FORUM PTT -

TS2010 - problem - reguła i komenda semaforów v5

Zigi300 - 03-08-2014, 12:19
: Temat postu: problem - reguła i komenda semaforów v5
W geodecie (jeżeli w sesji jest już reguła i komenda do semaforów) po uruchomieniu wywala takie wyjątki skryptu:

v5Command:
Kod:
Thread Exception: ER_NullReference, line 33, file v5command.gse

Stack dump:

function $void@v5Command::Init(Asset), line -1

SemBrowser:
Kod:
TrainzGameObject.GetAsset> invalid call to GetAsset() prior to Init(Asset) being inherited (file gs.gs)

Stack dump:

function $void@GameObject::Exception(string), line -1
function $Asset@TrainzGameObject::GetAsset(), line 83
function $void@v5Command::Init(Asset), line 32

Powoduje to że nie mogę w geodecie ustawić maszynistom komendy semaforowej.
To jednak jest nic w porównaniu do tego, że jeśli zapiszę symulację i potem ją wczytam to dostaję w twarz czymś takim:

v5Command:
Kod:
Thread Exception ER_NullReference, line 63, file v5command.gse

Stack dump:

function $void@v5Command::AddCommandMenuItem(DriverCharacter,Menu), line -1

I z menu komend znika ta od semaforów, a wcześniej zakolejkowane przestają działać...

Nie ma znaczenia czy umieszczam regułę i komendę na mapie z już istniejącymi semaforami, czy sam ustawiam je na świeżo.

Tak samo dzieje się w trybie kompatybilnym i natywnym.

Po reinstalacji komendy, gry a nawet Windowsa :p to samo.

Trainz Simulator 2010 49933
RBach - 03-08-2014, 15:53
: Temat postu: Re: problem - reguła i komenda semaforów v5
Zigi300 napisał/a:
W geodecie (jeżeli w sesji jest już reguła i komenda do semaforów) po uruchomieniu wywala takie wyjątki skryptu

O ile pamiętam, to była wydawana poprawka właśnie na ten błąd. Masz najnowszą wersję? Dla pewności przed chwilą wrzuciłem świeżo wyeksportowaną z CMP działającą wersję. Zainstalować, nadpisać, zatwierdzić, o wynikach powiadomić pisemnie :-)
Zigi300 - 03-08-2014, 20:37
:
Wszystko teraz śmiga poprawnie, komenda wczytuje się bezbłędnie, ale nie mogę już w ogóle ustawiać poleceń w geodecie. :(

Czy tak ma być?
RBach - 03-08-2014, 21:33
:
Zigi300 napisał/a:
nie mogę już w ogóle ustawiać poleceń w geodecie.

Jakichkolwiek czy komendy do semaforów? Bo to spora różnica.
Zigi300 - 03-08-2014, 21:44
:
Nie mogę w geodecie dawać komendy semaforowej. Pozostałe działają ok.
RBach - 03-08-2014, 22:21
:
Zigi300 napisał/a:
Nie mogę w geodecie dawać komendy semaforowej. Pozostałe działają ok.

Ok, przyjrzę się problemowi.
Zigi300 - 05-08-2014, 10:35
:
Zdarza się jeszcze, że kiedy maszynista ma wykonać komendę semaforową zawiesza pociąg (wyłącza AI, mimo dawania poleceń mechanik nic nie zrobi) wywalając coś takiego:

Train:
Kod:
Thread Exception: ER_NullReference, line 22, file v5schedulecommand.gse

Stack dump:

function $void@v5customCommand::Handlev5Command(), line -1
function $bool@v5customCommand::Exexute(Train,int,int,int), line 42
function $void@Train::RunSchedule(Schedule,bool,float), line 1799

Pamiętam, że coś takiego zdarzyło mi się jeszcze na poprzedniej wersji komendy i nie znalazłem sposobu na ponowne uruchomienie loka. Teraz zdarzyło mi się to w taki sposób (do tej pory nic nie wczytywałem): Dwa pociągi ruszyły naraz, z czego w jednym stało się coś takiego, więc wczytałem grę do ostatniego zapisu i teraz zepsuły się oba, a kolejne próby wczytywania kończyły się wywaleniem obu pociągów w momencie, w którym dostały polecenie ustawienia przebiegu semafora. Po wywaleniu tych poleceń działały normalnie.

Włączyłem więc sesję od nowa, dałem mechanikowi komendę żeby czekał, potem polecenie ustawienia semafora i zapisałem grę. Po wczytaniu i zabraniu komendy czekania to samo - zwiecha.

W kolejnej próbie dałem maszyniście polecenie semaforowe po zapisaniu i wczytaniu gry. Tym razem poszło bez problemu.