Witam serdecznie.
Chciałbym w tym temacie zaprezentować dwa wagony, które zrobiłem we współpracy z kolegą Kilanziomem.
Wagon osobowy 2 klasy z przedziałem bagażowym typu 609Ar budowy zakładów H. Cegielski Poznań.
Wagon był produkowany w latach 1981-1982 w liczbie 100 egzemplarzy i pierwotnie nosił oznaczenie BDwxzd, natomiast obecnie BD4osuv. Wagon o prędkości maksymalnej 160km/h i dopuszczony tylko do ruchu krajowego. Pierwotnie posiadał okna kanciate natomiast po NG część wagonów otrzymała okna z okrągłymi narożami.
Autor modelu: Kilanziom
Reskin: Kajlu
Foto: Palby
Poprawki modelu: Kilanziom
Teraz czas na drugi wagonik:
Wagon kuszeta kolei niemieckich 248.5 o oznaczeniu Bvcmz. Wagon w powyższym malowaniu kursował w składzie pociągu EN Jan Kiepura z Warszawy do Amsterdamu. Ten egzemplarz nie posiada charakterystycznego napisu "JAN KIEPURA". Obecnie na tym połączeniu kursują czerwone kuszetki kolei DB również typu 248.5. Wagon jest rodziną kuszetek standardu "X" kolei zachodnioniemieckich. Wagon przystosowany do prędkości 200km/h.
Autor modelu: Kilanziom
Reskin: Kajlu
Foto: Kilanziom
Przerobienie modelu: Kilanziom
I na koniec wydany już wagon B11mnouz Z1B Henschel
Chciałbym powiedzieć o nim kilka słów. Wyprodukowano 50 sztuk w tym 15 klasy pierwszej oraz 35 klasy drugiej. Wagony wyprodukowane w zakładach Cegielskiego w Poznaniu na licencji niemieckiej firmy ABB Henschel. Wagony zostały wyprodukowane w latach 1996-1997r mimo, że wstępne rozmowy z niemiecką firmą zaczęły się w 1988r. Wagony fabrycznie otrzymywały barwy typu "Papuga" bądź "Tęczówka'. Ich pierwotne oznaczenie Bdmnu i Bdimnu(wagon z przedziałem dla niepełnosprawnych) natomiast obecnie B11mnouz lub B10bmnouz. W toku eksploatacji 18 wagonów zostało przebudowane w barwy BWE wśród nich 6 wagonów zostało przystosowanych do przewozu osób niepełnosprawnych. 6.07.2006r jeden w tych wagonów został przebudowany w ZNTK Opole na wagon salonowy typu 507A serii Asdmnu. Ciekawostką jest, że jest to jedyny przedziałowy wagon 2 klasy standardu Z1 we flocie PKP. Wagon regularnie kursuje w pociągach BWE oraz EC Sobieskim oraz na różnych innych połączeniach EIC i Ex.
Dziękuje bardzo :) To zdjęcie jest tylko poglądowe i robione w cieniu, ponieważ wagon już od jakiegoś czasu jest wydany. Chciałem tylko o nim parę słów napisać, więc dałem pierwsze lepsze zdjęcie.
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 04-02-2013, 15:10
Henshel wisi na TrainzArt od miesiąca, można go sobie obejrzeć w Trainzie. Natomiast screen rzeczywiście ukazuje wagon od zacienionej strony. Zapewniam, że jednak jest z nim wszystko w porządku.
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5361 Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-02-2013, 20:42
Cytat:
Ciekawostką jest, że jest to jedyny przedziałowy wagon 2 klasy standardu Z1 we flocie PKP. Wagon regularnie kursuje w pociągach BWE oraz EC Sobieskim oraz na różnych innych połączeniach EIC i Ex.
Andrzej ten artykuł pisał jeszcze przed wejściem do ruchu wagonów typu 159A i 158A, oba typy standardu Z1 i oba bezprzedziałowe.
Cytat:
również typu 248.5.
Oznaczenie 'Bvcmz248.5' to oznaczenie serii wagonu a nie typu. Trudno określić typ tego wagonu. Generalnie jest to wagon z miejscami do leżenia budowy zachodnioniemieckiej, który powstał zapewne w II połowie lat 70ych jako wagon standardu X, a po kolejnych NG ewoluował stając się tym czym jest dziś. Niewątpliwie w efekcie tych napraw i modernizacji otrzymał m.in. zamknięty obieg WC czy możliwość poruszania się z v.max=200km/h.
