Jak pewnie niektórzy zauważyli, ostatnio nazwy moich map związane są z wersją TS'a na których są owe mapy tworzone. Tak więc moi drodzy - dotarłem do TS10. Ale zakupów w sklepie cdp.pl nie polecam nikomu!
Do rzeczy - jakieś 6 lat temu rozpoczynałem projekt "Magistrala Mazowiecka". W dzisiejszych czasach, nie oszukujmy się, mapa ciężka, nudna, denna. Dlatego pora wrócić do rodzimych klimatów dwutorów pod drutem ;)
Linia numer 10 - obecnie ma jakieś 25km, przy około 60km będziemy myśleli nad wydaniem czegoś tam, docelowo pewnie 150km między dwoma większymi miastami. Wzoruje się na trzech liniach: Warszawa-Białystok, Warszawa-Lublin, Radom - Dęblin. Szlakowa 120km/h, może trochę mniej, trochę więcej. Kilka większych miast, dwa duże na końcu i początku.
Miasto początkowe: TEMPLIN (nazwą prawie jak LUBLIN czy MODLIN ;) ). Tutaj lokomotywownia, wagonówka, większy węzeł, większe miasto.
W przypadku ewentualnych braków dodatków - proszę o informację ;)
Mapa zawiera 2 nieukończone segmenty - jednak nie wchodzą one w skład linii numer dziesięć ;) Semafory skonfigurowane tylko w kierunku zasadniczym. W paczce sesja "Semafory BT".
I to by było na tyle - kolejna część pewnie pod koniec roku, może w roku następnym.
Ostatnio zmieniony przez Alana 05-08-2014, 21:24, w całości zmieniany 3 razy
Jest wreszcie w czym stosować SHP to i SHP się pojawiło ;)
Przy okazji - jak wygląda sprawa z czujnikami na torach stacyjnych, ale nie głównych tylko jakiś tam bocznych, też 200m przed semaforem czy można czujnik umieścić jakoś bezpośrednio przed semaforem?
Przy torach odjazdowych z grup nie stosuje się czujników. Chyba że jakieś warunki specjalne (schodzą się jakieś linie lub temu podobne). Osobiście znam przypadek gdzie nawet na torze "objazdowym" zamontowano czujnik ze względu że lokomotywy często dość długo stały pod Tm, a tor leżał na lekkim spadku i parę razy maszyniści się zagapili i lokomotywa stwarzała zagrożenie.
Pomógł: 32 razy Wiek: 63 Dołączył: 18 Lis 2009 Posty: 813 Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 13-02-2014, 16:51
Po przejrzeniu materiału dowodowego nasuwają mi się następujące wnioski.
Roślinność spoko, tylko żeby tak nie było widać klonowania, i wyglądają jakby były sadzone bez swobodnego obrotu.
Sieć trakcyjna wygląda jakby żywcem przeniesiona z mapy „Linia 156”, a to już parę lat minęło. Piszesz, że dajesz gotowce przęsła naprężenia, a na filmie jest takie coś:
Identiko jak na tamtej mapie. Tu są gotowce spline: http://bbf11.krb.com.pl/?siec-trakcyjna-spline,97
Piszesz że mapa ma teraz 25 km a na filmach widać 3, słownie trzy sztuki czegoś co ma udawać przęsło naprężenia, a powinno być na szlaku co ok 1200 m i w okolicy semaforów wjazdowych.
Takiego cóś nie daje się w peronach, chyba że one mają powyżej jednego kilometra:
Prawie wszystkie przejazdy z toru na tor, mają złe wysięgniki (odwrotne).
To zakończenie jakoś nie fortunnie wyszło:
Ze wskaźnikami też bardzo oszczędnie, ale to już niech się wypowiedzą ruchowcy.
Mapa co prawie fikcyjna, ale co mus to mus.
Żeby nie było, że tylko narzekam. Mapa daje nową jakość. Niektórzy gadają „idzie nowe”.
A poza tym dużo cierpliwości.
