Zbudowałem sobie stację, na której chciałem się bawić w dyżurnego ruchu. Problem w tym, że gdy dam maszyniście rozkaz jazdy z portalu do portalu, on sam sobie ustawia zwrotnice wedle swojego 'gustu'. Kombinowałem z różnymi regułami z DLS, ale w zasadzie nic to nie dało. Jedynym sposobem jest dać maszyniście polecenie 'jedź', w takim wypadku pojedzie tak, jak ja mu ustawię drogę. Ale gdy zatrzyma się przed semaforem z S1, polecenie 'jedź' znika. Wówczas muszę mu je nadać ponownie. Próbowałem też uzależnić rozjazd w torze od rozjazdu niewidzialnego poza właściwym układem torowym (za pomocą junction link), ale to też nic nie dało.
Czy jest jakiś sposób, żeby maszynista nie ustawiał sobie sam drogi?
No niestety, autopilot nie chce działać na składy wyjeżdżające z portalu. Opcja 'przejedź obok znacznika' też nie daje rezultatu - skład i tak ustawia sobie zwrotnice. Bawiłem się też komendą 'lock junction', ale o dziwo, zablokowana zwrotnica też została przełożona(!)...
Ręce opadają...
gdy w geodecie ulozysz przebiegi to w maszyniscie dajesz polecenie aby dany(stworzony przez ciebie) przebieg zostal ulożony potem dajesz opcje autopilota i nastepnie jedz-> portal
Potestowałem sobie trochę komendy, które są na stronie podanej przez Ciebie zolwik i wystarczy jedna z nich - 'autodrive'. Dzięki niej ja jestem panem i żądzę na stacji ;)
Nie trzeba do tego tworzyć żadnych przebiegów :)
Dzięki Panowie za pomoc :)
Żeby nie rozpoczynać nowego tematu. Ja mam z kolei problem z tym junction link. Powiedzmy taka sytuacja mamy dwa tory i dwa rozjazdy, które umożliwiają przejazd z toru pierwszego na drugi i na odwrót. Wstawiam junction link dla obu rozjazdów i ustawiam symetryczność dla nich przy czym położenie zasadnicze jest na jazdę na wprost. Teraz puszczam skład przez AI tak żaby przejechał z toru 1 na 2. Gdy dojeżdża wszystko jest ok. Zmienia się pierwsza zwrotka a przez link druga. Skład przejeżdża i teraz gdy ostatni wagon minie już pierwszą zwrotkę ta wraca na położenie zasadnicze oczywiście druga też mimo, że skład jeszcze po niej jedzie (tu na szczęście się nie wykoleja), a gdy minie drugą ta znowu sie przestawia wraz z pierwszą. I teraz po przejeździe składu zwrotki są ustawione na kierunek zwrotny, a nie na wprost. Trochę się rozpisałem, ale chyba zrozumiale. Czy macie jakieś pomysł na to ?