FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: zolwik
20-02-2016, 20:24
SSP Pack by UAZ & Traxx95
Autor Wiadomość
Wosiu
user

Wysłany: 16-08-2014, 11:19   

W takim razie, czy w przypadku nowej paczki, tę starą trzeba będzie usunąć ?.Czy nową wystarczy nadpisać ?.

Traxx95
trainz

Wysłany: 16-08-2014, 11:22   

Wosiu napisał/a:
W takim razie, czy w przypadku nowej paczki, tę starą trzeba będzie usunąć ?.Czy nową wystarczy nadpisać ?.

Nie, po prostu będzie to nowa wersja z kuid2 którą normalnie instalujemy. Stara wersja stanie się przestarzała, a nowa będzie aktywna. By nie zajmować miejsca można usunąć starą.

Wosiu
user

Wysłany: 16-08-2014, 12:36   

Rozwiałeś moje wątpliwośći co do instalacji, dziękuję i czekam na paczkę.

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 16-08-2014, 17:13   

No teraz lepeij to wygląda ;-)

Kanclerz
znawca
architekt uprawniony

Wysłany: 17-08-2014, 09:31   

Teraz może być, jest o dużo lepiej niż było. Rozumiem, że słupki od sygnalizatorów też będą takie?

A czy zgodnie ze zdjęciem oryginału, który wrzuciłeś też będziesz malować "wnętrze" rogatki?

Traxx95
trainz

Wysłany: 17-08-2014, 10:30   

Tata Muminka napisał/a:
No teraz lepeij to wygląda ;-)

@Tatko: Dzięki za poprawkę :-)

Kanclerz napisał/a:
Rozumiem, że słupki od sygnalizatorów też będą takie?

Słupki sygnalizatorów raczej pozostaną takie jak były bo ich wygląd jest uzasadniony warunkami czyli są metalowe, farba na nich jest wypłowiała i ma nacieki z rdzy, są okurzone.

Kanclerz napisał/a:
A czy zgodnie ze zdjęciem oryginału, który wrzuciłeś też będziesz malować "wnętrze" rogatki?

Nie miałem tego w planach, ale pomalować :?:
Ostatnio zmieniony przez Traxx95 17-08-2014, 10:42, w całości zmieniany 2 razy  

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 17-08-2014, 10:47   

Traxx95 napisał/a:
pomalować :?:

Olać. To jest indywidualna "tfurczość" monterów automatyki podczas odnawiania albo wymiany. Czasem zostawią oryginalnie, czasem w środku mazną na szaro, czasem w środku odnowią na biało-czerwono. Chyba że chcesz za chwilę mieć koncert życzeń nt. przysłowiowych już "much w trzyde", bo w Pcimiu Dolnym jest "szara ale w innym odcienió z muchom ale takom z zielonom dupom a ty masch czarne i nie mam pżes tom muhem realnej mapy plisss help pomuszcie" :-D Po czym "muha z zielomom dupom" odfrunie i następnego dnia mapa znów nie będzie "realna" :mrgreen:
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025
Ostatnio zmieniony przez RBach 17-08-2014, 10:48, w całości zmieniany 1 raz  

Traxx95
trainz

Wysłany: 17-08-2014, 11:07   

RBach napisał/a:
Traxx95 napisał/a:
pomalować :?:

Olać. To jest indywidualna "tfurczość" monterów automatyki podczas odnawiania albo wymiany. Czasem zostawią oryginalnie, czasem w środku mazną na szaro, czasem w środku odnowią na biało-czerwono. Chyba że chcesz za chwilę mieć koncert życzeń nt. przysłowiowych już "much w trzyde", bo w Pcimiu Dolnym jest "szara ale w innym odcienió z muchom ale takom z zielonom dupom a ty masch czarne i nie mam pżes tom muhem realnej mapy plisss help pomuszcie" :-D Po czym "muha z zielomom dupom" odfrunie i następnego dnia mapa znów nie będzie "realna" :mrgreen:

Masz rację co by nie mówić. Tak więc postanowiłem zostawić białe wnętrza, bo większość przejazdów z takimi rogatkami widzianymi na Street view właśnie takie wnętrza miała. W tym projekcie (przynajmniej na razie) nie chcę odwzorowywać różnych dziwactw, ale urządzenia występujące regularnie na sieci PLK. Różne dziwne urządzenia będę mógł robić po skończeniu listy (patrz na mój podpis) ;-)

Jeśli będzie potrzeba wykonania dedyku pod konkretną mapę wtedy jak najbardziej można do mnie napisać PW z załączonymi zdjęciami ewentualnie wymiarami.