*Ogółem opracowania oceniam bardzo pozytywnie. Dobre barwy, dobre natężenia kolorów, zbędne pigmenty odessane, brak niedoróbek. Słowem: naprawdę niezłe.
**W wagonie 609Ar namówiłem autora na reskin wózka, dzięki czemu powstał 'szary' wózek 4ANc, którego na moim modelu jak dotąd nie było.
Wysłany: 05-02-2013, 19:33
Wagony typu 612A mają kanciate okna. Nie występuje ich odmiana z oknami o okrągłych narożnikach. To pozwala z miejsca rozwiać wątpliwości dotyczące typu. Nie jest to też 611A, gdyż wszystkie istniejące egzemplarze pocięto na złom w latach 2010-2011.
Tak na początek weekendu chciałbym zaprezentować wagonik, który niedawno zrobiłem.
Wagon Z1B Henschel w malowaniu BWE. Wagonów w tym malowaniu PKP InterCity posiada 18 sztuk w tym jak już wcześniej wspominałem 6 zostało zmodernizowanych do przewozu osób niepełnosprawnych. Ten egzemplarz posiada oznaczenie serii B11mnouz i jest przydzielony do stacji Warszawa Grochów.
Bardzo przyjemne wagony - mnie sie najbardziej spodobał ten IC-kowy bagażowiec - 609Ar ale i ten BWE i inne bardzo przyjemny schemat. DLa mnie osobiści może za czyste ciut - ale to takie subiektywne odczucie - jakmówi Kilan "nie wszystko i nie o każdej porze roku musi być usyfione" - no i racja. Powodzenia w dalszych pracach życze Koledze :) Każde ręce na wagę złota ;]
Wysłany: 12-02-2013, 20:07
Warto by dodać gdzie ten interes można w Polsce spotkać i co to jest.
Wagony tego typu obsługiwane przez CNL (City Night Line) pracują na poc. EN "Jan Kiepura" w rel. Amsterdam Centraal - Warszawa Wschodnia. Za dnia można je spotkać w Polsce w obu kierunkach na odcinku Warszawa-Ponań-Frankfurt.
Są to kuszetki dawnego standardu X podniesione w toku modernizacji do v.max=200km/h. Taki przeciętny powiedziałbym sprzęt jak na niemieckie standardy. W Polsce pojawiały się w malowaniach 'DB Nachtzug' (ten reskin), 'Jan Kiepura' (poprzedni reskin) i CNL - którego niestety nie mamy na tex.
*Warto przy tym zwrócić uwagę na fakt, iż kuszetki te pojawiają się w Polsce w 2 wariantach, co wyróżnia ich seria. Mianowicie 'Bvcmz248' i 'Bvcmbz249'. W tych drugich są inne wózki, znane z wagonów standardu Z1 bud. Henschel.
I co, nic nie skomentujecie? Dużo sie chłopak narobił. Ja też.
I co, nic nie skomentujecie? Dużo sie chłopak narobił. Ja też.
W to akurat nie wątpię :) Faktycznie widać, że się postarał aby efekt nie był dobry lecz staranny.Ogólnie fajne rodzynki wychodzą z pod waszej ręki- dzięki!.
Ja tak we współczesnych to słabo się poruszam i mało ich używam dlatego się i nie pcham z komentarzami, niemniej fajnie że i ta półka z taborem się zapełnia modelami na dobrym poziomie oraz że nowa modelarska "twarz" się objawiła. Trzymam kciouki i powodzenia :)
A tak przewrotnie dodam, że ten ostatni którego nie ma chyba najładniejszy :P
Pozwolicie, że skomentuję, bo miałem okazję rozwalić jeden Twój BWE przy okazji robienia swojego BWE. Mianowicie, zaobserwowałem, że "czyścisz" wagony z brudu. Na zdjęciach to zupełnie inaczej wygląda niż jest w grze. Może to nie najlepszy przykład, ale zwróć uwagę na tekstury mojego modelu (narazie na screenach) w takim samym malowaniu jak Twój wóz. Widać zabrudzenia na dachu, zmienne kolory bieli na boku. Może te Jany Kiepura i czerwono biały wóz takie były, ale BWE miałem okazję oglądać na zdjęciach i jest inaczej - jak jest. Za dużo pędzla po prostu i czyszczenia - daje to trochę sztuczności wagonowi, obniżając realność tych wagonów. Wagony kursują z bardzo dużymi prędkościami - zimą są wręcz brązowe w spodnich częściach pudła a na dachach się świecą z racji padającego/topniejącego/zalegającego śniegu. Zimą raczej wagonów nikt nie myje, co daje im niesamowicie klimaciarski (jak dla mnie) brud.