Hmm, dziwne te Wasze opinie na temat tych przęseł, bo są one Twoje Bogdanie, korzystam z tych trackside - http://bbf11.krb.com.pl/?przesla-naprezenia,22 . Sieci spline nie uważam z racji że czasami z 72 metrów robi się ponad 100m między słupami. Dlatego trackside jest dla mnie jedynym i sprawdzonym rozwiązaniem.
Sieć na filmach jest jeszcze stara, dopiero w TS10 znacząco zauważyłem różnicę, której w TS09 nie było widać. Przewody wszędzie już są również Twoje Bogdanie.
Z tymi przęsłami naprężania wiem, zapomniałem się, będziemy poprawiać ;)
Ze zwrotkami mam problem, dawno nie bawiłem się siecią i trochę pozapominałem teorii, będę próbował to pozmieniać, muszę poczytać co nie co na ten temat.
Co do roślinności - rotacja jest uruchomiona, możliwe że akurat taki efekt dają krzewy spline. Przyjrzę się temu baczniej. Kopiowania roślinności unikam w okolicy przytorowej, w dalszej odległości, nie oszukujmy się, przyśpiesza to pracę, a efekty i tak są fajne. Wszystko trzeba robić z głową ;)
Cytat:
Żeby nie było, że tylko narzekam. Mapa daje nową jakość. Niektórzy gadają „idzie nowe”.
A poza tym dużo cierpliwości.
Pomógł: 32 razy Wiek: 63 Dołączył: 18 Lis 2009 Posty: 813 Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: 13-02-2014, 21:09
KGrid napisał/a:
Hmm, dziwne te Wasze opinie na temat tych przęseł, bo są one Twoje Bogdanie, korzystam z tych trackside - http://bbf11.krb.com.pl/?przesla-naprezenia,22 . Sieci spline nie uważam z racji że czasami z 72 metrów robi się ponad 100m między słupami. Dlatego trackside jest dla mnie jedynym i sprawdzonym rozwiązaniem.
Nie zgodzę się. Spline ma tą przewagę nad trackside że układa się według terenu. Jak linia jest na płaskim, to róbta co chceta, a na spadku np będzie lewitować. Co do długości, przecież są miarki nawet wbudowane. Teraz takie budowanie jest proste, wszystkie druty się kleją do siebie nie trza celować jak dawniej bywało.
Pomógł: 10 razy Wiek: 40 Dołączył: 20 Sty 2009 Posty: 549 Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-03-2014, 09:48
Ja się wypowiem nt klimatu i sposobu rzeźbienia krajobrazu. Jest niesamowity! Masz wspaniały dar obserwacji który potrafisz umiejętnie przełożyć na grunt edytora map. Tu się nie czuje fałszu gdy ogląda się twoje miasteczka, wsie czy las na horyzoncie. Jest klimat! Poza tym cieszę się że tworzysz. Potrafisz wykorzystać dodatki niedoceniane. Albo słabo patrzę, albo jest to pierwsza mapa gdzie widzę swój drewniany kościółek :P Proponuję na większych stacjach wstawić wieże wodne, mogą być np moje powojenne. Oczywiście to tylko nieśmiała sugestia, bowiem ten typ wieży najbardziej rozpowszechniony jest na wschód od Warszawy, więc w dość wyraźny sposób umiejscawiałby mapę we wschodniej Polsce. Nie muszą stać razem z kranami do nawadniania, bo klimaty mapy są pewnie bardziej współczesne, ale są na wielu stacjach do dziś jedyną (bardzo widoczną) pamiątką po epoce pary.
Powodzenia w dalszej dłubaninie!
_________________ Odstawiony do zapasu długotrwałego.
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 24-04-2014, 18:47
Miasteczka? A tak, będą ;) Nad wieżami popracujemy.
Dziś odcinek Mory - Twardowskie (bez stacji). Na obejrzenie stacji oraz krótkiej bocznicy do zakładów paszowych przyjdzie czas o wiele później. Utrzymujemy VMax = 120km/h i odcinek pokonujemy w niecałe 10 minut.
