FORUM PTT -

MAPY REALNE - Węzeł Wałbrzych i okolice

fallowdeer - 23-02-2012, 17:37
: Temat postu: Węzeł Wałbrzych i okolice
Witam. Chciałbym dziś przybliżyć wam mapę realna, która prezentuje Wałbrzych z okolicami. Projekt jest osadzony w latach 70' a co za tym idzie: działające kopalnie, sprawna linia D29 - 291 na odcinku Wałbrzych - Boguszów Gorce - Unisław Śl., czy pozostałe tory po Wałbrzyskich tramwajach. Mapę opieram na Hog'u a sam projekt jest pod 2010+. Tak to mniej więcej wygląda na tę chwilę.

Kolorem zielonym oznaczyłem to co jest zrobione a żółtym to co jest do zrobienia. Na przyszłość planuję ekspansje na Północny - Wschód (Legnica - Jaworzyna - Świdnica). Staram się nie spieszyć z projektem, żeby to wszystko miało ręce i nogi.

Na tę chwilę to będzie chyba wszystko :mrgreen:
drstrach - 23-02-2012, 17:56
:
Rozumiem, że tworzenie mapy w TS2010 podyktowane jest tylko używaniem tej wersji, bo nie widzę żadnych innych przesłanek do takiego kroku (HOG - czyli siatka 10m, roślinność na alfie w szarościach, czyli tryb kompatybilny)?
Jeśli mogę Ci doradzić na początek, to radzę się przesiąść na SpeedTreez (czyli mapa letnia), niestety te stare zielsko strasznie obciąża gierkę.
kilanziom - 23-02-2012, 17:57
:
A ja radzę się przesiąść na jakąś wersję, w której ten projekt będzie miał jakikolwiek sens w połączeniu z tym co już zbudowano. Bo w 2010 itp to raczej będzie 'sam sobie', to samo dot. hoga.
fallowdeer - 23-02-2012, 18:01
:
drstrach napisał/a:
Rozumiem, że tworzenie mapy w TS2010 podyktowane jest tylko używaniem tej wersji, bo nie widzę żadnych innych przesłanek do takiego kroku (HOG - czyli siatka 10m, roślinność na alfie w szarościach, czyli tryb kompatybilny)?
Jeśli mogę Ci doradzić na początek, to radzę się przesiąść na SpeedTreez (czyli mapa letnia), niestety te stare zielsko strasznie obciąża gierkę.

No więc dlaczego tak?:
*Owszem mam tylko TS2010
*Niższe wersje od TS2009 mają ze mną wieczne problemy
*Dlaczego nie TS2009 a nie TS2010 - chyba nie muszę odpowiadać
*SpeedTreez ja tu widzę sam plastik bijący po oczach (takie moje zdanie)
*Co do Hoga to wygładzane są wszelkie irracjonalne krawędzie.
Edit
Kilan ja Cię rozumiem z tym Hogiem ale ręcznie to ja wybuduje realny pagórek za domem babci na Mazowszu a nie Sudety
ryszard - 23-02-2012, 21:06
:
Fallowdeer napisał:planuję ekspansje na Południowy - Wschód (Legnica - Jaworzyna - Świdnica). Jak by co to na północ od tego co robisz. Piąty i szósty screen dotyczy braku drutów. Jeżeli te lata to tam na pewno były druty no i inne zwrotniki. Radek się namordował a jakoś nikt ich nie używa. Ten który zastosowałeś zwrotnik to okropieństwo . Jeżeli już to zobacz jakie Kilan na swoich mapach używa. Rozwiązanie przy nastawni SZ jest dobre ale tylko w torach bocznych, a nie w głównych. Polecam do poczytania stronę RBacha.
Lutek - 23-02-2012, 21:20
:
Semafory w realu też są tak blisko rozjazdów?
- 23-02-2012, 21:23
:
Panowie obawiam się, że w przypadku linii Wałbrzych Szczawienko-Mezimesti dyskutowanie o tym jak w realu wyglądały pewne szczegóły nie ma sensu, przynajmniej na odcinku ze Szczawienka do Kuźnic Świdnickich. No chyba, że ktoś posiada wehikuł czasu i przeniesie nas w omawiany okres ;-)
ryszard - 23-02-2012, 21:39
:
Drogi Qniu, wehikułu nie posiadam. Mam natomiast kajety z tamtego czasu, a w nich jak byk jest to co pisałem. Zresztą Radek mnie nieźle przeczołgał po drutach i instrukcjach, za co jestem wdzięczny. Zastosowanie kształtów i nie tych wajch, to teraz dla mnie jak pójście na bal w smokingu ale bez butów :-D . Lutek o odległościach nie pisałem; odesłałem do strony RBacha
fallowdeer - 23-02-2012, 21:44
:
@Ryszardzie poprawimy :mrgreen:
@Lutek no... tak wynika z niektórych źródeł. Niestety bywają wątpliwe, więc się nie wykłócam.
- 23-02-2012, 21:58
:
W przypadku linii która była odziedziczona po tysiącletniej Rzeszy, miała wyjątkowo trudny profil i zakończyła swój "regularny" żywot w latach 60tych mówienie o instrukcjach i regulaminach jest bardzo nie na miejscu. Bo stan faktyczny, szczególnie w takich przypadkach, mógł być biegunowo odległy od przepisów. Pamiętajcie, że na PKP bardzo długo utrzymywano infrastrukturę w stanie zbliżonym do odziedziczonego po 2WŚ, poważniejsze zmiany w infrastrukturze najczęściej pojawiały się dopiero wraz z elektryfikacją, chociaż i to nie zawsze (vide poniemieckie semafory świetlne na Dolnym Śląsku).
fallowdeer - 08-03-2012, 17:07
:
Witajcie dziś wystosowuje do was zapytanie:
Co sądzicie o takiej nastawni na Wałbrzych Biały Kamień

