Pomógł: 13 razy Wiek: 37 Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 880 Skąd: Poznań
Wysłany: 13-03-2016, 12:18 Drobne dodatki od Adisse
Witajcie.
Po jakimś długim, długim czasie przerwy od repaintów chciałbym w tym temacie zaprezentować swoje prace.
Na początek chciałbym zaprezentować wam reskin na modelu Minta i Xonera PKP SM04-002 MD Sędziszów.
Model powstał z zdjęć Maćka ,oryginalnym dawcą był egzemplarz stojący w Chabówce.
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 13-03-2016, 13:40
Tak się zastanawiałem kiedy wrócisz do produkcji :) Cieszę się, że w końcu to nastąpiło i mam nadzieję doczekać jeszcze wielu pracowań spod Twojej ręki. Ten maluch dobrze rokuje na przyszłość.
Dobrze by jednak było pokazać trochę więcej screenów z róznych stron i w różnym oświetleniu - pomoże to w ocenie modelu :)
Wysłany: 13-03-2016, 13:53
Wujek jasne ,każdy kolejny model spod mojej ręki będzie w przyszłości pokazywany w taki sposób tak jak wspomniałeś ;-) Aktualnie ten modelik przeszedł akceptację pod bacznym okiem Xonera ;-)
Wysłany: 15-03-2016, 09:22
Witajcie.
Kolejną rzeczą,którą chciałbym wam przedstawić jest wagon należący do Pol-Miedzi Trans typu
24Ve.W przygotowaniu mam jeszcze dwa tego typu wagony ;-) A tutaj kilka screenów.
Jeżeli wszystko będzie oki to niebawem będzie udostępniony i wam;)
Bardzo dobra robota Widać że autor się stara aby repaint nie odbiegał od standardu dzisiejszych opracowań zapoczątkowych od naszych rodzimych twórców modeli jak i repaintów. Cieszy mnie też że autor wykonał wagon mojego ulubionego przewoźnika z Zagłębia Miedziowego zwłaszcza że tam się urodziłem i mam szczególnie wspomnienia szczególnie z Kantami z legnickiej szopy, które obsługiwały ruch pociągów z koncentratem miedzi do hut miedzi w Wróblinie Głogowskim i w Legnicy. Mam cichą nadzieję że będzie z Twojej ręki więcej repaintów taboru Pol Miedź Transu. Jeszcze raz dzięki za ten repaint Dzięki Wojtkowi mamy już teraz wagonów tego przewoźnika jak i taboru trakcyjnego od Piotra i spółki
Ostatnio zmieniony przez Kamil 15-03-2016, 16:15, w całości zmieniany 2 razy
Dodaj więcej światłocienia na talbocie PMT. Chodzi np o załamania klap, wnęka z urządzeniami sterowniczymi czy czoło wagonu. Tak to jest to dobra tekstura, natomiast brakuje tego swiatłocienia w odpowiedniej ilości.
Bardzo fajne reskiny lubińskich talbotów!
Mam kilka uwag, zanotowałem je sobie podczas "psucia" tego ciemniejszego talbota z oznaczeniem Tads:
1. Wpis w asset-filename zmieniłem na "24ve"
W asset-filename nie powinno się używać znaków narodowych.
2. category-class zmieniłem z "XGC" na "XHS"
3. W pustym tagu organisation dodałem "_" oraz usunąłem pusty thumbnail
4. W PMT Tads są jeszcze stare towary (nie PNT) tzn. wbudowany węgiel i kruszywo wapienne.
Ja psując ten wagon zdecydowałem się - wzorując się na talbotach Patrykosa - na tylko 3 towary PNT: miał węglowy, koks oraz wapień.
Przy okazji zrobiłem w mesh-table dodatkowe load dla miału i koksu by pozbyć się problemu znikania animacji załadunku, dodałem:
Zrobiłem też nowe queues dla tych 3 towarów. Starałem się odczytać wartości potrzebne do tego (dopuszczalna ładowność, oraz objętość) z tekstur, ale nie mogłem ich odczytać.
Przyjąłem wartości katalogowe 24ve, czyli 56 ton dopuszczalnej ładowności i 69 m3 pojemności przy masie 24000 kg:
Jeszcze mała uwaga. Patrykos w swoich talbotach dla wapienia stosuje specjalną obniżoną animację załadunku. Jak ktoś jest bardzo ortodoksyjny, to ta wysoka animacja dla wapienia w 24ve może mu nie pasować.
Trzeba również skopiować z tego jaśniejszego do ciemniejszego talbota PMT folder load. W Tads wraz ze starymi towarami jest też stare mapowanie załadunku. Pisałem o różnych mapowaniach w 24ve w tym poście: http://www.trainz.pl/_for...nie+24ve#156298
Do towarów PNT to stare mapowanie raczej nie pasuje, bliżej wagony ze starym mapowaniem:
5. Dodałem extensions do obsługi ASDEKa: http://trainz.krb.com.pl/...azacy-tabor,131
6. Tarczę skp można zmienić na <kuid2:95400:60006:1> albo <kuid2:95400:60004:1>
Na koniec zmieniłem silnik (enginespec) z wbudowanego na "PL_wagon G" <kuid:241304:100319> zrobiony specjalnie do współpracy z lokomotywami ADHD http://www.trainz.pl/_for...pl_wagon#157101
Wagon po zmianie enginespecu jest już - tak jak lokomotywy ADHD - TS2009+.
Cały config już zepsutego Tadsa, jest on zrobiony jako klon z moim ID: http://wklej.org/id/2135899/
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
Wysłany: 30-03-2016, 10:56
Zapraszam Was do pobrania aktualizacji poprzednich wagonów PMT. Dzięki uprzejmej pomocy ze strony D_Ma wagony zyskały poprawną masę ładunkową,towary PNT i nowe tarcze końca składu za co bardzo dziękuję D_Mowi ;-)
Wysłany: 04-05-2016, 12:02
Kolejnym a zarazem już ostatnim jak na razie wagonem z rodziny 24ve spod mojej ręki,który chcę przedstawić jest wagon należący do grupy Cemet.SA o numerze 017-4 z Stacji Sitkówka Nowiny.
Foty na niego dostarczył Kamil.
Oceniajcie ;-) Komentarze,sugestie mile widziane.
Wysłany: 13-07-2016, 20:14
Wagon PMT fals 012 dzięki uprzejmości Q-nia otrzymał nowy dedykowany scrypt dla tej wersji wagonów. Dzięki Qń;)
Wagon do pobrania tutaj.
http://hostuje.net/file.p...210c5616dd85770
Miłej zabawy;)