Kiedyś obiecałem to Chesterowi, że to zrobię, tylko nie miałem dobrego i szybkiego sposobu.
Chodzi o to, aby umieścić wszystkie polskie KUIDy w jednym miejscu, jak wiecie, serwer mamy spory więc i miejsce jest na to.
Długo zastanawiałem się jak to zrobić, jakieś php, myskule chodziły mi po głowie, ale po tym jak padał na stary download (i cała wielomiesięczna praca poszła na marne) cały pomysł zawiesiłem na haczyku, miałem nadzieję, że PSZ, GWT, EET coś rozwiąże w sposób zaawansowany ale wyszło i jest jak jest.
Pozostał najprostszy sposób czyli http i www a dokładniej, aby wrzucić to w podobny sposób jak są na PTT wrzucone moje zdjęcia. Sposób bardzo prosty i szybki.
I pytanie do was i głównie do autorów dodatków bo bez ich poparcia nie ma to sensu, co wy na to? Nie zastąpi to co prawda DLSu i będzie mniej nowoczesne ale będzie prostsze i o niebo szybsze.
Chester był pomysłodawcą tego przedsięwzięcia więc myślę, że nie będzie miał nic przeciwko. Pomysł nie ma za zadanie zastąpić downloadu a tylko pomóc w poszukiwaniu brakujących polskich dodatków.
Mi np. sprawiło problem znalezienie koron do pakietu EP09 Thalysa, odpuściłem sobie szukanie. Myślę, że dzięki takiemu rozwiązaniu to by nie był problem. Wcześniej naszukałem się elementów do repaintów SM42 http://www.trainz.org/ptt..._ctl01pack.html Dodam jeszcze, że po starym downloadzie mam jeszcze masę dodatków które nie zostały umieszczone w obecnym downloadzie z powodu braku screenów i czasu na ich robienie (min. bloki grabasha z repaintami i z ich zdublowanymi kuidami), do KUIDlanduPL mogę to wrzucić w godzinę :) jak i pozostałe dodatki.
Dodatki będą oczywiście wypakowane tak aby użytkownicy TRS2006 mieli i coś dla siebie :) a ja będę miał i szybciej i prościej.
Przy okazji powstanie baza użytkowników i kuidów których używają (myślę o autorach dodatków) co zapewne również będzie pomocne w poszukiwaniu "brakujących ogniw" :)
Ostatnio zmieniony przez mnich3001 29-12-2008, 13:12, w całości zmieniany 2 razy
Kiedyś pracowałem nad systemem automatycznego generowania linków, tzn wklejało się log z TO i generowały się linki do zasobów, które były w bazie. Nie starczyło mi czasu na dokończenie, ale koncepcyjnie wszystko działało. Mogę się podzielić ;)
Pomógł: 34 razy Wiek: 35 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 1348 Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-12-2008, 16:40
Mnich, te corony siedzą albo w SN61 albo w 105N2k/2000.
Pomysł zacny, bez PHP itp będzie zdaje mi się stabilniejszy. Można ewentualnie zrobić jeden plik html z jakąś tam prostą oprawą graficzną i w ramke wsadzić wyciąg kategorii z serwera. Ja tam jestem za.
Nie w temacie, ale dopiero dowiedziałem się, że jest problem ze znalezieniem moich coron świateł. Wrzuciłem więc je na stronę www.ptram.eu do działu Inne elementy.
A co do tematu to też jestem za.
Tak więc zakasałem nieco rękawy, na stronie www.ptt.trainz.pl został testowo odpalony KUIDlandPL z zamieszczonym, wypakowanym i zapakowanym EN57 v2 dla Trainz 1.4&UTC Sir_M-a tak aby zapoznać się ze sposobem w jaki ma to działać.
Wysłany: 30-12-2008, 12:47
Powyższe miało służyć tylko i wyłącznie na moje potrzeby, ale co tam. Można to rozbudować i skończyć w końcu.
Jeżeli by pomysł wypalił dorobię/przerobię/skończę na wiele KUIDów i jazda. Do tego jakiś mini panel administracyjny do dodawania danych, albo bezpośrednio po phpMyAdmin jak ktoś potrafi i można szaleć. Tylko oczywiście kto to będzie wprowadzał.
Ostatnio zmieniony przez animal76 30-12-2008, 12:52, w całości zmieniany 2 razy
Jeśli miałoby to przybrać postać miejsca z którego można zassać dane dodatki, to jako przede wszystkim user końcowy dodatków, czyli "gracz" jestem jak najbardziej za.
Niestety na obecną chwilę użytkowanie programów z serii Trainz jest niezwykle wymagające z pozycji użytkowania zawartości tworzonej przez społeczność.
Publikowanie prac zawierających dodatki z innych źródeł niż DLS, powoduje że tylko nieliczni z tych co chcieli bawić się programem, pozostaje z nim, bowiem niezwykle męczącym jest namierzanie dodatków na kilkudziesięciu różnych stronach, z czego na części z nich trzeba się jeszcze logować, męcząc z Rosyjskim czy Czeskim językiem (a przecież dla wielu blokada jest już Angielski, a co dopiero tak "egzotyczne języki).
Choć Trainz'a znam już parę lat, to wcześniej w ogóle nie interesowałem się dodatkami tworzonymi przez społeczność i gdy obecnie w końcu naprawiłem ten błąd ;) , ogromnie zdziwiłem się tym zerowym dosłownie czynnikiem "userfriendly" w owych publikacjach.
Skoro irytuje to mnie, starego capa ;D , który mimo wszystko jeszcze jakoś sobie poradzi, to jak wielu potencjalnych użytkowników program ten traci wśród młodych, którzy często nie mają cierpliwości do przeszukiwania zasobów internetu, czy też wystarczającej wiedzy w obsłudze internetu czy znajomości J. Angielskiego.
Raczej nie wydaje mi się, bo jest to pewne, że miejsce gdzie można byłoby nie tylko zasięgnąć podstawowych informacji na temat danego dodatku, ale i go ściągnąć, przyczyniłoby się znacznie do wzrostu zainteresowania programem.
Wysłany: 30-12-2008, 15:20
Widzę, że wiele osób jest na tak :) Ale głównie przydałoby się pozbierać zgody autorów. Możliwe jest także zindeksowanie innych stron, no chyba że ktoś gada np po czesku :)
Pomógł: 31 razy Wiek: 42 Dołączył: 24 Mar 2008 Posty: 808 Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 30-12-2008, 16:25
To co zrobil mnichu jest genialne w swej prostocie - tylko w przypadku dodatkow zewnetrznych lepiej jest podawac link do strony autora bezposrednio do pliku, szkoda czasu na negocjowanie z kazdym z osobna.
A pomysł jak najbardziej trafiony. Jak by co to służe pomocą o ile to bedzie mozliwe.
_________________ www.14d40.pl - Sklep Miłośnika Kolei
www.trainzmarket.com - Dodatki do Trainz
Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.
Ostatnio zmieniony przez zgred 30-12-2008, 22:11, w całości zmieniany 1 raz