FORUM PTT -

NOWE - KGK Trainz

Anonymous - 25-08-2008, 22:21
:
Rumuńskie repainty:
Lxd2-293 z Mławskiej Kolei Dojazdowej. Zwana również Karolcią.

A to foto z reala:

Mam mały problem z teksturą dachu: mianowicie mimo iż wszystkie pliki odpowiadające za dach są nadpisane to wyświetla się jak widać stary. Czyżby dach pochodził z innego kuidu? Napewno nie pochodzi on z pliku kabiny, bo tam też są podmienione. A nad czołem jeszcze pracuję ;)
Pzdr i zapraszam do komentowania, pierwszego, polskiego repaintu Lxd2 na fototexach.
hubjur - 26-08-2008, 08:32
:
Wreszcie będzie coś nowego do wąskiego toru, czyli czwarte malowanie Lxd-2 :) .
Widok z boku OK, a jak sie prezentuje z innych ujęć?
Korzeń - 26-08-2008, 09:05
:
Nareszcie jakieś nowe malowanie na Lxd2 :D KGrid jesteś wielki! ^^
Popkorn667 - 26-08-2008, 11:21
:
No no no, ciekawie się prezentuje, tylko szkoda, że została usunięta tabliczka PKP.
Lxd2 - 27-08-2008, 17:13
:
Już nie moge sie doczekać aż zobacze ten repaint na swojej mapce :):)
Anonymous - 14-09-2008, 20:11
:
Nauka obsługi GMaxa trwa. Po małym instruktażu od Patrola o nazwie "budka" postanowiłem pobawić się trochę sam w podstawy. Takie rzeczy jak przedstawiam poniżej, czy nawet taką głupią budkę dróżnika każdy gracz TRS powinien potrafić zrobić. Ale ja tutaj chciałbym pokazać, takiego małego duperela, który mi np. jest potrzebny do mojej mapy: KM Pack, w skład którego wchodzi: tablica ogłoszeń, jeden mini rozkład, dwie tabliczki (Kasa Biletowa i Poczekalnia). Rozkład to 4 poly, zaś reszta po dwa.

W sumie nie ma czego pokazywać...i czym się chwalić.
Przy okazji, prosiłbym o pomoc, mianowicie poszukuję tekstur takich blaszanych kas biletowych (KM rozstawiła je po całym Mazowszu,ale nie przy mojej linii..) oto zdjęcia takich cudów: http://kolejowo.rail.pl/i...50320071408.jpg , http://kolejowo.rail.pl/i...01120071338.jpg , http://kolejowo.rail.pl/i...20420081433.jpg , http://kolejowo.rail.pl/i...30320071441.jpg , http://kolejowo.rail.pl/i...81120071258.jpg . Najwięcej znaleźć ich można na linii nr. 2 (W-wa - Terespol).
Za każde tekstury wielkie bóg zapłać.
Anonymous - 15-09-2008, 18:28
:
Dziękuję za komentarze.
KM Infra Pack można już pobrać na www.trainzmaps.ovh.org (proponuje ten adres gdyż jest on stały i najpewniejszy :))
Dziś mam do zaprezentowania państwu mój pierwszy jakiś większy dodatek. Nastawnia MODLIN. Edycji napisu brak, bo nie umiem go zrobić,ale do czasu. Tak wiem że do produkcji Kilana, Sonego czy Grabasha to jest jedno wielkie gówno, ale może komuś się przyda ;)

I tak, to był budynek, a oto opis jakościowy:
Poly: 18 (czemu tak dużo, są to ściany boczne (8 poly) + dach (8 poly) + podbitka dachu (2 poly).
Texy: 256x256 x 4 (na każdy bok) + dach 64x64 i podbitka dachowa (64x64).

Proszę o porady co dalej, jak dalej, wydawać czy nie? ;)
Anonymous - 15-09-2008, 21:24
:
Rób dalej i wydawaj, wtedy z czasem dorównasz kilanowi grabashowi czy pozostałym :)
Tata Muminka - 15-09-2008, 23:01
:
Chyba jest za wąski. W g max do drzwi dostaw box o wymiarach szer 1 i wys 2 m. Jeśli się pokryje z bocznymi drzwiami to znaczy, że jest ok. Ja tak robię cały czas.

Sugestia: Zlikwidowałbym napis MODLIN. Dałbym białą przestrzeń.

Czy mi się zdaje czy od tej strony nie ma powierzchni.

Naprawdę cieszę się, że do modelarzy dołącza nowa osoba.
Anonymous - 15-09-2008, 23:25
:
Napis będzie usunięty, będę tam próbował wstawić edycje napisu. Co do wąskości, nastawnia ta ma to do siebie że jest wąska ale długa i wysoka, tutaj wymiarami próbowałem dorównać twojej nastawni, wysokość i szerokość jest podobna jak w nastawni "Wołczyn", zaś jest troszeczkę węższa, tak jak w realu. Ale sprawdzę to jeszcze.
Pokazany przez ciebie "błąd" spowodowany jest tym że w ramach oszczędności poly dach jest jednostronny, a nie dwóch. (wtedy by było trochę ciężej). Powierzchnia jest, ale z tej strony jej nie widać, myślę że rozumiesz o co mi chodzi :)
Tata Muminka - 15-09-2008, 23:46
:
Co do dachu rozumiem. Jednak proponiję dać tutaj od wewn strony powierzchnię - 8 poly to nie jest az tak dużo.

