Adamie wczoraj wgrałeś ET21-19. To teraz "musisz" zrobić do niej ekstra kabinę. Maszyny ET21 do numeru 20 miały całkiem inne kabiny. Zamiast kierownicy (nastawnik jazdy) i nastawnika bocznikowania były tam KIERATY jak w dawnych maszynach rolniczych np do opuszczania pługa i innych rzeczy. Hebelki na pulpicie były typu "radzieckiego" takie jak można było oglądać na ET42 (masywne). Pamiętam jak pierwszy raz wszedłem do tej kabiny to nie wiedziałem jak tym ustrojstwem ruszyć. Nastawnik kierunkowy to był prostokątny kawałek metalu z bolcem który się wkładało w obudowę nastawnika jazdy prawie przy podłodze. Sprężarki główne były (bardzo)wolno obrotowe.Te niskie numery jeździły w Piotrkowie Trybunalskim. U nas w Łazach najniższy numer to była 37 ale ona już miała kierownicę.Więcej sobie nie przypominam bo to było prawie PIĘĆDZIESIĄT lat temu.
Tak, mam zdjęcia od Qnia do takiej starej kabiny, zrobione w Karsznicach. Ale to sporo roboty będzie, bo jedyne co będzie mogło zostać, to hamulce - pulpit jest całkowicie inny. Może kiedyś zrobię. Z tego co kojarzę, to zespół nastawnika był tam już taki jak obecnie, ale pulpity stare. Na YT jest filmik prezentujący tą kabinę. www.youtube.com/watch?v=FshmpmwJ0sA
Czy do tych starych sprężarek pasowałby dźwięk z EN57, czy to jeszcze coś innego?
Pulpit się zgadza ale nastawnik jazdy już jest po modernizacji. Na bardzo niskich numerach EN były podobne sprężarki tylko trochę mniejsze.
Ten stary nastawnik jazdy był chyba wciśnięty w tą dziurę obok kranu i tych lampek kontrolnych.
Ostatnio zmieniony przez EU 04 12-09-2014, 12:31, w całości zmieniany 1 raz
W tej dziurze, pod pulpitem z lampkami, są mierniki, także nastawnik ciężko byłoby tam wcisnąć chyba. W każdym razie - mogę spróbować zrobić kabinę w takiej wersji jak ta karsznicka, bo po prostu takie mam materiały.
Co do sprężarek - myślę że w takim razie nada się "tyqtyq" z EN57 po lekkim przestrojeniu w dół.
Ciekawie byłoby dorwać ten film:
filmpolski.pl/fp/index.php/4211309
"Przegląd okresowy lokomotywy ET21" - 1965, czyli chyba jeszcze przed modernizacją sputników.
Zauważyłem pewną rzecz apropo kranu hamulca , sterując klawiszami "q" i "a" przeskakuje tylko w dwóch pozycjach , tak to ma być czy to jakiś błąd? Bo sterując myszką można spokojnie na wszystkie pozycje przerzucać - mam tu na myśli animację kranu ;).
Pomógł: 63 razy Wiek: 34 Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1632 Skąd: Poznań
Wysłany: 13-10-2014, 14:58
Mam pytanie odnośnie kabinki. Jechałem sobie ET21 po Ziemi Świętokrzyskiej gdy nagle lokomotywa zaczęła wytracać prędkość pomimo zadanego prądu na silniki, co dziwne prędkościomierz też pokazywał wzrost prędkości. Badając problem dałem jej na ostatnią pozycje i boki. Lokomotywa się zatrzymała, a Hasler poleciał do 120 i wszystko się rozłączyło. Jazdy brak. (Hasler cały czas pokazuje 120). Musiałem zasymulować hamowanie i wpuścić powietrze w cylindry, wtedy w parę sekund prędkość spadła do 0 na prędkościomierzu. Po zrobieniu odbloków można było jechać dalej.
Teraz pytanie czy miał już ktoś taką sytuacje? Czy to błąd skryptu?
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 13-10-2014, 15:26
Kilka razy zdarzyła mi się nieco inna sytuacja. Podczas planowanego hamowania i zatrzymania obroty silnika zamiast maleć zaczęły mocno wzrastać, nastawnik był na pozycji zerowej a silnik wył jak szalony. Pomogło wyłączenie silnika, odczekanie kilku chwil i ponowny start silnika, dalej jazda przebiegała bez problemów.