Książkę życzeń i zażaleń zamykam pytając dla pewności, czy są jeszcze zastrzeżenia :?: Czy można wydawać :?:
Ostatnio zmieniony przez Traxx95 17-08-2014, 11:08, w całości zmieniany 1 raz  

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 17-08-2014, 11:21   

Jak zwykle muszę marudzić, bo czegoś nie rozumiem... niedziela, rano, te sprawy.

Czyli rogatki w wersji "Old" będą odbiegały kolorystycznie od sygnalizatorów? Nie jestem zwolennikiem tego pomysłu. Ja jednak widzę, by w paczce były i jedne i drugie wersje + wersje nowe, czyli:

http://trainzimage.pl/image/lJ i http://trainzimage.pl/image/lL

Wtedy widownia będzie zadowolona ;)

Traxx95
trainz

Wysłany: 17-08-2014, 11:35   

KGrid napisał/a:
Czyli rogatki w wersji "Old" będą odbiegały kolorystycznie od sygnalizatorów? Nie jestem zwolennikiem tego pomysłu. Ja jednak widzę, by w paczce były i jedne i drugie wersje + wersje nowe, czyli:

Tak, nieznacznie będą odbiegać. Wydane zostaną te dwie:

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 17-08-2014, 11:47   

Niejednoznacznie to delikatnie powiedziane, że tak powiem... ;(

Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma, Twórca ma zawszę racje ;)

UAZ 
znawca
Automatyk

Wysłany: 17-08-2014, 19:04   

A czy te uwagi nt. koloru wersji OLD nie są z deka spóźnione? Były już publikowane wcześniej takowe, uwag nie było. A gdy powstało już ich trochę to nagle że za źółte. Nie żebym uderzał do kogoś, ale no już chyba lepiej zachować utarty wzór i jednolitość. Kolor rogatek OLD był dociągany do kolorku tegoż samego sygnalizatora, żeby wszystko było spójne. TraXX z resztą pokazywał już tu bodaj moje zdjęcie z Konotopu, gdzie też takie staruchy stoją.

Najlepiej zostawić wszystko po staremu i będzie dobrze ;-)

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 17-08-2014, 19:10   

Dlatego właśnie marudzę, bo gdy wersja OLD zmieni odcienie to muszę na cito kombinować nową kolorystykę na ponad 20 przejazdach... gdzie nic nowego nie pasuje. Więc albo wywalenie rogatek, albo nie wiem co...

Kanclerz
znawca
architekt uprawniony

Wysłany: 18-08-2014, 15:49   

Jeśli potrzeba pomocy przy teksturach to się chętnie zgłoszę - mogę wykonać to i owo. Jednak zaznaczam czytających, że to, że ktoś się pojawia jako chętny pomocnik nie równa się wykonaniu kolejnych wersji rogatek. Co dostanę to przerobię jak potrafię.

Traxx, UAZ? Czekam ;-)

Traxx95
trainz

Wysłany: 18-04-2015, 19:56   

Po długim czasie powstały i zawisły u RBacha na stronie dwie paczki. Jedna z nich jest w wersji pod TRS2006 i zawiera finalną aktualizację dzwonków, sygnalizatorów i rogatek, zaś druga jest pod TS2009 i zawiera działające dzwonki oraz rogatki i sygnalizatory oparte na bibliotekach - wszystko również zaktualizowane. Instalować należy poprzez usunięcie starego i instalację nowego.

W wersjach niższych zostało poprawione/zmienione:
- dzwonienie dzwonków
- tekstury niektórych dodatków
- sygnalizatory dzwoniąco-świecące utraciły możliwość dzwonienia więc na mapach trzeba wstawić dzwonek
- zmiana nazw RSSP i SSP (Rozszerzenie Systemu Sygnalizacji Przejazdowej i System Sygnalizacji Przejazdowej) dla ułatwienia rozróżniania tzw. (RSSP) mieszańce i (SSP) podstawowe.

