W Psarach są rozjazdy na 250km/h, ale przy jazdach na wprost (napędy bodaj EEA5 (nierozpruwalne) o sile trzymania 100kN) Na bok jest 100 jak na innych stacjach na CMK.
Rozjazdy na 60km/h są bodaj w Poznaniu Wschód (po modernizacji) Coś mi jeszcze świta Gałkówek, ale tutaj głowy sobie nie dam uciąć. Zapewne jeszcze kilka innych stacji też by się znalazło.
Pozwolę sobie zrobić jeszcze mały OT. We wspomnianych wyżej Psarach, znajdują się także wyżej wspomniane rozjazdy na 60km/h (zjazd na tory główne dodatkowe, między torami głównymi zasadniczymi jest 100) Także, gdyby zliczyć wszystkie takie miejsca, wcale nie byłoby ich tak mało :)
Rbach ale takie rozjazdy w polsce to wyjatki... w psarach masz chyba zwrotny na 200...
mi chodzilo o takie standardowe
Jeśli chodzi o jazdy na 100km/h - to, jak pisał Jesion, cała CMK i jeszcze parę innych miejsc. Zdjęcia z zabudowy Rz 1200 na podkładach betonowych na stacji Gdynia mam u siebie w galerii, sam go układałem. A jeśli chodzi o 60km/h - coraz częściej stosuje się rozjazdy albo o R=500 albo łukowane z mniejszych do promienia umożliwiającego jazdę 60km/h z torów głównych dodatkowych. Jest trochę takich miejs na sieci. No i chyba nie chcesz powiedzieć, że rkpd w przebiegu ze stacji "na wprost" na szlak to jakiś straszny wyjątek :) Oczywiście standard standardów to R=300 i 40km/h, ale bywa i tak, że układ torowy umożliwia jazdy z v>40km/h na bok ale urządzenia srk nie są przystosowane do sygnalizowania (brak pasów), zazwyczaj z powodu "niedasię" :)
Poza tym, jako ciekawostka - dla rozjazdów o R=190 zalecana prędkość to 30km/h, a że brak sygnalizacji dla takiej szybkości i takie "kwiatki" zdarzają się coraz rzadziej, to zostawiono 40km/h. W sumie dla Rkpd też powinno być 30, bo one także mają promień 190m.
Niestety, nasza sygnalizacja (systemu ОСЖД) jest strasznie uboga jeśli chodzi o podawane prędkości. Powinno być tak jak w niemieckiej systemu Hp bądź Ks, gdzie można podać właściwie dowolną prędkość (dziesiętną oczywiście), od 20 do powiedzmy 250 km/h.
Pasy to już przeżytek, powinniśmy wprowadzić coś na wzór "Ks"-ki :)
Ostatnio zmieniony przez Mannerheim 05-02-2009, 16:06, w całości zmieniany 1 raz
Swego czasu Leszek Lewiński opisywał perypetie jakie są z wprowadzeniem u nas wskaźnika pozwalającego pokazać jazdę z V 80. A kiedyś było coś takiego i zwało się to W21 - komu przeszkadza wprowadzenie znów czegoś takiego, choćby na zasadzie działania W24 ?