FORUM PTT -
NOWE - Temat Informacyjny
kilanziom - 05-10-2025, 13:57
:
Oba te dodatki są na DLS,
SAM Wooden Path 02 [Detailed]
TRS2004
Created by: samplaire
File Size: 36.5 kb
KUID: <KUID:132952:101764>
Date: 23rd Jun 2025
Downloaded: 108
Tor drewno 8-2m [Detailed]
TRS2004
Created by: bbf11
File Size: 187.79 kb
KUID: <KUID:173000:20609>
Date: 15th Dec 2023
Downloaded: 299
Railwoj - 05-10-2025, 15:09
:
Tak, potwierdzam, na stronie DLS można się do nich dokopać. Jednak nie jest to takie łatwe. W CM w TANE/19/22 się nie one pokazują, dlatego poprzez grę nie można ich w praktyce pobrać. Może dlatego, że są zdefiniowane pod TRS2004? Dodatki nawet istniejące na serwerze, ale zdefiniowane poniżej wersji 2006 nie są już domyślnie zaznaczone w zakresie wyszukiwania na DLS. Aby się wyświetliły, nawet po numerze kuid, trzeba zaznaczyć TRS2004 w filtrze wyszukiwania. Nie jest to z góry jasne i wiele osób może mieć z tym problem. To jeden problem.
Drugi problem to pobranie plików. To, że są na serwerze, nie znaczy, że pobranie ich jest już dziś, niestety, oczywiste. Żeby pobrać ten tor Bbf11 i kładkę Samplaire'a musiałem pobrać i użyć program do obsługi protokołu ftp, bo nie mam już żadnej wersji Trainz obsługującej ten protokół w CMP, czyli posiadającej funkcję "download helper". Dzisiejsze wersje przeglądarek już go także nie obsługują.
Da się pobrać, ale dość niewygodnie i nie wprost. Trzeba zgodnie z instrukcją "troubleshooting" w oknie dodatku na serwerze, w katalogu plików na DLS w programie do obsługi ftp dokopać się do właściwego katalogu i znaleźć w nim właściwy plik. Potem pobrać go i otworzyć w programie, który otwiera pliki .cdp - ja na szczęście mam cdp explorer. Inaczej plik może zostać zmielony do zupełnie niekompatybilnego formatu. Dopiero ekstrakcja z cdp explorera dała mi postać plików możliwą do zainstalowania w TANE+.
Może warto byłoby powiesić je także na trainzart wraz z całą paczką wsporczą, aby były łatwiej dostępne?
kilanziom - 05-10-2025, 21:56
:
Nie miałem tego rodzaju doświadczeń, w moim T:ANE SP3 dodatki tego typu ściągają się automatycznie jako zależności do mapy. Zdarzało się, że inne tego typu, przy innej okazji nie ścinągnęły się automatycznie, wówczas na liście były wykazywane jako nierozpoznane, ale po kliknięciu ich na liście i wyborze opcji "download this version" w sposób... magiczny po prostu ściągały się z DLS (opisane następnie na liście jako "Third party").
Intencją bardzo długich korekt tej mapy było to, by była całkowicie dostępna na DLS (zdaje się jako pierwsza tego rodzaju inicjatywa w Polsce), a przez to w pełni dostępna dla wszystkich na świecie i możliwa do adaptacji przez innych autorów w ramach indywidualnych sesji. Chciałbym wierzyć, że to działa (bo pewności w przypadku Trainz nigdy nie mam).
Nie mniej, uwaga, że te akurat dodatki dobrze mieć w alternatywnym miejscu w razie gdyby ktoś miał trudności z pozyskaniem ich z DLS wydaje się słuszna. A co za tym idzie:
www.trainzart.pl
kilanziom - 12-10-2025, 14:26
:
Rozmaite aktualizacje w dziale download na www.trainzart.pl
kilanziom - 22-10-2025, 23:30
:
W większości aktualizacje, ale też kilka nowości w dziale download na www.trainzart.pl
kilanziom - 02-11-2025, 23:08
:
Obszerny zestaw aktualizacji i nowości (w tym niektóre z poprzedniej aktualizacji, ponownie, z drobnymi ale istotnymi korektami) na www.trainzart.pl Istotny element aktualizacji stanowi uporządkowanie i ponowne wydanie niektórych reskinów elektrowozów kolegi PMT, wcześniej dostępnych lub częściowo dostępnych z innego konta (czemu towarzyszy też ich oficjalne udostępnienie na DLS):
kilanziom - 22-11-2025, 12:36
:
Rozległa aktualizacja na www.trainzart.pl - obejmująca m. in. nowości i aktualizacje, w tym uporządkowanie modeli lokomotyw serii SM42, SP42 i SU42 z korektą skryptu pod TS19+ i usystematyzowaniem zależności (z równoległym wydaniem z kompletem zależności na DLS):
[/list]
kilanziom - 29-11-2025, 22:02
:
Ciąg dalszy nowości, poprawek i aktualizacji na www.trainzart.pl
Kanclerz - 08-12-2025, 14:23
:
Zapraszam po nowoĹci i jednÄ
poprawkÄ na www.trainzart.pl
kilanziom - 12-12-2025, 22:54
:
Aktualizacje i nowości w dziale download na www.trainzart.pl
kilanziom - 04-01-2026, 01:46