W wersjach wyższych zostało poprawione/zmienione:
- miganie światełek (działa w miarę normalnie aczkolwiek nie do końca tak jakbyśmy chcieli :mrgreen: )
- dzwonienie dzwonków
- tekstury niektórych dodatków
- sygnalizatory dzwoniąco-świecące utraciły możliwość dzwonienia więc na mapach trzeba wstawić dzwonek ;-)
- przeniesienie wszystkiego pod ML tym samym zmniejszenie wagi dodatków
- zmiana nazw RSSP i SSP (Rozszerzenie Systemu Sygnalizacji Przejazdowej i System Sygnalizacji Przejazdowej) dla ułatwienia rozróżniania tzw. (RSSP) mieszańce i (SSP) podstawowe.

Całość do pobrania TUTAJ.

Obecnie ze względu na brak czasu temat może się zakurzyć ale nie odkładam łyżki i w wolnym czasie będę dłubać szlabany mechaniczne.

Autorów paczek wsporczych prosiłbym o uaktualnienie jeżeli to możliwe.
Ostatnio zmieniony przez Traxx95 18-04-2015, 20:07, w całości zmieniany 1 raz  

artu927
nowy

Wysłany: 29-04-2015, 23:02   

Witam w moim pierwszym poście w tym temacie! Na początek powiem iż jeden z dźwięków starych dzwonków pochodzi z jednego z moich filmów na youtube. W celu uniknięcia zbędnych pytań powiem, iż działam na wersji TS2009 SP4 build 44653. Długo nie zaglądałem do zmian w paczce i posiadałem jedną z jej starszych wersji. Dzwonki osobne co prawda nie działały, ale zamiast nich używałem albo zakopywanych pod ziemię dzwoniących sygnalizatorów od erniego albo bombardierowskiego świecąco-dzwoniącego z tej paczki. Światła w sygnalizatorach nieLEDowych rozjaśniały się i gasły płynnie jak w rzeczywistości. Po pobraniu wersji 2.0 mam raczej mieszane odczucia. Dzwonki nadal nie funkcjonują, a sygnalizatory świecąco-dzwoniące zostały wyłączone. Gorszą sprawą jest to, że światła nieLEDowe nie funkcjonują już tak ładnie tylko gasną i zapalają się jak LEDówki.
Teraz lekko zmienię temat: w paczce brakuje kilku rodzajów świateł, a mianowicie:
1. W dużym skrócie dwukomorowe światła PKP bez tarcz tłowych z krótkimi daszkami (wszystkie 3 przejazdy z filmów nie posiadają już tych świateł)
Przejazd1v1
Przejazd1v2
Przejazd1v3
2. Trochę inna wersja, bardziej zaokrąglona
Przejazd2
3. Światła PKP z mocowaniem na odwrót (sygnalizator po zachodniej stronie przejazdu)
Przejazd3
4. To samo ze światłami S&B
Przejazd4
5. Nowe światła LED (nie znam firmy) oraz nowy rodzaj dzwonka
Przejazd5
Dodam, że to nie pojedyncze przypadki, lecz sygnalizacje występujące w wielu miejscach.
Mimo kilku braków to i tak najlepsza polska paczka SSP!
Ostatnio zmieniony przez artu927 29-04-2015, 23:24, w całości zmieniany 16 razy  

Traxx95
trainz

Wysłany: 29-04-2015, 23:49   

artu927 napisał/a:
Gorszą sprawą jest to, że światła nieLEDowe nie funkcjonują już tak ładnie tylko gasną i zapalają się jak LEDówki.

Tak, bo kangury zepsuły to miganie w wyższych wersjach. Jeśli nie miałeś włączonego trybu kompatybilnego (obniża wydajność) lub miałeś TS2012 to efekt był taki. Dlatego pod wyższe wersje wyeliminowałem to. Jeśli chcesz mieć miganie to pobierz wersję pod 2006.

artu927 napisał/a:

Dzwonki nadal nie funkcjonują

A wywaliłeś i zainstalowałeś na nowo :?:
KGrid testował na 2009 i działały. (Ja się poddaję kangury nie na moje nerwy :evil: )

artu927 napisał/a:

Teraz lekko zmienię temat: w paczce brakuje kilku rodzajów świateł, a mianowicie:
1. W dużym skrócie dwukomorowe światła PKP bez tarcz tłowych z krótkimi daszkami
https://www.google.pl/map...,19.9259335,21z
2. Trochę inna wersja, bardziej zaokrąglona
https://www.google.pl/map...,22.2268565,18z
3. Światła PKP z mocowaniem na odwrót (sygnalizator po zachodniej stronie przejazdu)
Przejazd3
4. To samo ze światłami S&B
Przejazd4
5. Nowe światła LED (nie znam firmy) oraz nowy rodzaj dzwonka (tym razem już link do filmu)
Przejazd5
Dodam, że to nie pojedyncze przypadki, lecz sygnalizacje występujące w wielu miejscach.