i o parodii dworca Miasto

Więcej screenów po ukończeniu Wałbrzycha Miasto :mrgreen:
Bzyk - 08-03-2012, 17:24
:
Na moje to jak na lata 70 to ta nastawnia za bardzo jest obrośnięta tymi drzewami.
fallowdeer - 08-03-2012, 21:35
:
MKBzyk02 napisał/a:
Na moje to jak na lata 70 to ta nastawnia za bardzo jest obrośnięta tymi drzewami.

O ile dobrze zrozumiałem, dobrze poinformowanego Qń-a, to nastawni nie używano już po wojnie.
- 08-03-2012, 21:54
:
Coś nie do końca zrozumiałeś. Po wojnie pewnie jeszcze była używana (jest takie zdjęcie, na którym nastawnia jest oszklona, bodajże z lat 60tych). Natomiast do kiedy to nie wiem. Warto zauważyć, że lata 70te to już zmierzch tej linii.
Co do drzew... wydaje mi się, że uwaga tak czy owak jest zasadna, bo kiedyś bardzo dbano o otoczenie torów, tak żeby nie było zarośli, samosiejek, wysokich traw itp. W dużej mierze wynikało to z powszechnej jeszcze obecności trakcji parowej powodującej podwyższone ryzyko powstawania pożarów. Patrząc na różne zdjęcia kolejowe z lat 70tych (np. zbiory braci Brutzers, G. Plumba itp.) widać, że linie kolejowe były dużo mniej zarośnięte niż obecnie, a w lasach powszechnie stosowano pasy przeciwpożarowe.
psed - 09-03-2012, 08:11
:
Potwierdzam, pamiętam gości z kosą ścinających trawy i chabzie na nasypach w rowach i pasach przytorowych - to był powszechny widok latem. Przepraszam za offtop.
fallowdeer - 10-03-2012, 11:28
:
Witam. Czy ktoś dałby radę podjąć się budowy modelu 3d dworca Wałbrzych Miasto? Niestety dziś dworzec po remoncie jest w innym kolorze. Może to się nada, są to dokładne schematy: http://investmap.pl/galer...asto/15496.html a takich kolorach prezentował się przed remontem http://static.panoramio.c...nal/4109282.jpg
fallowdeer - 18-04-2012, 17:22
:
Po około miesiącu przerwy po utracie mapy, udało się odzyskać większą część za co piękne dzięki dla UBE :mrgreen: . Teraz gdy znowu naszła mnie fala ochoty na robienie, tak oto prezentuje się Wałbrzych Szczawienko w "nowej, lepszej jakości":

Puki co wiele trzeba odbudować dlatego dziś tak skromnie, ale temat będzie dalej kontynuowany :-)
fallowdeer - 18-04-2012, 21:54
:
Z prędkością Samplaire'go robiącego dodatki, prezentuję ukończoną stację Wałbrzych Szczawienko :mrgreen: (brakuje jedynie kilku detali które są w produkcji). A tak oto się to prezentuje:

Bzyk - 22-04-2012, 13:50
:
Czy tak kostka nie jest przypadkiem za duża ?? :-P
http://postimage.org/image/9jq4w0whh/
samplaire - 23-04-2012, 22:46
:
Bzyku, nie ma z tym problemu: nie wiem jak w okolicach Wałbrzycha, ale w Szczecinie i Gorzowie (poniemieckie miasta) chodniki były robione z takich właśnie ogromnych płyt chyba granitowych, więc wielkość tego na screenach jest w sumie realna :-)
kilanziom - 23-04-2012, 23:16
:
Ale na tym skrinie widąć gołym okiem że to przerośnięta kostka brukowa :P

Jest taki całkiem fajny materiał-tekstura udająca bruk. Używałem jej na placach ładunkowych na moich 2 ostatnich mapach - polecam przyjrzeć się w Kartuzach czy Bystrzycy Górnej.
drstrach - 23-04-2012, 23:21
:
A ja powiem tak, Daniel robi mapkę w TS2010, a tu można zaszaleć z teksturą. Więc niech kolega Daniel ruszy głową (o innej części ciała nie wspomnę ;-) ), ściągnie jakąś fajną teksturę z netu (np. z cgtextures.com) i zrobi kostkę w odpowiednim rozmiarze. W końcu od czegoś trzeba zacząć :-)
fallowdeer - 24-04-2012, 12:34
:
Dajcie 2 dni a wam szczeny opadną :D Kilan może się już domyślać o co chodzi :-)
a texturka to nie problem żeby zmienić.
fallowdeer - 25-04-2012, 21:38
:
Taki mały smaczek :mrgreen: okolce dworca Wałbrzych Miasto, znawcy tematu znajdą tu coś ciekawego.

adamstan - 25-04-2012, 23:09
:
Tramwaj! :mrgreen:

W ogóle jak widzę te screeny to się ślinię z zachwytu. :-P

PS. Czy Twoja mapa będzie zorientowana w układzie współrzędnych tak aby dało się ją połączyć z Sudetami i linią Stiga?