Ogólnie nie mam zastrzeżeń co do pierwszych kroków, prócz wyżej wymienionego aspektu, myślę, że nawet oszczędzisz czasu na tej pracy i powstanie więcej dobrych wagonów, bo robisz narazie rzadkie tematy w sumie ułamkowe wśród beżowo - zielonej/czerwonej floty, która dominuje w "nowicjuszach" na forum. Jesteś z Wrocławia - masz moje wsparcie nawet w kwestii piwka i rozkminiania nowych tematów do "zrobienia".
Korzystałem ze zdjęć, które były na forum Maszyny i zdjęcia tego konkretnego wagonu były robione wiosną lub latem i te wagony były bez brudu.
Tutaj poglądowe foto z których robiłem wagon:
Choć może rzeczywiście coś źle robię i oczywiście dziękuje za rady, które na pewno postaram się wykorzystać. Akurat tak się składa, że mam zdjęcia wagonów czystych jakby prosto po umyciu wyjechały na trasę :) No rzadkie tematy są ciekawe choć przez to Kilan ma na prawdę dużo pracy i wielkie podziękowanie dla niego, że się podejmuje tych mozolnych przeróbek, które zabierają zdrowia i czasu. W najbliższym czasie powinienem się zająć kolejnym dosyć rzadkimi tematami których nie ma na naszej scenie. I dzięki wielkie za wsparcie, bo na pewno się przyda dla początkującego twórcy :)
Wysłany: 13-02-2013, 22:42
Ja bym się tak nie przywiązywał do zabrudzeń, o ile nie robisz wagonu, który ma wyglądać tak jak sobie zamierzyłeś, a nie tak jak dawca ze zdjęć.
Wagony bywają w naprawdę różnym stanie. Takie z czyściutkim dachem i bez nawet jednego wgłębienia nie równej blachy spotkać się da nawet o tej porze roku, czego najlepszym przykładem duet Bautzenów84 w poprzednią sobotę:
Świetna robota, fajnie że powiększasz flotę wagonów pasażerskich. Jeśli chodzi o ryflaka to świetnie że trafił do TRSa bo w realu praktycznie stał i gnił w Miłkowicach przez durną politykę władz KD.
Ostatnio zmieniony przez Kamil 17-02-2013, 23:25, w całości zmieniany 1 raz
TS Opole - to już Auran wydał taką wersję
Ryflak bardzo mi się podoba, a ten niebieski, to odjąłnbym mu trochę nasycena kolorów i trochę przybrudziłbym dach, a przynajmniej przy samej krawędzi , tuż nad ściankami coś zrobił. To będzie trudne, bo mapowanie dachu jest takie, że niewielka zmiana na texie powoduje wielki ruch w widoku dachu. Nie krytykuję tu jednak pracy Piotrka, bo próbowałem to jakoś obejść (manipulując przy pliku gmax) i poległem. Tak więc wszelkie ruchy na dachu (jak w życiu) trzeba robić z rozwagą.
Ja myślałem, że polegnę na cieniach pod wywiewkami, bo nie mogłem spasować, ale udało się jakoś :) I zgadzam się całkowicie, że trzeba nerwów ze stali i rozwagi przy dachu(nawiasem mówiąc zawsze najwięcej mi zajmuje tekstura dachu). Mi się wydaje, że kolor jest w miarę. Trochę bawiłem się nasyceniem i starałem się jak najbardziej odwzorować realny kolor przy optymalnym oświetleniu. No i właśnie do takiego efektu doszedłem który wydawał mi się najbardziej realny.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Kajlu 18-02-2013, 00:39, w całości zmieniany 1 raz