Co do wąskości tak jak powiedział sprawdź to w gmax.
jpl - 15-09-2008, 23:54
:
sony25 napisał/a:
Co do dachu rozumiem. Jednak proponiję dać tutaj od wewn strony powierzchnię - 8 poly to nie jest az tak dużo.

Ewentualnie zrobić dwustronne mapowanie.
Radziosław - 16-09-2008, 10:31
:
Modlin? A gdzież są zarośnięcia? Możesz je spokojnie zostawić, ba, nawet będzie lepiej!
Anonymous - 16-09-2008, 15:30
:
Cytat:
Modlin? A gdzież są zarośnięcia? Możesz je spokojnie zostawić, ba, nawet będzie lepiej!

Z powodu modernizacji nastawni (remont urządzeń, wymiana okien i dachówki) jakieś pół roku temu zarośnięcia zniknęły. Poprawioną bryłę pokaże wieczorem ;)
Radziosław - 16-09-2008, 16:55
:
A masz zdjęcia starej wersji ?
Zarośnięcia dają duuużo klimatu!
Anonymous - 16-09-2008, 17:46
:
Gdybym miał to bym chyba dał, ot logiczne.
Cytat:
Ewentualnie zrobić dwustronne mapowanie.

Można prosić o małe oświecenie jak to zrobić, bo nie wychodzi mi ani nowy dach (przy eksporcie wyskakuje error) ani zrobienie plane po drugiej stronie.
Anonymous - 18-09-2008, 23:02
:
Kolejna bryła z Modlina - bryła Kasy biletowej. Piszę bryła, gdyż z teksturami mam cholerny problem, ale najpierw pokaże bryłę:

Bryła udana, dopracowana. Z teksturami gorzej, otóż budynek jest położony w gąszczu, w widocznym boku na samym środku przy zielonym oknie jest wielkie drzewo.Próbowałem je jakoś usunąć ale... mi się nie udało. Co z tym fantem zrobić gdy posiadam tylko jedno zdjęcie boku, oto one:

Kolejnym problemem jest brak fototekstur tylnej ściany (bo widać gdzie jest położona) oraz drugiego boku. Pytanie do ekspertów, jak to rozwiązać aby efekt był dobry?

Zdravim.
hindus - 19-09-2008, 08:42
:
Może ekspertem nie jestem, ale też miałem taki problem przy teksturach Władysławowa. Po prostu użyłem kawałków pustej ściany z sąsiedniej i odpowiednio wkopiowałem ją, dodając na końcu oryginalne okno. W Photoshopie jest sporo narzędzi do zacierania różnic między teksturami, jak się trochę posiedzi, to mogą naprawdę dobre rzeczy wyjść. A gdy już naprawdę nie wiadomo co zrobić, to trzeba troszkę poimprowizować ;)
pawulonn1 - 19-09-2008, 12:33
:
Nie wiem czy oto tobie chodziło? ale mi wyszło tak ...na szybko!

Oj dopiero przyciąłem że okno zrobiłem za długie....hahaha

PZDR.
Anonymous - 19-09-2008, 14:29
:
No i to jest znakomity efekt ;) Znaczek "kasa biletowa" będzie usunięty, jakby ktoś chciał go sobie dostawić to będzie mógł to zrobić za pomocą KM Infra Packu. Sobie na własną rękę usunę ten drewniany podest, bo to już prościzna, tak jak zmniejszenie/zwiększenie okna.
Podziękował, w ramach podzięki pomógł ;)
Anonymous - 26-09-2008, 21:32
:
Pogrzebałem w swoich texach i znalazłem taką małą budkę. Stoi ona przy bocznicy do Benckisera w Nowym Dworze. Jaką ma rolę...nie wiem, ani to waga, ani mini nastawnia, ani stróżówka. Typowa "budka kolejowa".
Poly: 20
Tex: 4x 128x128 + 64x64

W październiku do ściągnięcia na TM i DLS.
Anonymous - 01-10-2008, 20:53
:
Kolejna budka z tego packu i raczej ostatnia, gdyż fototexów takich budynków jest mało. Zdjęcia dostarczył Skupa.

W razie czego, teksturki chętnie przyjmę ;)
Skupa - 01-10-2008, 20:57
:
Ooo kurde jakbym go widział na żywo jak coś jeszcze trafie to sfoce
Tata Muminka - 01-10-2008, 22:58
:
Podoba się brawo. Hmm a gdyby przyciemnić teksturę dachu?

Możesz dopisać sobie w profilu modelarz, bo zasługujesz na to :)