminator/divider? Słupy nie są zniekształcone i wsio do siebie pasuje :-)
drstrach - 21-02-2012, 20:03
:
RBach napisał/a:
Popkorn, a może spline ze słupami podpietymi jako initiator/terminator/divider? Słupy nie są zniekształcone i wsio do siebie pasuje :-)

Tylko wtedy będzie problem z oświetleniem nocnym.
RBach - 21-02-2012, 20:25
:
drstrach napisał/a:
Tylko wtedy będzie problem z oświetleniem nocnym.

Z tego co wyczytałem, to maja być "placki" jako osobna rzecz, poza splinem :-)
drstrach - 21-02-2012, 20:37
:
RBach napisał/a:
Z tego co wyczytałem, to maja być "placki" jako osobna rzecz, poza splinem :-)

Ale żeby zrobić świecącą lampę trzeba będzie albo ją dostosować do TS2009+, albo do niższych wersji, nie widzę jakiegoś innego sensownego rozwiązania.
- 21-02-2012, 20:51
:
Ja bym zaczął od poprawek w meshu:
- zmniejszył nieco ilość polygonów robiąc pręt na którym zawieszony jest klosz z rury o przekroju trójkąta a nie kwadratu, jak by się uprzeć to z klosza też można zdjąć trochę poly (z tej części wąskiej gdzie w oryginale jest oprawka).
- mapowanie tegoż pręta w obecnej wersji jest skaszanione.
- pokombinowałbym nad zmniejszeniem liczby oraz wagi tekstur oprawy, zamiast oddzielnej mapy dla kanału alfa wprowadziłbym kanał do pliku tga żarówki
- popracowałbym nad widokiem nocnym, bo teraz jasność przebija przez rant oprawy, co psuje efekt wizualny.
- ten drewniany słup to wydaje mi się jakiś nieproporcjonalny, za duża średnica do tej wysokości (ale to może być tylko moje wyobrażenie, jak jest w rzeczywistości nie wiem).
Popkorn667 - 21-02-2012, 21:06
:
@RBach: Spline raczej odpada ze względu na problem z widokiem nocnym jaki wskazał drstrach.

Ogólnie chciałem zastosować takie samo rozwiązanie jakie było stosowane w pakiecie DiU autorstwa Zwierzaka w przypadku skrzyżowań, przejść itd, czyli obiekt scenery z możliwością podpięcia spline. Takie rozwiązanie zostawiłoby widok nocny oraz znacznie ułatwiłoby podłączanie sieci (bo aktualnie sporo czasu się traci na wcelowanie kabla w izolator).
Zresztą zobaczę czy coś takiego jest wykonalne, bo póki co przechodzę choroby wieku dziecięcego w modelowaniu i muszę odkryć jak zrobić punkty przyłączenia dla spline...

Edit:
Qń:
1. Z prętami to jest dobra myśl. Przyznam szczerze, że nie pomyślałem o trójkatach więc będę musiał to spróbować zrobić. Co do części wąskiej to też spróbuję, ale nie obiecuję, bo z nią trochę kombinowałem i to co teraz mam jest w sumie najlepsze.
2 i 4: Przebijanie jest wynikiem złego dopasowania oprawy do klosza - błąd mesha, który wyeliminowałem, tylko najwidoczniej musiały mi się pliki do eksportu pomylić. Analogicznie ma się sprawa z prętami.
3. Żarówka jest szara i trochę nie chciałbym, aby pojawiły się alphy w szarościach, ale spróbuję to rozwiązanie zastosować.
5. Słup robiłem wg wymiarów z tej strony: http://www.tkw.biz.pl/slu...mb.sdp8.,3.html ale jeśli rzeczywiście jest za gruby, mogę go odchudzić ;)

Zgłaszajcie jak najwięcej zauważonych błędów bo następna publikacja będzie już ostateczną ;) Za wszystkie wcześniejsze uwagi wielkie Bóg Zapłać ;-)
drstrach - 21-02-2012, 21:23
:
Qń napisał/a:
(...)zamiast oddzielnej mapy dla kanału alfa wprowadziłbym kanał do pliku tga żarówki

Jakakolwiek przeźroczystość w tak małym obiekcie jest niepotrzebna, a że takie rozwiązanie obciąża dodatkowo silnik (w każdym rozwiązaniu) radzę zrobić mleczną żarówkę.
- 21-02-2012, 21:41
:
Doktor a oglądałeś ten dodatek? Bo alfa nie jest tam do przeźroczystości tylko do "wycięcia kształtu" żarówki. Swoją drogą to właściwie można by to zastąpić prostym meshem i wyeliminować alfę. No ale to już jest w gestii autora jakie rozwiązania przyjmie ;-)
drstrach - 21-02-2012, 21:46
:
Qń napisał/a:
Doktor a oglądałeś ten dodatek?

Właśnie nie, nie mam czasu odpalić Trainz, pisałem w oparciu o domysły.
Popkorn667 - 22-02-2012, 00:39
:
Dobra nowiny z frontu:
Poprawiłem mesh, usunąłem z samej lampy wszelaką alphę. Teraz pytanie odnośnie słupów. Czy zostawić alphę na izolatorach, jeżeli waga słupa z izolatorami z alphy to 32 poly, a z izolatorami 3D to 130 poly (wysięgnik zrobiony z trójkątów, sam izolator z najmniejszej geosphery)? Czy taka różnica w poly przypadkiem nie będzie równie lub bardziej obciążająca komputer co alpha?
drstrach - 22-02-2012, 07:34
:
Jeden izolator 3D, to jakieś 20 poligonów, zrobiony ze stożka o wysokości 4 segmentów i 4 ściankach, przy 3 można zmniejszyć ilość do 15. IMO lepsze rozwiązanie to 3D.
Popkorn667 - 01-11-2017, 22:28
:
Witam wszystkich po małej przerwie :) Bedzie krótko: na prośbę @kolpawe nowy link do lamp:
http://wyslijto.pl/files/download/7gnxoylpmt

Niestety modele te nie będą przeze mnie poprawiane, ani kończone. Również niestety nie posiadam już plików 3DSMax, jeśli komuś się udałoby wyciągnąć modele z pliku .IM (o ile to możliwe) i chciałby je dokończyć ma moje pozwolenie. Również jeśli ktoś chciałby lampy te zamieścić na jakiejś stronie to nie widzę przeszkód.
Na osłodę dorzucam jeszcze paczkę ze zdjęciami autorstwa @Podlesky gdyby ktoś chciał wymodelować na nowo te lampy.
http://wyslijto.pl/files/download/qu4kjopqh1

Pozdrawiam
Robercik101 - 22-04-2018, 11:10
:
Może mi ktoś podesłac te lampiony Bardzo proszę. gkwhistoryproject@gmail.com