No tak wiem, że wszystkiego nie ma ale aktualnie siedzę w rogatkach mechanicznych. Poza tym te typy nie różnią się bardzo znacząco nie licząc braku tarczy i odwrotnego mocowania. Co do dzwonka to on jest oznaczony jako MNT, a zamiast tego sygnalizatora można wstawić podobny np. KBD led. Nie wykluczam może kiedyś z nudów się to popełni, ale to muszę widzieć zastosowanie tego co jest na mapach :mrgreen:
Sygnalizator BBD nie dzwoni bo nie wszystkie posiadają dzwonek a łatwiej wstawić i schować go pod ziemią niż zmieniać skrypt do zaptaszania. Czasem występują ze starymi dzwonkami (Władysławowo).

artu927
nowy

Wysłany: 30-04-2015, 00:07   

Traxx95 napisał/a:

Tak, bo kangury zepsuły to miganie w wyższych wersjach. Jeśli nie miałeś włączonego trybu kompatybilnego (obniża wydajność) lub miałeś TS2012 to efekt był taki. Dlatego pod wyższe wersje wyeliminowałem to. Jeśli chcesz mieć miganie to pobierz wersję pod 2006.

Tak też chyba zrobię :)

Traxx95 napisał/a:

A wywaliłeś i zainstalowałeś na nowo :?:
KGrid testował na 2009 i działały. (Ja się poddaję kangury nie na moje nerwy :evil: )

Jutro spróbuję zainstalować od nowa i zobaczę czy zadziała

Traxx95 napisał/a:

No tak wiem, że wszystkiego nie ma ale aktualnie siedzę w rogatkach mechanicznych. Poza tym te typy nie różnią się bardzo znacząco nie licząc braku tarczy i odwrotnego mocowania. Co do dzwonka to on jest oznaczony jako MNT, a zamiast tego sygnalizatora można wstawić podobny np. KBD led. Nie wykluczam może kiedyś z nudów się to popełni, ale to muszę widzieć zastosowanie tego co jest na mapach :mrgreen:
Sygnalizator BBD nie dzwoni bo nie wszystkie posiadają dzwonek a łatwiej wstawić i schować go pod ziemią niż zmieniać skrypt do zaptaszania. Czasem występują ze starymi dzwonkami (Władysławowo).

Fakt - niektóre są podobne, ale typy 1 i 5 z tych co podałem są dosyć różne od innych - typ 5 jednak ma dużo mniejszą lampę od KBD. Więc te dwa w przyszłości przydałyby się napewno. Co do dzwonka to nie jest to ten sam co MNT. Wygląda co prawda podobnie lecz dźwięk już nie podobny tak bardzo. Tyle ode mnie :) Dam znać jak mi dzwonki zadziałają.

artu927
nowy

Wysłany: 30-04-2015, 16:25   

Z góry przepraszam za posta pod postem. A więc tak: odinstalowałem całą paczkę i wgrałem jeszcze raz (wersja 2009/10/12). Niestety dzwonki nie funkcjonują nadal :-/ .
Co do migania to kiedy okazało się, że dzwonki nie działają jeszcze raz wszystko usunąłem i wgrałem wersję 2006/TC. Dzwonki oczywiście nie chodzą, ale chociaż miganie jest ładne.
Co do dzwonków to przyszedł mi do głowy pewien pomysł. Skoro dzwonki wbudowane w sygnalizatory działały to można by stworzyć do każdego typu dzwonka jeden dodatkowy sygnalizator, który z góry były przeznaczony do wkopania pod ziemię i działałby tak, jak bombardierowskie w starszych wersjach paczki. Co wy na to?
Ostatnio zmieniony przez artu927 30-04-2015, 17:02, w całości zmieniany 1 raz  

Traxx95
trainz

Wysłany: 30-04-2015, 17:09   

artu927 napisał/a:
Co wy na to?

Zgłoś się do mnie na gg jak masz możliwość.