Są dwa przystanki, jest stary most, ale najciekawiej wygląda wjazd do Twardowskich. Uwaga - na moim sprzęcie 120km/h osiągane jest bez żadnego cięcia. Obawiam się że nie wiele osób ma taki sprzęt. Ale mapa Jamala była cięższa ;)
Jaki czad. Całą mapę mam do poprawiania w kontekście czegoś takiego. Osobiście zupełnie nie byłem świadom tego niuansu.
Spoko, w sieci Bogdana takich nie ma. Czeka cię więc szukanie po chińskich stronach, bo inaczej mapka nie będzie mogła być zaliczona do "opartych na rzeczywistości", a jedynie trafi d kategorii gdzieś pomiędzy "TGV na Marsie" i "KDP w Polsce"
E, nie przeginajcie. Zaraz wyznacznikiem mapy "realnej" będzie to, czy każdy podkład ma indywidualną dedykowaną teksturę. Albo czy takową mają śrubki, w znaku drogowym, 2km od toru. Bez przesady Brak sieci albo coś takiego - dobra. Ale "nie takie ramiona odciągowe"? Toż to trzeba KAŻDY wysięgnik w sieci zrobić dodatkowo w wersji "łuk zewnętrzny" i "łuk wewnętrzny". Ikość dodatków sieciowych x3. Kto chętny do gmaxa?
Mapa bardzo fajna, taki styl bardzo mi się podoba, te wszystkie wsie i miasteczka - bardzo dobrze to wygląda.
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 27-04-2014, 16:54
Uff jak dobrze że robię mapę fikcyjną ;) Nad tą siecią popracuję, ale ostatnio miałem problem bo przez sieć semafory nie wyłapywały następnych i musiałem przejść na spline - która mi się często nie podoba.
Miasteczka i miasta jakieś tam są. Sam TEMPLIN, jeżeli uda mi się zrealizować zamysł, będzie chyba jednym z większych miast zrobionych pod TS'a. Obecnie grzebię towarówkę i osobową postojową.
Odbojnica i osłony - pikuś, ale bardzo ważny. Poprawimy.
Pierwsza wersja mapy dojdzie do kilometra około 50, gdzie będziemy mieli pierwszy węzeł. Narazie stoję na kilometrze 40 z pewnymi "lukami".
miałem problem bo przez sieć semafory nie wyłapywały następnych i musiałem przejść na spline - która mi się często nie podoba.
Też tak kiedyś miałem, więc po prostu słupy i kilometrację wywaliłem na tor niewidoczny, nasunięty na tor "jezdny". I sieć zrobiona "po staremu". Oczywiście nie wszędzie, a jedynie na długich szlakach. Semafory "się nie widzą" jeśli po drodze mają powyżej 200 trackside. Słupy z osobnymi wysięgnikami liczą się oczywiście osobno, czyli 2
KGrid napisał/a:
Co jeszcze mi mistrzowie wyłapywania wyłapali? :>
Ty nas tu nie podpuszczaj, bo będziesz budować to od zera
Ostatnio zmieniony przez RBach 27-04-2014, 17:05, w całości zmieniany 1 raz
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 27-04-2014, 17:10
Cytat:
Też tak kiedyś miałem, więc po prostu słupy i kilometrację wywaliłem na tor niewidoczny, nasunięty na tor "jezdny". I sieć zrobiona "po staremu". Oczywiście nie wszędzie, a jedynie na długich szlakach. Semafory "się nie widzą" jeśli po drodze mają powyżej 200 trackside. Słupy z osobnymi wysięgnikami liczą się oczywiście osobno, czyli 2 :-)
Niestety, o ile odległość, powyżej której semafory się "nie widzą" da się prosto obejść (z poziomu skryptu), o tyle ilość trackside "po drodze" jest zaszyta gdzieś w grze i z poziomu skryptu nie ma do tego dostępu.