FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z AI
Autor Wiadomość
kamilwrc1
nowy

Wysłany: 03-03-2008, 13:24   Problem z AI

Zbudowałem sobie stację, na której chciałem się bawić w dyżurnego ruchu. Problem w tym, że gdy dam maszyniście rozkaz jazdy z portalu do portalu, on sam sobie ustawia zwrotnice wedle swojego 'gustu'. Kombinowałem z różnymi regułami z DLS, ale w zasadzie nic to nie dało. Jedynym sposobem jest dać maszyniście polecenie 'jedź', w takim wypadku pojedzie tak, jak ja mu ustawię drogę. Ale gdy zatrzyma się przed semaforem z S1, polecenie 'jedź' znika. Wówczas muszę mu je nadać ponownie. Próbowałem też uzależnić rozjazd w torze od rozjazdu niewidzialnego poza właściwym układem torowym (za pomocą junction link), ale to też nic nie dało.
Czy jest jakiś sposób, żeby maszynista nie ustawiał sobie sam drogi?

Jesion
user

Wysłany: 03-03-2008, 13:29   

Ściągnij komende "autopilot" z auranu. Działa tak samo jak jedź do, z tym, że AI wtedy nie układa sobie samemu przebiegów.

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 03-03-2008, 13:44   

mozesz jeszcze sprobowadz polecenia "przejedz obok znacznika" a potem jedz do portalu.

lub jak powiedzial jesion autopilota uzyj... dobrym dodatkiem do tego jest kreator przebiebiegow

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

kamilwrc1
nowy

Wysłany: 03-03-2008, 15:30   

No niestety, autopilot nie chce działać na składy wyjeżdżające z portalu. Opcja 'przejedź obok znacznika' też nie daje rezultatu - skład i tak ustawia sobie zwrotnice. Bawiłem się też komendą 'lock junction', ale o dziwo, zablokowana zwrotnica też została przełożona(!)...
Ręce opadają...

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 03-03-2008, 15:43   

ściągnij z tej strony http://www.js-home.org/tr...ntrol/index.php plik ktory tam jest umieszczony po prawej stronie

gdy w geodecie ulozysz przebiegi to w maszyniscie dajesz polecenie aby dany(stworzony przez ciebie) przebieg zostal ulożony potem dajesz opcje autopilota i nastepnie jedz-> portal

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

kamilwrc1
nowy

Wysłany: 03-03-2008, 23:42   

Potestowałem sobie trochę komendy, które są na stronie podanej przez Ciebie zolwik i wystarczy jedna z nich - 'autodrive'. Dzięki niej ja jestem panem i żądzę na stacji ;)
Nie trzeba do tego tworzyć żadnych przebiegów :)
Dzięki Panowie za pomoc :)

neptun 
super user

Wysłany: 04-03-2008, 09:39   

Żeby nie rozpoczynać nowego tematu. Ja mam z kolei problem z tym junction link. Powiedzmy taka sytuacja mamy dwa tory i dwa rozjazdy, które umożliwiają przejazd z toru pierwszego na drugi i na odwrót. Wstawiam junction link dla obu rozjazdów i ustawiam symetryczność dla nich przy czym położenie zasadnicze jest na jazdę na wprost. Teraz puszczam skład przez AI tak żaby przejechał z toru 1 na 2. Gdy dojeżdża wszystko jest ok. Zmienia się pierwsza zwrotka a przez link druga. Skład przejeżdża i teraz gdy ostatni wagon minie już pierwszą zwrotkę ta wraca na położenie zasadnicze oczywiście druga też mimo, że skład jeszcze po niej jedzie (tu na szczęście się nie wykoleja), a gdy minie drugą ta znowu sie przestawia wraz z pierwszą. I teraz po przejeździe składu zwrotki są ustawione na kierunek zwrotny, a nie na wprost. Trochę się rozpisałem, ale chyba zrozumiale. Czy macie jakieś pomysł na to ?

Odpowiedz do tematu