FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Kabina 181/182
Autor Wiadomość
Lutek 
znawca
PL-PLKW



Pomógł: 118 razy
Wiek: 31
Dołączył: 08 Mar 2008
Posty: 2649
Skąd: Poznań/Nakło nad Not
Wysłany: 22-12-2012, 17:10   

Po prostu mam skody z błędami.
_________________
www.bazawagonow.pl
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 33
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5113
Skąd: Wrocław
Wysłany: 22-12-2012, 18:23   

lutek tez miałem to co Ty. sprawdziłem zmiane nazw coron i teraz działa
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa
 
 
 
adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy



Pomógł: 61 razy
Wiek: 37
Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 1679
Skąd: Lubin
Wysłany: 17-02-2013, 12:02   

https://www.dropbox.com/s/k6xvlhxvxuj4s9v/181.gs

Pod tym linkiem znajduje się poprawiony skrypt do skody. Poprawki "odblokowują" tryb DCC, dzięki czemu AI będzie mogło bez problemu jeździć skodą. Ponadto maszyna została przystosowana do zdalnego odpalania - komendy te same, co dla Fiata. "AI", "start" i "silnik","stop".

Plik należy wgrać do kabiny oraz do lokomotyw.

@Lutek
Co do problemu urywających się dźwięków - sprawdź, czy sekcja soundscript w lokomotywie wygląda tak:
Kod:

soundscript
{
  przetwornica
  {
    trigger                             "przetwornica"
    ambient                             0
    nostartdelay                        1
    repeat-delay                        0,0
    distance                            30,300
    volume                              1
   
    sound
    {
      0                                 "wentylator18x_trwa.wav"
    }
  }
 
  kompresor
  {
    trigger                             "sprezarka"
    ambient                             0
    nostartdelay                        1
    repeat-delay                        0,0
    distance                            30,300
    volume                              1
   
    sound
    {
      0                                 "compressor.wav"
    }
  }
}


A jak nie, to popraw na taką. Mi dzisiaj też w jednej maszynie się urywały, i okazało się, że miałem tu złe nazwy plików dźwiękowych wpisane.
_________________
Na warsztacie:
Ty2, EU07,ET22v2
wydane:
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46,SM/SP/SU42

http://adamstan-trainz.pl/
Ostatnio zmieniony przez adamstan 17-02-2013, 12:09, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Sebek07 
user


Pomógł: 8 razy
Wiek: 25
Dołączył: 18 Sie 2009
Posty: 95
Skąd: Wyszków
Wysłany: 17-02-2013, 12:26   

Po wgraniu poprawki (usunięcie starego, wgranie nowego .gs) pantograf nie chce się podnieść. Nie idzie woltomierz nawet po jego wymuszonym podniesieniu z klawiatury.
 
 
 
adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy



Pomógł: 61 razy
Wiek: 37
Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 1679
Skąd: Lubin
Wysłany: 17-02-2013, 12:34   

Dziwne, bo obsługi pantografów w ogóle nie ruszałem, jedyne co zostało zmienione w zasadniczej części, to dodanie przed ustawianiem "throttle" sprawdzenia, czy nie jesteśmy w trybie DCC.

Czy wgrałeś plik we wszystkie potrzebne miejsca (kabina i lok)?
_________________
Na warsztacie:
Ty2, EU07,ET22v2
wydane:
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46,SM/SP/SU42

http://adamstan-trainz.pl/
 
 
 
Sebek07 
user


Pomógł: 8 razy
Wiek: 25
Dołączył: 18 Sie 2009
Posty: 95
Skąd: Wyszków
Wysłany: 17-02-2013, 12:50   

O właśnie, nie wrzuciłem tego do kabiny...
Teraz działa i wklejenie soundscript usunęło problem z dźwiękiem, elektrowóz ładnie teraz wyje cały czas. :-)
Zastanawia mnie tylko sprawa techniczna. Dlaczego na pierwszej pozycji jazdy ona strasznie przyspiesza? Ma takiego kopa, że moment (2-3sek) podbija pod 30km/h, a w rzeczywistości potrafi po jakimś czasie na pierwszej się rozpędzić do jakieś 20 ale to po kilkunastu sekundach.
Ostatnio zmieniony przez Sebek07 17-02-2013, 12:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy



Pomógł: 61 razy
Wiek: 37
Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 1679
Skąd: Lubin
Wysłany: 17-02-2013, 13:15   

Sebek07 napisał/a:
O właśnie, nie wrzuciłem tego do kabiny...
Teraz działa i wklejenie soundscript usunęło problem z dźwiękiem, elektrowóz ładnie teraz wyje cały czas. :-)
Zastanawia mnie tylko sprawa techniczna. Dlaczego na pierwszej pozycji jazdy ona strasznie przyspiesza? Ma takiego kopa, że moment (2-3sek) podbija pod 30km/h, a w rzeczywistości potrafi po jakimś czasie na pierwszej się rozpędzić do jakieś 20 ale to po kilkunastu sekundach.


