FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Camry2 - tabor współczesny
Autor Wiadomość
Korzeń 
znawca

Wysłany: 23-02-2018, 15:18   

Wagonik jest piękny i mocno dopieszczony ;-) Kolejny ulubieniec na mapie. Z tego wszystkiego kończą mi się tory żeby te wszystkie śliczności gdzieś upychać :mrgreen:

SuziS 
super trainz

Wysłany: 23-02-2018, 15:29   

Jak zawsze precyzyjne oraz zgrane kolorystycznie opracowanie

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 25-02-2018, 22:49   

A czy jest jakiś powód dla którego wagon ten zapodział cień na podwoziu? Co prawda T:ANE ma wbudowany system oświetlenia słonecznego, ale pod wagonem zawsze jest znacznie ciemniej, dochodzą bowiem cienie odbite i ogólny niedobór światła (czego T:ANE jeszcze nie uwzględnia), także wydaje się, że cień podczepiony dobrze temu jednak robi:

camry2
trainz

Wysłany: 26-02-2018, 09:57   

Dziękuję Panowie za garsteczkę komplementów, zawsze to jakaś motywacja do dalszych działań i dowód, ze jednak ktoś się tym bawi.

Z cienia pod wagonem zrezygnowałem w pełni świadomie i nie jest to pierwszy model z takim rozwiązaniem, uważam mimo wszystko, że w T:ANE jest on tam zupełnie zbędny.
Na wszelki wypadek i dla użytkowników gry w starszych wersjach oraz lubiących 'ciemność' pod wagonem zostawiłem w modelu point 'a.cien', dzięki któremu można sobie samemu szybko podpiąć cień, dodając do configu odpowiedni wpis. Jak to się robi, co i gdzie dopisać, większość z nas wie, a ci którzy nie wiedzą muszą zdobyć taką wiedzę we własnym zakresie i nie dlatego, że jestem złośliwy czy coś, ale w trosce o szeroko pojętą Trainzową edukację.

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 26-02-2018, 18:43   

To decyzja autorska, ale namawiam jednak do przemyślenia sprawy. Brak tego cienia zdecydowanie ujmuje modelowi na realiźmie. Nawet przy pogodzie bezsłonecznej bryła wagonu w oryginale powoduje znaczne zaciemnienie na poziomie podwozia:

http://wgk.cal.pl/details.php?image_id=15087
http://wgk.cal.pl/details.php?image_id=20885
http://wgk.cal.pl/details.php?image_id=3370

Jest to tak zwany cień odbity, który tam jest niezależnie od słońca. W T:ANE jedyny cień jaki gra "dodaje" to tzw. cień rzucony, czyli cień pochodzący od promieni słońca. W grze jest on bardzo delikatny i przy braku cienia odbitego, np. w tym konkretnym modelu wywołuje efekt, gdzie wózki są ciemniejsze od torów pod nimi - w oryginale to się nie zdarza.

Pozostawiam temat do rozważenia.
Ostatnio zmieniony przez kilanziom 26-02-2018, 19:15, w całości zmieniany 3 razy  

Odpowiedz do tematu