McDreamy - generalnie to co opisałeś brzmi jak poślizg, który - owszem - jest symulowany. Jeżeli miałeś pogodę deszczową, lub śniegową, to przyczepność jest zmniejszona, i przy mocnym rozpędzaniu można zarolować. Dodatkowo gdzieś tam w skrypcie też pałęta się opcja rozłączająca WS przy obrotach powyżej znamionowych - umowny ogień okrężny na komutatorze
Ale coś takiego jak u Pawła, żeby przy nastawniku na 0 obroty wzrastały, to nie widziałem nigdy, teoretycznie nie powinno się zdarzyć.
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 13-10-2014, 16:34
Z poślizgiem to miałem kilka sytuacji na ET22. Mapa Bogdana, byk z 30 wagonami z transportem wojskowym, noc, zimno, wieje, piździ i przede wszystkim mocno padało. W poślizg wpadałem kilka razy przy ruszaniu i kilka razy po zwolnieniu na zwrotkach po ponownym zadaniu mocy. Tyle że wiedziałem co się święci bo odpowiednia lampka mi zasygnalizowała że się ślizgam.
Witam
Posiadam TS2012, od niedawna mam problem z powietrzem w ET21, otóż nawet gdy w geodecie nie włączę powietrza w zbiorniku głównym jest ciśnienie
Można coś na to poradzić
Z góry dzięki za pomoc
Niestety nie pomogło. najciekawsze jest to że po otworzeniu kurka 01 i 02 cisnienie na cisnieniomierzu w maszynowni zeszło do 0 a w kabinie nie
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jest postęp usunąłem wszystkie dodatki autorstwa Adama i poprałem zestaw dodatków ADHD ze strony TRAINZART zainstalowałem i jest takie coś
Cisnienie zeszło do 0 ale wyskakuje błąd. Wcześniej zainstalowałem paczkę z tego tematu kilka postów wyżej i dalej był ten problem
Ostatnio zmieniony przez PatrykPKP 20-12-2014, 17:58, w całości zmieniany 2 razy
Jeżeli masz taki komunikat, to znaczy że masz niekompatybilne wersje skryptu et21.gs pomiędzy kabiną a lokomotywą. Wtedy wszystkie wskaźniki są cały czas na 0, bo kabina po prostu nie działa. Muszę przyznać, że nie testowałem swoich dodatków na TS12 - ta wersja jakoś mnie odrzuca. Wygląda na to (poprzednia sytuacja), że TS12 jakoś inaczej tworzy/interpretuje stan początkowy lokomotywy - w configu silnika "constant F engine (ET21)" wszystkie zbiorniki mają wpisane wartości początkowe 0 - i w TS09-10 to działa. Chwilowo nie potrafię znaleźć rozwiązania.
Za to po świętach postaram się złożyć najaktualniejszą paczkę dla ET21, w której znajdą się pewne poprawki. Może ją zainstaluję też w 12 i zobaczę, co się dzieje.
Ja chyba jestem jakiś dziwny...
Próbuję odpalić ET22 i nic...
Nie mogę za chiny napełnić przewodu głównego... Hamulec w ogóle nie reaguje... Robię wszystko w jak w instrukcji... Przynajmniej tak mi się tylko wydaje...
Nie wiem, jak zrobić kran w kabinie B w odcięcie.
Podobnie z lokomotywą ET21. Wszystko zgodnie z instrukcją i nic... Ciśnienie w zbiorniku nie chce przekroczyć 0,5... Hamulec nie działa i lokomotywa nie rusza...
Można by powiedzieć, że mam identyczny problem w obu lokomotywach...
Bardzo proszę o łopatologiczną instrukcję uruchamiania obu typu lokomotyw... Denerwuję się, że mam super lokomotywy, a kompletnie nie umiem ich uruchomić...
Wiek: 35 Dołączył: 21 Mar 2015 Posty: 24 Skąd: Schipluiden
Wysłany: 21-08-2015, 15:16
Hello,
VERY NICE WORK there adamstan. You make this game so realistic. SAM tracks, SAM & FMA buildings and your trains make TS2010 complete!
I've a question about the ET 21 cabin. When in CAB mode, I can configure the train correctly, so it will drive. It took me some hours, but I finally made it! Yeehaa!
I've one question though. The train doesn't go faster then 65 km/h. Am I doing something wrong?
Kind regards,
Koos
Ostatnio zmieniony przez koos 21-08-2015, 15:16, w całości zmieniany 1 raz