Przypuszczam, że zapomniałeś podmienić silnik. Powinien być podpięty silnik od Fiata - "Constant F engine (SU45)".
_________________
Na warsztacie:
Ty2, EU07,ET22v2
wydane:
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46,SM/SP/SU42

http://adamstan-trainz.pl/
Ostatnio zmieniony przez adamstan 17-02-2013, 13:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Sebek07 
user


Pomógł: 8 razy
Wiek: 25
Dołączył: 18 Sie 2009
Posty: 95
Skąd: Wyszków
Wysłany: 17-02-2013, 13:24   

Pamiętam, że silnik zamieniałem kiedyś a teraz zobaczyłem i okazało się, że faktycznie był stary. Nie wiem co ten trainz mi robi za numery czy moja pamięć zawodzi ale teraz ładnie działa. Dzięki za pomoc :-)
 
 
 
D_M
zaawansowany



Pomógł: 116 razy
Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 939
Skąd: Jastrzębie
Wysłany: 09-01-2016, 12:32   

Adamstan mam pytanie, czy pliki do przeróbki z pierwszego posta w tym temacie, oraz sam skrypt z tego posta http://www.trainz.pl/_for...ghlight=#126101 to najaktualniejsze pliki potrzebne do przeróbki 181/182 do ADHD?

Przerobiłem sobie do ADHD kilka skód na najnowszym meshu (tych z możliwością otwarcia drzwi) i chciałbym je mieć najaktualniejsze:
_________________
TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
 
 
 
adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy



Pomógł: 61 razy
Wiek: 37
Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 1679
Skąd: Lubin
Wysłany: 09-01-2016, 13:01   

Tak - o ile pamiętam, nic już potem w Skodach nie zmieniałem. Hmm - jak już je poprzerabiałeś, to może warto by im nadać nowe kuidy i powiesić paczuszkę, coby innym oszczędzić roboty?
_________________
Na warsztacie:
Ty2, EU07,ET22v2
wydane:
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46,SM/SP/SU42

http://adamstan-trainz.pl/
Ostatnio zmieniony przez adamstan 09-01-2016, 13:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
1Maciej9 
nowy


Dołączył: 20 Lis 2015
Posty: 30
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 09-01-2016, 13:23   

A jak wygląda sprawa z podpięciem do EP05? O ile do typowych Czechów podłączenie kabiny było bezproblemowe, to w Czechu kabina nie reaguje i wywala błędy skryptu w linii 667, 654 i 759 w pliku skodacabin.gs.
 
 
 
D_M
zaawansowany



Pomógł: 116 razy
Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 939
Skąd: Jastrzębie
Wysłany: 09-01-2016, 14:19   

adamstan napisał/a:
Tak - o ile pamiętam, nic już potem w Skodach nie zmieniałem. Hmm - jak już je poprzerabiałeś, to może warto by im nadać nowe kuidy i powiesić paczuszkę, coby innym oszczędzić roboty?


W skodach na tym najnowszym meshu, trzeba zmienić pointom od pantografów nazwy. Zaś same pantografy zrobić jako osobne dodatki, na skrinie widać config i pliki które trzeba wyciąć z folderu lokomotywy:


Żeby nie mieć lokomotywy widma (bez maszynisty) trzeba też dodać a.driver0
Po przeróbce na ADHD skoda traci te wszystkie bajery w postaci otwierania drzwi, tempomatu, czy możliwości założenia tarczek zamiast czerwonych świateł, itd.
To nie są duże mankamenty jak się siedzi w lokomotywie za nastawnikiem. Ja i tak robię ADHD jako osobny dodatek, więc w TS i tak mam oryginalnego szestikolaka / rakanę.

Potestuję jeszcze dokładnie te elektrowozy i podeślę do przetestowania również autorom.
_________________
TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
Ostatnio zmieniony przez D_M 09-01-2016, 14:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Kam55 
super user


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Sie 2012
Posty: 106
Skąd: Tarnów
Wysłany: 23-08-2016, 22:33   

Grzebie i próbuję przerabiać te nowe skody pod tę kabinę.

Niestety z marnym skutkiem.
Próbowałem zrobić to co zalecał uż. D_M, lecz nie pomogło. Zapewne robię coś źle, ale wybitnym grzebaczem menedżerze nie jestem.
Link z pierwszego postu wygasł, więc straciłem też inny punkt zaczepienia.

Byłbym wdzięczny za udostępnienie chociaż jednej przerobionej prawidłowo skody na tym 'meshu'. Na jej przykładzie myślę, że dałbym radę przerobić inne.

Tak w ogóle to szkoda, że owa kabina nie jest wstawiana w nowe modele/repainty :-/
 
 
 
rysztur
zaawansowany



Pomógł: 66 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 987
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 24-08-2016, 08:52   

Kam55 napisał/a:
...Tak w ogóle to szkoda, że owa kabina nie jest wstawiana w nowe modele/repainty :-/


Jaki jest sens podpinania jednej kabiny do różnych loków? Co to zmieni?
 
 
D_M
zaawansowany



Pomógł: 116 razy
Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 939
Skąd: Jastrzębie
Wysłany: 24-08-2016, 15:31   

Wrzucam to przetestowania "moje" skody ADHD różnych autorów, w sumie 13 lokomotyw + 2 pantografy:



Skody_ADHD.7z

Dla przypomnienia: http://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?t=8348 https://youtu.be/qATRHRvDpMI
By w ogóle ruszyć lokomotywą ADHD trzeba sobie umieścić w lokomotywie jakiegoś maszynistę :!:
_________________
TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
 
 
 
Kam55 
super user


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 19 Sie 2012
Posty: 106
Skąd: Tarnów
Wysłany: 24-08-2016, 23:26   

@D_M
Dzięki. Z sukcesem przerobiłem jednego loka ;)
 
 
 
sputnik007 
świeżak


Wiek: 17
Dołączył: 10 Lis 2018
Posty: 7
Skąd: poznań
Wysłany: 15-11-2018, 17:23   

mam pytanie - czy jest jeszcze możliwy download tej kabiny?
jak nie ma to mógłby ktoś na mega albo google wrzucić?
_________________
TS2010 EE trainz build 49933
zapraszam na mój serwer discord!
https://discord.gg/d6hKqpW
TS2010EE Vi Workshop
 
 
 
Husarz444
nowy


Dołączył: 17 Lip 2021
Posty: 15
Wysłany: 19-07-2021, 12:23   

Link do pobrania kabiny nie działa:( Czy może ktoś dać nowy działający link?
 
 
zimny007
nowy


Wiek: 22
Dołączył: 14 Kwi 2012
Posty: 47
Skąd: Barwice
Wysłany: 20-07-2021, 15:32   

Kilka postów wyżej masz link SKODY 7z. Wszystko działa i można pobrać.
 
 
 
T448p 
user



Pomógł: 2 razy
Dołączył: 22 Mar 2016
Posty: 75
Skąd: Zduńska Wola
Wysłany: 21-07-2021, 22:09   

zimny007 napisał/a:
Kilka postów wyżej masz link SKODY 7z. Wszystko działa i można pobrać.


Brakuje interioru i enginesoundu w paczce
_________________
-"Janek, ty coś licho dymosz"
-"Stara nie narzeka, przecież ładnie dmucha ta tamarka"
 
 
 
danielxx1 
nowy


Wiek: 44
Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 46
Skąd: Gliwice
Wysłany: 30-07-2021, 20:18   

Podpinam się do prośby, czy może ktoś wrzucić kabinę i dźwięk silnika?
 
 
Zmiennik115 
trainz
3D



Pomógł: 23 razy
Wiek: 30
Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 353
Skąd: Kraśnik
Wysłany: 03-08-2021, 17:07   

Łapcie chłopaki :-) Skoda
 
 
 
danielxx1 
nowy


Wiek: 44
Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 46
Skąd: Gliwice
Wysłany: 03-08-2021, 18:48   

Każdą pomoc jak najbardziej doceniam, ale tutaj chodzi dokładnie o te kuidy:
<kuid:241304:100148>
<kuid:241304:100109>
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 124 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3764
Skąd: Opole
Wysłany: 03-08-2021, 19:30   

https://uploadfile.pl/pokaz/2166009---re34.html
 
 
 
danielxx1 
nowy


Wiek: 44
Dołączył: 29 Wrz 2008
Posty: 46
Skąd: Gliwice
Wysłany: 03-08-2021, 20:14   

ryszard napisał/a:
https://uploadfile.pl/pokaz/2166009---re34.html


Nic nie ma pod tym linkiem.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group