LK207 
nowy

Wysłany: 30-06-2015, 13:19   

Witam. Z tego powodu, że kiedyś mnie poproszono o nagranie dźwięku do głośnika EHL - S10 (CLS B MNT v1 kuid2:465627:23403:1) chciałbym zaproponować zmianę tego nagrania na lepsze. Dźwięk na moim nowym filmie jest w o wiele lepszej jakości niż poprzedni. Link do filmu: https://www.youtube.com/w...Guw&app=desktop

Przy okazji chciałbym się zapytać jedną rzecz. Mianowicie gdy kiedyś eksperymentowałem ze zmianą nagrania dzwonka w symulatorze zauważyłem, że po podmianie dźwięku dzwonek odtwarzał dźwięk "tak poprostu" i nie ważne jak byłem od niego daleko to zawsze dzwoniło tak jakbym był pod nim. Format nagrania był wav. Ale to tylko z ciekawości pytam.

Przejazdówkowe dodatki do Trainz: http://kolejowelk207.cba.pl/trainz.html

Traxx95
trainz

Wysłany: 30-06-2015, 13:39   

LK207 napisał/a:
Witam. Z tego powodu, że kiedyś mnie poproszono o nagranie dźwięku do głośnika EHL - S10 (CLS B MNT v1 kuid2:465627:23403:1) chciałbym zaproponować zmianę tego nagrania na lepsze. Dźwięk na moim nowym filmie jest w o wiele lepszej jakości niż poprzedni. Link do filmu: https://www.youtube.com/w...Guw&app=desktop

Oczywiście możesz sobie podmienić ten dźwięk, ale ja się tego nie podejmuję, by wydawać kolejny raz poprawkę. I tak się cieszę, że nie ma uwag w stylu "a mi nie działa". Temat dzwonków jest bardzo problematyczny pod względem dostosowania do wyższych wersji trainz, a w szczególności idiotyczne wymaganie animacji do prawidłowego działania gongów.

LK207 napisał/a:
Przy okazji chciałbym się zapytać jedną rzecz. Mianowicie gdy kiedyś eksperymentowałem ze zmianą nagrania dzwonka w symulatorze zauważyłem, że po podmianie dźwięku dzwonek odtwarzał dźwięk "tak poprostu" i nie ważne jak byłem od niego daleko to zawsze dzwoniło tak jakbym był pod nim. Format nagrania był wav. Ale to tylko z ciekawości pytam.

Ciężko mi powiedzieć, bo raz taka opcja zadziała a 3 razy nie i to też nie w każdej wersji.

LK207 
nowy

Wysłany: 30-06-2015, 13:49   

Traxx95 napisał/a:
Oczywiście możesz sobie podmienić ten dźwięk, ale ja się tego nie podejmuję, by wydawać kolejny raz poprawkę.

Ciężko mi powiedzieć, bo raz taka opcja zadziała a 3 razy nie i to też nie w każdej wersji.

W każdym razie dzięki za info i spróbuję jeszcze raz podmienić nagranie ale wątpię, że będzie mi działać poprawnie.

Przejazdówkowe dodatki do Trainz: http://kolejowelk207.cba.pl/trainz.html

Michu2219
świeżak

Wysłany: 12-07-2015, 12:50   

Witam was, mam pewne pytanie do autorów paczki. Czy możecie dodać sygnalizatory firmy Kombud - https://www.google.pl/map...7i13312!8i6656. Charakterystyczną cechą tych świateł jest to ,że migają równocześnie i są diodowe. Te światła są głównymi światłami po modernizacji świateł PKP.
Ostatnio zmieniony przez Michu2219 12-07-2015, 13:23, w całości zmieniany 3 razy  

UAZ 
znawca
Automatyk

Wysłany: 12-07-2015, 13:26   

A sprawdzałeś wszystkie sygnalizatory KBD? Fakt że świecą naprzemiennie, ale chyba są.

Co do samego świecenie - są przypadki w których dwukomorowce świecą nienaprzemiennie, ale wiąże się to tylko i wyłącznie z ich spartoloną instalacją - po to są dwie komory, żeby pomimo migania światło cały czas było widoczne. Takie cyrki są widoczne zwłaszcza tam, gdzie była sygnalizacja jednokomorowa, a po modernizacji wstawiono komory dwie.
Ostatnio zmieniony przez UAZ 12-07-2015, 13:31, w całości zmieniany 1 raz  

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi