Rozumiem są bardzo podobne do waszych KBD. Jednak są cechy które je różnią: Światła migają równocześnie - 1., 2- Te czarne koła na których są światła są znacznie szersze. 3- Są mniejsze chodzi mi o wysokość całych świateł. I jeszcze jedno czy zamierzacie dodac rogatki i półrogatki w wersji nowej i starej "SpaiKatowice" ROGATKA.
Rozumiem ,że nie jest to gra o sygnalizatorach ,ale jest to paczka której zadaniem jest dodanie do gry jak największej ilości sygnalizatorów i rogatek. A to forum zostało stworzone aby poprawiać i aktualizować paczkę.
Pomógł: 54 razy Wiek: 29 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 1617 Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 12-07-2015, 14:52
Ale to nie jest koncert życzeń, jak chcesz to zrób go sam. Jeźeli w przyszłości pojawi się całkiem nowy typ sygnalizacji, wtedy najprawdopodobniej zostanie dorobiony. Na ten czas nic nowego nie powstanie.
Rozumiem ,że nie jest to gra o sygnalizatorach ,ale jest to paczka której zadaniem jest dodanie do gry jak największej ilości sygnalizatorów i rogatek. A to forum zostało stworzone aby poprawiać i aktualizować paczkę.
Jej zadaniem nie jest dodanie do gry każdej możliwej rogatki i sygnalizatora, a wyłącznie wprowadzenie urozmaicenia na mapach. Do tego celu istniejąca paczka nadaje się idealnie. Należy pamiętać iż to tylko symulator, a dorabianie każdej rzeczy z otoczenia sprawi, że budowniczowie map będą musieli zostać ekspertami w każdej dziedzinie. Oczywiście nie bronię Ci wykonać takich dodatków, ale na rozszerzenie paczki w najbliższym czasie bym nie liczył. Swoją drogą nawet zachęcam do tworzenia dodatków, bo to przyjemny sposób spędzania wolnego czasu.
Dostałeś ode mnie mam nadzieję paczkę rurowych? Takich jak na foto? Siatka wygląda optymalnie do konstrukcji rogatki. Spróbowałbym może dodać jeszcze trochę mięsa w dół od tej ramy konstrukcji wsporczej - ona jest dość głęboko zakotwiona w gruncie - no i machnąć ją na czarno jak w oryginale.
Dostałeś ode mnie mam nadzieję paczkę rurowych? Takich jak na foto?
Zdjęć trochę mam większy problem to ich obróbka i wydajne zrobienie samych tekstur. Przy tym fajnie byłoby gdyby tekstury nie odbiegały jakościowo od produktów między innymi Kilana, Kudłatego czy samplaire.
Kanclerz napisał/a:
Siatka wygląda optymalnie do konstrukcji rogatki. Spróbowałbym może dodać jeszcze trochę mięsa w dół od tej ramy konstrukcji wsporczej - ona jest dość głęboko zakotwiona w gruncie - no i machnąć ją na czarno jak w oryginale.
Fundament wpuszczę 50cm w ziemię tak jak w pozostałych rogatkach. Niestety będzie problem przy dłuższych szlabanach, bo tam przeciwwaga wchodzi w ziemię a ja nie bardzo wiem jak to rozegrać w trainz. Co do powyższego modelu to nie ma on jeszcze siatki i podpórki. Na chwilę obecną waga to 455 poly.
Może przeciwwaga po prostu niech haczy w grunt? Z reguły jest tak, że po prostu jest podkopane odpowiednio. W Trainz się nie da zrobić podkopu, a robienie dziury w gruncie to trudna i ciężka sprawa. Jak masz pomysł jak zrobić teksturę to mogę pomóc - to modelarz powinien mieć pomysł na tex.
Ostatnio zmieniony przez Kanclerz 23-07-2015, 11:34, w całości zmieniany 1 raz
Może przeciwwaga po prostu niech haczy w grunt? Z reguły jest tak, że po prostu jest podkopane odpowiednio.
Myślałem o tym i jest to jedno z wyjść, drugim gorszym jest niepełne otwieranie szlabanu czyli zatrzymanie przeciwwagi na poziomie gruntu. To nie jest od tak wykopana ziemia. Fabrycznie wyposażone szlabany miały specjalny wkopany w ziemię kosz metalowy połączony ze stelażem.
Kanclerz napisał/a:
Jak masz pomysł jak zrobić teksturę to mogę pomóc - to modelarz powinien mieć pomysł na tex.
Pomoc na pewno się przyda, bo sam chwilami nie ogarniam. Co do tekstur to muszę przemyśleć temat ale wydaje mi się, że tekstura powinna być na wzór przejść podziemnych.
Rozumiem są bardzo podobne do waszych KBD. Jednak są cechy które je różnią: Światła migają równocześnie - 1., 2- Te czarne koła na których są światła są znacznie szersze. [...]
[Link usunięto - admin]
Te sygnalizatory o których piszesz to nie są z firmy Kombud. One pochodzą z firmy "Telko". Nawet nie wiem czy piszę poprawnie jej nazwę.
Może przeciwwaga po prostu niech haczy w grunt? Z reguły jest tak, że po prostu jest podkopane odpowiednio.
Myślałem o tym i jest to jedno z wyjść, drugim gorszym jest niepełne otwieranie szlabanu czyli zatrzymanie przeciwwagi na poziomie gruntu. To nie jest od tak wykopana ziemia. Fabrycznie wyposażone szlabany miały specjalny wkopany w ziemię kosz metalowy połączony ze stelażem.
Kanclerz napisał/a:
Jak masz pomysł jak zrobić teksturę to mogę pomóc - to modelarz powinien mieć pomysł na tex.
Pomoc na pewno się przyda, bo sam chwilami nie ogarniam. Co do tekstur to muszę przemyśleć temat ale wydaje mi się, że tekstura powinna być na wzór przejść podziemnych.
Wiem o tym koszu, nie chciałem być aż tak dokładny. Co do tekstur, to wal szczegóły na pw. Coś pomyślimy.
Mam pytanie - kiedy wyjdzie jakiś element do waszej paczki SSP? Jeśli bralibyście to pod uwagę to proponuję dodać: Półrogatki Spai Katowice, Sygnalizatory Telko oraz rogatki Monat z czarno szarym napędem, kiedyś udostępnialiście zdjęcie takiej rogatki na tym forum, powiedzieliście, że nad takim projektem pracujecie. P.S Super paczka!
Mam pytanie - kiedy wyjdzie jakiś element do waszej paczki SSP? Jeśli bralibyście to pod uwagę to proponuję dodać: Półrogatki Spai Katowice, Sygnalizatory Telko oraz rogatki Monat z czarno szarym napędem, kiedyś udostępnialiście zdjęcie takiej rogatki na tym forum, powiedzieliście, że nad takim projektem pracujecie. P.S Super paczka!
http://postimg.org/image/fcog0w8pt/ - z tym się zgadzam, ta rogatka akurat potrzebna do SSP m.in. takich jak to: https://www.google.pl/map...!7i13312!8i6656 Ale po co Spai Katowice? Są wydane uniwersalne rogatki które wyglądem mało się różnią od tych "z twojej okolicy". Nierealne jest wykonanie wszystkich szczegółów na mapie a tym bardziej jak np. takie rogatki różnie wyglądają na różnych przejazdach. Gdzieś tam są większe odważniki, gdzieś tam są inne lampki, a gdzieś tam jest naklejka na obudowie ze Spai Katowice. Nie rozumiem po co chcesz każdy szczegół.
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 17-01-2016, 10:34
Sporo poligonów, ale sam pewnie nic bym nie uszczuplił. Bardzo ładne wykonanie. Zdradzisz gdzie taki wynalazek stoi w oryginale? Nie miałem okazji nigdy widzieć czegoś takiego na własne oczy.
Pomógł: 54 razy Wiek: 29 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 1617 Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 17-01-2016, 11:17
Poly dużo przez sporo rurek, wszystkie czworokątne. 200 poly to ma sam stojak z napędem, za to zero gram alfy. Zbędne ścianki oczywiście pousuwane.
Znam jedynie dwie istniejące sztuki tego typu rogatki - na peronie Puszczykówku i w zajezdni autobusowej w Wolsztynie. Widziałem też kiedyś zdjęcie typowego PKPoskiego napędu z takim właśnie masztem, chyba z Kołobrzegu. Tak czy siak konstrukcja nietypowa i bardzo rzadka, prawdopodobnie pierwszy typ polskiej rogatki elektrycznej produkcji ZWUS.
_________________ Jaka praca dziś, taka Polska jutro!
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 17-01-2016, 11:28
Było jeszcze gdzieś tylko w tej chwili nie pamiętam, skleroza. Na tej fotografii warto jeszcze zwrócić uwagę na latarenkę przy firanie. Kiedyś takowe były na przejazdach.